54 találat a(z) különbözeti adózás cimkére

Személygépkocsi értékesítése külföldre Kérdés

Használtcikk-kiskereskedelem, különbözeti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő, tanácsát szeretném kérni. Ügyfelem kérte, hogy vegyem fel a tevékenységek közé a használtcikk-kiskereskedelmet, mert idéntől szeretne magánszemélyektől bizományba vagy adásvételi szerződéssel venni kerékpárokat, amit ő különbözeti adózással eladna. Kérdéseim egy konkrét példán keresztül: megvesz 50 ezer forintért egy biciklit, és eladja 80 ezer forintért, a bt. áfakörös. Azt értem, hogy csak az árrés után kell megfizetni a 27 százalékos áfát. Azt nem értem, hogyan kell kiszámlázni. 1. ) Ha számlát kérnek: akkor a bruttó eladási árról 80 000 Ft-ról állítom ki a számlát, és a számlára ráírom, hogy különbözet szerinti adózás, vagy a számlán meg kell bontanom, és 2 sorban számlázom, első sor 50 000 Ft különbözeti áfával, és második sorban 30 000 Ft 27%-kal? Melyik a helyes számlázás? 2.) Ha nem kérnek számlát, csak nyugtát, vagyis értem ez alatt, hogy beütjük az online pénztárgépbe, akkor ezt hogyan teszem meg? Be kell állíttatnom pénztárgép szervizessel egy különbözet szerinti adózás kulcsot? Vagy hogy ütöm be a pénztárgépbe? 3.) Az adóhatóság felé be kell-e jelentenem a 20T201T, hogy viszonteladó leszek, és különbözeti adózást választok? Előre is köszönöm a választ! Üdv

Utazásszervezés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazásszervezéssel foglalkozó cég, amennyiben belföldi utakat szervez és "utasnak " értékesít, kötelezően árrés szerinti adózást kell alkalmaznia, így a kiállított számlán áfát nem szerepeltet és feltünteti az áfatörvény 169. §-a szerinti "különbözet szerinti szabályozás -utazási irodák" kifejezést? Tudomásom szerint az árrés számítása egy előzetes kalkuláció alapján történik, amelynek dokumentumai az árajánlatok, szerződések. Ez eleve szükséges ahhoz hogy egy-egy utazás árát meghatározzák. Ezt a cég kalkulálja és adja meg a könyvelő részére. Az utazás lezártával kell a ténylegesen felmerült költségek alapján egy végleges árrést számolni, és amennyiben szükséges korrigálni az áfát. Utazásszervezéshez kapcsolódó bejövő számlák áfája nem vonható le, de az általános működéshez kapcsolódó számlák áfája igen. Ha közösségen belülre szervezi az utat, úgy az árrés szerinti adózás vonatkozik erre is, és a számlát is fent leírtak alapján állítja ki? Ha közösségen kívülre, akkor az mentes az adó alól, tehát nem kerül rá feltüntetésre az áfatörvény 169. § p) pontja szerinti kifejezés, hanem áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnak minősül. Ebben az esetben a bejövő számlák áfája, amennyiben van ilyen, teljes egészében levonható? Ha az út tartalmaz közösségi és közösségen kívüli célállomásokat, ebben az esetben arányosítani kell az adózás megállapítása végett? Hogyan történik ennek megállapítása?

Adómentesség alkalmazása személygépjármű értékesítése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gépjárműkereskedő cég, amely eddig a különbözeti adózást választotta személygépjármű-értékesítésre. A NAV honlapján 2019.05.17-vel megjelent egy állásfoglalás, amelyet ha jól értelmezek, ha kilép a különbözeti áfából, de áfakörös marad, akkor azon személygépjárművek esetében, ahol nem volt levonható adó (például külföldi aukciós vásárlás, belföldi/külföldi magánszemélytől és különbözeti adózás alá tartozó cégektől vett személygépjárművek), azokat adómentesen értékesítheti, értékhatártól függetlenül. Szeretném kérni, hogy erősítsen meg ebben, vagy fejtse ki, mire vonatkozik ez az adómentesség, és mire kell figyelni ennek alkalmazása esetén! Előre is köszönöm!

Áfa felszámítása különbözeti áfával vásárolt tárgyi eszköz értékesítése során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik társaságunk – amely egyébként az általános szabályok szerint adózik – 2015-ben a különbözeti adózás szabályai szerint vásárolt egy motorkerékpárt, amelyet az idei év folyamán értékesíteni szeretne. Azt már tudjuk, hogy az értékesítésre az ő esetében a különbözeti adózás szabályai nem érvényesülnek, mivel azt csak továbbértékesítési célra beszerzett tárgyi eszközöknél lehet alkalmazni. A kérdés az lenne, hogy a számlát áfásan kell kiállítania, vagy adómentesen? Segítségüket előre is köszönöm. Lengyelné Zsuzsa

Értékesítés különbözeti áfásan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használtautó-kereskedéssel foglalkozik. Külföldről használt autókat vásárol, melyeket havi adatszolgáltatás keretében az A60 bevallásban jelentek adómentes termékbeszerzésként. A beszerzett autók továbbértékesítése során eljárhat a különbözeti adózás szerint vagy ezeket a tételeket az általános szabályok szerint kell áfában elszámolni? Ha adómentes termékbeszerzésnek van jelentve az autó, akkor a magyarországi értékesítés áfásan kell hogy történjen; ebben az esetben nem alkalmazható a különbözeti áfás értékesítés? Kérem, írja meg ennek gyakorlati megvalósulását! Köszönöm.

Különbözeti adózás bejelentése Kérdés

Szeretném megkérdezni: ha különbözeti adózást jelentek be, akkor a változásbejelentő F oldalának mely pontját kell megjelölni. A vállalkozás nem minden tevékenysége használtcikk-kereskedelem és nem alanyi adómentes a társaság. Köszönöm a választ.

Egyéni vállalkozó különbözeti adózás könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozó használt gépkocsit értékesít, különbözeti adózással. Segítséget szeretnénk kérni a helyes könyvelésre, akár egy példán keresztül is. Különösen az alábbi tételek könyvelésében vagyunk bizonytalanok: gépkocsi beszerzése, értékesítése, különbözeti áfa, hirdetési költség, illetékek a gépkocsiátírással kapcsolatosan, közvetítői díj. Köszönjük a segítségüket.

Különbözeti adózás könyvelése Kérdés

A különbözeti adózás könyvelési tételei érdekelnének példán keresztül. A tevékenység: könyvkereskedelem. Köszönettel.

Cégautó-értékesítés Kérdés

Tisztelt Kelemen Úr! Először is, köszönöm a válaszát! Másodszor, az áfatörvény 87. § c) pontja szerintem nem erre az esetre vonatkozik, mivel előzetesen felszámított adó nem kapcsolódott a személygépkocsihoz vásárláskor, mert különbözeti adózással szerezték be. Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Közösségen belüli használtautó-beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedéssel is foglalkozó kft. általános mellett különbözeti adózás alá is be van jelentkezve. Saját, céges használatra vásárolt autójának (tárgyi eszköz a könyvekben) áfája is levonható ugyanúgy, mint a továbbértékesítés céljából beszerzett, így a készletek között nyilvántartott autóé? Köszönettel!

Használtautó-kereskedés Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalásukat: ha van egy viszonteladónak minősülő autókereskedő kft., amely a használt személygépkocsikat különbözeti adózással értékesíti (a feltételek fennállnak), de már az értékesítés előtt saját nevére forgalomba helyezi a személygépkocsikat, saját nevében megfizeti a regisztrációs adót, eredetvizsgát, ennek hatósági díját stb., 1. jól gondolom-e, hogy a beszerzési áron felül egyik fent felsorolt tétel sem képezi a beszerzési ár részét (így nem vonható le a különbözet megállapításkor a bevételszerzéskor), 2. mivel nem a vevő nevében megfizetett tételekről beszélünk (például regisztrációs adó), hanem az értékesítést megelőzően saját részre helyezi forgalomba, ezen tételek a kft. költségeinek, ráfordításának minősülnek, 3. ezen tételeket (hatósági díjak, regisztrációs adó, gépjárműadó stb.) a könyvelésben a megfelelő 5-ös számlaosztályba kell könyvelni, vagy attól függetlenül, hogy a különbözeti árrés meghatározásánál nem lehet azokat figyelembe venni, a 814-es elábé kartonon kell nyilvántartani 4. jó értelmezem-e az áfatörvényt, hogy a különbözeti adózás alá sorolható használt személygépkocsihoz közvetlenül kapcsolódó áfás tételek áfája nem levonható? 5. a levonási tilalom kiterjed-e használt ingóságokhoz közvetlenül nem kapcsolódó költségre? Vagy esetleg szükséges-e ezen költségek áfájának arányosítása?

Különbözeti adózás Kérdés

Viszonteladóként, különbözeti adózással, közösségi országból beszerzett használt személygépkocsi beszállítási költségének áfája levonható-e?

Adócsalással vádolnak autókereskedőket Cikk

A gyanú szerint mintegy 600 millió forintnyi adó befizetését kerülte el két autókereskedő, az ügyészség indítványozta letartóztatásukat – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Áfa – használt gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam a https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve link alatti cikküket, amiben azt írják, hogy a különbözeti adózás alá tartozó értékesítés esetén a kisebb javítások áfatartalma levonható, adóköteles termékértékesítés okán. Szeretném megkérdezni: az áfatörvény mely része alapján gondolja, hogy a különbözet szerinti adózás az adóköteles értékesítés? Adóellenőrzések kapcsán azzal találkozunk, hogy a különbözet szerinti adózást nem tekintik adóköteles termékértékesítésnek az áfatörvény 222. § alapján (kibocsájtott értékesítési számlának nincs áfatartalma) és megtagadják minden olyan számla áfatartalmának a levonásba helyezését, ami ehhez a különbözet szerinti adózásba tartozik (például a gépjármű szállítása, árverezési díjak, javítások, javításhoz használt alkatrészek stb.). Sőt, az áfatörvény XVI. fejezete alapján, amikor a különbözeti adót megállapítják, akkor az értékesítési árat csak a használ gépjárműért fizetett beszerzési árral korrigálhatják és ez alapján fizetik az áfát. Tehát a pótbeszerzések után nem igényelhetik vissza, az értékesítésnél pedig ezek után a javítás, alkatrész, egyéb költségekkel nem csökkenthetik a különbözet alapján megállapított adó alapját sem. Visszaigényelhető-e a gépjárműre fordított javítás, alkatrész, szállítás stb. áfája? A különbözet szerinti adózás mint értékesítés adóköteles értékesítésnek minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close