18 találat a(z) külföldi szolgáltatás cimkére

Külföldi szolgáltatás közvetítésének áfája Kérdés

Áfa hatályán kívüli tételek jelentése Kérdés

Külföldi szolgáltatások elszámolása Kérdés

Átalányadózás külföld Kérdés

Áfa elszámolása külföldi szolgáltatás igénybevételekor Kérdés

A nap kérdése: külföldi koncertre szóló jegy adható-e adómentes juttatásként? Cikk

Munkavállaló cafeteriajuttatási keretében sport- és kulturális rendezvényre szóló belépőt választott. Az erről szóló számlát benyújtotta, amit viszont a munkáltató cafeteriaelszámolását végző külsős cég visszautasított, azzal az indokkal, hogy csak magyarországi adóalany által kibocsátott számlát lehet elfogadni. A szóban forgó számlát egy cseh cég állította ki egy külföldi koncertre. Van-e olyan korlátozás, hogy a számla kiállítója csak magyarországi adóalany lehet? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Képzés – külföldi szolgáltatás Kérdés

Külföldön történő termék/szolgáltatásvásárlás Kérdés

Utazási iroda – számlázás Kérdés

Külföldi szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportszövetségünk nemzetközi versenyt szervezett az év során. Az ernyőszervezetként működő nemzetközi szövetség az ilyen versenyek rendezésekor kiköti, hogy mennyi nevezési díj szedhető be a résztvevő sportolóktól és kísérőiktől. A versenyrendezés alapját adó szerződésben azt is rögzítettük, hogy a nemzetközi szövetség jogosult minden résztvevő után egy bizonyos összeg számlázására a rendező (tehát szövetségünk) felé. Ez a szerződésben részvételi díjként került rögzítésre. A nemzetközi szövetség ennek fejében technikai szolgáltatásokat (nevezések kezelése, pénzforgalom, technikai feltételek biztosítása) biztosít. Szervezetünk működési formája egyesület, ugyanakkor rendelkezünk üzleti tevékenységgel is, havi áfabevallók vagyunk. A felek közötti szerződésben adószámunkat is rögzítettük. A belga székhelyű nemzetközi szövetség ennek ellenére a részvételi díjat illetően olyan számlát bocsátott ki számunkra, amely belgiumi mértékű áfát tartalmaz. Értelmezésünk szerint itt az áfatörvény 36. §-a (szervezetünk adóalany, mivel rendelkezik adószámmal), illetve 37. §-a irányadó (a teljesítési hely a szolgáltatás igénybevevőjének székhelye), így a nemzetközi szervezet hibásan számlázott. A számlát nettó módon kellett volna kiállítani, illetve az áfa összegét a magyar áfamérték szerint nekünk kell megfizetni. Kérem állásfoglalását, hogy levezetésünk helyes-e, illetve ilyen státuszú vevő (nonprofit egyesület) esetén lehetséges-e más megoldás.

Németországi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. Németországban ének mesterkurzus ellátására kötne szerződést egy iskolával, amelynek állítólag nincs adószáma. Amennyiben nem adóalanynak nyújtja a szolgáltatást a cég, az áfatörvény 43. §-a értelmében a számlát hogyan kellene kiállítani, vagy a 37. § (2)bekezdést kell alkalmazni? Köszönettel: Mohácsiné

Könyvelés külföldről magyar ügyfeleknek Cikk

Az Adózóna olvasója Ausztriába költözne és könyvelői tevékenységét egy általa alapítandó külföldi céggel bonyolítaná magyar ügyfelei megtartásával. Mire kell ügyelnie? Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő, a Niveus Consulting Group Kft. szakembere válaszolt a kérdéseire.

Egyéni vállalkozó külföldi tevékenysége, A1 igazolás Kérdés

Segítségét szeretnénk kérni az alábbi témában. Belföldi egyéni vállalkozó megbízás alapján külföldön szerelőipari munkát végezne, itthon nem lenne bevétele. Ismereteink szerint 25 százaléknyi belföldi bevétellel kell rendelkeznie, adminisztratív munkaerőt kell foglalkoztatnia, ami meghiúsíthatná a külföldi lehetőséget. Ez hogyan lenne áthidalható? Mely vállalkozási forma (egyéni, társas) lenne számára kedvezőbb az előbbiekben leírtakra is figyelemmel. A tevékenységbe hazai vállalkozókat is szeretne bevonni, akik beszámláznának. Rájuk is vonatkozik a belföldi árbevétel és meghatározott létszámú foglalkoztatási kötelezettség? A munkalehetőség miatt nem szeretnénk külföldön vállalkozni, illetve oda letelepedni. Segítségét előre is köszönjük

Alanyi adómentes adózó közösségi bevétele Kérdés

Kanadai állampolgárságú, magyarországi katás egyéni vállalkozó Angliai cégtől (ügynök) kap jutalékot az egyéni vállalkozó által írt újságcikkek, egyéb írások után, amelyek szerte a világban jelennek meg. Kérdésem, hogy ez külföldön végzett szolgáltatásnak minősül-e, szükséges-e kiváltani a közösségi adószámot és milyen bevallási kötelezettség terheli?

Amerikai ügyvéd szolgáltatásának igénybevétele Kérdés

Cégem Magyarországon bejegyzett, az eva alanya. Amerikában végzett ügyvédi tevékenységért díjat fizet. Van-e teendőm az áfával kapcsolatban, mint külföldi szolgáltatást igénybe vevőnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csoportos taoalany fizetési kedvezménye

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31