544 találat a(z) kedvezmény cimkére

MLM bónuszjóváírás kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy kft. amely az MLM rendszer keretein belül illóolajokat vásárol, a megrendelések és a besorolási fokozata után pedig bónuszpontokat írnak neki jóvá. Az MLM rendszer lényege röviden, hogy egy termék fogyasztója a terméket továbbajánlja egy másik lehetséges fogyasztónak, s így ő maga személyesen, közvetlenül részt vesz az értékesítésben. Ez alapján mint ajánlót az általa „értékesített” termékek után bizonyos javadalmazás illeti meg. Ha az ő vásárlója a terméket ismételten sikeresen továbbajánlja, s ebből következően újra vásárlás és fogyasztás történik, a tovább-ajánló személyeket jutalék illeti meg, és az eredeti ajánló ebből a jutalékból is jutalék-részesedést kap. Ezek a bónuszok a továbbiakban levásárolhatók vagy kiutalásra kerülhetnek. A kft. eddig ezekből a bónuszokból fedezte a további vásárlásait, de most jóváírtak a bankszámláján egy jelentősebb összeget a fennálló bónuszai alapján. A kérdésem az lenne hogy milyen dokumentum szükséges ennek a pénzmozgásnak az alátámasztására? Szükséges számla vagy szerződés, és ha igen, hogyan kell helyesen kiszámlázni a kapott kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Személyi kedvezmény Kérdés

Kedves Szakértő! Alábbi témában szeretném segítségét kérni ! Alkalmazottunk házastársa teljes cselekvőképtelen rokkant. Munkavállalónk a gyámja, és erre tekintettel ő kapja a rokkantsági ellátást a férje után. Érdeklődnék, hogy munkavállalónk jogosult-e valamilyen adó-, illetve járulékkedvezményre, mi mint munkáltató jogosultak vagyunk-e járulékkedvezményre? Segítségét előre is köszönöm! Tünde

Szochokedvezmény kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva adózásnál hogyan számolható ki a szocho-kedvezmény a munkaerőpiacra lépőknél, akik a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőzően 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkeztek jogviszonnyal? Ilyen esetben a kivaalapot az érintett munkavállaló bruttó bére az alapot csökkentő tétel? Válaszát előre is köszönöm!

Napkollektor tao kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Napkollektor beruházást tervez egy kft. A kivitelező cég szerint a villamosenergiát előállító napkollektorra társaságiadó-kedvezményt nem lehet igénybe venni, mint megújuló energiaforrásra. A törvény sem egyértelmű számomra. Valóban nem vehető erre igénybe tao-kedvezmény? Köszönettel.

Kgfb: tarifák, kedvezmények, fedezetlenségi díjak Cikk

Már kalkulálhatók az év végi évfordulós kgfb-szerződések díjai a MABISZ Díjnavigátoron, és a mabisz.hu-n tanulmányozhatóak az új fedezetlenségi díjak is, amelyeket a felelősségbiztosítással nem rendelkező gépjárművek tulajdonosainak, üzembentartóinak kell fizetniük, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleménye.

Szakképzési hozzájárulás könyvelése Kérdés

Tisztelt Cím! A cégnek van szakmunkás tanulója, akit tanulószerződéssel foglalkoztatunk. Utána igénybe vesszük a szakképzési hozzájárulásnál a kedvezményeket. A kedvezmény összegét év közben hová kell könyvelni? Az év végi bevallásban feltüntetett kedvezmény összegét hová könyveljük? A visszaigényelt és kapott összeget miként rendezzük a könyvelésben? Válaszukat előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátás mellett való munkavégzés mint munkavállaló tb jogviszonyt keletkeztet? Be kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon mint munkaviszonyt? A járulék fizetése megegyezik a sima munkavállalóéval? Lehet a munkáltatónak bármilyen kedvezményt igénybe vennie? Köszönettel Ibolya

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban szült munkavállaló után 2017 februárja óta érvényesítettünk szochokedvezményt, eddig gyedben majd gyesben részesülő után vettük igénybe. (Tőlünk ment el csedre.) A gyes lejárta után is érvényesíthető valamilyen szochokedvezmény? A munkavállaló 3 gyermek után jogosult családi pótlékra. Válaszát köszönöm.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megváltozott munkaképességről kelt orvosi vélemény (össz- szervezeti egészségkárosodás: 42%) 2019. július 18-án, az erről szóló határozatot 2019. július 29-án kelt. Kérdésem az, hogy mely időponttól lehet a munkáltatónak igénybe vennie szociális hozzájárulási adót, illetve a rehabilitációs hozzájárulást? A munkavállaló 2019. június 1-től áll alkalmazásban a kft.-nél. Hogyan változik a fenti adók megfizetése, ha a munkavállaló munkaviszonya október 25-én megszűnik? Köszönöm a válaszát.

Szocho Kérdés

T. Adózóna! Rehabilitációs célú foglalkoztatást végzünk, sokféle sérült emberrel dolgozunk. Foglalkoztatóként kinek nem kell, ilyen iratokkal rendelkező munkavállalók után szociális hozzájárulást fizetni? (Aktív és nyugdíjas egyaránt érdekel bennünket.)

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, III. rész. Örökségvédelmi igazolás, értékesítés Cikk

Cikksorozatunk utolsó részében folytatjuk a műemléki ingatlanokhoz kapcsolódó beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményével kapcsolatos jogértelmezési kérdések tisztázását – az esetleges szankciókkal. Előfordulhat ugyanis, hogy késik az örökségvédelmi hatóság igazolása, és az is megtörténhet, hogy az társasági adózási kedvezmény érvényesítését követően kikerül az adózó könyveiből a műemléki ingatlan.

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, II. rész. Vásárlás, önellenőrzés Cikk

Cikksorozatunk második részében a műemléki ingatlannal, a nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlannal, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlannal (a továbbiakban együtt: műemléki ingatlan) kapcsolatos beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményének gyakorlati alkalmazása során felmerülő egyes kérdéseket válaszolunk meg: vásárlás mint beruházás, több ütemű beruházás, önellenőrzés.

Műemléki ingatlanokhoz kapcsolódó adóalap-kedvezmény, I. rész Cikk

2017. január 1-jétől került be a társasági adó rendszerébe a műemléki, nyilvántartott műemléki értéknek minősülő és a helyi védelem alatt álló ingatlanok karbantartásához, fejlesztéséhez kapcsolódó adóalapcsökkentő tétel. Bár a kedvezményt feltehetően szűk adózói kör érvényesítheti, esetükben annál fontosabb, hogy a több háttérjogszabályt (számvitel, építésügy, műemlékvédelem) is érintő szabályozást pontosan alkalmazzák.

Emelkedtek a közjegyzői díjak, de nőttek a kedvezmények július 1-jétől Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzőidíj-rendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy a harminc százalékát kell megfizetni.

Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A szolgálati járandóságban részesülő személyek, ha nyugdíjkorhatáruk betöltéséig újabb biztosítási időket szereztek, kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Új ellátásuk összegét azonban nemcsak növelő, hanem csökkentő tényezők is befolyásolják.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31