16 találat a(z) kukorica cimkére

Csemegekukorica áfabesorolása Kérdés

Drágult a búza és a kukorica a tőzsdén, miután Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonaegyezményt Cikk

Emelkedtek a búza és a kukorica jegyzési árai a chicagói terménytőzsde (CBOT) keddi kereskedésének kezdetén, egy nappal azután, hogy Oroszország felmondta a fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt.

Szigorú vizsgálat alá vetették az ukrán gabonát Cikk

Több mint 29 tonnányi, Ukrajnából Magyarországra érkező kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, mivel több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki a vizsgált mintákból – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Csökkent a búza és a kukorica termelői ára tavalyhoz képest Cikk

Jelentősen csökkent az étkezési búza, valamint a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára Magyarországon tavalyhoz képest, de még egyik se érte el a 2021-es szintet – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Kamionokat csapoltak meg – pénzmosás, bűnpártolás, lopás és sikkasztás a vád Cikk

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy testvérpár és társaik ellen, akik kamionokban szállított ömlesztett terményekből és gázolajból rendszeresen vásároltak kisebb-nagyobb tételeket a sofőröktől, majd az áruk eredetét igazoló hamis számlákat is próbáltak szerezni.

Ez a növény válthatja ki a kukoricát a takarmányozásban Cikk

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó – derül ki az Agrárminisztérium (AM) közleményéből.

Lábon álló termény áfája Kérdés

A kukorica megsínylette a tavalyi évet, árpából rekordtermés született Cikk

Árpából történelmi rekordtermést, búzából minden korábbinál nagyobb hozamot takarítottak be 2021-ben. A nyári hőség azonban az elmúlt három évtized legalacsonyabb kukoricaterméséhez vezetett – összegezte a tavalyi gabonatermés adatait hétfőn kiadott előzetes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hozamkiesést okozott az aszály a kukoricatermelőknek Cikk

A kukoricatermelők becslései szerint az idén elmaradnak a korábban várt magas hozamok, olvasható a hétfői Világgazdaságban.

Bevezették! Importvámokkal tüzel egymásra az USA és Kína Cikk

Kölcsönösen 25 százalékos pótlólagos importvámot vetett ki egymás termékeire mától az Egyesült Államok (USA) és Kína.

Sajtóközlemény a visszahívott kukorica-gyomírtóról Cikk

A Nitrogénművek Zrt. nyilatkozatot adott ki az import Bayer ADENGO 5/1 termék visszahívása kapcsán. Felhívják azon felhasználók figyelmét, akik a Bayer ADENGO 5/1 EV56008965 gyártási számú (sarzsú) tételből kezelték kukoricájukat és a gyomírtó hatás elégtelenségét tapasztalták, hogy javasolt az állományok felülkezelése más engedélyezett termékkel, vagy mechanikai gyomírtás (kultivátorozás, kapálás) végzése, amennyiben a kukorica fejlődési stádiuma ezt még megengedi. Az eset kivizsgálása és tisztázása után minden érintett és panaszos termelőt kiértesítenek a további teendőkről.

Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság Cikk

Termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a növényvédelmi hatóság a GENEZIS feliratú, párhuzamos behozatallal Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szert. A Nébih laboratóriuma igazolta, hogy a készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól, így hatékonysága nem megfelelő. Ezért a hatóság elrendelte a termék forgalomból történő kivonását – írja honlapján a Nébih.

Járvány forrása lehet a gyorsfagyasztott kukorica Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el!

Harmadik országban értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két esetben szeretném kérni a segítségét: 1. "A" magyar cég vásárol Kazahsztánban egy gyártól műtrágyát FCA paritáson. Ugyanott "A" magyar cég eladja a műtrágyát "B" magyar cégnek, szintén FCA paritáson. Kérdésem a következő lenne: "A" magyar cég áfa szempontjából milyen számlát állítson ki "B" magyar cégnek? Milyen bevallási és elszámolási kötelezettsége keletkezik "A" magyar cégnek? 2. "A" magyar cég vásárol Romániában, kikötőben "B" magyar cégtől FOB paritáson (tengerjáró hajóba átrakva) kukoricát. Ugyanezt a kukoricát FOB paritáson eladja egy jordán partnernek. Kérdésem a következő: "A" magyar cég milyen számlát állítson ki áfa szempontjából a jordán vevőnek? Milyen bevallási és elszámolási kötelezettsége keletkezik "A" magyar cégnek? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Boros Mária

Kukorica Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem mezőgazdasággal foglalkozó általános áfaadóalany kft. (kazán- és fűtőanyag-értékesítés fő profillal) takarmányozásra nem alkalmas, vegyszermentes kukoricát vásárolt, amiről az eladó cég fordított áfás számlát állított ki. A kft. ezt a kukoricát már fűtőanyagként fogja értékesíteni. Kérdésem, hogy neki is fordított áfás számlát kell-e kiállítania, vagy az általános áfaszabályok szerint kell számláznia, tehát áfa felszámításával?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1