112 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Személygépkocsi beszerzése az unióból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Belgiumban vásárolt használt személygépkocsit, melyet továbbértékesítési céllal tett. A kapott számlán áfa nem lett feltüntetve, mivel uniós adószámmal rendelkezik mindkét fél, de jelezték a különbözeti áfa miatti levonási tilalmat. Ebben az esetben a magyar félnek meg kell fizetni a 27% áfát? A vevő is bejelentkezett a különbözeti adózás alá, mikor jár el helyesen a számla kiállításánál? Felszámítja a 27% áfát és jelzi a különbözet szerinti adózás tényét? Vagy áfamentesen állítja ki a számlát? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel. Ugrai Zoltánné

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogyha egy használtautó-kereskedő magyar és EU-s magánszemélyektől és az EU-ból cégektől áfamentesen szerez be gépkocsikat, akkor köteles-e a különbözeti áfa szabályainak megfelelően értékesíti azokat? Megteheti-e, hogy csak egyes beszerzéseire jár el a különbözeti áfa szabályai szerint? Például a magánszemélyes vásárlásainál igen, de az EU-s cégektől áfamentesen beszerzett beszerzéseire nem alkalmazza a különbözeti áfa szabályait. Válaszát köszönöm!

Járműkereskedő Kérdés

A főtevékenysége a cégnek járműkereskedelem. Általános és a különbözeti áfára is bejelentkezett. Ez a cég vásárol alanyi adómentes vállalkozástól használt személygépkocsit. Kérdésem az, ha ezt a járművet tárgyi eszköznek veszem meg, és később eladom, terheli-e áfa? És ha áruként veszem meg és adom el, akkor milyen áfa van? Tisztelettel köszönöm válaszát!

Viszonteladói áfa Kérdés

Használt teher- és személyautót értékesítő ügyfelem bejelentkezett a viszonteladói áfa hatálya alá (áfatörvény XVI/2. alfejezet). A használt teherautókat áfásan, számlával értékesíti vállalkozások részére, a használt személyautókat magánszemélyek részére értékesíti, 0 áfássan, adásvételi szerződéssel. Szerintem ez így nem lehetséges, ezen vitatkozunk már két negyedéve. Azt állítja, hogyha a különbözeti áfa szerint adózna, a teherautókat akkor is teljes áfa-tartalommal kellene eladnia, és azt bevallani, a személyautókat pedig akkor is teljes egészében 0 áfásan kellene értékesítenie, és nem kell számlát kiállítania. A viszonteladói áfa alá azért jelentkezett be, mert a használt járművek javítására fordított költségeinek áfa-tartalmát is el akarja számolni, most viszont olyan információt kapott, hogy a különbözeti áfa alatt is el lehet számolni az esetleges javítás, felújítás költségeinek teljes áfa-tartalmát. Szerintem ez sem igaz. Én úgy tudom, hogy a viszonteladói áfa hatálya alól a bejelentkezést követően 2 évig nem lehet kijelentkezni, ő viszont decemberben ki akar jelentkezni, hogy maradjon a főszabály szerinti különbözeti áfa hatálya alatt. Köszönöm a válaszukat.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Használt gépjárműveket forgalmazunk. Az értékesítésükre a különbözet szerinti adózási módot választottuk. A megvásárolt gépjárművekre a társaságunk költ, azaz javíttatjuk (kis értékű javítások, mosatás, akkumulátorcsere, vizsgáztatás, fékbetétcsere, téli vagy nyári gumi és felni stb.) az autókat, alkatrészeket vásárolunk. Ezen igénybe vett szolgáltatások, beszerzések áfáját a cégünk nem vonja le. Értékesítéskor a különbözeti áfa számítása során az eladási árat csökkentjük a jármű beszerzési árával, valamint a járműre "ráköltött" igénybe vett szolgáltatások, alkatrészek beszerzési értékével. Tehát például megvásárolunk egy használt gépjárművet nem adóalanytól 1 millió forint összegért, majd ráköltünk még 100 ezer forintot, ezt követően pedig értékesítjük 1,2 millió forintért. Ebben az esetben az áfa számítását a vállalkozásunk árrése, azaz a 100 ezer forint alapján végezzük el, tehát a 100 ezer forint után fizeti meg a vállalkozás az áfát. Helyesen járunk el? Ha nem, akkor miért? Ha nem, mi lenne a helyes menet? Köszönettel. Urbán Ágnes

Használt autó értékesítése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdésben. Egy használt autók értékesítésével foglalkozó társaság, amely bejelentkezett a különbözeti áfa alap meghatározásának alkalmazására, a különbözeti áfa alapot a következőképpen állapítja meg: - a használt autó értékesítési ára - (minusz) - a használt autó beszerzési ára - a használt autóval kapcsolatos, a társaságot terhelő költségek áfával növelt bruttó értéke. Számszerűsítve: - használt autó értékesítési ára: 2.000.000,-Ft - használt autó beszerzési ára: 1.200.000,-Ft - javítási költség: bruttó értéke: 100.000,-Ft - eredetiségvizsgálat: 20.000,-Ft - üzemanyag költség: 3.000,-Ft - takarítási költség bruttó értéke: 7.000,-Ft ____________________________________________ ÁRRÉS: 670.000,-Ft fizetendő áfa : (0,2126) 142.442,-Ft Helyes ez így? Köszönöm! Dénes Hajnalka

Különbözeti áfa Kérdés

Társaságunk használt gépkocsi-értékesítő. Az autók értékesítésekor 99 százalékban a különbözeti áfa szerint állapítja meg a fizetendő áfáját. A gépkocsik közvetlen beszerzési árába tartozó előzetesen felszámított áfát a társaság nem vonja le. Kérdésem a következő: az egyéb, a gépkocsihoz közvetlenül nem kapcsolható számlák (könyvelési díj, telephely bérleti díja stb.) előzetesen felszámított áfája 100 százalékban levonásba helyezhető? Ha a cég teljes árbevétele csak különbözeti áfa szerint került megállapításra, akkor levonható-e az egyéb költségek áfája? Kell-e valamilyen módon arányosítani az egyéb költségek áfatartalmát vagy sem? Köszönöm

Használt személygépkocsi beszerzése EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi áfa szerint különbözeti adózást választott vállalkozás az EU területéről hozna be használt személyautókat (melyek minden esetben 6 hónapnál idősebbek és 6000 kilométernél több a futásteljesítményük). Az eladók minden esetben uniós magánszemélyek. Kérdésem, hogy ez esetben alkalmazható-e a különbözeti áfa szerinti adómegállapítás? Válaszát előre is köszönöm!

Különbözeti áfás számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy használtgépjármű-kereskedéssel foglalkozó kft. (áfakörbe tartozó) EU-s tagállamból, magánszemélytől megvásárol egy személygépkocsit, Magyarországon pedig továbbértékesíti egy másik magyar cégnek, akkor a számlában kell-e 27 százalékos áfát feltüntetni, vagy nulla áfatartalommal állítom ki a számlát, csak rá kell írnom, hogy "különbözeti áfa szerinti adózás"?

Autóértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-ból beszerzett tehergépjárművet itthoni cégnek értékesítenek. Az eladó cég különbözeti áfa hatálya alá tartozik. Ebben az esetben a különbözeti áfa szerint kell eljárni a számla kiállításnál, vagy teljes áfával kell kiállítani a vevő felé a számlát? Válaszukat előre is köszönöm.

Különbözeti áfa vagy nem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Műalkotás-kereskedelemmel foglalkozó társaság (az áfatörvény XVI. fejezete szerint adózik) adásvételi szerződéssel megvásárol belföldi magánszemélytől fotó negatívot, amelyről nagyítást készíttet (áfás számlát kap). Az elkészült fotó megfelel a 8. sz melléklet 7. pontjának, tehát műalkotás. EU-n belüli értékesítése (adóalany részére) különbözeti áfás lesz, vagy adómentes? Viszonteladóként járhatunk-e el, ha a beszerzés (külön a negatív + nagyítás) ily módon valósul meg? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel: Várnainé Mizsei Gabriella

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Üdvözlöm! Autókereskedő cégünk különbözeti áfa szerint adózik. A kérdésem az lenne, hogy különbözeti áfa alapja számításánál a beszerzési értékbe pontosan mi tartozik bele? Csak az autó vételára vagy pedig a beszerzéshez kapcsolódó egyéb költségek, mint például regisztrációs adó, felújítási költségek, szállítási költségek? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Centrovet Bt.

Személygépkocsi értékesítés Kérdés

Vállalkozásunk gépjármű-kereskedelemmel és -javítással foglalkozik. Különbözeti áfára is be van jelentkezve. Belföldi adóalanytól vásárolnánk meg az autót továbbértékesítési céllal. A jármű Magyarországon nincs forgalomba helyezve. A vásárlás áfatartalma visszaigényelhető, illetve a forgalomba helyezésig felmerült költségek áfája is? Az eladáskor pedig az általános szabályok szerint járunk el. Köszönöm szíves válaszát!

Gépjármű-kereskedő – személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtgépjármű-kereskedő esetében az általa értékesítési szándékkal vásárolt használt személygépkocsi javítási költségének az áfájára is vonatkozik-e az áfatörvény 124. § (4) bekezdésében foglalt 50 százalékos levonási tilalom? A kereskedő egyébként a viszonteladóra vonatkozó úgynevezett különbözeti áfaelszámolást választotta (áfatörvény 2. alfejezet).

EU-ból beszerzett gépjármű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy használtautó-kereskedőtől az EU-ból beszerzett gépjárműveket belföldön, illetve az EU-ban hogyan kell kiszámlázni? A belföldi cég különbözeti áfakörbe van bejelentve. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close