15 találat a(z) magyar adószám cimkére

Hong Kong-i cég, magyar adószám igénylés Kérdés

Láncügylet Kérdés

Közösségi import, magyar adószámos partnertől, áfamentesen Kérdés

Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése Kérdés

3. országbeli társaság ingatlanértékesítése Magyarországon Kérdés

EU-s adózó bejelentkezése Magyarországon Kérdés

Számlázás anya/leány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem az alábbiakban leírt gazdasági eseménnyel kapcsolatos iránymutatásukat! Külföldi tulajdonú termelő vállalat vagyunk, anyavállalatunk EU-tagország. Nemzetközi projekt keretében tárgyi eszközöket szereztünk be Magyarországon, amely eszközök az anyavállalatunk tulajdonában lennének, de ténylegesen mi használnánk az eszközöket, tehát fizikailag nem lépne ki az országból az eszköz. Alapesetben a beszállítók akiktől az eszközöket beszerezzük, közvetlenül az anyacégünknek számláznak. Egy kivételes eset történt, ahol mi kaptuk a számlát, annak áfáját levontuk, és szeretnénk továbbszámlázni az anyavállalatunk felé. Jól gondolom, hogy ezeket az eszközöket a magyar áfát felszámolva kell továbbszámláznunk az anyavállalatunk felé, mivel nem hagyja el az országot az áru? Anyavállaltunk rendelkezik érvényes magyar adószámmal, nyilatkoznia kell esetleg, hogy a fenti ügyletben a magyar adószámára kéri a számlát? (Alapesetben közösségi mentes értékesítés relációban vagyunk egymással, azaz a késztermékeinket adjuk el számukra, a közösségi értékesítés feltételei érvényesülése mellett.) Van-e esetleg abban kockázat, hogy ezek az eszközök nincsenek a mi tulajdonunkban, de mi használjuk őket, viszont az eszközök az anyavállalatunk könyveiben jelennek meg?

Külföldi cég, magyarországi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovákiában alapított cég Magyarországon végez épületeken festést és egyéb karbantartást. Telephellyel és fiókteleppel nem rendelkezik. Bejelentkezett áfaregisztrációra. Az egyik kérdésem az lenne, hogy kiállíthat-e külföldi számlát (áfamentesen) a belföldi megrendelő adóalany felé, vagy csak magyar számlát fordított adózással? A másik, hogy Szlovákiában bejelentett dolgozókat foglalkoztat az itteni munkahelyen. A járulékokat ott fizeti, tudomásom szerint itt szja-t fognak fizetni. Ezt megteheti ezzel az adószámmal, vagy fióktelepet kell létesítenie? Miben változik a helyzet, ha nem szlovák, hanem ukrán állampolgárokat foglalkoztat ebben a cégben? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Szederkényiné

Unió területén magyar adószámos társaság részére végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Németországba viszi a termékét kiállításra. Ez a magyar kft. felkérte az én bt.-met – amely szintén magyar –, hogy Németországban építse meg számára a pavilont. Egyik társaságnak sincs adószáma Németországban, mindkét társaság rendelkezik közösségi adószámmal. Tanácstalanok vagyunk, hogy a betéti társaságunk milyen áfakulccsal állítsa ki a magyar kft. számára a számláját. Összefoglalva: két magyar székhelyű társaság között kellene számlázni, ám a munkavégzés helye uniós tagállamban van. Állásfoglalásukat köszönöm: V. Mária

Osztrák-magyar cég számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni. Adott egy osztrák cég, mely magyar adószámmal rendelkezik. Magyarországon mélyépítési munkálatokat végeznek. Egy magyar cég szolgáltatást(fuvarozást) szeretne számlázni az osztrák cég felé a magyarországi mélyépítési munkálatok kapcsán. Helyesen jár el a magyar cég, ha számláit áfa felszámításával, az osztrák cég magyar adószámát feltüntetve számláz? Köszönettel

Xml adatszolgáltatás NAV-nak számlázó programból Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 01. 01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell olyan funkcióval, mellyel a NAV felé bármilyen adathordozón át lehet adni a számlázással kapcsolatos összes információt számlaszámra vagy időszakra lekérdezve. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy azon külföldi cégeknek (külföldi a székhely, telephely) is rendelkezniük kell ezzel a funkcióval, amelyeknek regisztrált magyar adószámuk van, és számláznak Magyarországra? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi cég magyar adószámának megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olasz partnerünk magyarországi adószámmal is rendelkezik, és nem áfaalany. Szeretné magyarországi adószámát megszüntetni, amelyhez segítségre van szükségünk. Milyen nyomtatványon kell kérelmezni az adószám megszüntetését? Válaszát előre is köszönjük.

Román fuvar Magyarországon regisztrált áfaalany megrendelő részére Kérdés

Fuvarozó román, a megrendelő magyar áfaregisztrált, székhelye, telephelye Svájcban van, az indulás helye Magyarország, az érkezés helye Németország. A román fuvarozó milyen számlát állítson ki a HU regisztrált svájci cégnek?

Rendezvényszervezés Kérdés

Román egyéni vállalkozói igazolvánnyal szeretnének Magyarország területén rendezvényt szervezni. Szükség van-e valamilyen engedélyre? Hogyan kell kiállítani a számlát? Egyelőre sem fióktelepük, sem telephelyük nincs Magyarországon. Mi a teendő?

Német cég számlázása, amíg nincs magyar adószáma Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem a következő lenne: van egy német cég, amelynek még nincs magyar adószáma, de folyamatban van az igénylés. Magyarországi raktárból, magyar cégnek értékesít. Amíg nincs meg a magyar adószáma, hogyan kell ezt az ügyletet leszámláznia? Köszönöm válaszát előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close