853 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Kedves Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy egy cég ügyvezetője, aki táncművészeti életjáradékos nyugdíjas, vehet-e mellette ki fizetési nélküli szabadságot? Amennyiben kivehet, ezt jelenteni kell-e a 20T1041-es nyomtatványon? Köszönettel: Mónika

Nyugdíjas, átalányadózó egyéni vállalkozó Kérdés

Fodrász tevékenységét nyugdíjas, átalányadózó egyéni vállalkozóként folytatja. Pénztárgéphasználatra nem kötelezett, a bevételeiről nyugtát állít ki. Kérdésem: 2020. 07.01. után a bevételek elszámolása hogyan történhet? Továbbra is kiállíthat-e nyugtát, vagy elektronikus számlázásra lesz kötelezett? Milyen lehetőségek közül választhat? Várom megtisztelő válaszát.

Egészségügyi szolgáltatási járulék kkt. tagjának Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kkt. nyugdíjas tagjának, aki a cégbíróságon jegyzett ügyvezető, kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm a válaszukat!

A munkaviszony megszűnése után utólag kifizetett bér Kérdés

2020 közepén leszek nyugdíjas. Kérdésem a munkaviszony megszűnése után a felszámolótól kapott összesen 2 millió forint „Elmaradt bér részbeni”-t mely időszakra kell jövedelemként beszámítani? A tb rendszere a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyvelte le. Ha nem csinálok semmit, akkor a tb-től származó, 2016., 2017. évre a mellékelt táblázatból számítanak a nyugdíjszámításhoz beszámítható jövedelmet. Arra gondoltam, ha azt kérném a tb-től, hogy az utólag „Elmaradt bér”-ként kapott 2 millió forintot ne a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyveljék le, hanem osszák szét azokra a hónapokra, amikor nem kaptam bért, akkor a 2 millió forint legnagyobb része 2016-ra kerülne, ezáltal növelné a 2016-ban figyelembe vehető bért, és csökkentené a 2017-re esőt. A 2016.12. hóban a Bérgarancia Alapból kifizetett 1,2 millió forintot is szétosztva, az „Elmaradt bérek” szétosztását követően a 2016. évre 2,7 millió forint, a 2017. évre 500 ezer forint jutna. Ezek után a 2016-ra figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 4 millió forint, a 2017. évre figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 500 ezer forint lenne. (Úgy tudom, de lehet hogy tévedek, hogy a munkaügyi központtól kapott álláskeresési járadék [talán ez igen?] és a NYES nem számít ide[?].) Kérdés: – a nyugdíj összegének kiszámítása során jobban járnék-e akkor, ha az „Elmaradt béreket” szétosztanák azokra a hónapokra, amikor nem kaptam fizetést. ..Sajnos nem fért ide a kérdésem. E-mailt írtam az ü[email protected] -ra….Segítségét, válaszát nagyon szépen .KÖSZÖNÖM: Szabó György:203929-144

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottnak 2016-tól rokkantsági ellátást folyósítanak (ezt megelőzően rehabilitációs ellátást kapott), mivel az eljárás megindításakor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az 5 évet nem haladta meg. Most lett öregségi nyugdíjas. A továbbiakban, a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében ő figyelembe vehető-e mint megváltozott munkaképességű személy?

Cég tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíveskedjenek választ adni az alábbiakra! Egy kft.-nek fiammal együtt társas vállalkozói vagyunk. Én 30 százalékban,fiam 70 százalékban tulajdonos. Fiam tagsági jogviszonyban díjazás ellenében ténylegesen és személyesen közreműködik. Fizetjük utána az előírt közterheket. Máshol nem rendelkezik semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal. Én vagyok az ügyvezető megbízásos alapon, díjazás nélkül nyugdíjasként. A cég fizeti havonta a 7710 forintos egészségszolgáltatási járulékot. A kft. egy üzletet üzemeltet, melyet a vírushelyzet valamint a radikális forgalomcsökkenés miatt 2020. márc.16-ától bezártunk. Kérdésem,hogy a fiam után, aki a fenti időponttól személyes közreműködést nem végez, fizetést nem kap, kell-e közterheket teljesíteni a minimálbér figyelembevételével (nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást)? Megjegyzem, hogy a cég főtevékenysége alapján nem jogosult a közelmúltban megjelent kormányrendeletekben foglalt kedvezményekre. Válaszukat köszönve, üdvözlettel: Vértes Sándor

Szociális hozzájárulás és az önálló tevénység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék választ kapni arra, hogy van egy adószámmal rendelkező nyugdíjas magánszemély, aki önálló tevékenységként adja ki nyaralóját. A személyi jövedelemadó-bevallás 7. sorában elszámoljuk (önálló tevékenység) a bevételt, és a kiadásokkal csökkentve az adóalap után 15 százalékos szja-t fizetünk. Kell-e szociális hozzájárulási adót utána fizetnie? Ez a 2018. és 2019. évre is vonatkozik? Kérdésem megválaszolását előre is megköszönöm! Zsmami

Öregségi nyugdíjas járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft. (amely 2014-ben alakult bt.-ből kft.-vá), ahol a tag és egyben ügyvezető öregségi nyugdíjas lett. Az alapító határozatban nincs aláhúzva, hogy ő hogyan végzi az ügyvezetőségét (megbízási/munkaviszony). A tag orvos és munkát végez, kérdésem az, lehet-e úgy számfejteni, hogy csak az szja-t fizeti meg? Van, aki azt mondja, hogy mivel egyszemélyes a kft., csak tagi jogviszony lehetséges, munkaviszony nem. Ebben kérném az állásfoglalását, hogy lehet-e járulékot optimalizálni vagy sem. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Nyugdíjas társas vállalkozó munkaviszonya II. Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Köszönöm szépen válaszát a következő kérdésemre: https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_4_Nyugdijas_tarsas_vallalkozo_munka_wfa. Válaszából az következik, hogy ügyvezetői tevékenységet nem lehet munkaviszonyban folytatni, mert ekkor a munkáltató és a munkavállaló ugyanaz a személy. Ezzel szemben kérdezném, hogy egy kft. tulajdonos-ügyvezetője esetén nem lehet-e úgy eljárni, hogy az érintett személy feletti munkáltatói jogokat a kft. legfőbb szerve, a taggyűlés gyakorolja? Ha lehet, akkor merül fel a múltkori egyik kérdésem: ebből a szempontból számít-e, hogy az érintett tulajdonos-ügyvezető többségi befolyással rendelkezik-e a kft.-ben (vagyis a tulajdonrésze nagyobb-e mint 50 százalék, és így a taggyűlésben döntő-e az ő szavazata)? Köszönettel.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas kft.-tulajdonos ügyvezetőnek egyszerűsített végelszámolás ideje alatt (2020.01.01-én kezdődött) kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönettel: GG

Kivás vendéglátó bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás vendéglátó bt. büfét üzemeltet, teáorszáma 5610. Március 23-ától bezárta a büfét a vírusveszély idejére. Ez az egyedüli tevékenysége. Nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, talán a két nyugdíjas szerződését megszüntetné. Milyen költségkímélő lehetőségei vannak? Állásidő, a dolgozók heti 40 órás munkaviszonyának csökkentése, hogy a biztositási jogviszony megmaradjon? Köszönettel!

Nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyának szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállalónk heti 15 órában dolgozott. A járványveszélyre hivatkozva nem kíván dolgozni a veszélyhelyzet végéig, fizetést sem kér. Mi a teendő? Kijelenteni nem kell, gondolom, mivel be sincs jelentve, csak a ledolgozott időre járó bérét kell kifizetni, és más teendő nincs, ha hónapokig nem fog dolgozni?

Munkabérről lemondás Kérdés

Tisztet Szakértő! A kialakult járványügyi helyzet kapcsán cégünk elég nehéz anyagi terhekkel áll szemben. A tulajdonosok úgy határoztak, hogy amíg nem rendeződik a gazdasági helyzete a cégnek, nem vesznek fel munkabért. Milyen nyilatkozattal tehetik ezt meg? Tagjai, tulajdonosai a cégnek. Ketten munkaviszonyban dolgoznak, egy tag pedig nyugdíjas tagként vesz fel jövedelmet. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Az alábbi kérdésemre kérem iránymutatását. Kiegészítő tevékenységű őstermelő 2019.12.06-tól családi gazdasággá bővül. Az új belépő családtag eddig nem volt biztosított. 2019. évi jövedelme a megosztott mezőgazdasági bevételből lesz, valamint 2020-ban is ezen tevékenységből lesz jövedelme. Hogyan járjak el a járulékfizetésének szabályossága ügyében? Köszönöm: takacskonyv

Gyakori kérdések a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban Cikk

Az e tárgyban érkező kérdések nagy száma azt mutatja, hogy a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó jogszabályi változásokkal a sok-sok megjelent információ ellenére is érdemes foglalkozni. Cikkünkben a témával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket tekintjük át.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close