623 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Az általam feltett kérdésben sajnos rosszul fogalmaztam meg a kapcsolt vállalkozással kapcsolatos kérdésemet, mert a beltag ügyvezető is. Ennek ismertében kérném segítségét. Köszönöm. Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét annak eldöntésében hogy a következő esetben fennáll-e a kapcsolt vállalkozás fogalma: egy bt. (fém, érc, vasanyag nagykereskedelem) beltagja személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, 2018. január 1-jétől egy szinte ugyanilyen tevékenységet végző kft.-ben ügyvezetői feladatokat fog ellátni heti 40 órában (tulajdonrészt nem szerez, tag nem lesz). Bt. beltagként lehet ezt így végezni, kapcsolt vállalkozás, ha igen, van jelentési kötelezettség? köszönöm a segítséget. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! Jogszabály nem tartalmaz tiltó rendelkezést arra, hogy egy bt. beltag más jogviszonyban nem végezhet munkát. Abban az esetben, ha a bt.-ben nem ügyvezető az adott személy, akkora bt. s a kft. nem minősül kapcsolt vállalkozásnak, tekintettel arra, hogy a kft.-ben nem rendelkezik részesedéssel. Ha a bt.-ben is ügyvezető önálló döntési joggal, akkor a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) alapján fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony. Bejelentési kötelezettség pedig akkor áll fenn az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) alapján, ha a kft. és a bt. között gazdasági kapcsolt áll fenn (jön létre). [Tao. tv. 4. § 23./ f) pont, Art 23. § (4) bekezdés b) pont]

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét annak eldöntésében hogy a következő esetben fennáll-e a kapcsolt vállalkozás fogalma: egy bt. (fém, érc, vasanyag nagykereskedelem) beltagja személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, 2018. január 1-jétől egy szinte ugyanilyen tevékenységet végző kft.-ben ügyvezetői feladatokat fog ellátni heti 40 órában (tulajdonrészt nem szerez, tag nem lesz). Bt. beltagként lehet ezt így végezni, kapcsolt vállalkozás, ha igen, van jelentési kötelezettség? köszönöm a segítséget.

Kapcsolt vállakozás Kérdés

X magánszemély 50 százalékos részesedéssel rendelkezik "A" Kft.-ben, ahol a szavazati jog arányos az üzletrészek arányával és X magánszemély nem ügyvezető. X magánszemély felesége 100 százalékos tulajdonosa "B" Kft.-nek, amelyben X magánszemély ügyvezető önálló aláírási joggal.. Kapcsolt vállalkozás-e A és B Kft.?

Katás – számlázás Kérdés

Katás egyéni vállalkozó számlázhat-e csak egy négy társaságból álló kapcsoltnak minősíthető cégcsoport tagjainak, ha egyebekben megfelel a nem munkaviszonynak minősíthető feltételeknek, és a katás vállalkozó nincs tulajdonosi, vezető tisztségviselői kapcsolatban a társaságokkal (független)?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánszemély – aki egy házaspár tulajdonában lévő kft. férj tagjának a testvére – kölcsönt nyújt egy kft.-nek, amelyben a férj és a felesége a tulajdonosok. A magánszemély nem egyéni vállalkozó, pusztán magánszemély. A kölcsönt átutalással teljesíti. A magánszemély és a kft. között felmerül a kapcsolt vállalkozási viszony? Köszönettel.

Külföldi és belföldi cég lehet-e kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Belföldi cégben ügyvezető a kérdéses magánszemély (itt a felesége a tulajdonos). Fogorvosi tevékenységet végez. Külföldi (angol) cégben ügyvezetőként dolgozik (a tulajdonosi háttér egészen más). A külföldi cég munkát szerez a belföldinek, amit a belföldi kiszámláz felé. A külföldi páciens felé az angol cég számláz. Mire kell nagyon figyelnünk? Kapcsolt vállalkozásnak minősül? Ha igen, ez hogy jelenik meg a két cég között? Válaszát előre is köszönöm.

Követelés kapcsolt vállalkozások esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek kapcsolt vállalkozásnak minősülő bt.-vel szemben van egy 2011.0.01. teljesítésű nagy összegű követelése, valamint egy 2012.10.31. teljesítésű kisebb összegű követelése. Kérdésünk, hogy hogyan lehet ezeket a követeléseket kivezetni, és azok milyen adózási kötelezettségekkel járnak (tao, áfa) mindkét vállalkozásnál?

Transzferárak: többeknek több papírmunkája lesz Cikk

A Magyar Közlöny 169. számában jelent meg a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelet. A legfontosabb változásokat ismertetjük.

Transzferárszabályzat, középvállalkozás meghatározása cégcsoportnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi cégcsoport 8 tagja a Tao. tv. szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül a közös ügyvezetés révén, illetve a férj-feleség 50-50%-os tulajdonlása miatt. Mivel egymással szerződéses viszonyban állnak, így a kapcsolt vállalkozási viszonyt bejelentették a NAV–nak. A cégek egymásban részesedéssel nem bírnak. A Kkv tv. szerint egyenként nem minősülnek középvállalkozásnak, de ha jól tudom, akkor a Kkv tv. szerinti kapcsolódó viszonyt meg kell állapítani, hogy fennáll-e, mert ha igen, akkor az érintett cégek adatait összesíteni kell és ezen összesített adat alapján lehet megállapítani azt, hogy esetleg középvállalkozásnak minősülnek-e. 1. A kapcsolódó vállalkozás és partner vállalkozás (tehát a Kkt. tv. definíciója szerinti, és nem a Tao. tv. szerinti kapcsolt vállalkozásról van szó) értelmezésénél mely vállalkozások adatait kell összeadni? Csak azokét, amelyeknél fennáll az egymásban való 25 %-ot elérő részesedés (partner vállalkozás)? Avagy hogyan kell értelmezni a következőt, azaz pontosan hogyan kell megállapítani az összevonandó cégeket: “(5) Kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek továbbá azok a vállalkozások, amelyek egy természetes személy vagy közösen fellépő természetes személyek egy csoportja révén a (3) és (4) bekezdésben meghatározott jellegű kapcsolatban állnak egymással, amennyiben tevékenységüket vagy tevékenységük egy részét az érintett piacon vagy egymással szomszédos piacokon folytatják “

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

T. Szakértő! Bt. beltagja 50 százalékban, a társasági. szerződés alapján üzletvezető. Alapított egy kft.-t ahol 50 százalékban tulajdonos. A társasági szerződés szerződés alapján ügyvezető. A kft. másik tulajdonosa is 50 százalékban ügyvezető. Rokoni kapcsolatban nincsenek. A bt. és a kft. nem létesített üzleti kapcsolatot. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két cég? Ha igen, milyen bejelentési kötelezettsége van a két cégnek? Válaszát köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja vagyok, egy kft.-ben pedig 50 százalékos tulajdonos. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? A kft. másik tulajdonosával nem vagyok rokoni kapcsolatban. Amennyiben kapcsolt vállalkozásokról van szó, azt be kell-e jelenteni a NAV felé? Válaszát köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. kölcsönt ad "B" Kft.-nek 1 évre, az MNB honlapján közzétett statisztikai adatsorban foglaltakkal egyezően, 3,33 %-os kamatot megállapítva. "A " Kft. ügyvezetője és egyben tulajdonosa egyenesági rokonságban van, "B "Kft. tulajdonosával és egyben ügyvezetőjével. Mindkét cég egyedüli tulajdonban van, nincs más üzlettárs. Kérdés, hogy a két cég kapcsoltnak minősül-e, kell- e jelenteni a NAV-nak? Továbbá a kamatkikötés megfelelőnek minősül-e ahhoz, hogy ne kelljen adóalapnövelő, -csökkentő tételeket eszközölni? Tisztelettel várom válaszukat.

Kapcsolt vállalkozás be-, kijelentése a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem, hogy ha két cég kapcsolt lesz – például az ügyvezetés egyezősége révén –, azt 15 napon belül be kell jelenteni a 201T nyomtatványon? Ha lezárult a közös ügy, akkor ki is kell jelenteni? Ha például egy hónap múlva megint lesz egy közös gazdasági esemény, akkor újra be-, ha lezárul, akkor újra ki kell jelenteni a kapcsoltságot?

Zrt.-től részvényvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Zrt. 100 százalékban tulajdonosa "B" Kft.-nek. "B" Kft. vásárolhat-e "A" Zrt.-től részvényt? Válaszukat előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy betéti társaság beltagja a feleség, aki személyesen nem működik közre, illetve az ügyvezetést napi két órás munkaviszonyban látja el. A társaság kültagja a férj, aki heti 40 órás munkaviszonyban áll a bt.-vel, illetve nem képviselője a cégnek. A kültag ügyvezetői feladatokat lát el egy kft.-ben megbízási jogviszonyban. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a kft. és a bt. az ügyvezetésre, illetve egyéb szempontra tekintettel a Tao tv. szerint?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close