47 találat a(z) közösségen belüli szolgáltatás cimkére

Katás bt. közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Katás bt. alanyi mentes fő tevékenysége szakorvosi tevékenység. 2015. 06. 29-én elérte a 6 millió forintos árbevételt, amit nem jelentettünk be, mivel azt november hónapban jelezte a vállalkozás. Akkor derült ki, hogy gyógyszerkutatásra kötött szerződést egy angol céggel. Oda számlázott. Mivel ez is novemberben derült ki, gyorsan kértem EU-s adószámot a bt.-nek. Az angol partner rendelkezik EU-s adószámmal. Mi az eljárás, hogyan tudjuk visszamenőleg rendezni az ügyet? Bejelentem, hogy elérte az árbevételhatárt, a katából nem akar kilépni, mivel jövőre nem lesz ilyen árbevétele. Hogyan tudom az A60-ast és az áfabevallást beadni?

Személygépkocsi közösségen belüli javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonában van egy személygépkocsi, ami után megfizeti a cégautóadót. Ausztriában javíttatta, és kapott róla számlát. A külföldi partner feltüntette a közösségi adószámokat, és nem számolt fel áfát. Ebben az esetben a kft.-nek meg kell fizetnie Magyarországon a szolgáltatás áfarészét, tehát fel kell azt tüntetni a bevallásban a fizetendő sorban, és a visszaigénylést nem teheti bele az áfabevallásba?

Közösségi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben derült ki, hogy egy közösségbe történő (szolgáltatásnyújtás) számlázása 2013-ban, adószám megállapítása nélkül történt. Teljesítés 2013-ban, pénzügyi teljesítés 2014-ben volt. (Cégük pénzforgalmi elszámolású.) Most önellenőrzés alatt van a 2014. év áfa adóneme, amikor is feltártuk ezt a hibát. Beadtuk az önrevíziót, majd a módosított összesítő listát (A60) is szerettük volna elkészíteni. Nevezett tételt nem tudtuk betenni az összesítő nyilatkozatba, adószám hiányában. Megkerestük a közösségi partnert, s mint kiderült, nem az áfa alanya. Kérem segítsenek, hogy milyen módon lehet ezt a problémát megoldani szabályosan? Köszönöm segítségüket!

Alanyi adómentes közösségen belüli szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Választhat-e alanyi adómentességet az a cég, amelyik rendszeresen nyújt közösségen belüli szolgáltatást, és mi számít bele az alanyi mentesség határába? Ha választhat, van-e speciális előírás a közösségen belüli számla kiállítására? Tisztelettel várom szíves válaszukat.

Közösségi adószám hiánya Kérdés

Jelenleg alanyi mentes alapítvány EU-s közösségi adószámmal rendelkezik. Oktatási szolgáltatást végzett a Szlovén Pedagógusok Egyesületének, amely szintén nem áfaalany, de nem rendelkezik EU-s közösségi adószámmal. Mi a teendő áfabevallás szempontjából, van fizetési kötelezettség?

Áfabevallásban közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban az alábbit? Negyedéves áfabevallóról van szó. Kiállított egy számlát 2015. 05. 04-ei keltezéssel, 2015. 05. 04-ei teljesítési időponttal, 2015. 05. 12-ei fizetési határidővel. A számla fordított áfás, Ausztriában végzett felújítás van rajta. A számlát nem fizették ki 2015. 06. 30-ig, sem a mai napig, és előreláthatólag 07. 20-ig sem fogják. Ezt az összeget a 91, 93-ba szoktuk írni (aminek a NAV szerint is ott van a helye). Máshol nem kell szerepeltetni a bevallásban. A kérdés, hogy mivel nem fizették ki ezt a számlát még, most kell beállítani a bevallásba, vagy majd akkor, ha kifizették? És, ha most be kell állítani, akkor milyen árfolyammal számoljam át a számla euróértékét? Köszönöm!

Közösségen belüli áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi vállalkozás villanyszerelési munkát végez Ausztriában nem adóalany magánszemély részére. A szolgáltatást nyújtó közösségi adószámmal, csak Magyarországon székhellyel rendelkező adóalany. Milyen áfa-felszámítási, -bevallási, -befizetési kötelezettsége van a szolgáltatást nyújtónak ez esetben? Köszönettel.

Számla helyes kiállítása áfaszempontból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás külföldi ügyfeleknek (vállalkozásoknak, amelyek Magyarországon céget alapítanak) az alábbi szolgáltatások biztosítását akarja kiszámlázni: – székhely biztosítása – kézbesítési meghatalmazott biztosítása, – postai cím biztosítása, és beérkező küldemények fogadása, – könyvelési anyagok őrzése, – fax biztosítása, beérkező anyagok továbbküldése. Kérdésünk: áfa szempontjából hogyan kell kiállítani a számlákat, ha – EU-s országbeli, EU-s számmal rendelkező jogi személynek, – EU-s országbeli, uniós számmal nem rendelkező jogi személynek, – harmadik országbeli jogi személynek, – Magyarországon kívüli tartózkodási címmel rendelkező magánszemélynek (amennyiben ezeket a költségeket az alapításkor a magánszemély tulajdonos fizeti ki)? Válaszukat előre is köszönjük!

Közösségi szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közösségi adószámmal rendelkező, áfakörbe tartozó egyéni vállalkozó hirdetés közvetítésével foglalkozik, kiállít számlát a megrendelőnek, és ő pedig befogad számlát a hirdetést megjelentető szolgáltatótól. Belföldi viszonylatban áfát számol fel, és a szolgáltatótól kapott számla áfájából levonva a különbözetet utalja át az adóhatóság részére. Viszont most szlovák ügyfél a megrendelő, de magyar a hirdetést megjelentető szolgáltató, kérdés, hogyan lehet ezt megoldani? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségen belüli oktatás szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Bartha László! Legutóbbi kérdésemre érkezett válaszát nem tudom értelmezni, kérem legyen segítségemre a pontosításban! A második kérdésem a következő volt: Az oktatással foglalkozó magyar cég szerződést szeretne kötni egy román alapítvánnyal, aki rendelkezik román adószámmal (tehát adóalany), de közösségi adószámmal nem. Az oktatás a román partnernél teljesül, ott lesz megtartva a nyelvi kurzus egy EU-projekt keretében. A magyar cég alanyi adómentes státuszú, rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan kell majd a számlát kibocsátania, mi a helyes eljárás (mit írjon a számlára szöveges részként, illetve adókulcsnak, számítson-e fel áfát, ha igen, mennyit, és ezt hol kell bevallani és befizetni). Válasza alapján a magyar cég úgy állítja ki a számlát, hogy szerepelteti a saját közösségi adószámát, a román cégét nem (mivel nekik ilyen nincsen), nem számít fel semmilyen áfát, viszont feltünteti hogy "fordított adózás", és hogy "áfa örvény területi hatályán kívüli". Az így kiállított számlát a partner közösségi adószámának hiánya miatt a 15A60 nyilatkozatban szerepeltetni nem tudjuk, és áfabevallást sem tudunk beadni. Kérem legyen szíves részletesen leírni, hogy mi a helyes eljárás, mert válaszából nem tudjuk pontosan értelmezni! Köszönettel!

Közösségen belüli oktatás szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Barta László! "EU oktatási szolgáltatás – vevő adószáma érvénytelen" címmel adott választ egy korábbi kérdésemre. Ehhez kapcsolódóan lenne még kérdésem. 1. "- Ha a partnere Romániában adóalany, úgy a szolgáltatása a megrendelő székhelye szerint, azaz Romániában teljesül. (Felmerül azonban – ahogy írja –, hogy közösségi adószámmal is rendelkeznie kellene). Ez esetben – partnere eljárási hibájától független – kiállított számlája adókezelése megfelelő, és indokolt feltüntetni az összesítő nyilatkozatban" – írta válaszában. Tehát a magyar cég fordított adóval állítja ki a számlát, nulla áfatartalommal, és az összesítő bevallásban a partner által megadott helytelen közösségi adószámot kell feltüntetnie? A számlán szerepel a magyar és a román partner közösségi adószáma is, megjegyzésként pedig, hogy "áfatörvény területi hatályán kívüli", ez így elegendő és helyes? 2. Az oktatással foglalkozó magyar cég szerződést szeretne kötni egy román alapítvánnyal, aki rendelkezik román adószámmal (tehát adóalany), de közösségi adószámmal nem. Az oktatás a román partnernél teljesül, ott lesz megtartva a nyelvi kurzus egy EU-projekt keretében. A magyar cég alanyi adómentes státuszú, rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan kell majd a számlát kibocsátania, mi a helyes eljárás (mit írjon a számlára szöveges részként, illetve adókulcsnak, számítson-e fel áfát, ha igen, mennyit, és ezt hol kell bevallani és befizetni)? Válaszát előre is köszönöm!

Szállodai szolgáltatás áfája közösségen belüli adózónak Kérdés

Magyar társaság magyarországi panziójában közösségen belüli társaságnak nyújt szállodai szolgáltatást. A magyar társaság rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan történik a közösségen belüli társaság számára a számla kiállítása, áfával, áfa nélkül? Ha a szállásszolgáltatás mellett éttermi szolgáltatás nyújtására is sor kerül, azt hogyan kell számlázni, áfával, áfa nélkül?

Közösségen belüli szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Csobánczy Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Még abban kérem a segítségét, hogy a gyakorlatban mit jelent az, hogy a számlázásban az osztrák jogi rendelkezések az irányadók? Vagy be kell jelentkeznünk az osztrák adóhatósághoz is? Köszönöm

Közösségen belüli szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy magyarországi szálloda a vendégeinek ausztriai vidámparki belépőjegyet értékesít, azt milyen áfatartalommal kell kiszámlázni a vendégnek, és hogyan kell beállítani az áfabevallásban? Köszönöm

Közösségen belüli szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozás szolgáltatási tevékenységet végez szlovén székhelyű vállalkozás részére, amely vállalkozásnak nincs magyarországi telephelye. Hogyan kell a szolgáltatást kiszámlázni? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs