47 találat a(z) közösségen belüli szolgáltatás cimkére

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele FAD-os számlával Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy osztrák cégtől konténert bérel. A konténert a cég leszállította a munkavégzés helyére, ami Magyarország. Eddig 2 alkalommal állítottak ki számlát a részünkre: egyet a kaucióról "áfakörön kívüli" megjegyzéssel, illetve egyet az esedékes bérleti díjról "fordított adózás"-sal. Mindkét számla értéke HUF-ban került megállapításra. A cég az osztrák adószámát tüntette fel a számlán, bécsi székhelyű, azonban az ügyintézés helye Magyarország (magyar telefonszám és ügyintéző; a cég több országban is rendelkezik ún. depóval). Kérdésem, hogy a bérleti díjról helyesen állították-e ki a fordított adózású bizonylatot? Ha nem, akkor milyen áfakulcsot kellene használniuk? Köszönöm a választ!

Közösségen belül épitőipari szolgáltatás áfája Kérdés

Szlovák cég végez épitőipari szolgáltatást belföldön, konkrétan egy iskolát újít fel. A mi belföldi EU-s adószámmal rendelkező cégünk anyagot és szolgáltatást szállít, illetve végez a belföldi ingatlanon. Kérdésem: hogyan kell az anyagot és a tevékenységet számláznom a szlovák cégnek, áfásan vagy áfamentesen? A választ előre is köszönöm! Üdvözlettel: Farkasné Kiss Edit Beszámoló Készítő Kft.

Közösségen belülre nyújtott anyagjellegű szolgáltatás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szlovák gyártó által gyártott terméken végez anyagjellegű szolgáltatást német vevő részére. A termék Szlovákiából érkezik, a munkaműveletek elvégzése után Németországba kerül kiszállításra a vevőhöz. A szlovák gyártó fuvaroztat Magyarországra, a magyar feldolgozó fuvaroztat Németországba. A szlovák és a magyar fél is a német vevőnek számláz. A termék vámtarifabesorolása a feldolgozással nem változik, egy kis értékű, a felhasználói igényekhez történő adaptálás történik Magyarországon. Kérdés: milyen feltételekkel számlázhat – egyáltalán számlázhat-e – adómentes közösségiszolgáltatás-értékesítést a magyar fél a német vevőnek? Köszönettel.

Alanyi adómentes – elektronikus szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.01.17-én Kelemen Lászlótól kapott válaszra reagálva tisztelettel kérném a kérdéseim második felére is a választ. https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_17_Alanyi_adomentes_elektronikus_szo_spd A 10 ezer euró határt közösségen belüli szolgáltatás nyújtásakor is figyelembe lehet venni, bizonyos feltételek esetén. Mellékelve a NAV-tájékoztató https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/tavolrol_nyujthato_szolgaltatsok.html?query=moss Köszönöm! Tisztelettel: Kiss Ferencné

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: magyarországi székhelyű cég Németországba számláz ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást áfa területi hatályán kívüli megjelöléssel a számlán. Ehhez a szolgáltatáshoz alvállalkozót vesz igénybe, aki szintén magyarországi székhellyel rendelkezik. A kérdésem az, hogy az alvállalkozó hogyan állítja ki a számlát. Szintén áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként, vagy magyarországi egyenes áfával. Ha áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtásként, akkor kell-e összesítő nyilatkozatot beadnia? Segítségét előre is köszönöm.

Közösségen belülre nyújtott szolgáltatás Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbi kérdéseim lennének: Magyar kft., EU-adószámmal Franciaországban hajók belső építészetével, burkolásával foglalkozna. 1.) A magyar állampolgárságú, magyar lakcímmel, taj számmal rendelkező munkavállalók kiküldetésben dolgoznának A1 nyomtatvánnyal. Három hetet dolgoznának az EU-ban, egy hetet Magyarországon lennének, miközben vagy szabadságon lennének vagy munkavégzés nélkül állásidőre járó alapbérben részesülnének. Ez megfelel annak, hogy 25 százalékot el kell érnie a belföldön foglalkoztatottak arányának? 2.) Miután több mint 183 napot EU-ban dolgoznának, a biztosítási jogviszonyuk Magyarországon lenne, de személyi jövedelemadót a kettős adóztatást kizáró egyezmény miatt nem kellene tőlük levonni? 3. Ekkor hogyan történik a magánszemélyek adófizetése? Önállóan adnak be kint Franciaországban bevallást, és fizetik meg a jövedelemadót? 4. Egyszerű közösségen belülre nyújtott szolgáltatásnak a tevékenység? 5. Kint telephellyel rendelkezne a magyar kft., változó kikötőkben dolgozna, Franciaországban be kell jelentkeznie az ottani adóhatósághoz? Válaszukat előre is köszönöm. Ördög Éva

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választott nonprofit kft. közösségen belülről vesz igénybe szolgáltatást. Az eladó cseh partnernek nincs érvényes közösségi adószáma, a számlát 0 százalékos áfa összeggel állította ki részvételi díjról, illetve szállás szolgáltatásról. A nonprofit kft. rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan kell helyesen eljárni áfa tekintetében? A számlára jutó fizetendő áfát be kell vallani, levonási jog pedig nem illeti meg a nonprofit kft.-t, illetve az érvénytelen adószámot fel kell tüntetni a 18A60-as bevallásban? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes adózó külföldi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV két különböző osztályától kétféleképpen tájékoztatott az alábbi ügyben. Alanyi adómentes egyéni vállalkozó Írországban hirdette internetes kereskedelmi tevékenységét. Írországból kapott egy áfamentes számlát a szolgáltatótól, 4950 forint értékben, magyar szövegezéssel. Mivel ez közösségen belülről igénybevett szolgáltatás, úgy gondoljuk, hogy az áfát nekünk kell megfizetnünk a beszerzés után. Ebben meg is egyeztünk az áfaosztállyal, ahol azt mondták, hogy visszaigénylés nélkül csak a 18. sor fizetendő áfát jelöljük meg és számítsuk rá az alapösszegre a 27% áfát, nem kell hozzá kitölteni a 67. visszaigénylő sort. Hibalistán mégis visszaküldték a bevallást, hogy közösségen belül kell a 67. sor is. Továbbá a közösségi adószámot is ki kell kérni akár 1-2 napra is. Kértem közösségi adószámot, azt visszaküldték, hogy mentes vagyok, és 10 ezer euró alatti szolgáltatás vagy áruértékesítés esetén nem kell áfával foglalkozni. Tudom, hogy ez csak 1000 forint áfa, amiről szó van. De, ha más összegről lenne szó, akkor is szeretném tudni, hogy igazából kell-e közösségi adószámot kérnem, kell-e befizetnem áfát alanyi adómentes adózóként a szolgáltatás igénybevétele után, és ha kell, azt hogyan kell feltüntetnem a bevallásban?

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás – áfa-visszatérítés Kérdés

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás áfájának visszatérítése esetén (a felek közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok) a befizetett és a NAV-nál visszaigényelt áfa a számviteli elszámolásokban követelésként jelenik meg. Az év végi beszámolóban milyen dokumentumnak kell alátámasztani a követelés valódiságát?

Áfalevonás Kérdés

Logisztikával foglalkozó cég angol partnernek nyújt szolgáltatást. Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem. A cég a raktározást és az elosztást számlázza ki az angol partnernek, ez közösségen belüli szolgáltatásnak minősül, vagy mivel Magyarországon történik a raktározás-elosztás, így a cég által kiállított számla áfás kell, hogy legyen, függetlenül attól, hogy angol a partner? Ha közösségi szolgáltatásnak minősül, akkor a cég a költségszámláinak az áfáját visszaigényelheti, attól függetlenül, hogy neki nem keletkezik fizetendő adója?

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került birtokomba egy magyar, áfamentes alapítvány tavalyi évi számlája, amelyet egy szlovák cég (van közösségi adószáma is) állított ki kulturális programról. A rendezvény egyébként Magyarországon teljesült. A számlán nem szerepel a szlovák cég közösségi adószáma, illetve az alapítványnak nincs is közösségi adószáma jelenleg sem. A számlán arra sincs utalás, hogy bármiféle közösségi szolgáltatásnyújtás teljesült volna, és fordított adózás lenne alkalmazandó. Normál esetben meglátásom szerint az alapítványnak közösségi adószámot kellett volna kérnie, és '65 , 'A60 bevallás benyújtása mellett az áfát is meg kellett volna fizetnie, hisz levonási jog nem keletkezett volna. Hogyan lehetséges a kérdéses ügylet rendezése, tekintve, hogy a formai hibák mellett, a közösségi adószám sem állt rendelkezésre az adott időszakban, így valószínűleg az utólag benyújtott A60as is elutasításra kerülne?! Köszönöm válaszukat

Nonprofit Kérdés

Egy nonprofit kft. (áfaalany) honlapszolgáltatást venne igénybe romániai, nem áfaalany vállalkozástól. A magyar cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdéseim: – A román cég milyen számlát állít ki a magyar kft. felé? – Kell-e ezt a számlát a magyar áfabevallásban szerepeltetni, ha igen, mely sorokban kell feltüntetni a nem áfaalanytól közösségen belül igénybe vett szolgáltatást? – Kell-e összesítő nyilatkozatot benyújtani? Várom mielőbbi válaszukat! Köszönettel.

Közösségen belüli áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hitelközvetítő magyar vállalkozás számláz ausztriai banknak hitelközvetítői jutalékot. Mi a helyes számlakiállítási dátum? A pénz utalással érkezik egy megadott napon a vállalkozó bankszámlaszámára. A számla dátuma lehetnek-e az utalás beérkezését követő nap mindegyik dátum? Az áfabevallásban melyik sorban kell feltüntetni ezt a bevételt? Kell-e A60-t kitölteni? Köszötettel.

Közösségen belüli szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar fuvarozó cég szerződést köt egy német gépkocsi-karbantartással foglalkozó céggel úgy, hogy nem a konkrét munkákkal számolnak el, hanem karbantartási költségátalányt fizet a megrendelő minden hónapban. Mindkét cég közösségi adószámmal rendelkezik, a számlát a német cég áfa nélkül állítja ki. Példával: a számla kelte március 10., a fizetési határidő április 1., a számla szövegében pedig április 1.-április 30. karbantartási költségátalány szerepel. Kérdéseim: 1. Melyik időszak áfabevallásában és összesítő nyilatkozatában kell ezt a számlát szerepeltetni? Március vagy április? 2. Milyen árfolyammal kell számolni? Köszönettel: Filip Emese

Közösségen kívüli szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar közösségi adószámmal rendelkező, áfaalany kft. szerb adóalany részére nyújt szolgáltatást. Kérdésem az volna, hogy az elvégzett szolgáltatásról milyen áfatartalommal kell számlát kiállítania a kft.-nek a szerb cég felé, mikor kell azt az áfabevallásban szerepeltetni (a teljesítés napján, a pénzügyi rendezés napján), és mely sorait érinti az áfabevallásnak? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs