28 találat a(z) kamatmentes kölcsön cimkére

Munkabérelőleg: mikor adható adómentesen, és mikor terheli szja és szocho? Cikk

A munkavállalónál előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor anyagi gondjai enyhítésére nincs más lehetősége, mint hogy előleget kérjen a munkáltatójától a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt gyakran élnek a munkavállalók ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben összefoglaljuk a juttatásra vonatkozó szabályokat.

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi kölcsönt a tulajdonos nyújthat kamatmentesen. A kölcsön visszafizetésekor a tulajdonost nem terheli adófizetési kötelezettség, hisz nem keletkezik jövedelme. A könyvelő szerint a cégnek a meg nem fizetett kamatot azonban egyéb bevételként le kell könyvelnie. A kölcsönszerződésben egyértelműen kikötésre került, hogy a kölcsön határozatlan időre szól, kamatmentesen. Kell-e tehát a cégnek bevételként elszámolnia a kamatot ebben az esetben? Amennyiben lehet, kérném törvényi hivatkozással megjelölve a választ. Köszönöm válaszukat! Tímea

Lakossági energiahatékonysági hitel: könnyítések az MFB-nél Cikk

Új módosító csomag lépett életbe a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által közvetített kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramnál október közepétől. A magánszemélyek, illetve társasházak és lakásszövetkezetek számára elérhető uniós forrású hitel közép-magyarországi régiónak szánt alprogramjánál a beérkezett igénylések elérték a keretösszeget, a többi régiónak szánt keretre viszont továbbra is lehet pályázni – közölte az MFB.

Kapcsoltak tao-, kivaalap módosítása Kérdés

Kapcsolt vállalkozások közötti kamatmentes kölcsönnél a kölcsönt nyújtó tao szerint adózik, jegybanki alapkamat +5 százalékkal kiszámolja a (feltételezett) piaci kamatot és ezzel az összeggel növeli a tao alapját. A kamatmentes kölcsönben részesülő kiva szerint adózó ugyanezzel az összeggel csökkentheti-e a kiva alapját? Köszönettel, CsK

Munkáltatói kölcsön 2019 Kérdés

Szeretnénk 2 millió HUF kölcsönt nyújtani egy dolgozónk részére. Mi a feltétele annak, hogy kamatmentes kölcsönt nyújtsunk? Továbbá, ha kamatmentes kölcsönt nyújtunk. keletkezik-e cégünknek vagy a munkavállalónak bármilyen adókötelezettsége?

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Munkavállalómnak 2 millió forint kamatmentes kölcsönt szeretnék adni, 8 évre. Kinek, mikor és mennyi adófizetési kötelezettsége van?

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Kamatmentes munkáltatói kölcsön felvétele történt 15 évre. Most jár le az 5. év. Ha az összes fennmaradó összeg visszafizetésre kerül az 5. év végén, akkor milyen adóvonzatra kell számítani? Köszönöm válaszát!

Bérelőleget kérne munkáltatójától gondjai enyhítésére? Így kell adóznia Cikk

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor a munkavállalónak nincs más lehetősége anyagi gondjai enyhítésére, mint előleget kérni a munkáltatótól a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt is sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Befolyásolja az eladás ténye az adómentességet? Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Társaságunk az egyik alkalmazottjának kamatmentes kölcsönt nyújtott a lakáshitele törlesztéséhez. A kölcsönt egy összegben utaltuk át, és a hitel tőkerészének csökkentésére használta fel. (Mindenben megfelelt az adómentesség követelményeinek.) A kölcsönszerződés szerint a kölcsönt 7 év alatt kell törlesztenie, mely 7 millió forint volt. Társaságunk szándéka szerint minden évben az aktuális törlesztő részletet elengedi. Mi a helyzet, ha a 7 év alatt a lakást eladja, és helyette családi házat épít? Adómentes maradhat a még hátralévő kölcsön összege? A törlesztés ütemezése maradhat az eredeti szerződés szerint vagy szerződést kell módosítani? Befolyásolja az eladás ténye az adómentességet? Köszönöm válaszát.

Cégek egymás közötti kölcsöne Kérdés

Ha cégek egymás közötti kölcsöne kamatmentesen történik, akkor az elmaradt kamat után kell-e bevételt képeznie a kölcsönadónak? Van-e bármilyen sajátossága ennek a kölcsönnek számviteli és adózási szempontból? Előre is köszönöm.

Szakszervezet által tagoknak nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy szakszervet a tagjainak szakszervezeti kölcsönt nyújt öthavi részletfizetésre, akkor kell-e a szakszervezetnek kamatkedvezményből származó jövedelem után adót és járulékot fizetnie? Köszönettel.

Kamatmentes kölcsönből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magánszemély kamatmentes kölcsönt kapott egy szervezettől (nem a munkáltatótól). A szervezet a magánszemély adóbevallásához kiállított egy igazolást a meg nem fizetett kamatról mint jövedelemről, feltüntetve rajta a 16 % szja és a 14 % eho mértékét. A meg nem fizetett kamatot 1,19-szeres alappal vette. Első kérdésem, hogy ez az eljárás és számítási mód helyes-e a szervezet részéről? A második kérdésem az, hogy a kifizető által nem bevallott, és nem megfizetett ehót a magánszemély szja-bevallásában mely soron kell szerepeltetni? Esetleg a szervezetnek kellett volna ezt bevallani és megfizetni, mint a magánszemélynek adott juttatás adóterheit? Válaszukat előre is köszönöm.

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Elnézést kérek egy korábbi kérdésemre adott válaszra szeretnék visszatérni, az url a következő volt: http://adozona.hu/kerdesek/2016_2_4_Kamatmentes_kolcson_okt Annál a kft.-nél, amelyik a kamatmentes kölcsönt kapta, és ezért az adóalapját megnöveli a szokásos piaci kamat összegével, nincs különösebb törvényi feltétel a növelést illetően, a kölcsönadó kft. az adóalapját azonban csak akkor csökkentheti. Ezt válaszolta korábban a szakértő. Nem lehet, hogy éppen fordítva van? A kölcsönt nyújtó, ha a piaci árnak megfelelő kamatot számítja fel, akkor magasabb lett volna az eredménye, ezért az alacsonyabb eredmény miatt növelnie kell az adóalapot. Lehetséges, hogy félre értettem valamit? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Kft. ügyfelem másik, kapcsolt kft.-nek nyújtott kölcsönt, kamatmentesen. Kiszámolom a jegybanki alapkamat + 5 százalékkal a számított kamatokat és a társasági adó bevallásánál 'a ki nem fizetett kamattal' az egyik fél csökkenti, a másik növeli az adóalapját. Helyes az eljárás? A kamatszámításnál figyelembe kell vennem a jegybanki alapkamat ingadozást vagy erre is igaz lehet a tárgyfélév első napja kamatának alkalmazása? Köszönöm, CsK

Tagnak adott támogatás Kérdés

Szövetkezet tagjának szeretne 70 ezer forint vissza nem térítendő támogatást és 100 ezer forint kamatmentes kölcsönt adni, mert anyagi problémái léptek fel. A tag nem áll a szövetkezettel munkaviszonyban, csak tiszteletdíjat kap évente egyszer. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség merül fel ebben az esetben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close