853 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Közös őstermelő szochója 4 millió alatt/fő Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1953 szja-bevallás kitöltéséhez kérnék segítséget. Közös őstermelői esetében az egyik fő: Biztosított őstermelő, bevétele 4 millió alatt van a támogatások nélkül/fő. Szocho-fizetési kötelezettséget hogyan határozom meg a 1953 bevallásban? Támogatásokkal növelten kell figyelnem? Van-e szochoalap-kedvezmény a biztosított őstermelőnél, mint a korábbi évek eho számításánál? 2.) A másik tagja ennek a közös őstermelőinek egy nyugdíjas nénike. 4 millió alatti. Szochót kell neki fizetni és mi az alapja? Köszönettel.

Életbiztosítás adózása nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló részére a cég baleset- és életbiztosítási díjat fizet. A biztosítás kedvezményezettje a munkavállaló felesége. A biztosítás havi fix összegű, lejárati ideje 2026. 08. 01. A biztosítást a cég kötötte a cégben dolgozó munkavállalóra 2016-ban, akkor a munkavállaló még nem volt nyugdíjas. Kérdés: 2020-ban milyen jogcímen kell a biztosítást elszámolni és milyen adó- és járulékterhek terhelik a munkavállalót és a céget.

Őstermelő 58-as bevallása nyugdíjba lépés után? Kérdés

T. Cím! Mezőgazdasági őstermelő vagyok. 2019. augusztus 22-én mentem el nyugdíjba. Nyugdíjasként kell-e továbbra is negyedévente az 58-as bevallást beadnom? 4 millió forint alatti árbevétellel és nyilatkozattételi jogommal élve nyújtottam be addig az 58-s bevallást.

Négygyermekes adókedvezmény Kérdés

Nyugdíjasként vállalok munkát. Jogosult vagyok-e a négygyermekes adókedvezményre? A gyermekeim 1978-ban, 1981-ben, 1982-ben és 1997-ben születtek.

Nyugdíjas kereseti korlátja Kérdés

Tisztelt Adózóna! A nők „40” éves kedvezményes nyugdíjának szüneteltetésével kapcsolatban van kérdésem. A kedvezményes nyugdíj igénylésekor (2017) nem töltötte be a rá irányadó nyugdíjkorhatárt a dolgozó. Foglalkoztatása az Mt. szerinti munkaviszonyban történik. 2019-2020-ban vonatkozik-e rá a kereseti korlát (mivel nem töltötte még be a nyugdíjkorhatárt), vagyis kellett volna nyugdíjjárulékot is levonni, nemcsak az szja-t a munkabérből? Köszönöm a válaszadást.

Többes vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Üdvözlöm! Van egy katás egyéni vállalkozó, aki főfoglalkozásként végez munkát havi 50 000 forintos adó megfizetése mellett. Nemrégen alakított egy betéti társaságot, ahol a beltag nyugdíjas, a nevezett egyéni vállalkozó kültag. Megbízási jogviszonyban, nem 0 forintért látja el az ügyvezetői teendőket, és majd a képződött nyereséget osztalékként kívánja kivenni. Kérdésem, hogy melyik vállalkozásban tekinthető főfoglalkozásúnak? Jól gondoltuk-e hogy a katás vállalkozás is főfoglalkozásnak minősül, vagy a bt. kültagjaként kell megfizesse legalább a minimálbér szerinti tagi járulékot a rá vonatkozó jogszabály szerint. A kültagsága alapján esetleg a járulék összegére való tekintettel lehet-e munkaviszonyos, vagy a munkaviszonyban lehet-e részmunkaidős? Még egy fontos dolog, hogy a kültag 90 százalékban tulajdonos, és az építőipari munkát is ő tudja elvégezni, mert neki van hozzá szakképesítése. Várom válaszukat!

Kivás cég – eredménycsökkentés Kérdés

Egyszemélyes zrt. mikrogazdálkodói beszámolót készít, kiva szerint adózik. A nyugdíjas tulajdonos részére fizethető-e január végén, február elején bármilyen jogcímen kifizetés, amely a 2019. évi számviteli eredményt csökkentené? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Ekhózó nyugdíjas – ellentmondás a fogalmakban Cikk

Ki minősül nyugdíjasnak? Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény fogalomrendszere elbizonytalaníthatja a jogalkalmazót.

Nyugdíjas munkavállaló külföldi kiküldetésben (A1) Kérdés

Szeretném megkérdezni: van-e lehetőség 2019. január 1. után nyugdíjas munkaviszonyban álló dolgozónkat A1-es megkérésével külföldi kiküldetésben Németországban foglalkoztatni szabályosan?

Nyugdíjas megbízási szerződése és járulékai 2020 Kérdés

Nyugdíjassal köt a társaság megbízási szerződést, az ellentételezés meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Ez a nyugdíjas a társasághoz semmilyen formában nem kötődik, kizárólag egy feladat megbízására kerül sor. Milyen adóteher terheli a nyugdíjast és a társaságot? Keletkeztet-e ez a megbízás biztosítási jogviszonyt a nyugdíjas részére?

Ők mehetnek nyugdíjba 2020-ban Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. évtől történt módosítását követően saját jogú öregségi nyugdíjat azok igényelhetnek, akik betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá a nők közül – a nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül – azok, akik rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel.

Megjelent a januári VálaszAdó Cikk

Az idei év formabontónak számít az adózási és a társadalombiztosítási szabályok átfazonírozásában: a szokásos nyári és őszi adócsomagokon kívül még számtalan – a módosító jogszabály nevéből egyáltalán nem kikövetkeztethető törvényben – módosította vagy újította meg az Országgyűlés az előírásokat.

Gépjármű-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Adott egy háziorvos, aki nyugdíjas, de mint egyéni vállalkozó praktizál. Ezen kívül egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaság kültagja. Szeretne vásárolni egy használt, dízel üzemanyagú gépjárművet, melyet szeretne bérbe adni az említett bt.-nek, melyben a beltag céges autóként használna. A kérdés az, hogy adózás szempontjából melyik esetben jár jobban, ha mint magánszemély vagy mint egyéni vállalkozó vásárolja meg, illetve adja bérbe a gépjárművet? (Az egyéni vállalkozásában már van egy gépjármű, melyet ő használ az orvosi tevékenységéhez.) Milyen adó megfizetésére és milyen mértékben kötelezett az egyik, valamint a másik esetben a bérbeadás után? Cégautóadót kell-e fizetnie? A bérleti díj kiszámlázása áfamentes-e, ha igen, mindkét esetben? A bérbeadással automatikusan együtt jár-e, hogy a bérbevevő mint üzembentartó szerepeljen a forgalmi engedélyben, vagy szabadon választott, és elegendő, hogy a bérleti szerződés alapján használja a gépjárművet? Valamilyen költség elszámolható-e a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadó részéről, értem ezalatt például az amortizációt? Amennyiben igen, milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Sipos Erika

Felmondás nyugdíjkorhatárt elért dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! 33 éve a cégünknél dolgozó férfi munkatársunk 2020. július 7-én tölti be az öregségi nyugdíjhoz szükséges korhatárt. Kérdés: ha ő nem kezdeményezi a nyugdíjba vonulását, a cég milyen feltételekkel küldheti el őt a nyugdíjas kor betöltése után (felmondási idő, végkielégítés)? Köszönöm válaszát: Z.Sándor

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas vagyok, emellett kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagyok. Az szja-törvény rám is vonatkozik, mivel négy gyermeket neveltem fel a saját háztartásomban, ezért 2020. januártól nekem sem kell szja-t fizetnem. Kérdésem: a vállalkozói jövedelemkivétem után eddig szja-t, nyugdíjjárulékot és a havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett fizetnem, 2020. januártól milyen járulékfizetési kötelezettségem van? Tisztelettel: Mihály Gáborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close