26 találat a(z) nappali tagozatos cimkére

Csed jogosultság Kérdés

Kata visszaigénylése Kérdés

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása július elseje után Cikk

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlásának lehetősége nem újkeletű, de az új Tbj. július elsejei hatályba lépésével ennek feltételrendszere is változik. Cikkünk az új Tbj. alapján megköthető megállapodásokat foglalja össze.

Nappali tagozatos hallgató és kft. ügyvezetője Kérdés

Egyetemisták tb-je: kinek jár, kinek nem egészségügyi ellátás? Cikk

A félévi vizsgaidőszakot követően minden évben nem kevés egyetemi hallgató dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. E döntés – minden egyéb következmény mellett – közvetlenül befolyásolja a (volt) hallgató társadalombiztosítási jogállását is.

Nappali tagozatos hallgató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt.-ben ügyvezető személy, aki megkezdte egy főiskolán nappali tagozaton a tanulmányait. Ilyen esetben nem lesz biztosított, csak egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Kérdésem: szükséges-e bejelenteni, és ha igen, akkor a minimálbér vagy a garantált bérminimum után kell megfizetnie a járulékokat? Ilyen esetben mit kell tenni egy vezető tisztségviselőnek, hogy ne keletkezzen adóhátraléka? Köszönöm a választ.

Kata – nappali tagozatos diák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldön (EU), nappali tagozaton tanuló diák katás egyéni vállalkozás formájában vállalna munkát – weboldalkészítést – EU-s, illetve magyar vállalkozások részére. Abban a kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy lehetséges ebben a vállalkozási formában a munkavégzés, ha életvitelszerűen külföldön él és tanul a diák?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban lenne kérdésem. Fiatalkorú, nappali tanulmányait végző hölgy 5 évvel ezelőtt, egyedülállóként szült. A gyermek felügyeleti jogát a nagypapa (az anya édesapja) kapta meg, a családi pótlékot is az ő nevére utalják. Jelenleg is a család egy háztartásban él, keresete azonban csak az azóta dolgozó anyának van. A nagyapa a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni. Kérdésem az lenne, hogy az anya kérheti e a családi kedvezmény figyelembevételét a munkáltatójánál. Válaszukat köszönöm!

Diák foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nappali tagozatos (gimnázium) 18. életévét betöltött diákot a tanév ideje alatt milyen módon lehet foglalkoztatni? Válaszát előre is köszönöm!

Hallgató szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél jelentkezett egy munkaügyi főiskolai hallgató, aki szeretné a háromhetes szakmai gyakorlatát nyáron nálunk tölteni. Azt nem tudjuk még, hogy nappali vagy levelező tagozatos a hallgató (nem tudom, van-e különbség a nappali és a levelező hallgató szakmai gyakorlata között). A munkáltatónak együttműködési megállapodást kell kötnie az egyetem munkaügyi főiskolájával? A hallgatóval kell-e hallgatói munkaszerződést kötni? Mivel három hétről lenne szó, a munkáltató nem köteles fizetni hallgatói díjat (nem egybefüggő 6 hétről van szó). Ha kötni kell hallgatói szerződést, adómentes az összeg a minimálbér összegéig, vagy csak a nappali tagozatosnál? Ha esetleg fizetni kell díjat, akkor nem biztosított a hallgató, és a munkáltatónak sem kell szochót fizetni utána. Ebben az esetben a szakképzésijárulék-kedvezmény hogyan alakul? Köszönöm a válaszukat: Kertész Mónika

Nappali tagozatos egyetemista – megbízás Kérdés

Ha egy bt.-ben nappali tagozatos egyetemista tag megbízással dolgozik, nulla forintos megbízási szerződéssel, van-e járulékfizetési kötelezettsége?

Iparűzési adó megosztása, ha két székhely volt egy évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak a 2016-os év folyamán 1-8. hónapig Dunaújvárosban volt a székhelye, kiköltözött vidékre, amíg saját ingatlant nem vett. Vidéken a székhelyét befogadó igazolással átjelentkezett új címre, a 9-12. hónap tehát a másik székhelyére jut. A kérdés az, hogy mi alapján ossza meg az adóját (telephelye nem volt)? Ha a személyi kiadásai szerint, akkor a jövedelemkivét az alap. De szeptembertől nem fizetett járulékot, mert nappali tagozaton főiskolára jár. Akkor mi a hivatalos megosztás? 1-8. hóban volt kivét, mindent fizessünk az első székhelyére, a szeptemberre (tanévkezdés 18-a) van egy tört hónap, azt pedig a másik székhelyére? Vagy az összes kivétet osszuk el 12 hónappal? És így kezdjük 1-8., 9-12 arányban a megosztást? 2017-ben márciusban lakást vásárolt Veszprémben. Januárban az általános módon adózott, de február 1-jétől belépett a katába. A vidéki székhelyén egy hónap általános adózás, két hónap katás. A harmadik, már végső székhely 03. 24-től bejelentve. Most ezek alapján mi a teendő? Csak székhely van (biztosítás), csak az változik év közben, és a tanulói jogviszony fennállása 2016.09.18-tól folyamatos. Katában fizeti a havi 50 ezer forintot. Mit kell bevallania helyesen 2016-ra és 2017-re, azaz mennyi előleget és kinek fizet? A végén hogyan számol el a székhelye szerinti önkormányzatokkal? Válaszát előre is köszönöm, sem a NAV, sem az ügyintézők nem tudtak segíteni, azaz, mindenki a magasabb összeget kérte.

Hallgatói jogviszony melletti katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint 2018. január 1-jétől a nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett a katás egyéni vállalkozó havi 25 ezer forint tételes kata megfizetésére lesz kötelezett, a jelenlegi 50 ezer forint adó megfizetésével ellentétben. Kérem, szíveskedjen ebben megerősiteni vagy megcáfolni! Előre is köszönöm!

Járulékfizetési 1x1 őstermelőknek Cikk

Noha a mezőgazdasági őstermelő biztosítási és járulékfizetési kötelezettségéről az Adózónán is rengeteg információ található, a témával kapcsolatban érkező kérdések száma arra utal, hogy érdemes összefoglalni a speciális tudnivalókat.

Katás bevétel kifizetése a bt.-tagok részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretném a segítségét kérni. Hat nappali tagozatos diák (informatikus hallgató) saját fejlesztésű weblapjukat szeretnék üzemeltetni. Az üzemeltetést katás betéti társaság keretében szeretnék megvalósítani. A bt. alapításához szükséges vagyoni hozzájárulás (törzstőke) megosztása a tagok között a weblap fejlesztésében való részvétellel arányos lenne. A betéti társaságban egy személyesen közreműködő tag (katás jogviszonyú) lenne, aki a weblapot üzemelteti, a többi tag (fejlesztők) csak csendestársként vennének részt a bt-ben. Kérdés: a katás jogviszonyú tagon kívül a többi tulajdonos hogyan részesülhet a bevételekből, és milyen adó- és járulékvonzatokkal kellene számolniuk? Úgy tudom, a nappali tagozatos hallgató, kata jogviszonnyal rendelkező beltag főállású katásnak minősül. Mivel a katás betéti társaság nem tartozik a számviteli törvény alá, így ebben az esetben az osztalékot nem tudom értelmezni. A betéti társaság bevételéből kifizetett jövedelem egyéb jövedelemnek minősül az szja-törvény értelmében a nem személyesen közreműködő tagoknak? A katás beltag az 50 ezer forint kata megfizetésével minden kötelezettségének eleget tesz? Mivel a weblap nem a bt. tulajdona (nem saját beruházás keretében hozták létre), így milyen jogalapon üzemeltetheti a bt. a weblapot? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépjárműadó a számlatükörben

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close