9 találat a(z) kapcsolt felek cimkére

Kata – kapcsolt felek Kérdés

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3. Kérdés

Térítésmentes szolgáltatásnyújtás kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném véleményét: Adott két kapcsolt viszonyban álló vállalkozás. Egyik termelőeszközöket ad tartós bérletbe a másiknak. A bérbeadott eszközök vonatkozásában él a törlesztési moratóriummal, ugyanakkor továbbra is használja őket a bérlő. A törlesztés halasztására való hivatkozással nem kívánja 2020. 12. 31-éig a bérleti díjat kiszámlázni, melynek likviditási okai vannak. Mindkét fél havi áfabevalló. Kérdéseink: 1. Ha nem történik számlázás, akkor az áfatörvény 14. § (1) szerint felmerül-e az ellenérték fejében nyújtott szolgáltatás eseménye? 2. Ha igen, akkor elegendő-e csak az áfát megfizetni/továbbhárítani a partnerre? Ekkor mindkét fél beállíthatja az adóbevallásába mint fizetendő, illetve levonható tételt? 3. Módosítható-e a számlázási periódus, illetve a bérleti díj? Az eddigi havi számlázási gyakoriság például május 1-december 31. periódusra módosulna, s így 2021. 01. 20 lenne az áfabevallási/fizetési kötelezettség időpontja. 4. A Tao tv. 18. §(1) szempontjából elegendő lenne-e, ha csak az adóalap-korrekciója történne meg a két fél között? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:

Innovációs járulék 2019.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az innovációs járulékról szóló törvény változása, a kapcsolt felek összeszámítási kötelezettsége miatt a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkozóan miként érinti a 2019.01.01. után a mikro- és kisvállalkozásokat? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Munkaerő átengedése kapcsolt felek között Cikk

Átengedheti-e a munkavállalóit kapcsolt vállalkozásának egy belföldi cég munkaerő-kölcsönzésen kívüli konstrukcióban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kapcsolt felek közötti kamat mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tao szerinti kapcsolt felek közül A társaság tartósan kölcsönt ad B-nek. A kölcsönszerződésben 0%-os mértékű kamatban állapodnak meg. A-nál és B-nél az adóalapot tervezzük módosítani. Hogyan határozható meg nagy bizonyossággal a piaci kamatláb? Egyik társaság sem rendelkezik ezen kívül más kölcsönnel. Köszönettel: István

Térítésmentes ingatlanátadás kapcsolt felek között Cikk

Ha kapcsolt vállalkozások ingatlant adnak át egymás között, milyen adó merül fel? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Üzletrészeladás, kapcsolt felek esetében Kérdés

Vevő Kft. 2,5 millió forint részesedéssel rendelkezik az Eladó Kft.-ben. Eladó Kft.-nek 3 millió forint jegyzett tőkéje van. A fennmaradó 0,5 millió forint egy magánszemély tulajdona. A magánszemély eladja a 0,5 milliós részesedését 5 millió forintért a Vevő Kft.-nek, így a Vevő Kft. 100 százalékos tulajdonossá válik. Az eladó magánszemélynek van részesedése a Vevő Kft.-ben is. A Vevő Kft. többi tulajdonosa is családtag. Hogy célszerű meghatározni a piaci árat? Hogy adózik a magánszemély? A Vevő Kft. által kifizetett 5 millió forintból le kell-e vonni az adókat? A Vevő Kft. 0,5 milliós részesedést szerzett 5 millió forintért. Kell-e értékelnie a részesedést, vagy majd csak eladás esetén? Előre is köszönöm

Tagi kölcsön kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. A szereplők belföldi kft.-k és magánszemélyek. „A” Kft.-ben 60 százalékos tulajdonos „B” Kft. (az ügyvezetőjük is azonos (X)). „A” Kft. további tulajdonosai: 20 százalékban „C” Kft. és 20 százalékban egy belföldi magánszemély (Y). Egyéb kapcsolat nincs a felek között. „A”-nak évekkel ezelőtt a tulajdonosok kölcsönt nyújtottak, piaci kamatra. Eddig a felek minden év végén könyvelték a kamatokat („A” mint T87 - K4, „B” és „C” T3 - K97), de pénzügyileg még nem rendezték. A magánszemély tulajdonos kamatmentesen adta a kölcsönt. A jövőre vonatkozóan a felek azon gondolkodnak, hogy nem könyvelik a kamatokat, hanem az adóalapjukat módosítják. „B” és „C” növeli, „A” pedig csökkenti (ha egyéb feltételek is fennállnak – Tao törvény 18. § (1)). Tudomásunk szerint ezt A-B viszonylatban megtehetjük, mert kapcsolt feleknek minősülnek. De az A-C viszonylatban is? A Tao törvény szerint A-C nem kapcsolt vállalkozás. „C” nyújthatna tagi kölcsönt „A”-nak kamat nélkül mindenféle adókövetkezmény nélkül? Mivel járna, ha „B” és „C” elengedné „A”-val szemben felhalmozódott kamatból összegyűlt követelését? Köszönettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close