9 találat a(z) kapcsolt felek cimkére

Kata – kapcsolt felek Kérdés

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3. Kérdés

Térítésmentes szolgáltatásnyújtás kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném véleményét: Adott két kapcsolt viszonyban álló vállalkozás. Egyik termelőeszközöket ad tartós bérletbe a másiknak. A bérbeadott eszközök vonatkozásában él a törlesztési moratóriummal, ugyanakkor továbbra is használja őket a bérlő. A törlesztés halasztására való hivatkozással nem kívánja 2020. 12. 31-éig a bérleti díjat kiszámlázni, melynek likviditási okai vannak. Mindkét fél havi áfabevalló. Kérdéseink: 1. Ha nem történik számlázás, akkor az áfatörvény 14. § (1) szerint felmerül-e az ellenérték fejében nyújtott szolgáltatás eseménye? 2. Ha igen, akkor elegendő-e csak az áfát megfizetni/továbbhárítani a partnerre? Ekkor mindkét fél beállíthatja az adóbevallásába mint fizetendő, illetve levonható tételt? 3. Módosítható-e a számlázási periódus, illetve a bérleti díj? Az eddigi havi számlázási gyakoriság például május 1-december 31. periódusra módosulna, s így 2021. 01. 20 lenne az áfabevallási/fizetési kötelezettség időpontja. 4. A Tao tv. 18. §(1) szempontjából elegendő lenne-e, ha csak az adóalap-korrekciója történne meg a két fél között? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:

Innovációs járulék 2019.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az innovációs járulékról szóló törvény változása, a kapcsolt felek összeszámítási kötelezettsége miatt a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkozóan miként érinti a 2019.01.01. után a mikro- és kisvállalkozásokat? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Munkaerő átengedése kapcsolt felek között Cikk

Átengedheti-e a munkavállalóit kapcsolt vállalkozásának egy belföldi cég munkaerő-kölcsönzésen kívüli konstrukcióban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kapcsolt felek közötti kamat mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tao szerinti kapcsolt felek közül A társaság tartósan kölcsönt ad B-nek. A kölcsönszerződésben 0%-os mértékű kamatban állapodnak meg. A-nál és B-nél az adóalapot tervezzük módosítani. Hogyan határozható meg nagy bizonyossággal a piaci kamatláb? Egyik társaság sem rendelkezik ezen kívül más kölcsönnel. Köszönettel: István

Térítésmentes ingatlanátadás kapcsolt felek között Cikk

Ha kapcsolt vállalkozások ingatlant adnak át egymás között, milyen adó merül fel? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Üzletrészeladás, kapcsolt felek esetében Kérdés

Vevő Kft. 2,5 millió forint részesedéssel rendelkezik az Eladó Kft.-ben. Eladó Kft.-nek 3 millió forint jegyzett tőkéje van. A fennmaradó 0,5 millió forint egy magánszemély tulajdona. A magánszemély eladja a 0,5 milliós részesedését 5 millió forintért a Vevő Kft.-nek, így a Vevő Kft. 100 százalékos tulajdonossá válik. Az eladó magánszemélynek van részesedése a Vevő Kft.-ben is. A Vevő Kft. többi tulajdonosa is családtag. Hogy célszerű meghatározni a piaci árat? Hogy adózik a magánszemély? A Vevő Kft. által kifizetett 5 millió forintból le kell-e vonni az adókat? A Vevő Kft. 0,5 milliós részesedést szerzett 5 millió forintért. Kell-e értékelnie a részesedést, vagy majd csak eladás esetén? Előre is köszönöm

Tagi kölcsön kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. A szereplők belföldi kft.-k és magánszemélyek. „A” Kft.-ben 60 százalékos tulajdonos „B” Kft. (az ügyvezetőjük is azonos (X)). „A” Kft. további tulajdonosai: 20 százalékban „C” Kft. és 20 százalékban egy belföldi magánszemély (Y). Egyéb kapcsolat nincs a felek között. „A”-nak évekkel ezelőtt a tulajdonosok kölcsönt nyújtottak, piaci kamatra. Eddig a felek minden év végén könyvelték a kamatokat („A” mint T87 - K4, „B” és „C” T3 - K97), de pénzügyileg még nem rendezték. A magánszemély tulajdonos kamatmentesen adta a kölcsönt. A jövőre vonatkozóan a felek azon gondolkodnak, hogy nem könyvelik a kamatokat, hanem az adóalapjukat módosítják. „B” és „C” növeli, „A” pedig csökkenti (ha egyéb feltételek is fennállnak – Tao törvény 18. § (1)). Tudomásunk szerint ezt A-B viszonylatban megtehetjük, mert kapcsolt feleknek minősülnek. De az A-C viszonylatban is? A Tao törvény szerint A-C nem kapcsolt vállalkozás. „C” nyújthatna tagi kölcsönt „A”-nak kamat nélkül mindenféle adókövetkezmény nélkül? Mivel járna, ha „B” és „C” elengedné „A”-val szemben felhalmozódott kamatból összegyűlt követelését? Köszönettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close