280 találat a(z) megbízási díj cimkére

Török állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Török állampolgárt – aki életvitelszerűen Törökországban tartózkodik, ott biztosított – szeretnénk megbízási szerződéssel, havi 1-2 alkalommal, egészségügyi szolgáltatás végzésével megbízni, a tevékenységet itt Magyarországon végezné. Ilyenkor a megbízásnak milyen bejelentési kötelezettsége, adó-, járulékvonzata van? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Krisztina

EGT tagállamban biztosított magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! EGT tagállamban biztosított magánszemély egy magyarországi kft.-ben ügyvezetőként megbízási díjat vesz ki. Rendelkezik A1-es igazolással, amelyet a kft. részére átadott. Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a társaságot, illetve milyen adó- és járuléklevonások terhelik a jövedelmét? Adóazonosító jellel rendelkezik, szükséges-e a részére TAJ számot igényelni Magyarországon? Köszönettel: Simonné

Megbízási díj, járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét: sportvállalkozás megbízási szerződéssel foglalkoztat külsős helyszíneken edzőket. Az edzők megbízási díja a megtartott edzések számával arányos, a kifizetés a megtartott alkalmak alapján, havonta történik. Az edzők feladatai a megtartott edzéseken felül is rögzítettek: adminisztráció, pénzkezelés, kapcsolattartás a szülőkkel, készülés az edzésekre, esetlegesen eszközök beszerzése, havi elszámolás a központban. Fenti esetben merül fel az a kérdés, hogy a minimálbér 30-ad részének megállapításánál mihez kell viszonyítani? Mivel nem csak az edzés napján, az edzés időpontjában merül fel feladatuk, lehet a havi kifizetést a havi minimálbér 30-ad részéhez viszonyítani, vagy a napi minimálbért kell nézni? Esetleg csak a megtartott 1 órás edzésre a minimálbér óradíjához kell viszonyítani? A viszonyítási alap a bruttó megbízási díj vagy a költségnyilatkozat alapján költségekkel csökkentett jövedelem? Van-e valamilyen szabály arra vonatkozólag, hogy a kifizetés mikor történik, lehet-e hosszú távú szerződést kötni és például félévente kifizetni a megbízási díjat? Ez esetben mi a viszonyítási alap a biztosítás elbírálásánál? Köszönöm.

Pontosítás, bt.-beltag munkaviszonya Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Köszönöm gyors válaszát ,és elnézést kérek valóban nem volt a kérdésem egyértelmű, amit most megpróbálok pótolni. A bt.-beltag megbízási jogviszonyban az ügyvezetői feladatokat látja el megbízási díj ellenében, ami jelen esetben 10 ezer forint volt havonta. Ezzel nem is volt semmi gond, amíg a beltag máshol 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett. Szeretné azonban a számítástechnikai-informatikus végzettséggel (erre értettem, hogy szakképzettséget igénylő munkakör) a saját cégén keresztül végezni a továbbiakban a munkát mint munkavállaló. Munkavállalóként kedvezőbb a járulékfizetés, mint ha beltagként, vezető tisztségviselőként fizetne. Mivel a 36 órát meghaladó munkaviszonya megszűnik a saját cégében már nem a 10 ezer forint után adózna. A kérdésem arra vonatkozott, hogy vezető tisztségviselőként köthet-e szerződést saját magával mint munkavállalóval, mert megengedett, vagy változtassa meg a társasági szerződést, és ne megbízási díjasként legyen ügyvezető, hanem munkaviszonyosként? Tisztelettel, L. Andrea

Megbízási díj több hónapra elosztva, minimálbér 30%-a Kérdés

A cég munkavállalója a munkakörétől eltérő munkát megbízási jogviszonyban végzi el 5 hónap alatt. Az 5. hónap végén a részére kifizetett 223 500 forint elosztható-e visszamenőleg 5 hónapra (5 x 44 700 forint)? Mi lesz ilyenkor a tárgyhavi bevallásban? Be kell-e jelenteni? A bérszámfejtő programom nem tud erre megoldást. Üdv: Várkonyi Miklós

Megbízási díj külföldinek Kérdés

Egy sportegyesület megbízási díjat fizet román állampolgárnak edzői tevekenységre, aki Romániában biztosított. Milyen közterhet kell fizetni az egyesületnek, mit kell vonni a román állampolgártól?

Megbízási díj összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meg lehet-e állapodni egy megbízási szerződésben nettó megbízási díjban? Esetleg tud nekem törvényi hivatkozást is megadni a válasza mellé? Köszönöm válaszát.

Megbízási díj telekommunikációs költségei Kérdés

T Adózóna! Magánszemély megbízási díjának tételes költségelszámolásában hogyan lehet a telekommunikációs költségeket érvényesíteni: vonalas telefon, mobiltelefon, otthoni internet, mobil internet, Skype, VPN? Köszönöm.

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy megbízás 2018. 01. 01-2018. 12. 31-éig tartott, amelynek díját 2018. 01. 07-én fizettük ki. A 2019. 01. havi bevallásba valljuk be, a kérdés viszont az, hogy erről a magánszemélynek 2018. évre vonatkozóan kell a bevallást beadnia? A cég 18M30-at állít ki neki, mert úgy gondoljuk, hogy ez a 2018. évben megszerzett jövedelme. Köszönöm!

Megbízási dij teljesitése és kifizetése 2019. január 4-én Kérdés

T Szakértő! Egyik vállalkozás megbizási szerződéssel végeztet el egyes feladatokat a vállalkozása számára. Az eredeti szerződött határidő december 31-éig szólt. Viszont a munka nem készült el, csak január 4-én, akkor készült a teljesítésigazolás, és ekkor kerül sor a kifizetésre is. Erre az esetre nem találtam semmi útmutatást, csak a munkaviszonyból származó jövedelmeknél, illetve a tb-ellátásoknál, hogy a január 10-éig kifizetett jövedelmek minősülnek előző évi jövedelemnek, tehát még 2018-ra kell bevallani. Ez viszont nem munkaviszony, hanem megbízási jogviszony, kérdésem tehát, hogyan járok el helyesen? Véleményem szerint 2019-ben számfejthetem csak, mert akkor kerül kifizetésre, tehát 2019-es jövedelem lesz. Válaszát várom, köszönettel: Császár Judit

Kivában kifizetett megbízási dij Kérdés

Kivás vállalkozás megbízási szerződésre fizet egy-két munkavállalót, akiknek van máshol is jövedelmük. Kérdésem, hogy a kiva alapjába – a 10 százalék költséghányad miatt – csak a 90 százalékot kell figyelembe venni? Mivel a járulékalapot képező jövedelem is csak a 90 százalék.

Többségi tulajdonos tag, katás Kérdés

Köszönöm a válaszát. https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_29_Tobbsegi_tulajdonos_tag_KATA_phj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tehát ha nincs heti 36 órás munkaviszonya; hanem csak ügyvezetésre megbízási díja havi bruttó 300 000 forint, akkor az 50 ezer forintos katát kell fizetni? köszönettel

Személyes közreműködés nyugdíjas tag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem segítségüket abban,hogy az egyszemélyes kft. saját jogú nyugdíjas tagjának (65 éves), aki egyben ügyvezető fizetendő alábbi juttatások esetén milyen levonások illetve a társaságot milyen járulék fizetési kötelezettségek terhelik : - az ügyvezetésért kapott megbízási díj vagy - az ügyvezetésért kapott munkadíj - a tagi személyes közreműködés díjazása után? Válaszukat előre is köszönöm.

Kiva alatt megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva alatt működő kft.-nek két dolgozója van, mindketten megbízási jogviszonyban vannak, de a megbízási díj egyikük esetében sem éri el a minimálbér 30 százalékát, így nem biztosítottak. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a kifizetett megbízási díjak kivaalapot képeznek-e. Ha nem, akkor ez így elfogadható a kiva alatt, mivel nem lesz a cégnek kivaalapja?

Uniós állampolgár foglalkoztatása megbízási szerződéssel Kérdés

A magyar kft. szlovák állampolgárral (magánszemély) kíván megbízási szerződést kötni Szlovákiában elvégzendő feladatok ellátása céljából. Kérdés, hogy a magyar cégnek milyen adózási, járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az ügylet kapcsán, ha a megbízási díjat kifizeti? Milyen bejelentési kötelezettségei keletkeznek a társaságnak és a szlovák állampolgárnak Magyarországon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs