19 találat a(z) kamarai tagdíj cimkére

Kata szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás vállalkozó vagyok. Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1.) Évek óta egyetlen szerződött partnertől (biztosítótól) kapok havonta két esetben jutalékot. Amennyiben több mint egy hónapig (kb. fél évig) szüneteltetem a vállalkozásomat, be kell azt jelenteni a biztosító felé? 2.) A szüneteltetés alatt utalhatja-e a havi két folyamatos jutalékot a biztosító? (Tényleges tanácsadói munkát nem végzek, de a szerződés szerint a folyamatos jutalék jár.) 3.) A szüneteltetés tartama alatt, kell-e fizetni a havi 25 ezer forintot, illetve a 25 ezer forint iparűzési adót? 4. Kell-e fizetni a kamarai tagdíjat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Csökkent az adónemek száma, de rekoridő megy el a bevallásokkal Cikk

60, 59, 58, 55… így változott az adónemek száma Magyarországon az elmúlt 4 évben. Míg a tendencia mindenképpen biztató, a számok mögött összetettebb jelenségek bújnak meg – mérte fel a Jalsoszky Ügyvédi Iroda.

Kamarai tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kamarai tagdíjat önállóan fizetem, amit számla alapján részemre a munkáltató megtérít. Az éves igazoláson egyéb jövedelemként szerepel a számla alapján megtérített összeg, melyből az szja levonásra került. Kérdésként merült fel bennem, hogy az 1. sor összegéből levonhatom-e a számla szerinti kamarai díjat, amit az 55. sorba beírnék? Vagy mivel ezen összeget részemre megtérítették, ezt nem tehetem meg?

Ügyvédi kamarai tagdíj Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda tagjának a kamaraitagdíj-számlája az ügyvéd nevére szól, a tagdíjat az iroda utalta. Ez esetben elszámolható-e költségként a kamarai tagdíj? Ügyvédi iroda a munkavállalói (ügyvédek) tagdíját átutalja. Elszámolható ez költségként? Az ügyvédeknek keletkezik ebből jövedelmük?

Átszámlázott költség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Országos Magyar Vadászkamara (nem áfalany) kiállított számlát vadászjegy-érvényesítésről, kamarai tagdíjról és alapbiztosításról egy áfaalany vadásztársaságnak a vadászatra jogosult magánszemély tagok részére. A vadásztársaság áthárítaná a tagokra a költségeket. Teheti ezt az áfaörvény 85-86. §-ai alapján adó alóli mentességgel? A közvetített tevékenységek nem szerepelnek a bejelentett tevékenységei között, azonban egyértelműen az alapszabályában rögzített alaptevékenységéhez kapcsolódnak. Vagy az a megoldás, hogy a Vadászkamara közvetlenül a vadászoknak számlázzon? Köszönettel: Jászné

Ellenőrizze a kamarai tagdíj levonását bevallástervezetében! Cikk

Nem minden kamaraitagdíj-befizetés szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetben, csak azokat tudja feltüntetni az adóhatóság, amelyekről adatot kapott – hívta fel a figyelmet a bevallástervezet ellenőrzésére a NAV az MTI megkeresésére.

Kamarai tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk béréből kérésére levonjuk a kamarai tagdíját, amit utána elutalunk a kamarának. Ennek könyvelése T 471 (jövedelem-elszámolás) K 476 (egyéb kötelezettség), majd a kamarának kifizetés T 476 K 38 (pénzeszköz). Ezzel rendben is van a könyvelés, kifutott a 476 és a munkavállaló is megkapta a tagdíjjal csökkentett bért: T 471 K 38. Most viszont kaptunk számlát a kamarától, hogy költségként elszámolhatjuk a tagdíjat. A kérdésem az, hogy mivel szemben könyvelem le a költséget, ha már egyszer levontam, befizettem, és mindegyik főkönyvi számla rendben van? Mi lesz a T 535-nek (tagdíjak) a követel oldala? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa arányosítása Kérdés

A gazdasági kamarák önkéntes tagdíjat és kamarai törvény alapján kötelező gazdasági kamarai hozzájárulást szednek be. Ezekről úgy gondoljuk, hogy nem tekinthetők az áfatörvény 13. paragrafusa alapján szolgáltatás ellenértékének, ezért gazdasági tevékenységnek sem. Ebből következően nincs áfafizetési kötelezettség, és ehhez kapcsolódó áfalevonási jog sem. A kamarának azonban vannak adóköteles bevételei, oktatás, terembérlet, rendezvényekre belépődíjak stb. Ezek miatt áfaalany. A kamara épületeiben folyik adóköteles és áfa hatályán kívüli tevékenység is, ezért arányosítással, bevételarányos képlettel (áfatörvény 5. számú melléklete) számítja az arányszámot. Az a kérdés merült fel, hogy a nevezőben rontó tényezőként figyelembe kell-e venni a kamarai tagdíjat és hozzájárulást? A kérdés azért merült fel, mert az áfatörvény 123. paragrafusa szerint a levonásra jogosító és nem jogosító termékértékesítések és szolgáltatásnak betudható részben vonható le az adó. Az áfatörvény 5. számú melléklete is szolgáltatást említ. A kamarai tagdíj és hozzájárulás pedig nem szolgáltatás. Figyelembe kell-e venni az arányszám képletében a nevezőben a kamarai hozzájárulást és tagdíjat?

Őstermelők figyelem: új határidő a kamarai tagdíj megfizetésére Cikk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) meghosszabbította az idei tagdíjbevallás határidejét, június 30-áról július 15-ére – közölte a NAK az MTI-vel.

Kamarai tagdíj – adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi dolgozó éves kamarai tagdíjat fizet. A magánszemély nem végez önálló tevékenységet, és nem is adószámos. Az összevont adóalapját az szja-bevallásban csökkenthetem-e a befizetett éves kamarai tagdíj összegével? Köszönöm válaszát.

Ne késsen, ha nem akar NAV-végrehajtást! Ma jár le a határidő. Cikk

Kímélje meg magát a dupla fizetéstől és a NAV végrehajtásától! Ma jár le a kamarai tagdíj befizetésének határideje.

Már megint fizetni kell, különben jöhet a NAV Cikk

Nemsokára itt van az idei kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje. Összefoglaltuk, mit kell tenni az új vállalkozásoknak és a régebben alakult cégeknek.

Kamarai tagdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jó lenne egy összefoglaló a kötelező kamaraihozzájárulás-fizetésről. Mi a befizetés határideje? Hogy működnek a szankciók, ha valaki nem fizet? A kamarák tájékoztatója is kicsit "szégyenlősen" fogalmaz erről, főként a kamarai tagsággal foglalkozik. Márpedig a 5000 forinttal nem vagyunk tagok.

Kamarai tagdíjak és szavazatok: a BKIK a kkv-k mellett Cikk

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) feltételekkel támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) előterjesztését a kötelezető kamarai tagság bevezetéséről.

Tagdíjakról, földbizottsági feladatokról döntött az agrárkamara Cikk

Módosította alapszabályát küldöttgyűlésén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK): a megyei elnökségek veszik át a helyi földbizottsági feladatokat – írja az agrárszektor.hu. A küldöttgyűlés tagdíjfizetéssel kapcsolatos változtatásokról is döntött.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close