186 találat a(z) nők 40 nyugdíj cimkére

"Nők 40" nyugdíjas – jövedelemkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 éves szolgálati idő után történő nyugdija mellett, ha valaki alkalmazásban van, akkor, ha a jövedelme meghaladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát, akkor attól az időszaktól a nyugdíja nem jár neki? Mi a helyzet, ha a fentihez hozzájön még ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem? Azt is bele kell számolni a mindenkori minimálbér 18-szorosának megfelelő korlátba, vagy a lakásbérbeadásból származó jövedelem nem számit bele? Köszönöm válaszukat. Maria

Nők 40 éves nyugdíjba vonulása Kérdés

A HAON hírportálon olvastam egy nyugdíjjal kapcsolatos cikket. Az volt benne, hogy, aki 40 év után nyugdíjba vonul, annak nincs semmilyen teendője a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár elérésekor. Ez azt jelenti, hogy diplomás nő, aki ezt választaja, a felsőfokú végzettség megszerzéséhez kapcsolódó 4-5 év szolgálati időt elveszti?

nők kedvezményes nyugdíjazásánál szakmunkás idő beszámítása Kérdés

Általános iskola befejezése után szakmunkásképző iskolába jártam. Az iskolai képzés során gyakorlaton is részt kellett venni. Tanulmányi eredmény kapcsán "ösztöndíj"- asként dolgoztam, így a gyakorlati helyen fizetést (kereskedelemben történő munkavégzőként forgalom után jutalékkal együtt) is kaptam, amit a nyári gyakorlat során is megkaptam. Ezen időszak (összesen 3 év) beszámít-e a nők kedvezményes idejébe?

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől igénybe kívánom venni a nők kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget. Viszont tovább szeretnék dolgozni, a keresetem éves szinten nem haladhatja meg a minimálbér 18-szorosát, tudomásom szerint. Kérdésem az lenne, hogy, mint evás bt. beltag tulajdonosa vállalhatnék-e szerződéssel és számlával szolgáltatást? Az ebből eredő bevételem, melyre 37 százalék evát megfizetek, befolyással van-e a nyugdíjamra? Megtisztelő válaszát köszönöm szépen!

Kormánytisztviselőként nyugdíjba vonulás Kérdés

Kormánytisztviselőként 2018. június 6-án töltöm be a rám vonatkozó korhatárt, és ekkor lesz meg a 40 év szolgálati időm is. Kérdésem: mennyi a felmentési idő, és mennyit kell ledolgozni? A 40 év munkaviszony kapcsán jár-e valamilyen jutalom és esetleg pótszabadság?

Nők kedvezményes nyugdíjigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra vonatkozóan szeretnék tájékoztatást kérni: ha valaki jelenleg főállású munkaviszonyos, mellette őstermelői jogállása is van, és szeretne nők 40 kedvezménnyel nyugdíjba menni, akkor a munkaviszonyát és az őstermelői jogállását is meg kell szüntetni a nyugdíjazást megelőző nappal? Érdemes lenne a nyugdíj megállapítását még például 2017.12.30-ától kérni, és akkor a jövő évi nyugdíjemelésre már jogosult lehet? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Nyugdíjazásnál a napi négy órát miként veszik figyelembe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 évvel való nyugdíjba vonulásához 10 hónapom hiányzik, sajnos időközben beteg lettem, egészségkárosodásom 67 százalékos, ami mellett 4 órás munkát vállalhatok. Kérdésem, hogy ezt az időt egy vagy csak fél nap jogosultsági időnek veszik figyelembe esetemben? Válaszát előre is köszönöm.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Kérdésem: Feltétele-e a kedvezményes nyugdíjnak a gyermeknevelés? Vagy az a nő is jogosult a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjára, akinek nincs gyereke? Előre is köszönöm válaszukat.

Nők kedvezményes nyugdíja melletti munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíja mellett lehet-e korlátlanul egyszerűsített munkavállalóként dolgozni? Vagyis az így keresett bér is beleszámít a kereseti plafonba?

Kata és a szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóként a következő kérdésem lenne, mivel a 40 éves jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőséget szeretném kihasználni. Éves szinten kell kiszámolni, hogy elérte-e a minimálbér összegét a nyugdíjalaphoz befizetett kötelező ellátási alap? Ugyanis, ha 127 500 forint a minimálbér, az éves összege 1 millió 530 ezer forint, az 50 ezer forintos befizetéssel 90 000 x 12 hó = 1 080 000 forint, a különbözet 450 ezer forint. Kérdésem: elég lenne, ha bejelenteném, hogy vállalom, három hónapra megfizetem a 75 ezer forintot a 150 ezer forint alapellátáshoz? Ugyanígy lehetne a következő évekre így megoldani, kiszámolni, hogy az adott év teljes legyen a 40 éves jogosultsági időhöz? Bízom benne, hogy a kérdésem érthető. Előre is köszönettel: Kerestély Anna

Nők 40 nyugdíj – nyári gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 nyugdíj esetén szolgálati idő-e a nappali szakközépiskola kötelező 30 nap nyári gyakorlata? Igazolás nincs róla, jogszabály kötelezően előírta 1978-ban; az érettségi bizonyítvány megfelelő-e igazolásul.

Nők kedvezményes nyugdíja, munkaviszony megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 tavaszán a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségével nyugdíjba szeretnék menni. A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás szerint 2014.12.31-ével lezárt, illetve elismert adatok szerint összesen 38 év 223 nap nyugdíjjogosultság-elbíráláshoz figyelembe vehető szolgálati, ezen belül 38 év 216 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel rendelkeztem. Munkaviszonyom, keresőtevékenységem azóta is folyamatos. Számításaim szerint a nők kedvezményes nyugdíjazásra jogosító feltételével, a 40 év jogosultsági idővel ma már rendelkezem. Kérdésem: munkaviszonyom megszüntetéséhez melyik évhez és naphoz igazodóan kell számolni a napokat ahhoz, hogy a nyugdíjam alapját képező kereset – 42 év munkaviszony után – 84 százalékos megállapítására legyek jogosult? Köszönettel: 1958.

Nők 40 éves nyugdíja előtti felmentési idő Kérdés

2018. 03. 30-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Pedagógusként dolgoztam végig a 40 évet. 2017. 07. 30-tól szeretném igénybe venni a 8 hónap felmentési időt. A probléma abból adódik, hogy a 2017/2018-as tanévben lesz egy érettségiző osztályom, akiket nem szeretnék abba a helyzetbe hozni, hogy a vizsga évében 4 hónapig távol legyek. (Osztályfőnök vagyok, és matematikát tanítok.) Kérdésem: lenne-e arra lehetőség, hogy a nyolc hónap felmentési időt végig dolgozzam, de csak félállásban? Ez szerintem a tanulók érdekeit szolgálná, és ugyanaz, mintha 4 hónapot dolgoznék, négyet pedig nem.

Bt. nő beltagja és a kedvezményes öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt tb-szakértő! Van egy betéti társaság, és a nő beltagja jogosulttá vált a nők kedvezményes öregségi nyugdíjba vonulására. A nyugdíjba vonulás napjától kiegészítő tevékenységű vállalkozóként folytatja tevékenységet a társaságban, jövedelmet nem vesz fel. Mint ilyen jogállású személy – gondolom – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A probléma a havi 1708-as bevallásnál adódik: ha a 1708M-09 lapon a alkalmazás minősége fülön a nyugdíjas státuszánál a 7 kódot írjuk be, mint a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesülő személynek, és 53-as kóddal kiegészítő tevékenység van jelölve, akkor a bevallás hibát jelez, hogy az 577. sor nem kitöltött. Ha az a sor kitöltött, akkor máris hibát jelez, hogy a 574. sor üres. Ha azt is kitöltjük, akkor jelzi, hogy oda csak a 0,4,5,8 kóddal rendelkező személynél kerülhet adat. Kérdésem tehát a következő: milyen járulékot kell fizetni a kedvezményes öregségi nyugdíjba vonult nő esetében, ha mint beltag egy bt.-ben személyesen közreműködik, de jövedelmet nem vesz fel, illetve hogyan kell ezt bevallani? Válaszát előre is megköszönve, további tisztelettel: Szitás Imréné

Igazságos és méltányos nyugdíjrendszer: kinek, mit jelent? Cikk

Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről vitáztak kedden délután az országgyűlési képviselők.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1