16 találat a(z) közösségen belüli cimkére

Fontos áfaszabályok az EU-n belüli termékfuvarozásra Cikk

A cégek könnyebb globális megjelenése/terjeszkedése, termékek országok közötti mozgatása mára természetessé vált, és számos cég alakul fuvarozási feladatok ellátására. A tevékenység megítélése forgalmi adózás szempontjából függ attól, hogy kinek, kitől, ki, honnan, hova szállít.

Termékértékesítés közösségen belül és harmadik országba Kérdés

Költségtérítés továbbszámlázása közösségen belül Kérdés

Közösségen belüli jutalék elszámolása II. Kérdés

Külföldi szállító év végi értékelése Kérdés

Nemzetközi szervezetek közösségen belüli adómentessége Kérdés

EU-n kívüli online tudományos konferencia áfája Kérdés

Katás, alanyi mentes vállalkozó közösségen belüli szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás, alanyi mentes státuszú egyéni vállalkozó közösségen belüli országban szeretne szolgáltatást végezni (kiállításépítés). A számlán minden esetben fel kell tüntetni az "Áfatörvény területi hatályán kívüli" szöveget? További kérdésem, hogy 1. Ha van a partnerének közösségi adószáma, akkor nem kell felszámítani a magyarországi vállalkozónak az áfát a számláján? (Áfabevallást beadja, de nincs áfafizetési kötelezettsége és adatszolgáltatást is beadja.) 2. Ha nincs a partnerének közösségi adószáma, akkor felszámítja az áfát és meg is fizeti a magyarországi vállalkozó? (Áfabevallást beadja, megfizeti az áfát, nincs adatszolgáltatás.) 3. Valószínűsíthető, hogy csak egy "külföldi" vállalkozótól lenne számlája. Ez nem jelent gondot a munkaviszonytól elhatárolás esetében? Egy ellenőrzés során minősítheti a hatóság munaviszonynak? Ha igen, abban az esetben egyéni vállalkozóként elég-e, hogy a katát megfizeti Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségen belülről kapott ingyenes áruminta utáni áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ez az első alkalom, hogy partnerünk Romániából ingyenes árumintát küldött. Rendszeresen vásárolunk egymástól és kölcsönösen nyújtunk szolgáltatást is egymásnak. Kérdésem a következő: az ingyenes minta után keletkezik-e áfabevallási és adatszolgáltatási kötelezettségünk? Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Gépjárműjavítás Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák társaság, szlovák EU adószámmal Magyarországra hozza a gépjárművet javíttatni. A javításhoz anyagfelhasználás és javítási szolgáltatás tartozik. A megrendelő székhelye Szlovákia. Ebben az esetben közösségi szolgáltatásról beszélünk és közösségi áfával, azaz áfamentesen számlázunk? Köszönöm válaszukat.

Közösségen belüli közvetítői jutalék áfamegítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás olaszországi partnerének szerződés alapján közvetítői jutalékot számláz. A partnernek Magyarországon nincs telephelye. A kiszámlázott közvetítői jutalékot milyen jellegű szolgáltatásnak kell tekinteni? Áfa területi hatályán kívüli és az áfabevallás 91. sorában szerepeltetni, vagy 92. sor és A60-bevallás 03. lapján is közösségi adóalany felé nyújtott szolgáltatást bevallani? Válaszát köszönöm.

Közösségen belülről személyautó lízingelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Németországból lízingel személyautót egy cégtől, melyet még idén meg is szeretne vásárolni. A lízingdíjnál és később a vétel során a cégünknek milyen áfabevallási kötelezettsége keletkezik, és lesz-e fizetendő áfa-kötelezettségünk? Mikor és mire vonatkozóan keletkezik környezetvédelmi termékdíjbevallási és -fizetési kötelezettségünk? Ha ezt az autót később belföldi adóalanynak el szeretnénk adni, akkor áfás számlát kell kiállítanunk? Egyéb adatszolgáltatási, illetve fizetési kötelezettségünk keletkezik-e az ügylettel kapcsolatban? Részletes tájékoztatóját előre is nagyon köszönöm.

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik tagállamban (pl. Spanyolország) letelepedett vállalkozás a másik tagállamban (pl. Magyarország) letelepedett vállalkozás részére szállítana alapanyagot a magyar cég által vezetett, spanyol cég számára fenntartott konszignációs raktárba. A magyar cég az alapanyagot kitárolná és felhasználná, készterméket állítana elő a spanyol partner részére. Az ügyletek bizonylatolása tervezetten a következőképpen történne: a magyar cég a készterméket kiszámlázná a spanyol partner részére az alapanyag értékével csökkentett áron. Az alapanyag értékesítésének bizonylatolására önállóan nem kerülne sor. A kérdésem az, hogy az általános forgalmi adó rendszerében alkalmazható-e fentiekben leírt beszámítás vagy az ügyletek az általános szabályok szerint kezelendők. Azaz, a spanyol cég a kitárolás időpontjában adómentes közösségen belüli értékesítést, a magyar cég közösségi beszerzést valósít meg, mely ügyletet a felhasznált alapanyag értékét tartalmazó bizonylattal kísérni köteles. A késztermék kiszámlázására pedig az eredeti áron kerülne sor, a már említett beszámítás nélkül. Változtat-e az ügylet megítélésén, ha a magyar cég kizárólag a spanyol cég által betárolt alapanyagot felhasználva (feldolgozva) állítja elő a szóban forgó készterméket? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségen belüli beszerzés esetén a fizetendő adó dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belülről (Anglia) szerez be termékeket. A szállítást az eladó vagy harmadik fél végzi. Az angol eladó a részletes számlán csak a kiállítás dátumát és a fizetési határidőt tünteti fel, ami eltér a termékek tényleges átvételének dátumától. Tehát a termékszámlán nincs teljesítési dátum. Az eladó nem számít fel áfát, annak bevallása a vevő kötelessége. A kft. nem kap szállítólevelet az áru átvételekor, azaz a teljesítéskor. Ilyen esetben a fizetendő adót milyen dátummal kell megállapítani és bevallani? Például a számla dátuma 01.30., és a termékeket a kft. 02.05-én vette át. Ekkor melyik napot tekintjük a teljesítés napjának? Havi áfabevalló esetében melyik hónapban valljuk be a kapcsolódó áfát? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.

Hivatkozások a számlán közösségen belüli ügylet esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás számlázásához kapcsolódóan szeretném a segítségét kérni. Miként kell számlázni az alábbi két esetet (helyes-e az elgondolásunk)? 1.) Közösségen belüli termékértékesítés adóalanyok között, belföldről külföldre szállítják a terméket, a közösségi adószám érvényes... Az értékesítés adómentes. Milyen hivatkozás kell, hogy a számlán szerepeljen? "Adómentes közösségen belüli termékértékesítés az áfatörvény 89. § (1) bekezdés alapján"? Fordított adózásra az áfatörvény 169. paragrafusa alapján utalni kell-e? "Fordított adózás, adófizetésre a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője kötelezett." 2.) Ugyanez a kérdés szolgáltatásnyújtás esetében két adóalany között (nem speciális eset 37. paragrafus (1)). Áfatörvény területi hatályán kívüli, tehát adómentesség helyett erre kell utalni? "Áfatörvény területi hatályán kívüli, az áfatörvény 37. § (1) bekezdés szerint"? A legfontosabb kérdésem, hogy ilyenkor fordított adózásra kell-e utalni? Amennyiben nem adóalanyoknak számlázunk, hanem például magánszemélyeknek magyar áfával (adóregisztráció nélkül), akkor utalni kell-e az áfatörvényre terméknél (távértékesítés) és szolgáltatásnyújtás esetében? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs