109 találat a(z) lakásáfa cimkére

Lakóingatlan beépített eszközökkel Kérdés

Társaságunk társasházat épít, melyben 150 négyzetméter alatti alapterületű lakásokat alakítunk ki. A lakásokhoz tároló és teremgarázs is tartozik majd. A lakások beépített bútorokkal, háztartási gépekkel kerülnek értékesítésre, előre meghatározott, szerződés szerinti műszaki színvonalon. A lakások vevőinek továbbá szerződésmódosítás alapján lehetőségük van arra, hogy további, magasabb műszaki színvonalú kialakítást kérjenek, továbbá egyéb berendezési tárgyakat is megrendeljenek a vételár módosításával, de külön meghatározott ellenérték fejében. Az eladó a további eszközöket, a magasabb fokú műszaki kialakítást a lakás átadásakor, annak részeként, azzal egyidejű teljesítés során – mint a lakás komplex kialakításának, átadásának része – adja át használatba a vevőnek. A vevő és az eladó az adásvételi szerződésben (és annak módosításában) abban állapodik meg, hogy a lakóingatlant a szerződés szerinti beépített és nem beépített berendezési eszközökkel adja át, vagyis az adásvételi szerződés csak abban az esetben teljesül, ha az eladó a szerződésben felsorolt eszközökkel együtt adja át a lakóingatlant. Kérdésünk, hogy ha a lakóingatlan a beépített bútorokkal, gépekkel (pl. beépített szekrény, konyhabútor, beépített tűzhely, mosogatógép, klímaberendezés, fűtőtestek, világítótestek, árnyékoló) együtt kerül értékesítésre, úgy a teljes vételárra vonatkozóan alkalmazható e az 5 százalékos adókulcs? Számlázható-e egyben a vételár a kedvezményes adókulccsal vagy nem?

Több millió forinttal drágulhatnak az új lakások Cikk

Jelentősen drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett lakóingatlan-állomány megújításának folyamatát, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter közlése szerint 2020-tól megszűnik az új lakások kedvezményes áfakulcsa – írja a Népszava ingatlanpiaci szakértők véleménye alapján.

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a saját tulajdonában lévő telekre családi házat épít, melyet magánszemélynek értékesít majd. A hasznos alapterület megfelel a törvényben leírtaknak. Az anyagot az építkezéshez maga szerzi be, az egyes építési munkákra pedig több vállalkozóval is szerződik, akikkel a fordított adózás szabályait alkalmazza. Az elkészült ingatlant értékesítheti 5 százalékos áfakulccsal, vagy mindenképpen generálkivitelezőt kellene ehhez megbíznia a munkára? Válaszát köszönöm!

Épitkezés és kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Három tagja van a társaságnak. A társaság a tagok tulajdonában lévő telken (egyéb telkeken is amelyek a megrendelők tulajdonában vannak) lakóházat épít, kulcsra készen. Értékesíthet lakóházat telek nélkül? Ilyen esetre is vonatkozik az öt százalékos áfa? A lakóház ilyenkor albetétes helyrajzi számot fog a kapni a földhivatali nyilvántartásban, vagy csak egyszerűen fel kell rajzoltatni úgy, mintha a telektulajdonos építette volna? 2.) Ha a telektulajdonosok, akik egyben cégtulajdonosok is, magánszemélyként megkötik a szerződést a céggel a lakóház építésére, akkor a cégnek, mint kapcsolt vállalkozásokat be kell jelenteni a saját tagjait a NAV felé? Nagyon szépen köszönöm.

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár családi ház építését tervezi. A házban 3 lakás kerül kialakításra, 1 darab 80 nm-es és 2 darab 60 nm-es. Megfelel-e ez az ingatlan (ház, lakások) kizárólag a méretezés szempontjait figyelembe véve az 5 százalékos áfa feltételeinek? Köszönettel. Vágner Emília

Lakóingatlan kivitelezése és értékesítése – áfa, összeférhetetlenség Kérdés

Építési vállalkozásként tevékenykedő ügyfelünk egy lakóingatlan (családi ház) fő kivitelezőjeként (generálkivitelezőként) az adott építési beruházás kivitelezését a megrendelővel/építtetővel kötött vállalkozási szerződés alapján végezné úgy, hogy a megvalósításban közreműködő szakkivitelezők alvállalkozóként kapcsolódnának hozzá/alá. A főkivitelező hozza majd létre a lakóingatlant a 2018-as naptári év során a megrendelő/építtető magánszemély tulajdonában lévő telken. Véleményünk szerint az elkészülő egylakásos lakóingatlannál – amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert – alkalmazható lesz az 5 százalékos kedvezményes adómérték (áfatörvény 10. § d) és 3. számú melléklet I. rész 51. pont alapján) A következő kérdésekben kérnénk ezúton a szakmai állásfoglalásukat: – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) alkalmazhatja-e az elkészült lakóingatlan értékesítésénél az áfatörvény 5 százalékos kedvezményes adómértékét? – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) részére az értékesítendő lakóingatlan megvalósításában közreműködő szakkivitelezők, alvállalkozók számláit – akár az építőanyag, akár szolgáltatás esetében – a fordított áfás szabályok szerint lehet-e majd kiállítani (az áfatörvény 142. § a) és b) pontja szerint)? – Nincsen-e az ügyletnél bármilyen összeférhetetlenség vagy speciális szabály, ha a megrendelő/építtető magánszemély egyben a fő kivitelező cég (ügyfelünk) ügyvezetője és 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa is?

Ezt okozhatja a kedvezményes lakásáfa megszűnése Cikk

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter InfoRádiónak adott novemberi interjúja alapján nem várható, hogy 2019. december 31-ét követően sor kerülne az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcs meghosszabbítására. A kedvezményes lakásáfa megszűnése azonban a vállalkozói szektorban is komoly negatív hatással járhat. Az intézkedés gazdasági hatásait dr. Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője, a Vállalkozók Fóruma szakértője elemezte.

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanforgalmazással foglalkozik. Kivitelezőtől vásárol lakásokat 5 százalékos áfával (tehát megfelel a következő paramétereknek: – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; – többlakásos lakóház esetén az egyes lakások hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, – egylakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület a 300 négyzetmétert nem haladhatja meg). A vásárolt lakásba bútorokat (beépített, illetve nem beépített), szekrényeket, TV-t stb. vásárol, így értékesíti az ingatlant magánszemélyek részére. Ha ez az értékesítés szintén megfelel a korábbiakban említett paramétereknek, eladhatja-e magánszemély részére 5 százalékos áfakulcs felszámításával a lakásokat? Kerülhet-e a számlára a bútorozott ingatlan értékesítése egy tételben, vagy meg kell azt bontani? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi ház szigetelésének áfája Kérdés

Már meglévő családi házam födémszigetelését, falszigetelését, valamint nyílászárók cseréjét szeretném megrendelni egy vállalkozónál. A vállalkozó venne meg minden anyagot, amit beépít a szigeteléskor, és megveszi a nyílászárókat is.Ebben az esetben mennyi áfát számít fel, amikor nekem kiszámlázza az anyagokat, illetve a munkadíjat? Erre vonatkozik-e az 5 százalékos áfakulcs?

Ingatlan áfája Kérdés

Alanyi adómentes kft. értékesíteni szeretné a tulajdonában levő irodaházat. Az ingatlant vagy magánszemély vagy társaság venné meg. Ilyen esetben hogy viselkedik az áfa?

5%-os áfás lakás vásárlása vs. áfavisszatérítés (támogatás) III. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban e témában feltett kérdéseim mellett az alábbi gyakorlati problémák merültek fel, melyekre kérem szíves válaszát. Ön azt írta válaszában, hogy az 5%-os áfakulcs egyik feltétele, hogy az ingatlan első rendeltetésszerű használata még nem történt meg, vagy megtörtént, de az engedély jogerőssé válásától még nem telt el két év. Továbbá két hatósági iratot említ meg: – hatósági engedély, – használatbavétel tudomásulvételi eljárás. 1. Akkor is 5%-os áfakulcs alá tartozónak minősül a lakóingatlan, lakás, ha az alábbi dokumentumot kapja meg az építtető: hatósági bizonyítvány egyszerűsített bejelentéssel épített épület esetén? 2. Akkor is 5%-os áfakulcs alá tartozónak minősül az ingatlan, ha funkcióváltás következtében válik lakássá, lakóingatlanná (például munkásszállóból vagy üzlethelyiségből lesz lakás, vagy lakóingatlan rendeltetésű ingatlan)? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Telek értékesítése házzal – 5% áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Építési vállalkozásunk vásárolt 27%-os áfával egy építési telket, amin ebben az évben felépít egy új építésű házat (megfelelnek a paraméterei az 5%-os áfakritériumnak), és azt magánszemélynek eladja. Kérdéseink: – Levonható-e a vásárláskori 27% áfa? – A teljes kivitelezésre (tehát telekkel együtt a ház építése, illetve értékesítése) alkalmazhat-e 5%-os áfát? Ha van garázs, egyéb melléképület, arra tudjuk, hogy csak 27%-ot lehet. – Fel kell-e valahol tüntetni értékesítéskor, hogy mekkora értéket képvisel a telek, vagy sem (tehát kötelező-e megbontani, hogy mekkora a telek és mekkora a ház értéke)? –A társaságunkat terheli-e vagyonszerzési illeték, vagy sem (van-e mentesség, hiszen házat épít a telekre)? A későbbi magánszemély vásárlót sem terheli, mivel ő komplett családi házat vásárol tőlünk telekkel? Köszönettel: Szentesi Péter Virtus Kft.

Új lakás végszámlája eltérő áfakulcsú előleg esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen áfakulccsal kell az új építésű lakóingatlan végszámláját kiállítani, ha korábban, 2015-ben több 27 százalékos áfatartalmú előlegszámlára történt már részfizetés? Az adásvételi szerződés bruttó összegben határozza meg a lakás árát. Üdvözlettel köszönöm válaszát.

Üdülő lakássá minősítése Kérdés

Ügyfelünk 2015. évben üdülőkomplexum építésébe kezdett. Időközben az építési engedély módosítását kezdeményezték az építésügyi hatóságnál. A kérelem eredményeként a hivatal az ingatlanok 60 százalékát átminősítette lakássá, a 40 százalék továbbra is üdülő funkcióban épül. Az építkezés előrehaladtával a megépült ingatlanok egy részére előszerződést kötött a cég a vevőjelöltekkel. Az előszerződésben bruttó vételárat fogalmaztak meg, melyből már történtek előlegfizetések az ütemezés szerint. Az előlegek befizetéséről a cég az aktuális építési engedély alapján, az üdülőkre vonatkozó 27 százalékos áfát magában foglaló előlegszámlákat bocsátott ki. Az építési engedély 2016. október 20-án módosult, mely alapján az ingatlanok jelentős része lakásként fog megépülni, melyekre már csak 5 százalék az áfamérték Mi a helyes eljárásrend ebben az esetben? Mi lesz a 27 százalékos mértékű beszedett áfával, amit természetesen már befizettek a költségvetésbe? Úgy gondoljuk, mivel megváltozott a szerződés tárgya, ezért felbontjuk a szerződéseket, és új szerződéseket írunk lakásépítésre. A kibocsátott előlegszámlákat lesztornózzuk, és a módosított építési engedély jogerőre emelkedésének napjával – mint teljesítési időponttal – új előlegszámlát bocsátunk ki, már a lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfatartalommal. A sztornózás és új számlák kibocsátása miatt keletkező áfatöbbletet pedig visszaigényeljük a NAV-tól. Jó-e az elgondolásunk, esetleg van-e más megoldás a problémánkra? Köszönöm válaszát! Berki Zoltán

Lakásáfa Kérdés

Meglévő házra tetőtérbeépítéssel, építési engedély birtokában új lakás létesítése 5 százalékos áfakulcsú értékesítésnek minősül-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs