27 találat a(z) közös őstermelői igazolvány cimkére

Őstermelő Kérdés

Közös őstermelésből családi gazdálkodás Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő? Figyeljen az értékesítési betétlap érvényesítésére! Cikk

Az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozóan igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvény mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra.

Őstermelő és mezőgazdasági vállalkozó Kérdés

Azzal kapcsolatban érdeklődöm, hogy helyesen járok-e el, ha őstermelőként zöldségtermesztés tevékenységet folytatok, melynek bevételét közös őstermelőin szereplő családtaggal is megosztom, miközben ezzel egyidőben vállalkozóként zöldségvetőmag-előállítással, valamint gabonafélék termesztésével is foglalkoznék? Őstermelőként átalányadózást, vállalkozóként katát választanék. Áfában mindkét tevékenységnél kompenzációs feláras és alanyi mentes értékesítést választanék.

Közös őstermelői igazolvány – tagok halála Kérdés

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Elhunyt_ostermelo_vegleges_adoja_WPVC7T Tisztelt Lepsényi Mária! A fenti cikkére vonatkozóan lenne kérdésem. A tényállás az, hogy volt egy közös őstermelői igazolvány, melyben három tag volt: anya és lánya, valamint a fia. Az anya és a lánya elhunyt egy tragikus autóbalesetben. Cikkét úgy értelmeztem, hogy a halál időpontja után az életben maradt testvér folytathatja a tevékenységet, a halál időpontja utáni bevételek őt illetik, a költségeket ő viseli. Azaz a közösen használt földekről betárolt termények értékesítésére az életben maradt testvér lesz jogosult automatikusan? A falugazdász bevonta a közös őstermelői igazolványt, és kiállított az életben maradt testvér számára egy új őstermelői igazolványt. A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a halál időpontjáig befolyt bevételeket és költségeket 1/3-1/3 arányban megosszák, de ezután az anya és a lánya tulajdonát képező termények (most a 2/3 rész, esetleg a földhasználati lap alapján értették, nem tudom) értékesítésére úgy van lehetőség, mintha ingó vagyontárgyat értékesítene. DE még halotti anyakönyvi kivonat sincs, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésére pedig nagyon sokat kell várni (addig nincs lehetőség értékesítésre, amíg nincs tulajdonjoga a termény után a fiának...). Mit lehet ilyenkor tenni? A terményeket le kellett aratni, azokat betárolták, a vevő várná a számlát vagy bármilyen bizonylatot a termény értékesítéséről... Előre is köszönöm a válaszát!

Őstermelők, családi gazdálkodók Kérdés

Családi gazdaságban működik a férj és a feleség. Küön adószámuk és közös őstermelői igazolványuk van. szeretném megkérdezni, hogy jó-e ez így? Külön adják be a 1958-as bevallást a járulékokról, negyedévente. Köszönöm válaszukat.

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező adózása Kérdés

Tisztelet Szakértő! Háromtagú családnak közös őstermelői igazolványa volt, mely a férj nevére szólt. Tevékenységük erdőgazdálkodáshoz kapcsolódott. A korábbi két évben veszteségük volt, mert csak költségeik merültek fel, mivel fakitermelésből bevételük nem volt. A veszteséget elhatárolták. A férj – akinek a nevére az igazolvány szólt – 2018 decemberében elhunyt. Azt tudom, hogy az ő adóbevallásását a NAV fogja elkészíteni. Számomra az a kérdés, hogy a rá jutó továbbvihető veszteség – mely a korábbi adóbevallásában megjelent – elveszett-e, vagy esetleg az újonan helyette belépő családtagnál (mivel újra három fő tartozik a közös igazolványhoz, csak az most az elhunyt feleségének nevére lett kiváltva), vagy a korábban vele közös igazolvány alá tartozó két másik családtagnál érvényesíthető-e? Várom szíves válaszát! Köszönettel: Molnár Lajosné

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány használata mellett az egyik őstermelő korkedvezményes nyugdíjas lett. Maradhat-e a közös őstermelői igazolvány vagy ki kell lépni a nyugdíj miatt?

Közös őstermelői igazolvány ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő szeretne a közeljövőben a feleségével közös őstermelői igazolványt kiváltani, illetve a meglévő őstermelői státuszához csatlakoztatni a feleségét. Kérdésem az lenne, hogy ha a feleség ápolási díjat kap a beteg gyermekük után, kell neki az őstermelés miatt járulékot fizetnie, illetve hogyan kell majd megállapítani a bevételt az év végi elszámolásnál? Valamint kell-e a feleségnek is külön adószámot kiváltania ebben az esetben? Köszönöm a segítségét! Cséva

Mezőgazdasági őstermelés – bevételi értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermeléssel, az szja-törvény 6. számú melléklet I./c és a III. őstermelői tevékenységet közös őstermelői igazolvány alapján folytató családtagok bevételének, családtag/fő értelmezéséhez kérném a segítségét. Őstermelői igazolvány, engedélyek érvényessége rendben, közös őstermelői igazolványba bejegyzett családtagok száma 3 fő. A 6. számú melléklet I./c szerint közös őstermelői tevékenységként saját gazdaságban termelt szőlőből bort készítenek, amit termelői borkimérésben értékesítenek. Az értékesítésből származó, közösen elért összes bevétel eddig nem haladta meg a 7 millió forintot éves szinten. Kérdésem az, hogy az évi 7 millió forint bevétel magánszemélyenként 7 millió Ft/év, így a közös őstermelői igazolvány alapján összesen 21 millió Ft/év, vagy nem tagonként értendő, hanem összesen 7 millió Ft/év bevételi értékhatárral lehet számolni a közös őstermelői igazolvány alapján? Válaszát köszönöm!

Közös őstermelői igazolvány tagjainak iparűzésiadó-bevallása Kérdés

2016-ban módosult az ipabevallás módja, nem kell külön-külön bevallani a tagokra eső jövedelmet, hanem csak egy személynek kell, akinek a nevére szól az őstermelői igazolvány, a többieket a J lapon adóazonosítóval kell felsorolni. Esetünkben 4 fős a közös családi őstermelői igazolvány. Az szja-bevallást bevételi nyilatkozattal készítettem el, mivel a költségük alig haladta meg a 20 százalékot. Az egy főre eső bevétel nem érte el a 4 millió forintot. Az ipabevallásban bejelöltem a VI. pontban, hogy 8 millió forintot meg nem haladó adóalanyként szeretne adózni, de az önkormányzat ezt hibásnak vette, mert a 4 fő összbevétele több mint 8 millió forint. Ha egyenként készülne a bevallás, akkor ez nem lenne kérdés, de így nem vagyok benne biztos, hogy helyes a bevallás módja. Ebben kérem a segítségüket. Előre is köszönöm. Vassné Tóbi Anna

Családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező őstermelő. Létszám: 2 fő. Év közben családi vállalkozást hoztak létre, melynek létszáma már 4 fő. A bevételt milyen módon kell megosztani? A közös őstermelői igazolvány időszakára meg kell állapítani a bevételt 2 főre számítva? A családi gazdálkodóként elért bevételt 4 főre számítjuk, és hozzáadjuk a közös őstermelői igazolvány időszakában elért bevételhez? Ezáltal 2 főnek magasabb összeg lesz a bevétele. Kérdésem lenne, hogy helyes-e így az elszámolás, vagy az éves összes bevételt 4 főre osztom?

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Cím! Közös őstermlői igazolványban 2016. novemberig két fő szerepel, és utána becsatlakozik egy plusz fő. Kérdésem, hogy főállás esetén mi alapján vallom és állapítom meg az ő – utólagosan becsatlakozó – járulékfizetési kötelezettségét? Mi lesz a járulék alapja?

Közös őstermelés, családi gazdaság: figyeljen a különbségekre! Cikk

Mik a szabályok a közös őstermelői igazolvánnyal működők, illetve a családi gazdaság tagjai bevételének, költségeinek és kedvezményeinek elszámolására? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Közös őstermelői igazolvány, tételes költségelszámolás, szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám és bátyám közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező főállású őstermelők. Az adóbevallásban tételes költségelszámolást választották, nemleges nyilatkozattal. MVH regisztrációs száma a bátyámnak van, így az ő nevére érkeznek az állami támogatások. A kérdésem az lenne, hogy ha az szja-bevallás készítésénél felezik a bevételt, a támogatásokat is felezni kell-e, vagy azokat csak a bátyám bevallásában kell feltüntetni, mivel az ő nevére érkeztek? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.: B.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1