279 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Online pénztárgép használata Kérdés

Egyéni vállalkozó főtevékenysége masszázs (960401 – Frissítő, relaxáló masszázs), melyet minden esetben külső helyszínen végez, masszázsszalon nem áll a rendelkezésére. Emellett még adminisztrációs feladatokat lát el (821101 – Összetett adminisztratív szolgáltatás). Kell-e a vállalkozónak online pénztárgéppel rendelkeznie? Ha mindenkinek számlát állít ki, kiváltható-e az online pénztárgép PTGSZLAA keresztüli adatszolgáltatással? Ha adminisztrációs szolgáltatásról állít ki számlát, arról is kell-e adatot szolgáltatnia ezen a nyomtatványon?

Bankkártyás árbevétel vendéglátásban Kérdés

Kisvendéglőben a helyben fogyasztás esetében a vendég (általában cég, magánszemély is) bankkártyával fizet. Pénztárgépen kívül van bankkártyaleolvasó és külön modul alapján számlázó program. A vendég számlát kér a fogyasztásról. Ez rögzítésre kerül a kártyaleolvasóban. Az online pénztárgépbe viszont nem, nyugta nem kerül kibocsátásra, mert a vendég számlát kér. 1./ A leírt eljárás megfelel a törvényi előírásoknak? Nem okozhat problémát, hogy az online pénztárgépbe nem kerül rögzítésre a bankkártyás bevétel ? 2./ A vendéglátó egyéni vállalkozó, egyszeres könyvvitelt vezet. A leírt bankkártyás árbevételt milyen módon és milyen időpontban köteles a naplófőkönyvben szjaalapot képező árbevételként és fizetendő áfaként könyvelni ? 3./ Az éttermi szolgáltatás számla szerinti értéke 19 000 Ft, a vendég (aki a számlát is kéri) bankkártyával 20 000 Ft-ot fizet. A vendéglőben nincs szervízdíj, a borravalót a pincérek kapják "ajándékba" a vendégektől. Hogyan kell ebben az esetben az 1000 Ft borravalót könyvelni ? 4./ A vendéglátóipari szolgáltatásról kiállított számlán hogyan kell szerepeltetni az 5 százalékos áfakulcsba tartozó ételt, alkoholt nem tartalmazó saját készítésű italt, süteményt, desszertet, kávét, illetve a 27 százalékos italokat? A számlában soronként tételesen kell felsorolni, vagy mint éttermi szolgáltatás, összesíteni gyűjtősorokban? Például: ételforgalom 5% 4 fő 12 000 Ft, saját készítésű ital 5%, 4 fő 4000 Ft, egyéb ital 27% 3 fő 3000 Ft, összesen 19 000 Ft? A szíves válaszadását köszönöm.

Online pénztárgép-számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk online pénztárgép használatára kötelezett, bolti értékesítést végez. Az új irányoknak megfelelően, azok a vásárlások, amelyekről a magánszemély vásárló részére számla kiállításra kerül sor, nem kerülnek beütésre a gépbe, nincs dupla bizonylatolás. Jól gondoljuk, hogy ezeket az értékesítéseket (magánszemély vásárló, számla kiállítása történik, nyugta nem) jelenteni kell a PTSZLAH nyomtatványon? Segítségüket előre is köszönjük!

Online számlázás: a 100 ezer forintnál kisebb áfaösszegűekre is kiterjesztenék? Cikk

Két és fél hónappal július elsejei indulása óta már jubilált is az online számlarendszer, Múlt héten beérkezett a tízmilliomodik online számla az adóhivatalhoz, két és fél hónappal a rendszer indulása után – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Online pénztárgép üzemeltetése: a legfontosabb tudnivalók a NAV-tól Cikk

Az utóbbi hetekben végzett fővárosi és balatoni ellenőrzéseken tapasztaltak nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyolc pontban összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismerete segíti az online pénztárgépet használókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályokat. A plusz egy tudnivaló pedig a mulasztás következményeire hívja fel a figyelmet – írja honlapján a NAV.

Kvázi "nyugta" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás a nyugtaadási kötelezettségét online pénztárgéppel teljesíti. Számlaadási kötelezettségét online számlázóprogrammal kívánja végezni. Ez a számviteli program egyidejűleg a készletnyilvántartást is kezeli. Számlakiállítási kötelezettséggel járó értékesítés esetén a számlán megjelölt termék mennyiségével csökkenti a készleten nyilvántartott mennyiséget. Nyugtaadási kötelezettséggel járó értékesítésnél ugyancsak csökkenti a készletmennyiséget és ekkor nem számlát, hanem „nyugta” elnevezésű bizonylatot állít ki a program. Ezzel párhuzamosan minden esetben a számlázó-készletnyilvántartó program által kiállított „nyugta” elnevezésű bizonylaton szereplő összeg beütésre kerül az online pénztárgépbe, és ez utóbbi nyugta a vevő vásárlásáról szóló bizonylat. Elfogadható-e a számlázó-készletnyilvántartó program által „nyugta” elnevezéssel kiállított bizonylat megnevezése, hiszen ez csak a készletcsökkentést jelző bizonylat, az adónyilvántartásban és a számviteli nyilvántartásban ez nem kerül lekönyvelésre, hiszen akkor duplikált értékesítési összeg keletkezne. Vagy zavaró a helyzet és csak „készletcsökkenés” elnevezésű bizonylat kiállítása lenne szerencsésebb? Köszönöm a választ.

Készpénzfizetési számla és nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletünkben online pénztárgépet használunk. Több magánszemély a vásárlása alkalmával számlát kér és a munkáltatója nevére kéri. A vásárlás összegét a pénztárgépben rögzítjük és a nyugtát a készpénzfizetési számlához tűzzük. Az új NGM rendelet nem így írja, de a "régi" NGM rendeletes eljárást lehet-e folytatni, vagy nagyon nagy hibát követünk el? Köszönettel.

Online pénztárgép – fodrász Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a fodrászoknak kötelező-e online pénztárgépet használniuk, ha igen, mikortól? Szíves válaszukat köszönöm.

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online pénztárgép használata esetén minden nap készül napi pénztár jelentés a gép által. Kérdésem lenne, hogy mivel ezen az szerepel hogy ez "Nem adóügyi bizonylat", ahhoz, hogy a könyvelés szabályszerű legyen, szükséges-e egyéb nyomtatványt tölteni? És ezeket a napi pénztár jelentéseket, esetleg az egyes vagy valamennyi bevételi tételt át kell-e vezetni valamilyen nyomtatványra? Válaszát előre is köszönöm.

Online pénztárgép 4719 Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás fenti teor alatt végzi tevékenységét. Üzletükben nincs online pénztárgép, de gépi számlát adnak minden vásárlónak. (Így elméletük szerint nincs nyugtát pótló számla.) Amennyiben magánszemély vásárol, le kell e adni a készpénzes és bankkártyás vásárlásokról a PTSZLAH nyomtatványt? Eljárhat-e így a vállalkozás, vagy kötelező az online pénztárgép bekötése?

Webáruház készpénzes számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autógumi értékesítésével foglalkozó webáruház általában a vásárlásról utánvétes számlát állít ki. Előfordul, hogy a vevő személyesen veszi át az árut és készpénzben fizet, készpénzes számlát kap róla. Kérdésem, hogy kellene-e online pénztárgépet használnia? Kell-e a készpénzes számlákat PTGSZLA nyomtatványon jelentenie?

Onlinepénztárgép-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ajándéktárgyak készítésével foglalkozik. Eddig csak piacokon és rendezvényeken árusította termékeit, majd az interneten saját oldalán kezdte meg az árusítást. Most viszont több, hasonló foglalkozású vállalkozóval együtt bérel helyiséget, ahol mindenki a saját termékét árusítja. Ez utóbbi esetben már kötelező a nyugta helyett az online pénztárgép használata? Ha nyugta helyett számlát állít ki, akkor kötelező a havi adatszolgáltatás a NAV felé ezekről a bizonylatokról? A jogszabály azt írja, hogy ez az adatszolgáltatás csak azokra a számlákra vonatkozik, melyeket a nyugta helyett adtak ki. Ha a számlát a vevő kérte, akkor ezekre a számlákra az adatszolgáltatás nem vonatkozik. Ha az értékesítésről számlák készülnek, hogyan lehet elkülöníteni a kért és nem kért számlákat? Hogyan lehet igazolni azt, hogy az adatszolgáltatásból azért maradt ki egy számla, mert azt a vevő kérte? (Gondolom itt csak az a vélelem dominál, hogy a magánszemély vevő nem kér számlát, míg egy adóalany kérni szokott.) Válaszát előre is köszönöm!

Online pénztárgép Kérdés

Online pénztárgép Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozik. Bérelt üzletében online pénztárgépet üzemeltet. Van piaci árusítás is. Ezen értékesítéseknél adhat-e egyszerű kézi nyugtát a vásárlóknak? (Vagy számla kell és pt szlah?)

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozik. Ott online pénztárgépet üzemelt. Van piaci árusítás is. Ezen értékesítéseknél adhat-e nyugtát a vásárlóknak?

Készpénzes számla végösszegének beütése a pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Adott egy kft., ami kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytat és a számlázáshoz számítógépes programot használ. Jelenleg a blokkok mellett a készpénzes számlák alapján történt értékesítéssel kapcsolatos bevételeket is rögzíti a pénztárgépben. Ezt a gyakorlatot folytatva 2018. 07. 01-jétől kezdődően a nagyobb értékű vásárlásokról az online pénztárgépek és a számlázórendszer is fog „jelenteni” a NAV-nak. Ezek az összesített forgalmak nem fognak egyezni a társaság bevallásával. Jól gondoljuk, hogy a számlázóprogramok jövő évi NAV-hoz történő bekötését követően nem tartható fenn ez a gyakorlat? Mi lehet a helyes megoldás? Köszönettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs