195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Nyíltvégű pénzügyi lízingelt gépkocsi áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! - nyíltvégű pénzügyi lízinget vett igénybe egy kft., a lízingelt tárgy új személygépkocsi - 6 084 000 forint a bruttó értéke - A kft. cégautóadót fizet a lízing igénybevételét követő hónaptól a személygépkocsira. - Tudjuk azt, hogy az áfatörvény 124. § (1) d. pontja értelmében személygépkocsi áfa nem igényelhető vissza, ugyanúgy működik-e a tiltás a nyíltvégű pénzügyi lízingelt gépkocsi költségek áfa visszaigénylésére? Az első lízingdíj 2 000 000 forint A cég a magán-gépjárműhasználatot engedélyezi, 80 százalékban céges, 20 százalékban magánhasználat. Kérdéseink: 1. Az első részlet után alkalmazni kell-e a fentiek szerinti megosztást, vagy vissza lehet-e 100 százalékban igényelni az áfát a 2 000 000 forint után? 2. A nyíltvégű lízingelt személygépkocsira felmerült költségek (javítás, szerviz, alkatrész stb.) áfatartalmának visszaigénylésére és a költségek elszámolhatósága szempontjából kell-e a megosztási arányt alkalmazni ? A biztosítási költséget meg kell-e osztani, vagy 100 százalékban költségként elszámolható? 3,/ Magánhasználat esetén keletkezik-e a magánszemély használónál bevétel, amit szja kötelezettség terhel, ha engedélyezve van a magánhasználat? 4,/ A nyílt végű pénzügyi lízinggel bérelt személygépkocsira az értékcsökkenést is meg kell-e bontani 80 – 20 % arányában ? 5,/ A havonta esedékes tőke-részletek áfa tartalmát is meg kell-e bontani %-os arányban ? Üdvözlettel! Könyvelde Bt Nagyné Farkas Ida

Flottakezelés számlázása és az input számlák áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság flotta szolgáltatást végez az alábbiak szerint: Nyíltvégű pénzügyi lízing keretében személyautókat lízingel, amelyeket bérbead partnereinek, természetesen a lízing cég hozzájárulásával. A bérleti szerződés 3 éves (a lízingszerződéssel szinkronban van), és a bérbeadó/lízingelő társaság viseli a személyautó fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatosan felmerülő összes költséget: adók, biztosítás, karbantartás, üzemanyag és minden egyéb felmerülő költséget. A bérleti díj így két részből áll: egy fix részből (üzemanyagon kívüli részre és a haszonra nyújt fedezetet) és egy változó részből (a havi szinten felmerülő üzemanyaggal megegyező összeg). Kérdéseink a következők : - Bérleti díjként lehet-e a két részt számlázni egy összegben, így havonta változó összegű bérleti díj keletkezik vagy lesz egy fix összegű bérleti díj és egy havonta változó összegű üzemanyag-költség áthárítás? - A bérbeadó cég, mivel 100 százalékos bérleti jogviszonyban hasznosítja a személyautót, így az összes input számlájának az áfáját 100 százalékos mértékben levonásba helyezi. Ezen eljárás helyes-e? - Az üzemanyag áfáját nem helyezi levonásba, de felmerült kérdésként – mivel azt kvázi áruként (vagy közvetített szolgáltatásként) adja tovább – hogy levonásba lehet-e helyezni? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm:

Nyílt végű pénzügyi lízing vevőkijelöléssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyíltvégűlízing-szerződést kötöttünk 3 évvel ezelőtt, most járt le. Ügyvezetőnk a lízingcég felé nyilatkozott, harmadik fél részére számlázzák ki a maradványértéket. Az lenne a kérdésem, hogy az én könyveimből így hogyan kerül ki az eszköz? Szerződéskötéskor – 3 éve – aktiváltam a személygépkocsit, értékcsökkenést számoltam el rá. Ha a lízingcég harmadik félre kiszámlázza a maradványértéket, mi alapján és hogyan tudom kivezetni a könyveimből a személygépkocsit? Köszönettel: Mónika

Maradványérték adóvonzata Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunknál rövidesen letelik egy személygépkocsi nyílt végű lízingjének a futamideje, mellyel kapcsolatban vevőkijelöléssel kívánunk élni egy harmadiik személy javára. A lízingszerződés szerinti maradványérték 20 százalékban került meghatározásra, ezen az értéken jut majd hozzá az említett magánszemély. A gépkocsi piaci értéke véleményünk szerint jelentősen meghaladja a maradványértéket. Kérdésünk arra irányul, hogy a tulajdonossá váló magánszemélynél felmerül(het)-e szja- kötelezettség? Válaszukat köszönjük!

Lízingelt autó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban egy személygépjárműt szerzett be. A vételi jogot egy másik vállalkozás részére átengedtük a szerződés lejárta előtt, amely a fennmaradó hitelrészt teljesítette a pénzügyi intézmény felé Ebben az esetben hogyan történik az értékesítés könyvelése és kit érint az áfafizetési kötelezettség? Köszönettel M. A.

Nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke miatt kérem a segítségüket. Magát a könyvelési mechanizmust már ismerem és önök is sokszor leírták. A nyílt végű pénzügyi lízing szerződéseken és mellékletein a törlesztési ütemezés(nettó, áfa, kamat) maradvány érték nélküli összegben kerül meghatározásra havi bontásban. Pl. egy 60 havi futamidő szerződésen ha előírom a törlesztőrészletek alapján 161-448 és 368-448 számlákra a kötelezettséget, ami nullára is fut majd a számlák alapján 60 hónap alatt, az nem tartalmazza a maradványértéket. Természetesen van a szerződésen maradványérték meghatározva, ami nyilván minél alacsonyabb az áfa miatt, de hogyan számoljam el? Mivel nem vagyok szakértő, elfogadom az abban szereplő maradványértéke, De ha előírom azt is 161-448 szemben, akkor az egyrészt nem fut ki futamidő végén, hiszen elő sem írták, másrészt tudomásom szerint arról külön számla kerül kiállításra, feltéve, hogy megvásárolja a lízingbevevő. Ha pedig nem veszem a maradványértéket figyelembe, csak a törlesztési ütemezés alapján írom elő 161,368-448-ra a gépjárművet, akkor abból kell-e és milyen értéken maradványértéket számítani értékcsökkenéskor, hiszen az maradványérték nélküli összeg. Remélem érthetően tettem fel a kérdéseimet. Válaszukat előre is köszönöm.

Nyílt végű lízing és cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem személygépkocsit vásárolt nyílt végű pénzügyi lízinggel. A gépkocsi használatáról útnyilvántartás vezetése mellett előreláthatóan 20% magáncél és 80% üzleti cél vélelmezhető. Az áfát ennek arányában vonom le. Kérdésem a cégautóadóval kapcsolatban merült fel. Kell-e cégautóadót fizetni ebben az esetben? Köszönöm munkáját! Tisztelettel:Szabó Antia

Nyílt végű lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korlátolt felelősségű társaság nyílt végű pénzügyi lízing keretein belül szeretne személyautót vásárolni. A kérdésünk az lenne, hogy visszaigényelheti-e az áfát az önrész után egy összegben? Illetve az egyes részletek havi áfája visszaigényelhető-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi esetében Kérdés

Kft. személygépkocsit lízingel nyílt végű pénzügyi lízinggel 60 hónapra. Kapott egy előlegszámlát, majd egy mínuszos előjelű számlát az előlegről, és végül egy számlát a személygépkocsi teljes értékéről. Ezen számláknak az áfatartalma levonható-e? A kocsi dízel üzemanyaggal megy, a tankolások áfatartalma levonható-e? A cég továbbá átadás-átvételi igazolólap alapján kapott az előlegszámlának megfelelő összegű Praktiker ajándékutalványt. Az ajándékutalványt hogy rögzítem a könyvelésbe?

Nyílt végű lízing könyvelési tételei a havi számlák alapján Kérdés

A beszerzéskori tételek könyvelési tételei megvannak az archívumban. Konkrétan az a kérdésem, hogy a 368-as számláról hogyan tűnik majd el az áfa?

Nyílt végű lízing, előlegszámla – áfalevonás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemet kiegészíteném az alábbiakkal. Az előlegszámlát a kereskedő állította ki. Ez volt a feltétele, hogy gyártásba küldjék az autót. A számlán az autó típusa és "előleg" szerepel. Az autó nagyjából fél év múlva érkezik meg, ezért vagyok tanácstalan, hogy mi lenne a teendő az áfával, mert később ez nyílt végű lízingbe fordul át, ahol beszámításra kerül az előleg. Ugyanakkor a nyílt végű lízinget majd a bank fogja számlázni, és gondolom, az önrészben lesz engedményezve ez az összeg. Ennek fényében is azt javasolja, hogy az áfát vonjuk le? Köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem gazdasági társaság. Nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárol személyautót. Az autót magán és üzleti célra egyaránt használja. Az Áfa tv. nem írja elő milyen útnyilvántartást vezessünk. Az Szja. törvény meghatározza az útnyilvántartás kötelező tartalmi elemeit, akárcsak a kiküldetési rendelvényt. Megoldás lehet-e az üzleti célú használat kétséget kizáróan hitelt érdemlő bizonyítására az Szja. tv. szerinti útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény vezetése? Ha igen, melyik nyilvántartás lehet nagyobb bizonyító erejű? Amikor üzleti partner meglátogatására kerül sor, szükséges-e az üzleti partner aláírása a látogatás valódiságának bizonyítására? Feltételezem, a kilométeróra állását minden esetben fel kell tüntetni, mind induláskor, mind érkezéskor. Szerepeltetni kell-e a tankolások helyét és összegét a nyilvántartásban? Milyen adat feltüntetése szerepelhet még a nyilvántartásban, ami fokozza annak hitelességét? Milyen nyilvántartás az, amivel kizárható az adóhatósági megállapítás? (Különösen nagy értékű autóról van szó, ami miatt nagy adókockázatról van szó.) Köszönöm megértését és türelmét! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-től kell-e cégautóadót fizetni egy nyílt végű pénzügyi lízingelt (lízing végén maradványértéken lesz megvásárolva a személygépkocsi (16 millió forint értékű)? 1. Vezetnek útnyilvántartást, és 100%-ban hivatalos az út? 2. Vezetnek útnyilvántartást, és 80%-ban hivatalos, 20%-ban magánhasználat valósul meg? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Személygépkocsi – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízing keretében jutott személygépkocsihoz. a cégautóadót megfizeti, az áfát 90%-ban vontuk le a kezdő részletnél, és havonta a törlesztőrészleteknél. 2015. októberben került a jármű a kft.-hez. 2017. februárban végtörlesztett a kft. a lízingbeadónál. Áfás számlát kapott a vállalkozás. Ez az érték több mint az eredetileg aláírt maradványérték. Ebből az áfából valamely rész levonható? A lízingcéggel történt elszámolás után a kft. azonnal értékesítette az autót egy magánszemély felé, áfásan. Helyesen számlázott a kft.? Miként kell a 17 hónap áfalevonásait beszámítani a 60 hónapos figyelésnél? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsanna

Nyílt végű pénzügyi lízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízinggel vettünk egy személyautót. Kérdésem lenne, hogy csak útnyílvántartás elszámolásának keretében megosztással lehet az áfát visszaigényelni? Valahol hallottam, hogy megengedi a törvény a 70-30 százalékos megosztást is. Azaz, hogy 70 százalékra igénylem vissza, 30 százalékra nem. Igaz ez? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs