106 találat a(z) katás egyéni vállalkozás cimkére

Vállalkozás gyed mellett: katás vagy nem katás? Cikk

Lehet-e katás egyéni vállalkozó valaki a gyed folyósítása mellett, és, ha nem a katát választaná, mennyi járulékot kellene fizetnie? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Többes jogviszony – csed Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Egy várandós kismama várhatóan április közepén szül. A szülés várható időpontját megelőzően 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosítási jogviszonnyal. 2014. október 22-étől főállású katás egyéni vállalkozó, ezt megelőzően álláskeresési járadékban részesült 2014. szeptember 20-áig. 2014. február 1-jétől katás egyéni vállalkozása mellett heti 30 órás behívásos munkaviszonyban is áll. Kérném szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy mindkét jogviszonya alapján, illetve hogyan kerül megállapításra részére a csed? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Már működő kisadózó egyéni vállalkozás, kft. alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már működő kisadózó egyéni vállalkozó kft.-t alapított. Mindkét tulajdonos (50-50 százalékos) ügyvezető lett. Az egyik tulajdonos nem végez személyes közreműködést, maradhat-e főállású kisadózó az egyéni vállalkozásában? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: V. Mária

Kft. szüneteltetése, katába lépés Kérdés

Kft.-ben dolgozó nyugdíjas 90 százalékban tulajdonos, felesége szintén nyugdíjas, 10 százalékban tulajdonos. A 90 százalékos tulajdonos ügyvezető személyesen közreműködő tag. Kérdés: szüneteltethető-e a kft., mert a nagyobbik résztulajdonos katás egyéni vállalkozó szeretne lenni, vagy, ha a kisebbik résztulajdonos lenne katás egyéni vállalkozó, beszámlázhatna-e a férje kft.-jébe? Nem minősülne-e ez kapcsolt vállalkozásnak?

Katás egyéni vállalkozás és kft.-ügyvezetői feladatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves megerősítésüket a következő esettel kapcsolatban. XY-nak két kft.-je van, melyekben ügyvezetői feladatokat lát el, mellette heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, tehát járulékot nem fizet az ügyvezetés kapcsán. 2015-ben a munkaviszony megszűnik, és egyéni vállalkozó szeretne lenni katásként. Kérdésem, hogy akkor elég az egyik kft.-ben megfizetni a társas vállalkozókat érintő emelt összegű járulékot, és a katás egyéni vállalkozásban a havi 25 000 forintot? Társas vállalkozóként kell kiadni igazolást a másik cége részére, hogy ott ne kelljen fizetni járulékot? Esetleg választhatná az 50 ezer vagy a 75 ezer forint kata megfizetését is, és akkor járulék nincs társas vállalkozóként emelt összegű járulékfizetés? Köszönettel: Szabó Anita

Hónap közepén megszűnő katás járulékai Kérdés

Egy főállású katás egyéni vállalkozó nem adott nyugtát, emiatt július 3-ával kizárták a katából. Törthónap lévén meg kell neki fizetnie az 50 ezer forintot, és még ezen felül a főállású egyéni vállalkozói járulékot is 07.04-től ugye? A 1458-as beadását viszont nem fogadták el, mivel azt írták, hogy aki egy napig is katás az adott hónapban, az nem adhat be 1458-ast. Az augusztusi, szeptemberi 1458-at már elfogadták, a törzsben is ki van javítva. Ilyen esetben, hogy kell beadnom a 1458-at tört hónapra, vagy nem is kell beadnom? Köszönöm a válaszát!

Telephely-bejelentés katás kozmetikusnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozást szeretne létrehozni egy manikűrös, egy szépségszalonban fogja állandó jelleggel tevékenységét végezni. A tevékenysége engedély és bejelentés nélkül gyakorolható. Az okmányiroda szerint nem kell telephelyként bejelentenie a szépségszalont, ahol egyébként mostanáig munkavállalóként dolgozott. Ez esetben egy esetleges ellenőrzéskor hogyan tudja igazolni, hogy milyen jogcímen dolgozik ott? Elegendő egy szerződést felmutatni a szalonnak fizetendő bérleti díjról? Katásként nem rizikós ez? A munkaviszony-leplezés vélelmének felállításával kapcsolatos feltételek közül csak az teljesül, hogy nincs a birtokában a szalon, valamint nem tudja bizonyítani, hogy az eszközei a sajátjai (nem őrizte meg a számlákat). Köszönöm szíves válaszát!

Kata és a magánszemélyes ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozással kapcsolatosan kérdeznék. Van egy katás fodrász, aki magánszemélytől bérel ingatlant, jönne hozzá egy műkörmös hölgy (nem alkalmazottként) az ingatlanban dolgozni. Mivel a fodrász katás, így nem tudja neki bérbe adni a nagyjából 2 négyzetméternyi részt. Járható út-e az (a NAVinformációs vonala szerint igen), hogy a kivett ingatlant magánszemélyként adja bérbe? Számomra ez kétséges, hiszen katásként bérel, így, mint kifizető jár el, amikor bérbe vesz, hiába nem érvényesíti a költséget. Válaszát köszönöm!

Katás kérdés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban, rövidesen szülni fogok. A szülést megelőzően felveszek egy részmunkaidős alkalmazottat, aki elvégzi a munkát a katás egyéni vállalkozásomban, természetesen utána fizetem a járulékokat. Megtehetem-e ezt a gyermek egy éves koráig, a havi kataösszeg fizetése mellett?

Kata nappali tagozat mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy nappali tagozaton tanuló egyéni vállalkozó választhatja-e a katát? A NAV-tól ezzel kapcsolatban eltérő tájékoztatásokat kaptam. Ha választhatja, jól gondolom-e, hogy az 50 ezer forintot kell megfizetni havonta? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás vállalkozó külföldre nyújt szolgáltatást Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni egy katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó esetében, aki külföldi non-profit szervezetnek szeretne 1 millió forint alatti összegért szolgáltatást nyújtani, illetve szintén kis összegért terméket értékesíteni. Ebben az esetben szükséges-e közösségi adószámot kiváltani emiatt az egy ügylet miatt? Illetve a számlán alanyi mentesség helyett a fordított adózást kell-e feltüntetni, valamint a kisadózó szó angol megfelelőjét is szükséges-e ráírni?

Katás egyéni vállalkozó elektronikus számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (alanyi áfamentes) USA-beli céggel kötött online szerződést számítástechnikai szolgáltatás nyújtására. Az ellenérték dollárban van meghatározva. A számlák küldése a megrendelő által preferált Freshbookson (https://www.freshbooks.com/) keresztül elektronikusan történik. A számlákon feltüntetésre kerül: 'Kisadózó', in accordance with Act CXLVII of 2012 on the Fixed-rate Tax of Small Taxpayer Enterprises and Small Company Tax. A számlák kiegyenlítése az egyéni vállalkozó PayPal számlájára történik USA dollárban, ugyancsak a megrendelő igénye szerint. Az átutalási költség az egyéni vállalkozót terheli, tehát azzal csökkentett összeg kerül jóváírásra a PayPal számlán. A PayPal számla terhére időnként vásárol is az egyéni vállalkozó. A forintban vezetett normál bankszámlájára a bankköltséggel és vásárlással csökkentett összeget utalja át (ekkor egy átváltás is történik USA dollárról forintra). Kérdéseink: – A számlázás fent leírt módja megfelelő-e? – Fenti esetben hogyan kell meghatározni a bevétel összegét? Válaszukat előre is köszönjük!

Katás bevétel közeli hozzátartozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves állásfoglalásukat, hogy közeli hozzátartozó esetén két testvér egyéni vállalkozó katás esetén hogyan kell eljárni. Utóbb derült ki, hogy a testvér és a feleség is katás egyéni vállalkozó. Befolyásolja ez a katázást? Kérem, ha igen, küldje el a jogszabályi hivatkozást. Köszönettel: Sz. A.

Katás egyéni vállalkozás indítása kft. ügyvezetőség és gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg gyesen vagyok és egy Kft-.nek vagyok az ügyvezetője. A kft.-be majd csak október 1-jétől mennék vissza dolgozni, de addig is gondoltam, hogy létrehoznék egy katás egyéni vállalkozást. A kérdéseim a következők lennének: – a gyes alatt (így hogy van egy kft. ügyvezetésem is) mennyi lenne a fizetendő kata, másodállású egyéni vállalkozónak minősülök, és 25 000 forint, vagy esetleg 50 000 forint? – ha már letelik a gyes, és visszamennék dolgozni a kft.-be, akkor másodállású egyáni vállalkozó lennék, és 25 000 forint lenne a kata? – vagy lehetek főállású egyéni vállalkozó az 50 000 forintos katával, és akkor mentesülök a kft.-ből a minimálbér járulékai alól? Köszönettel várom válaszukat!

Kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Tanácsadók! Milyen bejelentéseket kell tenni a NAV felé, ha a nyugdíjazás 2013.11.11-én történt a nők 40 éves szolgálati idő elérésére tekintettel? Az egyéni vállalkozó bejelentette, hogy 2014.01.01-től nem főállású katás, a kft.-ből főállású tagként 2013.11.10-én kijelentették. Jól gondolom-e, hogy 2013.11.11-től nincs lehetőség bejelenteni a kiegészítő tevékenységű tagot, aki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet 2013.11.11-től? Köszönöm segítségüket! Reményiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3