19 találat a(z) német állampolgár cimkére

Német egyéni vállalkozó Magyarországon Kérdés

Magyar kft. német magánembert kér fel online előadói feladatra eseti megbízással Kérdés

Német állampolgárságú felügyelőbizottsági tag és egyéb tanácsadó adózása Kérdés

Magyarországon tanuló német egyetemista megbízása Kérdés

Kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Külföldről származó jövedelem adó- és tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nknek német magánszemély tulajdonosa van, akinek Németországban is a tulajdonában van egy GmbH, amely szoros üzleti kapcsolatban áll a mi kft.-nkkel. Kft.-nk élére magyar lakcímkártyával rendelkező, Magyarországon élő, és döntően itt tartózkodó német állampolgárt nevezett ki ügyvezetőnek, aki a német GmbH alkalmazottja, a mi kft.-nktől semmilyen juttatást nem kap. Társadalombiztosítása is Németországban van, magyar tb-kártyája nincs. Bérköltsége nincs átterhelve a mi kft.-nkre. Milyen adó- és járulékkötelezettség keletkezik esetleg Magyarországon az itt végzett ügyvezetői munka miatt? Kinek és hogyan kell azt teljesíteni? Lehetne-e erre a jogviszonyra a kiküldetést alkalmazni? Milyen szerződés lenne szükséges? Milyen fizetési kötelezettségek lennének, ha kiküldetésben látná el a feladatot a német állampolgár, de magyar állandó lakhellyel rendelkező, német cég alkalmazásában lévő személy az ügyvezetést? Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Pappné G.Márta

Német munkavállaló – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (német) állampolgárt szeretnénk itthon mint munkavállaló alkalmazni úgy, hogy közben megmarad a német biztosított jogviszonya (anyavállalati kiküldetés). Hogy érvényesülnek itt a párhuzamos munkavégzésre vonatkozó szabályok? Ebben esetben is szükséges a TAJ szám igénylése? TAJ szám nélkül hogyan tudom munkavállalóként bejelenteni a magyar céghez? Magyarországi béréből csak szja-levonási kötelezettség van? Válaszát előre is köszönöm!

Kölcsön Kérdés

Kedves Válaszadó! Az eset a következő: egy német magánszemély egy magyar cégnek kölcsönt adott, amit az nem fizetett vissza, így kamat és késedelmi kamat is felszámításra került. Engedményezi a követelését ellenérték fejében (ami a könyv szerinti érték). Hogyan és hol adózik a kettős adóztatásról szóló törvény szerint az engedményezett tőke, illetve kamat és késedelmi kamat? Válaszát elöre is köszönöm.

Céges kölcsön tagnak: mi lesz, ha jön a végelszámoló? Cikk

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a német állampolgárságú tag nem fizet vissza. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t, illetve a magánszemélyt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Német állampolgár magyarországi ingatlanát bérbe adná Kérdés

Tisztelt Szakértők! Gazdasági társaság bérbe venné egy német állampolgár magyarországi ingatlanát, azonban az ingatlantulajdonosnak nincs magyarországi adószáma. Ebben az esetben mi a teendője a német állampolgárnak? Adószám nélkül is adhat bérbe ingatlant? Előre is köszönettel: Zsuzsanna

Német állampolgár munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek a tulajdonosok) foglalkoztatni kíván egy német állampolgárságú, németországi állandó lakhellyel rendelkező munkavállalót. A munkavégzés helye Németország lesz. Munkakör: kereskedelmi-ügynöki tevékenység. Szerződéskötésre nem lesz jogosult a kereskedő, feladata új ügyfelek megkeresése lesz. Kérdéseink: 1. Ez esetben az adó- és járulékfizetési kötelezettséget melyik országban kell teljesítenünk? 2. Szükséges mindkét hivataltól illetőségigazolást beszerezni (A1-es nyomtatvány és német adóhivatal illetőségigazolása)? 3. Ez a munkavállalás kiküldetésnek számít? 4. Ez az eset, ebben a formában keletkeztet cégünknek fiók-, vagy telephelyet Németországban? Köszönettel: Zsuzsanna

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy nyugdíjas német állampolgár a beltag egy bt.-ben, ahol a tulajdonosok is német állampolgárok. A bt.-ből nem vesz ki jövedelmet. Ez esetben fizetni kell-e nekik az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Köszönettel: Tóth Mária

Kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Német lakcímmel rendelkező német állampolgár Magyarországon életvitelszerűen tartózkodik, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Mintegy 20 éve itt működteti a vállalkozását, Magyarországon adóalany, itt fizet szja-t. Magánszemélyként Németországban is rendelkezik bankszámlával, ennek összegét szeretné valamilyen pénzpiaci termékbe befektetni, és hozamot, kamatot elérni. A német pénzintézettől kapott információ szerint az ottani szabályok szerint ezt a hozamot összesen 28,5 százalék forrásadó terheli. A kérdés, hogy a Németországban megszerzett "kamatjövedelem" hol adózik?

Külföldi tartós kiküldetésben Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünknél egy német állampolgárságú magánszemély tartós kiküldetésben tevékenykedik, a kiküldő intézmény Németországban van, a kiküldetésért járó díjazását német köztisztviselőként (Beamter) kapja, ott adózik, és ott biztosított ezen jogviszonya után. Tartós kiküldetésben végzett feladatai mellett Magyarországon megbízzuk meghatározott feladatok elvégzésével, amelyről megbízási szerződést kötünk vele. A magánszemély hoz német illetőségigazolást, de nem hoz A1 igazolást a német biztosítotti jogviszonyáról. Ebben az esetben milyen levonások (szja, egyéni járulékok) terhelik a tőlünk kapott magyar megbízási díját? Abban az esetben, ha hoz A1 igazolást, akkor hogyan járunk el helyesen a megbízási díját terhelő levonásokat illetően? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.:

Óraadó tevékenység megbízással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemünkön egy német állampolgárságú vendégprofesszor 2014. 02. 01-2015. 09. 30-ig munkaviszonyban állt, ezt követően megbízási jogviszonyban látja el egyetemi előadói tevékenységét 2015. 10. 01-2015. 12. 31. közötti időszakban. Mivel Németországban biztosított, és erről hozott A1 igazolást, ezért a munkaviszonyában csak szja-előleget vontunk tőle. Kérdésem, hogy a megbízási jogviszonyában vonnunk kell-e tőle szja-előleget, azaz a korábbi kilenchónapos magyarországi munkaviszonya miatt belföldi illetőségűvé vált-e az illető személy? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel: B.Gy.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Értékesített lakóingatlan szerzési időpontja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs