62 találat a(z) különbözeti adózás cimkére

Különbözeti adózás alá tartozó használt gépjármű áfásan elszámolható költségei Kérdés

Különbözeti adózás, áfa-visszaigénylés Kérdés

Különbözeti adózás Kérdés

Különbözeti adózás Kérdés

Használtautó-kereskedés Kérdés

Különbözeti adózás közösségen belüli beszerzés és import esetén Kérdés

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

EU-s beszerzés, különbözeti adózás Kérdés

Személygépkocsi értékesítése külföldre Kérdés

Használtcikk-kiskereskedelem, különbözeti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő, tanácsát szeretném kérni. Ügyfelem kérte, hogy vegyem fel a tevékenységek közé a használtcikk-kiskereskedelmet, mert idéntől szeretne magánszemélyektől bizományba vagy adásvételi szerződéssel venni kerékpárokat, amit ő különbözeti adózással eladna. Kérdéseim egy konkrét példán keresztül: megvesz 50 ezer forintért egy biciklit, és eladja 80 ezer forintért, a bt. áfakörös. Azt értem, hogy csak az árrés után kell megfizetni a 27 százalékos áfát. Azt nem értem, hogyan kell kiszámlázni. 1. ) Ha számlát kérnek: akkor a bruttó eladási árról 80 000 Ft-ról állítom ki a számlát, és a számlára ráírom, hogy különbözet szerinti adózás, vagy a számlán meg kell bontanom, és 2 sorban számlázom, első sor 50 000 Ft különbözeti áfával, és második sorban 30 000 Ft 27%-kal? Melyik a helyes számlázás? 2.) Ha nem kérnek számlát, csak nyugtát, vagyis értem ez alatt, hogy beütjük az online pénztárgépbe, akkor ezt hogyan teszem meg? Be kell állíttatnom pénztárgép szervizessel egy különbözet szerinti adózás kulcsot? Vagy hogy ütöm be a pénztárgépbe? 3.) Az adóhatóság felé be kell-e jelentenem a 20T201T, hogy viszonteladó leszek, és különbözeti adózást választok? Előre is köszönöm a választ! Üdv

Utazásszervezés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazásszervezéssel foglalkozó cég, amennyiben belföldi utakat szervez és "utasnak " értékesít, kötelezően árrés szerinti adózást kell alkalmaznia, így a kiállított számlán áfát nem szerepeltet és feltünteti az áfatörvény 169. §-a szerinti "különbözet szerinti szabályozás -utazási irodák" kifejezést? Tudomásom szerint az árrés számítása egy előzetes kalkuláció alapján történik, amelynek dokumentumai az árajánlatok, szerződések. Ez eleve szükséges ahhoz hogy egy-egy utazás árát meghatározzák. Ezt a cég kalkulálja és adja meg a könyvelő részére. Az utazás lezártával kell a ténylegesen felmerült költségek alapján egy végleges árrést számolni, és amennyiben szükséges korrigálni az áfát. Utazásszervezéshez kapcsolódó bejövő számlák áfája nem vonható le, de az általános működéshez kapcsolódó számlák áfája igen. Ha közösségen belülre szervezi az utat, úgy az árrés szerinti adózás vonatkozik erre is, és a számlát is fent leírtak alapján állítja ki? Ha közösségen kívülre, akkor az mentes az adó alól, tehát nem kerül rá feltüntetésre az áfatörvény 169. § p) pontja szerinti kifejezés, hanem áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnak minősül. Ebben az esetben a bejövő számlák áfája, amennyiben van ilyen, teljes egészében levonható? Ha az út tartalmaz közösségi és közösségen kívüli célállomásokat, ebben az esetben arányosítani kell az adózás megállapítása végett? Hogyan történik ennek megállapítása?

Adómentesség alkalmazása személygépjármű értékesítése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gépjárműkereskedő cég, amely eddig a különbözeti adózást választotta személygépjármű-értékesítésre. A NAV honlapján 2019.05.17-vel megjelent egy állásfoglalás, amelyet ha jól értelmezek, ha kilép a különbözeti áfából, de áfakörös marad, akkor azon személygépjárművek esetében, ahol nem volt levonható adó (például külföldi aukciós vásárlás, belföldi/külföldi magánszemélytől és különbözeti adózás alá tartozó cégektől vett személygépjárművek), azokat adómentesen értékesítheti, értékhatártól függetlenül. Szeretném kérni, hogy erősítsen meg ebben, vagy fejtse ki, mire vonatkozik ez az adómentesség, és mire kell figyelni ennek alkalmazása esetén! Előre is köszönöm!

Áfa felszámítása különbözeti áfával vásárolt tárgyi eszköz értékesítése során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik társaságunk – amely egyébként az általános szabályok szerint adózik – 2015-ben a különbözeti adózás szabályai szerint vásárolt egy motorkerékpárt, amelyet az idei év folyamán értékesíteni szeretne. Azt már tudjuk, hogy az értékesítésre az ő esetében a különbözeti adózás szabályai nem érvényesülnek, mivel azt csak továbbértékesítési célra beszerzett tárgyi eszközöknél lehet alkalmazni. A kérdés az lenne, hogy a számlát áfásan kell kiállítania, vagy adómentesen? Segítségüket előre is köszönöm. Lengyelné Zsuzsa

Értékesítés különbözeti áfásan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használtautó-kereskedéssel foglalkozik. Külföldről használt autókat vásárol, melyeket havi adatszolgáltatás keretében az A60 bevallásban jelentek adómentes termékbeszerzésként. A beszerzett autók továbbértékesítése során eljárhat a különbözeti adózás szerint vagy ezeket a tételeket az általános szabályok szerint kell áfában elszámolni? Ha adómentes termékbeszerzésnek van jelentve az autó, akkor a magyarországi értékesítés áfásan kell hogy történjen; ebben az esetben nem alkalmazható a különbözeti áfás értékesítés? Kérem, írja meg ennek gyakorlati megvalósulását! Köszönöm.

Különbözeti adózás bejelentése Kérdés

Szeretném megkérdezni: ha különbözeti adózást jelentek be, akkor a változásbejelentő F oldalának mely pontját kell megjelölni. A vállalkozás nem minden tevékenysége használtcikk-kereskedelem és nem alanyi adómentes a társaság. Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close