14 találat a(z) konszignációs raktár cimkére

Konszignációs raktár Kérdés

Vevői készlet Nagy-Britanniában Kérdés

Konszignációs raktár 2020. 01. 01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk német partnerénél, Németországban úgynevezett konszignációs raktárt üzemeltetünk 2005 óta a partner kérésére, amelyet ők kezelnek. Napi jelentést kapunk a beérkezett és a kivételezett termékekről, a kivételezett összegről hetente ők állítják ki a számlát, fizetendő 19 százalékos mértékű adótartalommal. A jogszabályoknak megfelelően Németországban bejelentkeztünk, német adószámot kaptunk. Mi kiszállításkor számlát készítünk: a magyar adószámos cégünk a német adószámos cégünk részére (közösségen belüli értékesítés, áfa nélkül). Ezt a számlát a magyar áfabevallásunkban szerepeltettük (1965A-01-01 02 sor), illetve az A60-as nyomtatványon is jelentettük, valamint az intrastat jelentésben mint kiszállítás. Havonta németországi adóbevallást is készítünk a német adószámos cégünk részére: a kiszámlázott összeget a német adóbevallás 81-es sorában , illetve a fizetendő áfa összegét befizetjük a német adóhatóság részére. A kiszállítás összegét a 89-es sorban jelentjük, illetve a német intrastat jelentést is ezen összeggel készítjük el. Kérdésem: 2020 január 1. után hogyan járjunk el a számlázás és a bevallások során?

Konszignációs raktár EU-n kívül Kérdés

Tiszelt Szakértő! Társaságunk mexikói partnere azzal keresett meg minket, hogy konszignációs raktárat létesítsünk Mexikóban. Magyarországon gyártott termékeinket az általuk megadott készletszintre folyamatosan feltöltjük, majd az ott tárolt termékeinket az általuk történt havi felhasználásuk függvényében számlázzuk ki részükre. A felhasználásról és a raktárkészletről havonta küldene részünkre elszámolást. A termékek kiszállitása, vámolása proforma számlával történne. Az utólagos (havi elszámolás) számlázás milyen bejelentési, nyilvántartási, bevallási (áfa) kötelezettséget igényel? Köszönettel!

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég Szlovákiában konszignációs raktárat létesít. Milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van a magyar cégnek? Az áru szlovák raktárba való szállításakor keletkezik ekáerszám-igénylési kötelezettség? Köszönettel: Szombati Imréné

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a konszignációs raktárak áfabeli kezelésére vonatkozik. Magyar cég szlovák partnere Magyarországon szeretne konszignációs raktárat létrehozni. Mi a teendője a szlovák cégnek, adószám kiváltására lesz kötelezett? Hogyan kell számlázni a termékértékesítést? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Szombati Júlia

Negyedéves elszámolás folyamatos termékértékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! "A" cég konszignációs raktárból értékesít "B" cégnek terméket. "A" cég havi áfabevallásra kötelezett. A két cég negyedéves elszámolásban egyezett meg (háromhavonta egy számlát állít ki a többszöri értékesítésről). Megfelel-e a jogszabályoknak az áfatörvény szerint a fenti eljárás? Főleg annak tükrében, hogy A cég havi áfabevalló, és a 164. paragrafus ez esetben havi elszámolást engedélyez, viszont az 58. paragrafusban megadja a lehetőséget rá. Válaszát előre is köszönöm.

Német adószám igénylése Kérdés

Kedves Szakértő! Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy milyen módon lehet belföldi adóalany részére német adószámot igényelni, és milyen kötelezettségei vannak a német adószámmal rendelkező adóalanynak a német, illetve a magyar adóhatóság felé. A belföldi adóalany németországi vevője ragaszkodik ahhoz, hogy a részére eladott terméket német adószám alkalmazásával számlázza le. A termék értékesítése Németországban létesített konszignációs raktárból kerül kiszállításra a vevő részére, a raktárba a termék Magyarországról kerül kiszállításra. Kérdésem: ahhoz, hogy a belföldi adóalany Németországban adószámmal rendelkezzen, köteles-e németországi fióktelepet létesíteni? Bevallást kell-e készíteni a német adóhatóság felé, és a befizetéseket (német áfa, társasági adó, egyéb adó) teljesíteni? Magyarországon ezzel kapcsolatban milyen kötelezettség keletkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértők! ”A” magyar vállalat „B” osztrák anyavállalatának számlázza ki termékeit, de a szállítás közvetlenül „C” vevőnek Szlovákiába megy. 1) A fuvart „A” magyar vállalat intézi, és fizeti. 2) A fuvart „B” anyavállalat intézi, és fizeti. Amennyiben "C" vevő konszignációs raktárába történik a szállítás, akkor is megvalósulhat-e a háromszögügylet? Milyen bevallási kötelezettsége van "A-B-C" vállalatoknak, kell-e "B" vállalatnak hivatkozást feltüntetni a számláján a háromszögügyletre vonatkozóan? Problémát jelent-e, ha "B" osztrák vállalatnak van magyarországi adóregisztrációja? Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Teljesítés ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni a következő témában: 1. Konszignációs raktárba szállítja az eladó a termékeit, hetente megnézi a felhasználást, és ezt számlázza le körülbelül 30 napos fizetési határidővel. Jelenleg nem rendelkezik olyan szerződéssel az ügyfél, amely időszakos elszámolást tartalmaz, szimpla értékesitési szerződése van, és az elszámolás során is csak egy összesen adatot kap termékenként. Ilyen esetben állíthat-e ki az eladó gyűjtőszámlát, illetve lehet-e időszakos elszámolásnak minősíteni? 2. Amennyiben szerződésben rögzítik, hogy hetente számolnak el, és ezen időpont után egyeztetve a fogyást, állítja ki az eladó a számlát, akkor azon áfa szempontjából a teljesítés a fizetési határidő lesz? Ez akkor is lehet, ha nincs napi fogyásról megadott információ? 3. Ha a napi fogyásról hitelesített bizonylatot kap az ügyfél, és az alapján állítja ki hetente a számlát – ezt szerződésben is rögzítik –, akkor gyűjtőszámlának vagy időszakos elszámolásnak lehet tekinteni, és 60 napon belüli fizetési határidő esetén áfa szempontjából teljesítési időpontnak a fizetési határidőt kell alapul venni? Segitségüket köszönöm!

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Cégünk Németországba gyárt termékeket, amiket ott (Németországban) konszignációs raktárban tárol. Németországban nincs a vevői készlet adózására vonatkozó egyszerűsítési szabály, így cégünk kiváltotta a német adószámot, a németországi konszignációs raktárból kivett termékek értékesítése után a német áfát megfizetjük. Német adóhatósághoz a bevallásokat havonta benyújtjuk. Kérdésünk az lenne, hogy a magyar, 1565-ös és a 15A60-as bevallásban kell-e bevallanunk valamit, ha igen, akkor mit, és hogyan?

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő, a segítségét kérem. Ügyfelemnél egy másik magyar cég konszignációs raktárat üzemeltet. Eddig, amikor ügyfelem vett a termékből, azt rögtön kiszámlázták neki. Lehet-e olyan szerződést kötni a két cég között, hogy nem alkalmanként történik a számlázás, hanem időszakonként, mondjuk 60 naponta? Ha igen, milyen számlát kell kiállítani, az 58. § szerintit? A konszignációs raktár termék tulajdonos szeretné a fizetendő áfáját tolni, mivel EU-ból szerzi a terméket. Esetleg találok valahol erről leírást? Köszönöm.

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég számára a konszignációs raktár keletkeztet-e telephelyet? Keletkezik-e iparűzésiadó-fizetési kötelezettség? Köszönettel: Szombati Imréné

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Véleményem szerint a konszignációs raktárak kezelése sok félreértést okoz az áfában. Különösen a jellemző esetben, ahol nem azonos országban van a konszignációs raktár, mint a vállalkozás telephelye. Vevői konszignáció: amikor az én készletem van a vevőnél, például Németországban. Szerintem ilyenkor én német belföldi értékesítést végzek, tehát német adószámot kell kiváltanom (limit túllépése esetén) ezután az értékesítés után német áfát fizetek, és sehol nem szerepeltetem, sem a 1465-ös ,sem a 14A60-as bevallásomban. Szállítói konszignációban, pedig a partneremnek kell magyar áfa alá bejelentkeznie, és áfásan számláznia felém, tehát 14A60-asban nem vallom, és áfában belföldi beszerzés lesz. Mindezek állandó eltérést fognak okozni az intrastat és az áfabevallás között is. Kérem erősítsék meg, hogy az elgondolásom jó. Köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs