26 találat a(z) mérlegbeszámoló cimkére

Nyugdíjba megy a könyvelő: váltás év közben vagy év végén? Cikk

A könyvelőváltásra is érvényes, hogy búcsúzni szépen érdemes. Ha már erre kerül a sor, célszerű azt év elejére tervezni? Vannak-e az év közbeni váltásnak hátrányai a könyvelő és ügyfele szempontjából?

Beszámoló javítása Kérdés

Évközbeni vagyonleltár ügyvezetésváltás esetén Kérdés

Téves beszámoló beküldése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mérlegbeszámoló átküldésre került a tulajdonosnak jóváhagyásra, amit ő egyből be is küldött. Utána vettük észre, hogy az alkalmi munkavállaló bére kimaradt a könyvelésből, a 1929 még nem került beküldésre. Viszont ebben az esetben hibásan kellene beadnunk a 1929 bevallást. Majd 2020-ban a hibahatást kellene könyvelni. A 2019. mikro mérleg pozitív, így nem kellene a tao összegét módosítani, 2020-ban vennénk figyelembe költségként, ez így kivitelezhető? Vagy beletehetném a 1929 bevallásba? Viszont az e-beszámoló oldalán a régi összeg marad. Mi a helyes eljárás? Köszönettel

Közhasznúvá válás – mérleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit gazdasági társaság szeptember hónapban kérelemre megkapta a közhasznú minősítést. Kérdésként merült fel bennem, hogy a közhasznúság napját megelőző nappal szükséges-e készíteni évközi mérleget. Év végi fordulónappal készülő mérlegbeszámolót úgy kell elkészíteni, mintha az év teljes időszakában közhasznú lett volna a cég? Köszönöm.

2018-as átalakulás, év végi mérleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk 2018. április 30-ával bt.-ből kft.-vé alakult. Most készítenénk a jogutód cég 2018. évi mérlegbeszámolóját. A kérdésem az, hogy a 2018-as adatoknak magában kell foglalniuk az április 30-áig tartó időszakot is? Az előző évi adatokhoz a jogelőd cég 2017. évi adatait kell írnunk? Vagy pedig a 2018. április 30-áig tartó időszak adatait, és a 2018-hoz pedig az április 30. után keletkezett adatokat? Köszönjük!

Mérlegbeszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. még nem rendelkezik cégkapu-tárhellyel, a cég könyvelője 2018-ban be tudja-e küldeni a kft. mérlegét a tavalyi módon az OBR-en, a könyvelő saját ügyfélkapuján keresztül? Köszönöm.

Végelszámolás menete Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. 2017.04.11-ei dátummal a végelszámolásáról döntött. A végelszámolás kezdő időpontjával beadtuk a 08, a 65, a 71 és a 01 bevallásokat. A kft. évek óta nem működik, se bevétel, se költség nincs, eszköz-forrás nulla értékű. A lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk, ha befejeződne az eljárás, ehhez kérnénk segítséget. Mi a további teendőnk, mikor kell mérlegbeszámolót beküldeni és kinek, a cégnek, vagy az ügyvédnek? Milyen bevallásokat kell még beadni, mely hatóságokhoz kell menni igazolást kérni, és azokat hova, mikor kell benyújtani? Gondolunk itt a NAV-ra, önkormányzatra, nyugdíjigazgatóságra. Amennyiben lehet, várjuk részletes válaszukat ezzel kapcsolatban. Köszönjük a segítséget.

Késve leadott beszámoló – adókedvezmény megvonás Kérdés

Amennyiben egy társaság nem teszi közzé a törvényes határidőig a beszámolóját, és nem nyújt be adóbevallást, a NAV utólag megvonhatja-e az igénybe vett adókedvezményt a társaságtól?

Kötelezettségek leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkba 2011. júliusban beolvadt egy másik kft., amelynek ebben az időpontban az előző évekről fennálló tartozásai voltak. A cégek, akiknek tartozott és a mérlegében szerepeltek, a mai napig nem jelentkeztek felénk követelésükkel. A 2016. évről szóló beszámolóban kell-e még szerepeltetnünk ezeket a szállítói kötelezettségeket, vagy leírhatjuk-e? Amennyiben igen, melyik főkönyvi számlákon kell könyvelni, és milyen bizonylatot kell mellé csatolni? Köszönöm segítségüket.

Nagyító alatt a számviteli törvény változásai, táblázattal! Cikk

Jelentős változásokat hoznak a magyar számviteli szabályozásban a 2016. január 1-jén hatályba lépő , módosított rendelkezések. A változások célja a 2013/34/EU irányelv átültetése, így számos, az IFRS-ben (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) már alkalmazott szabállyal találkozunk a magyar számvitelben is. A Mazars, nemzetközi könyvvizsgáló társaság részletesen vázolja a változásokat, amelyeket jelen cikkünkben ismertetünk.

Amikor a könyvelő frászt kap a cégvezetőtől: elbillent a mérleg Cikk

Mi a teendő, ha egy társaság az év közepén vitte el a könyvelőjéhez az idén januári keltezésű, de tavaly decemberi teljesítésű bevételeiről szóló számlákat? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné, okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Kft. 2014-es mérlegbeszámolójának késedelmes benyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar import, minimális re-export, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat Magyarországon végző kft. könyvelési szolgáltatára szerződött kft.-ként működő magyarországi partnerével. A megbízott könyvelő cég a törvényes határidőig (2015. június 01. éjfélig) nem adta be a könyvelt cég 2014. évre vonatkozó mérlegbeszámolóját a NAV-nak. A mérleget késedelemmel kívánja beadni. Kérdésem: milyen konzekvenciákkal járhat a megbízó gazdálkodó cégre a mérlegbeszámoló késedelmes/utólagos beadása? A könyvelő cég írásban közölte "ha a késedelmes beadásból bármilyen probléma merül fel, természetesen a felelősség minket terhel". Érheti-e a gazdálkodó céget a szokásos gyakorlat szerint bármilyen hátrány, esetleges NAV-szankció esetén hogyan érvényesíthető a könyvelő cég felé a büntetés?

Fel nem használt fejlesztési tartalék adója Kérdés

Tisztelt Szakértők! 2013. évi társaságiadó-bevallásban a kedvezmény felhasználásának lejárta miatt fel kellett számítanom a 1329-es bevallásban 40 ezer forint társasági adót és 22 ezer forint késedelmi pótlékot. Ezek 2014. 01. 30-án voltak esedékesek. A 2014. évi könyvelésben a késedelmi pótlékot lekönyveltem egyéb bevételként, de a 40 ezer forint társasági adót nem tudom, miként kell könyvelni. A 2014. évi mérlegben hol kell szerepeltetnem? 891-re könyvelni, és az adófizetési kötelezettség sorban? Vagy a 86-ban, és egyéb ráfordításként? Válaszukat köszönöm.

Üzletrész értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar társaság korábbi években Ukrajnában leányvállalatot alapított, amelybe a törzstőkét dollárban fizette meg. Az ukrajnai cég társasági szerződésében hrivnyában állapították meg a törzstőke összegét. Helyes-e, ha a mérlegbeszámoló fordulónapján – jelen esetben december 31-én – az aktuális hrivnya árfolyamára átszámolják az üzletrész értékét, vagy a dollár aktuális árfolyamán tartják nyilván, mert dollárban szerepel az analitikus nyilvántartásukban is ez a befektetett eszközérték? Köszönettel: Simonné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs