188 találat a(z) közvetített szolgáltatás cimkére

Közvetített szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanüzemeltetési tevékenységet végző kft. közvetített szolgáltatásokat számláz a megrendelőinek. Az egyik partner oldaláról felmerült az az igény, hogy a számlák kiállításakor a megrendelt és teljesített szolgáltatás értékét két tételben tüntessük fel a számlán. Külön soron szerepeljen az általunk befogadott alvállalkozói díjak értéke, és külön soron a cégünk által hozzátett menedzsmentdíj értéke. Szabályos-e így a számla kiállítása? Válaszukat előre is köszönöm.

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Időszakos elszámolású szolgáltatást szeretne cégünk közvetített szolgáltatásként továbbszámlázni partnerének – havi elszámolású kiszámlázott tanácsadói szolgáltatást. Továbbszámlázáskor hogy kell eljárni, mi lesz a teljesítés időpontja? Ha a tanácsadói számla euróban került kiállításra és cégünk is euróban számlázná tovább, akkor – hogy cégünknél ne legyen áfahatása – ugyanazzal az árfolyammal kell továbbszámláznunk? Válaszukat előre is köszönöm!

Költség továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lízingbeadóként pénzügyi lízingszerződést felmondtunk szeptemberben. Az eszközelhozatallal merültek fel költségek szeptemberben és októberben. Az összes költséget szeretnénk a partnerre átterhelni. Helyesen járunk el, ha minden költséget egy számlán szerepeltetünk októberi teljesítéssel, és közvetített szolgáltatásként kezeljük? Köszönettel: Kiss Mónika

Alvállalkozó elszámolása 8-as vagy 5-ös számlaosztályban Kérdés

Építőipari vállalkozás saját telken, saját erővel plusz alvállalkozókkal társasházat épít. A helyi adó szempontjából nem mindegy, hogy ilyen esetben az alvállalkozói számlákat hová könyveljük: igénybe vett szolgáltatás vagy alvállalkozói teljesítés? Ha nem alvállalkozói teljesítés, akkor mi miatt minősül közvetített szolgáltatásnak? Köszönöm válaszukat.

Szálláshely-szolgáltatás reggelivel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozó társaság a jövőben szeretne reggelit is biztosítani a helyi étteremben a vendégei részére (nem a szálláshelyen). Kérdésem az lenne, hogy a vendéglátóhelyen kapott számlán szereplő étkezést továbbszámlázhatja-e mint közvetített szolgáltatást a vendégei részére? Köszönöm válaszát. Bognárné

Közvetített szolgáltatás? Kérdés

Adott egy egyesület és egy alapítvány. Az alapítvány egyik létrehozója az egyesület, más magánszemélyek mellett. Működési forrásuk elsősorban állami támogatásból származik. A támogatások terhére elszámolható költségek rendszere meglehetősen bonyolult. Megoldásként a két szervezet az egymás közti továbbszámlázást gondolja lehetőségnek. Vagyis adott esetben az egyesület az általa igénybe vett szolgáltatást, terméket továbbszámlázza az alapítvány felé, illetve fordított eset is előfordulhat. Bármilyen szolgáltatással, illetve termékkel megvalósítható a továbbszámlázás? Megfelel-e ez a gyakorlat a számviteli és adótörvényeknek? Van-e jelentősége az alapító okirat tartalmának?

Közvetített szolgáltatás lehet-e a kiszállítás költsége? Kérdés

Cégünk webáruházat működtet. A megrendelt árut futárszolgálat szállítja ki a megrendelő által kért címre. Bizonyos érték feletti megrendelés esetén a kiszállítás ingyenes. A futárszolgálat által kiállított számla mögött tételes melléklet van, minden tétel egy-egy vevőszámlánkhoz köthető. Könyvelhetjük a futárszolgálat által számlázott költséget közvetített szolgáltatásnak, és így levonhatjuk-e az iparűzési adó alapjából?

IPA – közvetített szolgáltatás – írásbeli szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az IPA-nál a közvetített szolgáltatás egyik feltétele az írásbeli szerződés. Kérdésem, hogy az e-mail írásbelinek minősül-e? A törvény nem definiálja az írásbeliség fogalmát. Előre is köszönöm válaszukat.

Kérdés-kiegészítés "Áfa közvetített szolgáltatásnál" című kérdéshez Kérdés

Tisztelt Kelemen László Úr! Elnézést, ha nem volt teljesen világos a levelem. Kiegészítésként: Ön jól gondolta, a magyar cég fog termelni a szerszámmal a német cégnek. A fuvarköltséget azért vállalja át a német cég, mert az ő hibájukból sokkal drágábban, légi fuvarként kellett behozni az eszközt. Így már megválaszolható a kérdés? Köszönettel: Szendrey Zsuzsanna

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. EU-s cégtől megvásárolt egy szolgáltatást, amit egy másik magyar kft.-nek számláz tovább egy az egyben. A szolgáltatás abból áll, hogy fél éven keresztül a külföldi cég honlapjáról fotókat tud letölteni, amit szabadon fel lehet használni különböző reklámokhoz. Ebben az esetben áfásan kell-e számlázni a két magyar kft. között? Előre is köszönöm a választ!

Közvetített szolgáltatás-e? Kérdés

Az iparűzési adó alapjának csökkentésénél figyelembe lehet-e venni – tervezéssel foglalkozó vállalkozás esetén – a fénymásolás, tervrajzmásolás, sokszorosítás, kötés költségeit?

Áfa közvetített szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Adózóna, terheli-e áfa az alábbi tranzakciót: Japánból érkezik egy szerszám, melynek fuvarköltségét a japán vállalat leszámlázza a magyar cégnek. A magyar cég jogosult ezt továbbszámlázni egy német cégnek. Van-e ennek áfavonzata? Köszönettel: Szendrey Zsuzsanna

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk reklámtevékenységgel foglalkozik. Ügyfelei részére a megrendelt reklámokhoz szükséges reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok, matricák stb.) külső felekkel legyártatja, az ügyfél által a számára leadott kreatív alapján, továbbá esetenként a legyártott reklámhordozók kihelyezésére, majd eltávolítására is külső féllel köt szerződést. A megrendelő ügyféllel kötött szerződésben szerepel, hogy a társaság alvállalkozót vesz/vehet igénybe e tevékenységek elvégzésére, továbbá a szerződésben a kampány díja három tételben (médiadíj, gyártási költség, logisztikai költség) van meghatározva. Kérdésem az, hogy a gyártási és a logisztikai költség közvetített szolgáltatásnak minősül-e? A társaság analitikus, munkaszámonkénti nyilvántartást vezet az egyes megrendelt reklámkampányokról és azok kimenő számláihoz kapcsolódóan igénybe vett gyártási és logisztikai tevékenységek beérkező számláiról. Amennyiben a gyártási és a logisztikai költség közvetített szolgáltatásnak minősül, a HIPA alapból történő levonáshoz megfelelő-e a szerződés azzal, hogy az szerepel benne, a gyártási és logisztikai tevékenységekhez alvállalkozó vehető igénybe, illetve megfelelő-e a számla, amelyen feltüntetésre kerül, hogy "közvetített szolgáltatást tartalmaz", és médiadíj mellett külön sorban szerepel a "gyártási költség", és külön sorban a "logisztikai költség". Amennyiben ez így nem megfelelő, mi lenne a helyes, elfogadható eljárás, megoldás? Válaszát előre is köszönöm.

Járulékos költség vagy közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég külföldről/vidékről érkező munkavállalóknak szállást biztosít, intézi a szükséges iratok beszerzését, és ezen díjakat a megrendelője felé tovább számlázza. Annak a kérdésnek az eldöntésében szeretném a segítségét kérni, hogy ez esetben járulékos költségről vagy közvetített szolgáltatásról van szó (áfa szempontjából lényeges)? Amennyiben a megrendelővel például a szállásdíjak tekintetében külön megállapodást köt a társaság, úgy közvetített szolgáltatás lesz-e (27 százalékos áfakulccsal számlázandó), vagy ez mindenképpen a főszolgáltatás mellékszolgáltatása lesz (és fordított áfával adózik)? Továbbá szeretném megtudni, van-e jelentősége, hogy a társaság egy számlán számlázza a főszolgáltatást, másik számlán például a szállásdíjat, vagy ennek nincs jelentősége. Válaszát előre is köszönöm.

Iparűzési adó: így kell meghatározni a közvetített szolgáltatások értékét Cikk

Az iparűzésiadó-alap kiszámítása során a közvetített szolgáltatások értékével csökkenteni lehet a nettó árbevételt, s e körülmény mindig megmozgatja a vállalkozások fantáziáját. Ha ugyanis abból indulunk ki, hogy a gazdálkodó szolgáltatásbeszerzése így vagy úgy, de a vevőhöz jut (számára „közvetítik”), kézenfekvőnek tűnne levonni azt a következtetést, miszerint minden input szolgáltatás esetén – legalábbis elméletileg – lehet szó közvetített szolgáltatásról. A releváns jogszabályok azonban ennél kissé cizelláltabban közelítik meg ezt a kérdést. A következőkben e szabályokról lesz szó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Villamosenergia-kereskedő – adók

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs