8 találat a(z) lombikbébi program cimkére

Kétmilliárddal több jut meddőségi kezelésekre Cikk

Idén és jövőre összesen 4,5 milliárd forint közpénz fordítható meddőségi kezelésekre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Nemzetközi környezetből lombik kezelés vagy közös megegyezés? Kérdés

Német cég leányvállalataként magyar szerződéssel dolgoztam a német anyavállalatnak. Maga a munkaszerződésben a munkáltatói jogkört a magyar cég, a szakmai felügyeletet a német anyavállalat látta el. 2018. július 1-jével a szakmai felügyeletet ellátó nemzetközi menedzser jelezte szóban, hogy nem tart igényt továbbra a munkámra, de mivel határozatlan idejű szerződéssel rendelkezem, biztosan jó magyar helyi munkát fog biztosítani a munkáltató. A helyi munkáltatói jogkört gyakorló vezetőt is felhívta telefonon a nemzetközi menedzser, hogy augusztus 1-jével nem tart igényt a munkámra. A magyar menedzser felajánlotta a közös megegyezést augusztus 1-jétől, mert nincsen létszámhelye, ahova vissza tudna venni lokálisan.Tudni szükséges, hogy a nemzetközi feladataimat 2017. 01. 01-jétől láttam el, amikor munkaszerződés-módosítás történt a nemzetközi tevékenységre, de továbbra is határozatlan idejű a szerződés. 2017 előtt a lokális csapatban tevékenykedtem, ahova szándék alapján simán visszavehetett volna. Jeleztem, hogy sajnos nem áll módomban aláírni a közös megegyezést, hacsak nem előre dátumozzák 2019. 04. 01-re, amikor is 20 éves lesz a munkaviszonyom és akkor annak megfelelően búcsúzunk el egymástól (Mt. + ksz. szerinti feltételekkel). Ezt a menedzser úgy értette, hogy a 20 év után akarom megkapni a végkielégítésemet, de én nem ezt mondtam. Pár napra rá hívott, hogy kifizeti a 20 év után az Mt. és a kollektív szerződés utáni végkielégítést. Erre mondtam, hogy nem áll módomban aláírni, mert én nem ezt mondtam és kértem. Erre a válasz: arról nem lehet szó, mert az még legalább 8 hónap. Erre mondtam, hogy egyébként lombik kezelés alatt állok, így nincsen miről beszélnünk és hozom a táppénzes papíromat. Két hétre rá hívtam, hogy úgy néz ki, sikerült a lombik, én nem fogok már neki problémát okozni, végig veszélyeztetett terhesként táppénzen leszek. Erre ő azt mondta, hogy oké, ez van. Igen ám, de rá 6 hétre sajnos elment a baba és a táppénz tovább nem működtethető. Az újabb lombik program próbálkozás pedig +3 hónap múlva történhet. A kérdésem a következő: milyen lehetőségem van a munkáltatómmal szemben? Merre tudok elindulni, hogy korrekt eljárással a valódi szándékom teljesüljön? A valódi szándékom, hogy közel 20 év munkaviszony után ne az utcáról keljen elmennem szülni, ha sikerül a lombik program, ami lehet még akár 6-9 hónap is.

Emberi reprodukciós eljárások – a munkajogi háttér Cikk

Inszemináció, lombikprogram – az eljárásokat igénybe vevő párok száma rohamosan nő. Bár a munkajogi szabályok védik az emberi reprodukciós eljárásban részt vevő női munkavállalót, a helyzet így sem egyszerű. Beavassuk-e a munkáltatót vagy sem? Mettől meddig tart egy eljárás? Mikor mondhatjuk, hogy befejeződött? Meddig nem szüntetheti meg a munkáltató felmondással a munkaviszonyt? Az újabb kezelés tartamára is jár védelem? Tudja meg cikkünkből!

Több lombikkezelést támogatna az állam Cikk

Kétszeresére emelkedik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keret, nő a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása, illetve annyi gyermeket lehet támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, megszűnik a felső limit – írja a Magyar Hírlap.

Lombikprogram: a munkajogi védelem keretei Cikk

Az emberi reprodukciós eljárásban, vagy ahogyan a köznyelvben összefoglalóan hívjuk, a lombikprogramban résztvevő párok száma sajnos napról-napra nő. Bár a munkajogi szabályok biztosítják a védelmet, mégsem annyira egyértelműek, mint várandósság esetén. Meddig tart egy eljárás? Az mikor minősül befejezettnek? Két kezelés között, illetve minden egyes megkezdett eljárás esetén jár védelem?

Felmondás: új szabályokra kell figyelniük a munkáltatóknak Cikk

Vissza lehet vonni a felmondást, ha az olyan körülmény miatt vált jogellenessé – például várandósság –, amelyről nem volt tudomása a munkaadónak, s bizonyos körben az apákra is kiterjed a felmondási védelem a munka törvénykönyve idén június közepén hatályba lépett módosításai révén. A Kúria további törvényváltozásokat sürget.

Lombik programban való részvétel közlése a munkáltatóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy korábban a lombik programban való részvételt a munkavállalónak nem kellett előre jeleznie a munkáltató felé, de az Mt. 2012-es változásánál az lett az új szabály, hogy maximum fél éves védelem van már csak, és az akkor él, ha a védettségre adó okot a munkavállaló írásban jelzi előre a munkáltató felé. Az interneten viszont olvastam olyat, hogy ezt az intézkedést visszaállították (vagy vissza fogják), mert, hogy személyiségi jogokat sért, tehát újra visszaáll az a rendszer, hogy nem kell jelezni előre a humán reprodukciós eljárásban való részvételt. Jelenleg nálam eléggé kardinális kérdés, hogy közölnöm kell-e, mivel új menedzsment került a cég élére, és megkezdődnek az elbocsátások. Az még nem körvonalazódott, hogy ebbe ki kerül bele, de mivel én valóban lombikozom, nem mindegy, hogy mikor közlöm. Az első nem sikerült, és a következő beavatkozás decemberben indul nálam, és ha az összejön, és baba lesz belőle, akkor békével elmehetek passzív állományba, míg így bármelyik percben kitehetik a szűrömet. Attól félek, hogy ha nem közöltem előre, akkor ebből nem is lesz visszaút. Viszont nem szívesen közölném előre, mivel, ha ez a beavatkozás nem sikerül, akkor már nem lesz esélyem egy következő beavatkozásra, mert ellőttem a fél éves védettség lehetőségét a korábbi, sikertelen próbálkozásra. Szeretném megtudni, hogy jelenleg mi az aktuális szabály ezzel kapcsolatban, előre kell írásban jelezni, vagy elég csak akkor, amikor közlik a felmondást? Köszönöm válaszát.

Intim szféra a munkajogban – várandós nő felmondási védelme Cikk

Május 30-án megjelent Magyar Közlönyben az Alkotmánybíróság május 27-ei döntése arról, hogy alaptörvény-ellenes az Mt. azon rendelkezése, miszerint a kismamát csak akkor illeti meg felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatót. Ezt az előírást az Ab megsemmisítette.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs