269 találat a(z) megbízási díj cimkére

Többségi tulajdonos tag, katás Kérdés

Köszönöm a válaszát. https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_29_Tobbsegi_tulajdonos_tag_KATA_phj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tehát ha nincs heti 36 órás munkaviszonya; hanem csak ügyvezetésre megbízási díja havi bruttó 300 000 forint, akkor az 50 ezer forintos katát kell fizetni? köszönettel

Személyes közreműködés nyugdíjas tag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem segítségüket abban,hogy az egyszemélyes kft. saját jogú nyugdíjas tagjának (65 éves), aki egyben ügyvezető fizetendő alábbi juttatások esetén milyen levonások illetve a társaságot milyen járulék fizetési kötelezettségek terhelik : - az ügyvezetésért kapott megbízási díj vagy - az ügyvezetésért kapott munkadíj - a tagi személyes közreműködés díjazása után? Válaszukat előre is köszönöm.

Kiva alatt megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva alatt működő kft.-nek két dolgozója van, mindketten megbízási jogviszonyban vannak, de a megbízási díj egyikük esetében sem éri el a minimálbér 30 százalékát, így nem biztosítottak. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a kifizetett megbízási díjak kivaalapot képeznek-e. Ha nem, akkor ez így elfogadható a kiva alatt, mivel nem lesz a cégnek kivaalapja?

Uniós állampolgár foglalkoztatása megbízási szerződéssel Kérdés

A magyar kft. szlovák állampolgárral (magánszemély) kíván megbízási szerződést kötni Szlovákiában elvégzendő feladatok ellátása céljából. Kérdés, hogy a magyar cégnek milyen adózási, járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az ügylet kapcsán, ha a megbízási díjat kifizeti? Milyen bejelentési kötelezettségei keletkeznek a társaságnak és a szlovák állampolgárnak Magyarországon?

Török állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozásként török állampolgárral kötünk megbízási szerződést.Tevékenységét Törökországban végzi, Isztambulban kapcsolatot tart gazdasági környezetünk iránt érdeklődő vállalkozásokkal. Nincs adóazonosító száma, TAJ száma, nincs magyar lakcíme. (18T1041 nyomtatványon bejelenteni nem tudjuk.) A részére számfejtendő megbízási díjból milyen adót, járulékot kell vonni? Kifizetőként milyen további adókötelezettséggel kell számolni? Milyen dokumentumok szükségesek a szabályszerű elszámoláshoz? Köszönöm válaszát. Katona Sándorné

Egyszemélyes kft. tagjának járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja 2018.12.31-ig nappali tagozatos hallgató. 2019.01.01-től nem lesz sehol máshol jogviszonya, a tervek szerint márciustól áll majd munkaviszonyba. A társasági szerződés szerint az ügyvezetői tevékenységet megbízási jogviszonyban látja el. A kft. 2 éve alakult, és azóta sem működik, nem folytat tevékenységet. A 2019.01.01-02.28-ig tartó időszakra érdekelne, hogy társas tagként szükséges a minimálbér utáni járulékokat megfizetnie, vagy mondjuk havi 10 ezer forintos bruttó megbízási díjjal elláthatja az ügyvezetői tevékenységet? (Ami gyakorlatilag nincs, mivel a cég nem működik.) Emellett kellene fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot – gondolom –, hogy egészségügyi ellátásra jogosult legyen. Amennyiben működik a 10 ezer forintos megbízási díj, azt a '08-ason be kell vallani? Válaszát előre is köszönöm.

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tag – NEM ügyvezető – személyesen közreműködik a társaságban. Ezért havi megbízási díjat kap, mely nem éri el a biztosítási küszöböt. Kérdésünk, hogy milyen járulékterhei vannak a fenti jövedelemnek? Bizonytalanok vagyunk abban, hogy a fenti összeget a társaság részéről szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás terheli (levonások: csak szja, mivel nem jár biztosítotti jogviszonnyal), vagy ez önálló tevékenységből származó jövedelem, melyet 19,5 százalékos eho terhel? segítségüket nagyon szépen köszönjük!

Megbízási díj és a kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a minimálbér 30 százalékánál kisebb havi megbízási díjat szerző megbízott (tehát nem biztosított) bérköltsége beleszámít-e a kiva alapjába (megbízási díj 40 000 Ft/hó)? Gyors válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Megbízási díj járulék-elszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvény szerint a kifizető a megbízási díjból levonja az adóelőleget és a járulékokat. Az adó- és járulékalap számításánál vagy a 10 százalékos átalányköltséget, vagy a nyilatkozott költséget (max. 50 százalék) veszi alapul. Ha a kifizetés a 90 százalékos adó(előleg)alappal történt, és az adóalany az év végi bevallásában áttér a tételes költségelszámolásra, hogyan kell elszámolni a járulék-különbözettel? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Hain Zoltán

Ügyvezetői megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk kft. tulajdonosa, az ügyvezetést 30 ezer Ft megbízási díj ellenében látná el, meg kell-e neki fizetni a minimum járulékalap után a járulékokat a kft.-ben, vagy csak a megbízási díj utáni járulékokat kell megfizetnie, ha máshol ekho szerint adózik és ott a minimálbér után megfizetik a járulékokat és csak az a feletti rész adózik ekhosan, illetve van egy nem főállású katás egyéni vállalkozása emellett? Válaszát előre is köszönöm.

Kiva + megbízási díj Kérdés

Van egy kiva hatálya alá tartozó cég, mely kis összegű megbízási díjat szeretne fizetni. Milyen kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt? Válaszukat köszönöm!

Megbízási díj vs. gépjárműhasználat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál megbízási szerződés alapján végzett tevékenység esetén, ha a 10%-os költséghányad alkalmazását választom, van-e lehetőség kiküldetési rendelvénnyel saját gépjárműhasználatot elszámolni, vagy a kiküldetéssel járó költségek beletartoznak a 10% költséghányadba? A megbízási jogviszony kutatói tevékenységre irányul.

A megbízási díj alkalmazásának feltételei Cikk

A megbízási jogviszony létesítésének szabályairól és elszámolásának időszakáról szóló olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

10 százalékos költséghányad mellett egyéb költségek Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat ügyvezetője vagyok megbízási jogviszonyban. A költségeim fedezetére a megbizási dij 10 százalékát számolom el. Kérdésem: A társulat közgyűlésére meghívók postázása, fénymásolások, valamint kiküldetési díj jogcímen – saját gépkocsihasználat a lakóhelyem és az erdőterület közötti utazások között – számolhatunk-e el a társulat terhére költséget, vagy ezek is a 10 százalékos költséghányad terhére számítandók? Köszönöm a válaszát. TJ

Orosz állampolgár megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megbízási szerződéssel orosz állampolgárt kíván alkalmazni moszkvai értékesítési hálózat kiépítésére oroszországi munkavégzéssel. Kérdésünk, hogy terheli-e a megbízási díjat adó- és járulékfizetési kötelezettség Magyarországon (a minimálbér 30%-át meghaladja a megbízási díj) (értelmezésünk szerint nincs), illetve Oroszországban van-e cégünknek valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm mikro

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs