8 találat a(z) nemleges nyilatkozat cimkére

Őstermelés Kérdés

Kistermelő nemleges nyilatkozata, járulékalap Kérdés

Őstermelő nemleges nyilatkozata Kérdés

Őstermelő nemleges nyilatkozata – földvásárlás Kérdés

Kérem az alábbi ügyben szíves tájékoztatásukat! Mezőgazdasági őstermelő támogatások összege nélküli bevétele az adómentesség értékhatárát meghaladja, de az nem több 4 millió forintnál. Legalább a (támogatásokkal együtt számított összes) bevételének a 20 százalékát kitevő összegű, az őstermelői tevékenységével kapcsolatosan felmerült, költségként elismert kiadásait számlával (számlákkal), más bizonylattal (bizonylatokkal) tudja igazolni, annak nem kötelező jövedelmet számolnia, élhet nemleges nyilatkozatételi jogával is. Kérdésem arra irányul, hogy ha egy regisztrált mezőgazdasági őstermelő földterületet vásárol (növénytermesztéshez termőföldet, állattenyésztéshez például legelőt), akkor ezen területek beszerzési ára (az adásvételi szerződések vagy számlák alapján) beleszámíthatók-e a bevétel 20%-át kitevő kiadások közé? Megfelel-e az Szja tv. 78/A § (4) bekezdésének, valamint a 3. sz. mellékletben felsoroltaknak, miszerint "rendelkezik legalább a bevétel 20 százalékát kitevő összegben a tevékenységével összefüggésben felmerült, a 3. számú mellékletben költségként elismert kiadás igazolására a nevére kiállított számlával (számlákkal), más bizonylattal (bizonylatokkal), és ezt a tényt a nyilatkozatban is megerősíti." Köszönöm!

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től az őstermelő a nemleges nyilatkozattételnél figyelembe veheti-e az 500 kilométer gépkocsihasználatot? Mivel már nem csupán csak számlával lehet lefedni a 20%-ot. Bizonylat minden hónapban készül a NAV-norma és -üzemanyagár alapján.

Őstermelő nemleges nyilatkozat – ehoalap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosított őstermelő 4 millió alatti bevételre tett szert 2017-ben. 20% költségszámla rendelkezésre áll. Az 53-as bevallás 09 lap 292. sor kitöltési útmutatót olvasva: "A biztosított mezőgazdasági őstermelő a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapját csökkenti 2017-ben a Tbj. 30/A. §-a alapján megállapított járulékalapjával." Így 0-ra tudnám vinni az ügyfél adóalapját. Ebben a megválaszolt kérdésben: http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_15_mezogazdasagi_ostermelo_svg a szakértő szerint csak a szochós járulékfizetéssel lehet csökkenteni az ehoalapot. Ügyfelem nem volt kötelezett szocho fizetésére. Az ehotörvény 3. § (5)a pontja szerint a járulékalappal csökkenthető a százalékos eho alapja. A 3. § (5)b említi a szochót külön. Helyesen gondolom, hogy ha csak 4+10% fizetésére volt kötelezett ügyfelem, az ezek alapjául szolgáló 2016. évi bevétel*20% járulékalap csökkenti az eho alapját? Előre is köszönöm!

Bevétel 20 százalékát kitevő költségszámla Kérdés

Kedves Szakértő! Családi gazdaság három tagjának 2017-ben 4 millió forint bevétele, valamint 3 millió forint támogatása volt. Ahhoz, hogy nemleges nyilatkozatot tehessenek, mennyi költségszámlával kell rendelkezniük? A bevétel vagy bevétel plusz támogatás 20 százalékának megfelelő számlákra van szükség? Válaszukat köszönjük.

Őstermelő nemleges nyilatkozata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó mezőgazdasági őstermelő 2015. évben igényelte vissza 5 évre visszamenőleg a gázolaj jövedéki adóját. Kérdésem az lenne, hogy ha a kukoricaértékesítés bevétele 3 620 000 forint, a földalapú támogatás 450 000 forint, a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése 510 000 forint, élhet-e nemleges nyilatkozattétellel az őstermelő? (Nagyon sürgős lenne!) Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close