7 találat a(z) közúti árufuvarozás cimkére

Fél év alatt csaknem negyedével nőttek a fuvarozói költségek Cikk

A magyar közúti fuvarozók költségeit mutató Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) 2022 első félévében mintegy 22–23 százalékos növekedést mutat az előző év egészéhez képest, ebből az első félévben a fuvarozók 13–15 százalékot tudtak érvényesíteni áraikban – mondta Lajkó Ferenc, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) logisztikai szakosztályának elnöke hétfőn a közgazdasági társaság online szakmai rendezvényén.

Közúti árufuvarozás számlázása Kérdés

Szállítási teljesítmények, 2020. I. negyedév Cikk

Az áruszállítás teljesítménye erőteljesen csökkent 2020 I. negyedévében, részben már a koronavírus-járvány miatti intézkedések (például termelőüzem-leállások) hatására. Mindemellett az ágazat teljesítményére egyéb folyamatok, így a többi közt az Európai Unió szigorodó közúti áruszállítási szabályozása, illetve az autóipar megtorpanása is hatással volt. A visszaesés a szállítási módok közül a közúti árufuvarozást érintette leginkább. A helyközi személyszállítás teljesítménycsökkenése az autóbuszos közlekedésben volt a legjelentősebb. Nemzetközi repülőtereink utasforgalma is visszaesett. A forgalomba helyezett személygépkocsik száma is elmaradt az egy évvel korábbitól, olvasható a KSH oldalán.

Közúti árufuvarozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk autópálya-építésnél végez gépi földmunkát és terepen belüli és kívüli árufuvarozást alvállalkozóként. A beruházás az áfatörvény 142. § B. pontja alapján a fordított adózás alá tartozik. A közúti árufuvarozás abból adódik, hogy egyik munkaterületről a másik munkaterületre visznek építési anyagot, de igénybe kell venni a közutat. Vállalkozásunk szerint ez árufuvarozásnak számít, és áfás számlát állított ki a teljesítésről, hiszen szerintünk nemcsak munkaterületen való fuvarozást végzett, hanem valóban árufuvarozásról van szó. A számlát a vevő nem fogadta be, és olyan teljesítésigazolást adott ki, hogy nem írta le részletesen, milyen szolgáltatásról van szó. Tehát nem derül ki a teljesítésigazolásból, hogy valóban árufuvarozást végzett a vállalkozásunk. Kérdésem az lenne, hogy Önök szerint mely esetben kell az áfát felszámolni?

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Közúti árufuvarozást végző egyéni vállalkozó (létszám 5 fő vállalkozóval együtt) új tehergépkocsi vásárlása esetén igénybe veheti-e a kisvállalkozói kedvezményt? Jelölni kell-e a támogatás igénybevételét a 1453-13-08 lapon, ha igen, azt milyen jogcímen jelölheti, hogy az jogszerű legyen? Csoportmentességi támogatást rendelet szerint igénybe veheti? A de minimis támogatásról szóló szabály értelmezésem szerint kizárja a közúti árufuvarozást végző vállalkozókat közúti jármű beszerzése esetén ebből a lehetőségből. Van legális lehetőség, hogy mégis igénybe vegye a kisvállalkozói kedvezményt?

Közúti árufuvarozás Kérdés

A hatályos jogszabály szerint az első adóköteles értékesítés esetén kell ekáerszámot kérnie a feladónak a közúti árufuvarozásra (belföld-belföld relációra gondolok). Mi a helyzet abban az esetben, ha az első adóköteles értékesítés keretében értékesítik az árut a nagykereskedő részére, s az árut a raktárban adják át (ezt igazolja a lepecsételt szállítólevél)? A nagykereskedő a saját gépjárművével vagy alvállalkozójával viszi el az árut az eladó raktárából. Összefoglalva: az első adóköteles értékesítés keretében nem történik közúti árufuvarozás, mivel a nagyker területén adja át az árut az eladó a vevőnek. Mi azt gondoljuk, hogy jelen esetben független az átadás helye, áfás értékesítés történik, így ekáerszámot kell kérni. Várom mihamarabbi válaszukat, köszönettel.

Üzemanyag-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közúti árufuvarozással foglalkozó kft. egy kisteherautóval rendelkezik. Az ügyvezetőn kívül kettő alkalmazottat foglalkoztat. Vezetik a menetlevelet és a fuvarlevelet is, de a menetlevélen szereplő kilométer nem egyezik meg a kilométeróra állásával, mivel az ügyvezetőnek saját személyautója nincs, és a vidéken lakó szüleit is ezzel az autóval látogatja, valamint egyéb magáncélra is használja a kisteherautót. Hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani? Mit tehet ilyenkor egy könyvelő? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1