71 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Közúti fuvarozó kedvezménye Kérdés

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Szja-bevallás: az egyéni vállalkozói tevékenységet szüneteltetők szabályai Cikk

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó május 20-ai adóbevallási határidő közeledtével érdemes áttekinteni azokat a szabályokat is, amelyek a tevékenységüket szüneteltetőkre vonatkoztak a 2019. évben.

Ezt kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókról, a szünetelés időtartamára érvényes korlátozásokról, külön kitérve a veszélyhelyzet idejére, s az adóbevallással kapcsolatos teendőkről.

Egyéni vállalkozó, kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! "Kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése egyéni vállalkozásnál" megjelent írásával kapcsolatban szeretnék pontosítást kérni: Abban az esetben, ha a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítésének évét követő negyedik adóév utolsó napjáig az Szja tv. 49/B § (14) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyike bekövetkezik, akkor az ott meghatározott, kisvállalkozói kedvezmény címén levont bevétel kétszerese után a kedvezmény érvényesítésének évében hatályos rendelkezések szerinti adó mértékével növelni kell a fizetendő vállalkozói személyi jövedelemadót. Jól értelmezem, hogy amennyiben utólag, egy adóellenőrzés keretén belül megállapítást nyer, hogy az eszköz nem felel meg a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése feltételeinek, akkor a bevétel kétszerese után kell a hatályos rendelkezések szerinti adót megfizetni? Köszönettel: Breznyánné Rózsavölgyi Andrea

Kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése egyéni vállalkozásnál Cikk

A kisvállalkozói kedvezmény érvényesítésének lehetőségéről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/B §-a rendelkezik. E kedvezménnyel azok az egyéni vállalkozók élhetnek, akik az Szja tv. hatálya alatt a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg a jövedelmüket, egyszerűbben fogalmazva, akik a bevételükkel szemben a költségeiket tételesen számolják.

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Egyéni vállalkozó fő tevékenysége dohányáru-kiskereskedelem. 2019. év végén vásárolt az egyéni vállalkozó egy traktort, melyet mezőgazdasági szolgáltatás tevékenység keretein belül kíván működtetni. A tevékenységet 2020. február hónapban jelentette be. 2020. évben már dolgozni fog a traktor, árbevétel keletkezik a tevékenységből. Kérdésem, hogy 2019. évben a traktor után igénybe vehető a kisvállalkozói kedvezmény, mint bevételt csökkentő tétel?

Kisvállalkozói adókedvezmény és fejlesztési tartalék Kérdés

Üdvözlöm! Egyéni vállalkozó 2019-ben fejlesztési tartalékot oldott fel egy vadonatúj termelőgépre, amit üzembe is helyezett 2019. évben. A teljes beszerzési ár el lett számolva fejlesztési tartalék feloldásra. Ugyanerre a gépre kisvállalkozói kedvezmény címen csökkenthetem a bevételt? Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele esetén, osztalékalapot kell-e növeljek 2019. évben szja-bevallás 13-05 lap 91 sor? Osztalékadó-alap csökkentésre lesz lehetőségem, ha a fejlesztési tartalék feloldása miatt a nettó érték nulla? Tisztelettel várom a válaszukat.

Kisvállalkozói kedvezmény – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó új raktárépület építését kezdte el 2019. októberben. A beruházás vége és a használatba vétel várhatóan 2020. májusban lesz. Kérdésem az, hogy a 2019-ben kifizetett beruházási költség feltüntethető-e kisvállalkozói kedvezményként az szjabevallás 13-03 lap 36. sorában, valamint alkalmazható-e az osztalékalap-csökkentés a 13-05-ös lap 96. sorában? Segítségüket előre is köszönöm: dr. Török Tamás

Egyéni vállalkozónál érvényesíthető adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó nagy értékű gépbeszerzést végzett 2019. évben. A gép gyári új, tehát nem használt. 2019. év folyamán használatba is vette, az értékcsökkenés elszámolását megkezdtük. Kérdésem: figyelembe veheti-e az új gép beszerzés árát kisvállalkozói kedvezményként, ezen felül figyelembe veheti-e ugyanezen gép nettó értékét mint adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételt? És ezen felül még elszámolhatja-e évente az értékcsökkenést ugyanezen gépre? Válaszukat előre is köszönöm!

Kisvállalkozói kedvezmény, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a 2017-ben vásárolt kisteherautót levonta a bevételből egy összegben, mint kisvállalkozói kedvezményt (1753-13-03. 36. sor) és az adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tétele között a nettó értékét is (1753-13-05. 97. sor). Kérdésem, hogy 2018-ban elszámolható-e az aktuális évi értékcsökkenése? Válaszukat előre is köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Mérnök szolgáltató munkát végző társaságnál személygépkocsit lehet-e kisvállalkozói kedvezményként figyelembe venni? Munkájukat közvetlenül az erőműveknél végzik.

Egyéni vállalkozó, osztalékalap meghatározása. Kérdés

Tisztelt Cím! Egy egyéni vállalkozó adó- és osztalékalapjának meghatározásában kérném a segítségüket. Adott egy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozás, 2018-ban vásárolt és üzembe helyezett egy új traktort 12,5 millió forintért, korábban még nem volt üzembe helyezve a traktor. Az adózás előtti eredménye 10 millió forint, kisvállalkozói kedvezményt érvényesítünk, ami 7 millió forint (max. 70%) így a fizetendő 9% adó 270 ezer forint. A vállalkozói osztalékalap 9 730 ezer Ft. Az szja-törvény 49. § C pontja alapján csökkenthetjük-e az osztalékalapot is? Ha csökkenthetjük, szükséges-e a következő években ezzel az összeggel visszanövelni az osztalékalapot? Ha kisvállalkozói kedvezményt igénybe veszünk, az osztalékalapot növelni kell-e ugyanazzal az összeggel 2018. évben? Ha kisvállalkozói adókedvezményt nem veszünk igénybe, az osztalékalapot csökkenthetjük-e? Szükséges-e adóalap növelés? Nem egyértelmű számomra, milyen esetben tudjuk az osztalékalapot csökkenteni, és szükséges-e korrigálni? Köszönöm,

Őstermelő adókedvezményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő borászattal foglalkozik. Az idei évben jelentős eredménye lett. A kérdésem az, hogy milyen adókedvezményeket tudnánk igénybe venni. Nem családi gazdaságban tevékenykedik, és nem szabad vállalkozási zónában van. A beszerzett eszközök teljes értékét ezért úgy tudom, nem lehet leírni. Létezik-e az őstermelőnél kisvállalkozói kedvezmény, vagy fejlesztési adókedvezmény, amit a bevallásba be lehetne állítani csökkentő tételként? Az egyéni vállalkozónál figyelembe vehető az évi beruházás értéke, de az őstermelői bevallásban nem látok ilyet. A bevétele meghaladta a 8 millió forintot. Várom válaszukat.

Kisválalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó egyéni vállalkozóként szeretném tudni, hogy mi, fuvarozók is igénybe vehetjük-e (nem vagyunk-e kizárva belőle) a kisvállalkozói kedvezményt? Új tehergépjármű vásárlásával, annak árával szeretném csökkenteni az adóalapomat. Az idő rövidsége miatt fontos tudnom, hogy elég-e a kedvezményhez, ha csak kifizetem az autót, de birtokba venni csak januárban tudom?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close