198 találat a(z) közvetített szolgáltatás cimkére

Programszervezés éttermi fogyasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk programszervezéssel, programcsomag-szolgáltatással foglalkozik. Vannak olyan programcsomagok, melyek az éttermi ellátást is magába foglalják. Ilyen esetben elszámolható-e az éttermi fogyasztás áfája mint közvetített szolgáltatás? Előre is köszönöm válaszát!

Webáruház szállítási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.25-én az alábbi kérdést tettem fel:Tisztelt Szakértő! Van egy webáruház, amely a termékeit a Magyar Postával vagy GLS-sel szállítja ki a megrendelőkhöz. Költségként a 815-re könyveljük. Amikor a számlát kiállítják a vevőnek, akkor a szállítási költség külön soron jelenik meg, de a számlán nem szerepel, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Rajta kell lennie ennek a megnevezésnek ilyen esetben is? Erre az alábbi választ kaptam:SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 70. § (1) b) bekezdése alapján: "70. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak: b) a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen: a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek." Mint látható, az Áfa tv. 70. § (1) b) bekezdése lehetséges járulékos költségként a szállítási költséget kifejezetten említi, így esetében felmerül, hogy a postaköltség, járulékos költségként osztja a termékértékesítés adókulcsát. Üdvözlettel, Bartha László Köszönöm a választ, de a kérdésem nem ez volt! Megtennék,hogy a kérdésemre is válaszolnak? Előre is köszönöm!

Webáruház szállítási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy webáruház, amely a termékeit a Magyar Postával vagy GLS-sel szállítja ki a megrendelőkhöz. Költségként a 815-re könyveljük. Amikor a számlát kiállítják a vevőnek, akkor a szállítási költség külön soron jelenik meg, de a számlán nem szerepel, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Rajta kell lennie ennek a megnevezésnek ilyen esetben is?

Közvetített szolgáltatás az ipában Kérdés

Kérném szíves segítségét a következő kérdésben. Orvosi ügyeleti szolgáltatást végez egy kft. Az ügyeletet egyéni vállalkozóként orvosok látják el, beszámláznak a szolgáltató kft.-nek szerződés szerinti óradíjjal. A kft. a szolgáltatás igénybe vevőjének továbbszámlázza a ledolgozott órákat az általa megegyezett órabérrel. Ez esetben nem jutalék, hanem az órabér közti különbözet az eredményt növelő összeg a kft.-nél. Az iparűzési adó alapja csökkenthető ezekkel a bejövő számlákkal a kft.-nél? A kimenő és a bejövő számlákon is orvosi ügyelet ellátása szerepel. Köszönöm segítségét!.

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (kisvállalkozás kft.) telefonszolgáltatást és internet-hozzáférést számláz tovább. A telefon áfája 27 százalék, az internet áfája 5 százalék. Milyen áfa tartalommal és jogcímen kell ezeket a közvetített szolgáltatásokat továbbszámláznom? Válaszát köszönöm

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk reklámközvetítőként az ügyfélnek megveszi egy másik cég szolgáltatását, kiszámlázza úgy, hogy a számlán fel van tüntetve a megvett szolgáltatás, plusz külön a cégünk jutaléka. Az a cég viszont, amelytől a szolgáltatást megveszi társaságunk, nem pontosan ugyanazzal a megnevezéssel számlázza be a szolgáltatást nekünk. A két számlán a közvetített szolgáltatás összege ugyanaz, és a közvetített szolgáltatásnál a közvetítő és közvetített közti szerződésben rögzítve van, hogy kinek a javára történik a közvetítés. Elég-e ez ahhoz, hogy a cégünk által megvásárolt és az ügyfélnek továbbszámlázott szolgáltatás közvetített szolgáltatásnak minősüljön (és így ipacsökkentő), vagy pontosan ugyanazon a néven kell szerepelni a két számlán a szolgáltatást? Válaszát előre is köszönöm.

Közvetített szolgáltatás és az áfa Kérdés

Új ügyfelünk 2 napos, országos szakmai konferenciát szervezett. Helyszíne egy vidéki város szállodája volt, mely az igénylők részére külön szállást és étkezést is biztosított. A szálloda előleg bekérése után a végszámlát , 27 százalékos áfa-artalommal, míg a szállást és az étkezést 18 százalékkal, az idegenforgalmi adót áfamentesen számlázta ki. Az egyes résztvevőknek kiállított számla a konferencia résznél 27 %-os áfát tartalmaz, míg a szállást, étkezést is igénybe vevők ezen tétele 18 %-os áfa-val került kiszámlázásra. Helyes-e ügyfelünk gyakorlata ?

Közvetített szállodai szolgáltatás áfája Kérdés

Utazási iroda belföldi szállodától foglal az utas számára csak hotelszobát vagy szállodai csomagot. Ezt a szolgáltatást változatlan formában továbbértékesíti a vendég részére. (Nem utazásszervezésről, csak szolgáltatás változatlan formában történő közvetítéséről van szó.) A szálloda kiállítja a számlát az általa alkalmazandó áfakulccsal, ami 18 százalékos, és ha az előre, fix áron publikált csomagárban félpanzió is van, akkor az étkezést 5 százalékos áfával. A számla az utazási iroda részére szól. Az iroda továbbszámláz (saját néven) a vendégnek úgy, hogy a szolgáltatásokat tételenként ugyanazon összeggel és áfatartalommal tünteti fel, mint ami a hoteltől kapott számlán szerepel. A számlán feltünteti, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Ha az elért árrés nem a hotel felé visszaszámlázandó jutalékból ered (ami egyszerűbb helyzet), hanem a "nettó" módon leszámlázott beszerzési ár és eladási ár közötti árrésből, akkor a vendég felé kiállított számlán az utazási iroda az árrését foglalási díjként külön soron vezeti ki 27 százalékos áfatartalommal. Helyes-e ez a módszer, tehát alkalmazhatom-e a hotel közvetített szolgáltatásainak számlázását tételenként a hotel áfamértékével, ha ezeket a tételeket kizárólag ugyanazzal az összeggel és áfamértékkel tüntetjük fel, mint ami a hotel számláján szerepel?

Számlázóprogram Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, javarészt közvetített szolgáltatást számláz, havi szinten mintegy kétezer számlája van, mely számlákhoz az adatokat egy az egyben átveszik adatimporttal a szolgáltatás közvetítőjétől, és ehhez egy megvásárolt számlázóprogramban további egyedi fejlesztéseket kellett végrehajtani több ütemben. A számlázóprogram tulajdonosa ezeket az egyedi szoftver-fejlesztéseket részletekben kiszámlázta a cég részére. Kérdésem a következő: ráaktiválhatom-e a szoftver nettó értékére, folytatva az értékcsökkenés eredeti mértékével, vagy egyéb igénybe vett szolgáltatásként szabad csak könyvelni? A fejlesztések többfélék, kisebb funkciókat bővítettek, ellenőrző funkciókat raktak bele a hibalehetőségek csökkentésére az adatimport beállításoknál, kézzel történő beírás helyett a dátumokhoz naptárat ajánl fel a program, illetve a törvényi változásokhoz való igazodás, megfeleltetés is benne van a fejlesztésben. Válaszukat köszönöm!

Rendezvényszervező cég és a közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendezvényeket szervez az ügyfelei megbízásából és azok számára. Ennek teljesítéséhez különböző külső szolgáltatásokat is igénybe vesz. Saját teljesítménye a rendezvény költség- és szolgáltatástervének elkészítése, valamint a rendezvény lebonyolítása. Kérdésem arra irányul, hogy az alábbi igénybe vett külső szolgáltatások számviteli szempontból, illetve a helyi adókról szóló törvény szerint igénybe vett anyagjellegű szolgáltatásnak, avagy iparűzésiadó-csökkentő tételként elszámolható szolgáltatásoknak (alvállalkozói teljesítések vagy közvetített szolgáltatások) minősülnek, ha a) a számlában elkülönülten kerül kiszámlázásra a saját teljesítések, illetve tételesen felsorolva a továbbszámlázott külső szolgáltatások értéke, b) egy összegben kerül feltüntetésre a számlán az ügyfél számára a teljes összeg. Igénybe vett külső szolgáltatások: - reklám és marketing, - catering, vendéglátás, - helyszínfoglalás költségei, - produkciók, fellépők költségei, - rendezvény eszközeinek, bérleti díj költségei, - rendezvények igénybe vett szolgáltatások költségei, - fotózás, filmkészítés, - szórólapok, nyomdai szolgáltatások költségei, - hostess, személyzet költségei, - technikai szolgáltatások költségei, - őrzés-védés költségei, - artisjus díjak költségei, - szállítási, raktározási, tárolási költségek, - rendezvényen felhasznált kellékek költségei. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Szoftverfejlesztésnél felmerült költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szoftver továbbfejlesztése során felmerült költségek, mint például a tesztelés, hibajavítás könyvelhető a 815-be, mert tulajdonképpen ezt beépítjük az árba, vagyis a követési díjba? Az ipánál lehet ez bevételcsökkentő tétel, ha a vevőszámlákra kiírjuk a közvetített szolgáltatást?

Utazási iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazási iroda más, közösségen belüli (nem magyarországi) utazási irodák utazási csomagjait értékesíti belföldön. A csomagokhoz más szolgáltatást nem tesz hozzá, csak a saját jutalékát és jutalékkal növelt áron adja tovább. A vevők egyfelől belföldi utazási irodák, akik maguk is továbbértékesítik a szolgáltatást, másrészt pedig magánszemélyek, akik az áfatörvény 15. fejezete alapján utasnak minősülnek. Kérdéseink: 1. Közvetített szolgáltatásként az általános szabályok szerint adózik-e az ügylet, vagy az áfatörvény 15. fejezete alá kell sorolni? 2. Áfa szempontjából hogyan kell kezelnünk a bejövő számlákat és a kimenő számlákat? Vonatkozik-e a bejövő számlákra a fordított adózás? Ha igen, jogosultak vagyunk-e áfalevonásra? Üdvözlettel: Kaszab Éva

Egészségügy – telefonszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyben működő bt. (háziorvos) befogad számlát központi fenntartású közegészségügyi intézménytől, melyben közvetített szolgáltatásként hulladékkezelés, telefon és takarítás van átszámlázva (SZJ-szám nincs feltüntetve, csak szöveges tartalom). A bt.-nek – amennyiben nem számláz ki magánhasználatot a bt.-ben közreműködőknek –, meg kell-e fizetni a vélelmezett magánhasználat után az szja-t és az eho-t? Van-e mentesítés ilyen esetben (2017-es, 2018-as szabályok szerint)?

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk ingatlan-bérbeadással foglalkozik, melyhez kapcsolódóan közüzemi számlákat (gáz, víz, villany, biztosítás stb.) számlázunk tovább bérlőink felé. A szolgáltató által kibocsátott számlában vannak ún. adóalapon kívüli tételek. (Ilyen például az áramszámlában a szénipari szerk.átalakítási támogatás.) Ezekben az esetekben is osztja a főtevékenység adómértékét, vagyis 27%-os áfával kell továbbszámlázni? Válaszát előre is köszönöm!

Konferenciaszervezés éttermi szolgáltatással – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018-ban konferenciát szervez, a konferencia egyösszegű díja tartalmazza a szálloda éttermében elfogyasztott ebéd ellenértékét is, abban elkülönítve a rendezvény és az étkezés (nettó) díját. 2018-ban az éttermi szolgáltatás áfája 5%, az étterem számunkra 5%-os áfát számít fel. Kérdésünk, hogy a rendezvényszervező cég az éttermi szolgáltatást közvetített szolgáltatásként jogosult-e 5%-os áfával továbbszámlázni, vagy azt a konferenciához tartozó járulékos szolgáltatásként, 27%-os adóval kell kezelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ekho

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs