34 találat a(z) kereskedő cimkére

Katás egyéni vállalkozó – leltár készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónak, aki ruházati kiskereskedelemmel foglalkozik, kell-e december 31-én leltárt készítenie? Saját maga dolgozik a boltban, nincs alkalmazott.

Kereskedelmi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy cég esetében mi minősül olyan kereskedelmi tevékenységnek, amihez már kereskedelmi végzettségű embert szükséges alkalmazni, van-e ennek valamilyen számszerűsíthető határa? Gépészeti cégként előfordul, hogy bizonyos tételeket rajtunk keresztül vásárolnak meg, vagy anyagkészletünkből értékesítünk egy másik cég számára. Szükség van-e ehhez kereskedelmi végzettségű dolgozóra? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Lné Gyöngyi

Áruértékesítés Szlovákiába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban. Áfakörös zöldség-gyümölcs piaci értékesítéssel foglalkozó kereskedő burgonyát értékesített szlovák "Mánya spol.s.r.o" nevű élelmiszer-kiskereskedelmi boltnak Magyarországon. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal (leellenőrizve), a magyar eladó nem. A számlát a magyar eladó 27 százalékos áfa felszámításával állította ki. Helyes ez a kiállítás? Szükség volna a magyar eladónak is közösségi adószámra? Áfabevallásban a 27 százalékos termékértékesítésnél fog szerepelni, vagy ez már közösségi értékesítés, és helytelen a számla is? Köszönöm a segítséget.

Kft. tagjának jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakuló egyszemélyes kft. tulajdonosának jogviszonyával kapcsolatban lenne kérdésem. A kft. kisboltot szeretne üzemeltetni. A tulajdonosnak nincs ugyan kereskedelmi végzettsége, de szeretne napi 8 órában, munkaviszonyban dolgozni a boltban, mert nincs más munkaviszonya. Ezen munkaviszonyon belül elláthatja az ügyvezetői tevékenységet is, vagy kell külön megbízási jogviszony az ügyvezetésre? Illetve, ha ő munkaviszonyban dolgozik, bár tag is, akkor nem minősül társas vállalkozónak, így nem kell az emelt járulékalapok alapján megfizetnie a szochót, egészségügyi járulékokat, ha jól értem. Illetve a szakképzettséggel kapcsolatban szeretném még kérdezni, hogy a tulajdonos egyik nyugdíjas családtagjának van kereskedelmi végzettsége, ő napi két órában tudna tevékenykedni a boltban, ez így elegendő-e, hogy a vegyesbolti tevékenységhez szükséges szakképzettség biztosítva legyen, vagy minden alkalmazottnak szükséges a végzettség vagy esetleg magasabb óraszámban kell foglalkoztatni? Esetleg valamilyen arányszámnak kell megfelelni a szakképzettséggel kapcsolatban? (Ezekre vonatkozóan, ha jogszabályhelyet is tudna írna, azért nagyon hálás lennék.) Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Kell-e dohánybolti eladó részére garantált bérminimumot fizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a dohányboltban dolgozó eladó részére kell-e a (megemelt 161 ezer forint összegű) garantált bérminimumot fizetni? A munkáltató korábban sem, és jelenleg sem írja elő képesítési követelményként a bolti eladói vagy más szakirányú képesítést, a dolgozók felvételénél a tapasztalat számít. Válaszát előre is köszönöm.

Több ezer kereskedőt tehet tönkre a nagy minimálbér-emelés Cikk

Súlyos helyzetbe hozza a kis- és középvállalati (kkv) szektort a kormány 2017-re tervezett minimálbér és garantált bérminimum emelési javaslata – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, a kkv szektor érdekképviseleti szerve pénteki közleményében.

Kereskedő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk nem bolti kereskedelmi tevékenységként munkavédelmi eszközök értékesítésére kötött szerződést az eszközök gyártójával. Értékesítőként alkalmazna magánszemélyeket, akik a saját idejüket beosztva, saját eszközeikkel a társaságunk nevében 50 ezer forint alapdíj és a megkötött ügyletek után jutalékot kapna. Foglalkoztathatja a társaság a kereskedő magánszemélyt, mint kereskedő ügynököt megbízási jogviszonyban? A kereskedő magánszemély társaságunk képviseletében, nevében járna el. A megbízási vagy a munkaviszony jogviszonyát javasolja?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, köszönöm válaszát a lenti kérdésben: http://adozona.hu/kerdesek/2016_10_18_Kulonbozeti_afa_gvp Egy kérdést szeretnék pontosítani, hogyha az Ön által leírt feltételek adottak a különbözeti áfára, akkor megteheti a kereskedő, hogy az egyik értékesítésnél alkalmazza a különbözeti a áfát, a másiknál nem? Mindkettő EU-s beszerzés és fennállnak a törvényben szereplő feltételek is. Az egyik egy EU-s nem adóalany, a másik olyan EU-s adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítése a 87. § szerint mentes az adó alól. Válaszát köszönöm!

Visszatekert kilométerórákkal, hamis dokumentumokkal adták el a használt autókat Cikk

Szlovák cégen keresztül „tolta be” Magyarországra a német autókat egy nyíregyházi gépjármű-kereskedő. Visszatekert kilométer-számlálóval, áfacsalással, hamisított dokumentumokkal kínált piaci ár alatt autókat. A gyanúsítottak bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények miatt felelnek.

Foglalkoztatás – végzettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ékszerüzlet foglalkoztathat-e olyan munkavállalót, akinek élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő végzettsége van?

Az EKÁER átlát a szitán, lebuktatta az adócsaló kereskedőt Cikk

Három kamionnyi ruházati terméket foglaltak le a NAV munkatársai 117 millió forint értékben. Az áfabevallásai és az EKÁER-bejelentései között mutatkozó eltérések tették gyanússá a válllakozást – olvasható a NAV közleményében.

Nem mind arany ami fénylik − lebukott az internetes kereskedő Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy internetes kereskedő ellen indítottak eljárást, aki ékszereket árult, azonban tevékenységét nem jelentette be és adószáma sem volt. Az ügyben a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (NEHITI), illetve a rendőrség is eljárást indított.

NAV-ellenőrzés: a kereskedők kétharmada megbukott Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei is az iskolakezdésre készülnek, és mint sokan mások, az elmúlt hétvégén ők is felkeresték a főváros két népszerű távol-keleti termékeket árusító üzletközpontját. A „bevásárló körút” valójában egy ellenőrzéssorozat része volt, és mint kiderült, az ellenőrzött kereskedők kétharmada szabálytalanul üzletelt. A NAV végrehajtói több notórius adótartozótól sikerrel szedték be a hátralékot – közölte az adóhatóság.

Így lehet euróért árulni a magyar boltokban: milyen pénztárgép kell? Cikk

Kell-e engedély ahhoz, hogy egy üzletben forint helyett euróval fizessenek? Milyen valutában kell visszaadni a visszajárót, mit, hogyan kell könyvelni? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Balatoni kereskedők ellenőrzése: sok a szabálytalanság Cikk

Az adóhatóság a dél-balatoni kereskedők ötödénél talált szabálytalanságokat a pénztárgépek működtetésénél.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close