106 találat a(z) lakásáfa cimkére

Áfafizetés lakás eladásakor és vásárlásakor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás, amely lakásértékesítésre áfakötelezettséget választott, elad egy lakást adóalanynak, aki nem jelentkezett be a lakás tekintetében az áfakörbe. Ilyenkor az eladó forditott áfás számlát kell, hogy kiállítson? A vevő meg kell, hogy fizesse az áfát, tehát bevallásakor fel kell tüntetnie fizetendő áfának, amivel szemben nincs levonási jogosultsága, vagy mivel nem választott áfakötelezettséget, nem is kell bevallanie ezt az áfát. Ha viszont magánszemélynek értékesítik az ingatlant, akkor áfás számlát kell kiállítania ugyanennek az áfakörös eladónak akkor is, ha a lakás eladásakor áfalevonási tilalom volt érvényben? Köszönöm előre is válaszát!

Az a fránya lakásáfa: itt az újabb kérdés, mikor 5, mikor 27 százalékos Cikk

Magánszemély megrendelő házának bővítésekor (amely csok-kedvezményes) az építő cégnek kell-e, és milyen áfatartalommal számlát kiállítania a megrendelő számára? – kérdezte olvasónk. Bartha László, adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Új lakóingatlan vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó tulajdonában álló ingatlan egynegyed részét (jelenleg az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, udvar, melléképület megjelöléssel szerepel) magánszemély vevők megvásárolják. Az ingatlanon álló lakóépületet a vállalkozó lebontja, és azon egy új lakóingatlant épít, amelyet a magánszemély vevők felé értékesítenek. Kérdéseim: 1./ Amennyiben 100 százaléknál alacsonyabb készültségi fokon történik meg a vevők tulajdonba kerülése (bejegyzése), akkor 5 vagy 27 százalékos áfakulcsot kell-e alkalmazni? Előrehozott vevői tulajdonba kerülés például akkor képzelhető el, ha az eladó valamilyen oknál fogva nem tud határidőre használatbavételi engedélyt produkálni. 2./ Az újonnan építendő lakóház vásárlásakor készültségi fokokhoz kapcsolódóan a vevők részfizetéseket eszközölnek az eladó felé. Ezen előlegeket hány százalékos áfa terheli? Itt az a probléma, hogy az egyes ütemekre (fázisokra) vonatkozó átadás-átvétel tartalmilag kivitelezési/vállalkozói szerződést eredményez(het), melynél elvileg 27 százalékos áfát kell alkalmazni. (A vállalkozói szerződéseknél 27 százalék az áfa, míg az adásvételinél 5 százalék, és az adásvételi szerződés alapján lehet előlegeket fizetni 5 százalék áfával.) Köszönettel várom szíves válaszukat.

Építőipari kivitelező cég – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelező cégként áfával kapcsolatosan a következő kérdést teszem fel: építtetőnk magánszemély, cégünket bízza meg a tulajdonában lévő családi házának bővítésével. Egyszintes házhoz egy 50 négyzetméteres nappalit építünk hozzá. A művelet építésiengedély-köteles, az engedély megvan. 1./ Mi, mint kivitelezők áfa tekintetében 2016-ban milyen számlát kell, hogy kiállítsunk számára az anyagköltségről és munkadíjról? 2./ 27 százalékos vagy 5 százalékos áfatartalommal? (Csok-kedvezményes.) Tisztelettel: Géczi Sándorné

5 százalékos áfa – új lakás, átépített garázs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég lakásépítéssel foglalkozik, három-négylakásos házakat építenek. A vevővel 2015-ben kötött adásvételi szerződést társasházi lakásokra, garázsra. Bruttó vételárban állapodtak meg. A vevő 2015-ben előlegeket fizetett 27 százalékos áfával. A végszámlát 2016-ban állította ki az eladó (a fennmaradó összeget 5 százalékos áfával), mivel banki hitellel teljesítette a végszámlát a vevő. A tulajdoni lapon és a társasház alapító okiratában garázs és lakás szerepel. Az építési engedélyben viszont benne van, hogy engedélyezik a későbbiekben a garázs tartós tartózkodásra alkalmas helyiséggé átalakítását. Ez így is történt. Birtokba adáskor konyha-étkezőként funkcionált. A kérdésem, hogy a végszámlában garázsként (vételárat arányosítva) kell számlázni 27 százalékos áfával, vagy lakásként 5 százalékos áfával, ahogy ki lett állítva a végszámla? A válaszát előre is köszönöm. Nagyné V. E. Betti

5 vagy 27 százalék áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kétlakásos lakóingatlan építésének teljes kivitelezésével bíz meg egy erre szakosodott céget. A két lakás hasznos alapterülete nem haladná meg a 150 négyzetméteres küszöbértéket. Az épülettel egybeépítve, mindkét lakáshoz tartozik még garázs és pinceszint, ami tudomásunk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe. Milyen áfatartalommal kell kalkulálni a szerződés megkötésekor? Külön kell-e kezelni a lakás és a garázs-, illetve pinceszint kivitelezését, vagy az egész kivitelezés 5 százalékos áfatartalommal köthető meg a szerződés? Köszönöm!

Generálkivitelezés 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Generálkivitelezőként építünk egy négylakásos társasházat (150 négyzetméter alatt vannak darabonként, magánszemély a megrendelő), a lakásokhoz egy-egy garázs is tartozik. A szerződés megkötésekor nem bontottuk meg a lakás, illetve a garázs értékét. Ha most számláznánk az ügyfél részére, akkor az egész ügyletre vonatkozik az 5 százalékos áfa, vagy mégiscsak szükséges valamilyen megbontás a garázs miatt? Továbbá Önök szerint a beépített hűtőt, elszívót, sütőt is lehet 5 százalékkal továbbszámlázni, mert az is a kulcsrakész lakás kapcsolódó költsége? Köszönettel, Szentesi Péter

Új lakás építése kivitelező által, magánszemély telkén 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 január 1-jétől az új lakás értékesítése 5 százalékos áfamértékkel lehetséges. Amennyiben kivitelező, a magánszemély megrendelésére, a magánszemély telkén lakást (150 négyzetmétert nem haladja meg) vagy lakóházat (300 négyzetmétert nem haladja meg ) épít, szerkezetkész, félkész, befejezett (kulcsrakész) állapotban. Az áfatörvény 10. § d pontja szerinti megítélését a készültségi fok nem befolyásolja. Azonban ha a lakóingatlan megfelel az áfatörvény 3. számú melléklete I. rész 50-51. pontjaiban foglaltaknak, az ügyletre 5 százalékos adómérték vonatkozik. Pontosan mire kell figyelni, hogyan kell eldöntenie a kivitelezőnek hogy az 5 százalékos áfamérték csak az építőipari kivitelezési szolgáltatásra vonatkozik, vagy az általa vásárolt és szerződés szerint továbbszámlázott anyagra is? Mi dönti el, hogy az anyagot 27 százalékos áfával kell továbbszámlázni, vagy esetleg az is 5 százalékos áfás. Egyértelmű, hogy az új lakás értékesítését a vásárlónak 5 százalékos áfamértékkel kell számlázni. Azonban a kivitelezővel kötött szerződés alapján a megrendelő telkén épített új lakás és lakóház esetében nem egyértelmű, hogy az anyag és a munkadíj is 5 százalékos áfamértékkel számlázandó, vagy akkor jár el helyesen, ha a munkadíjat 5 százalékos áfával, az anyagot pedig 27 százalékos áfával számlázza? Kérem, egyértelmű választ sziveskedjen megfogalmazni. Köszönettel.

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új családi házat a kivitelező cég kulcsra készen adja át (a paraméterek a törvényi előírásoknak megfelelnek). A kerítés része lehet-e az 5 százalékos teljes generálkivitelezésnek? Köszönettel: Dominek Aranka

5 milliós áfa-visszatérítés, 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdezőhöz hasonlóan 300 négyzetméter alatti családi házunkat több vállalkozó által szeretnénk felépíttetni. Egy felépíti majdnem szerkezetkész állapotig, egy a gépészetet, egy az ablakokat stb... Az első vállalkozó 5 százalékkal számol a NAV kiadványa szerint, a többiek 27-tel. Már ne haragudjon, de miért ne minősülne egy olyan épület új lakásnak, amelyet egy vállalkozó megcsinál félkészre, és további vállalkozók azt befejezik, és azután kerül bele az ingatlannyilvántartásba? (Ezt korábban írta válaszként az Áfa-visszaigénylési támogatás című kérdésre.) Az alaptól épül a ház több vállalkozó keze által. A NAV és az NGM az áfatörvény 10. § d) pontját különböző módon értelmezi. Az NGM szerint akkor kell 5 százalékos áfával számolni, ha egy generálkivitelező kulcsra készen adja át az ingatlant, vagyis az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre és lakhatásra alkalmas. A NAV már a félkész, szerkezetkész ingatlant is az áfatörvény 10. § d) pontja szerint termékértékesítésnek veszi, vagyis már arra is 5 százalék az áfa, ha a vállalkozó felhúzza a falakat. Ez a kettő ellentmond, és kizárja egymást. Arra viszont nem találtam vonatkozó jogszabályt, hogy a kettő kizárja egymást. Magyarul, ha én megépíttetem félkészre a házam 5 százalékos áfával, akkor a maradék után visszatérítést kérhetek. Vagy nem? Nem kötök olyan szerződést, ami termékértékesítésre vonatkozik. Ugyanis egy félkész házat nem lehet felvenni az ingatlan,nyilvántartásba, mivel lakhatásra alkalmatlan. Le van ez írva valahol? A kivitelező a NAV-os értelmezést nézi, a megrendelő az NGM általit. Kinek lesz igaza?

Lakásépítés 5 százalékos áfával Kérdés

Tisztelt Szakértők! Van arról valahol konkrétan leírt rendelkezés, hogy az 5 százalékos áfás lakásépítés, -vásárlás igénybevételéhez igazolni kellene azt, hogy ez az első lakáshoz jutása az építtetőnek? Az 5 milliós áfa-visszatérítéshez ugyanis tudtommal kell ilyen nyilatkozat. Ez fontos lehet azért, hogy az építési vállalkozók kötelesek-e vizsgálni ezt, vagy mindenkinek építhetnek 5 százalékos áfával, akinél azt a négyzetméterkorlátok megengedik?

5 százalékos áfa alá tartozó lakóingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély kb. 200 négyzetméter összterületű családi házat szeretne építeni. A telek férj és feleség közös tulajdona. Lehetőség van-e arra, hogy ezt csak az 5 százalékos áfa megfizetésével tegye meg, és milyen feltételeket kell ez esetben teljesíteni? Válaszát ezúton is köszönöm.

Készház áfája 2015-2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 10. hóban könnyűszerkezetes, kulcsrakész házra kötöttünk szerződést a vállalkozóval, fizettünk előleget 27 százalék áfával. A készültségi foknak megfelelő fizetési ütemezéssel szerződtünk. A vállalkozó több számlát nem állított ki 2015-ben. Első kérdésem: most (2016. 02 hóban) szeretne 2015. 12. havi dátummal számlát kiállítani a decemberi teljesítésekre, részteljesítésekre és alapanyag-beszerzésekre 27 százalékos áfával. Indoka: ő az alapanyagokat 27 százalékos áfával szerezte be, és, ha 5 százalékon számlázná, visszaigénylő pozícióba kerülne, amit nem szeretne, mert akkor az adóhatóság vizsgálódna nála. Az áfát a teljesítéskori dátumhoz kell igazítani, a teljesítéskori dátumra az áfatörvény 60. § (1) vonatkozik? Akkor ez esetünkben 2016. 01. 15., és az áfa 5 százalék? Második kérdésem: ketté kívánja bontani a szerződést saját körein belül, hogy ne egy vállalkozó készítse kulcsrakészre a házat, hanem kettő, így 27 százalékkal számlázna, hogy visszaigényelhessük az áfát. Találtam a neten NAV-os állásfoglalást, hogy így is az áfatörvény 10. § d) pontja teljesül, azaz 5 százalékos áfával kellene így is számláznia. Másrészt ez színlelt szerződés, ami egy ellenőrzésen egyből kibukna. Harmadrészt nem is kapnánk vissza az áfát, mert termékértékesítésről van szó. Álláspontom: az 5 százalékos áfához ragaszkodom a fennmaradó összegre, legfeljebb engednék belőle, hogy a vállalkozó is jól járjon. Nagyon köszönöm.

Megjelent a februári VálaszAdó Cikk

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Cikkünkben részleteztük, mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tőkeemelés helyett az átalakulást választják. Táblázatban összefoglaltuk, hogy 2016-ban milyen jogcímen, mennyi szochokedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók, s tisztázunk néhány gyakran felmerülő kérdést is, amelyben bizonytalankodnak a foglalkoztatók.

Társasházi lakás értékesítése, telek külön számlázva Kérdés

Az idei csok-kedvezmény miatt meg kell bontanunk a társasházi lakások vételárát a lakás és a telek értékére is a számlázáskor. Így az áfa a telek esetén 27 százalékos kell, hogy legyen? Van más lehetőség arra, hogy az egyébként 5 százalékos áfájú új lakás értékesítését ne terheljük egy 27 százalékos tétellel? Köszöntettel: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs