1343 találat a(z) könyvelés cimkére

Cafetéria bérként való felvételének könyvelése Kérdés

Kedves Hölgyem! Cafetéria elemei között szerepel nálunk a bérként való felvét is, ha nem szeretne SZÉP-kártyát, akkor választhatja ezt a lehetőséget is. A könyvelését szeretném megkérdezni. Az 55-be (személyi jellegű)vagy az 54-be (bérként) kell-e ezt könyvelnem? T 55 K 471 vagy T 541 K 471 Illetve lenne még egy kérdésem, hogy ha színházjegyről hoz cégnévre szóló számlát a dolgozó, akkor kell-e csatolni hozzá a színházjegyet is? Vagy elég a számla? Köszönöm szépen!

Ingatlan bérleti díja beruházásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem a bérelt ingatlanon beruházást végez. A beruházás alatt nem tartózkodik az ingatlanban, de már fizeti a bérleti díjat. A bérleti díjat a beruházás alatt szolgáltatásként az 5-ösbe, vagy a beruházásra ,161-re kell könyvelni? Köszönettel

Pénzforgalmi elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019-es évben pénzügyi elszámolású. A decemberben kiállított számlák elszámolási időszaka december, teljesítési ideje 2020. január, az ellenérték befolyik januárban. 2020-tól viszont a kiva szerinti adózásra jelentkeztünk be, a pénzügyi elszámolás maradt. Kérdésem az lenne, hogy ezen összegeket mely időszakra kell lekönyvelni? Köszönöm válaszát. Práczkyné Ress Mária

Magánköltség céges számlán Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szabályos-e az alábbi számlát elszámolni a cégben: Cégnévre szól, a számlán szereplő tételek egy része céges költség, egy másik része magánköltség. Ezek elszámolására a gyakorlatban az alábbi megoldásokkal találkoztam: 1. teljes számla elszámolása és a magánkiadások összegét pénztárba megtéríti a tulajdonos, számla nem képződik róla, csak pénzmozgás. 2. a számlából csak azon tételek kerülnek bekönyvelésre, amelyek céges kiadások. az áthúzott, magánköltségként kezelendő tételek nem kerülnek könyvelésre. A számla végösszege és a felkönyvelt tétel nem egyezik meg. Ezek valamelyike szabályos? Ha igen, akkor ezt az elszámolási módot rendszeresen is gyakorolhatja a cég, vagy inkább kerülendő a rendszeresség? Köszönettel

Ráépítési jog Kérdés

Tisztelt Adózóna ! Áfakörös egyéni vállalkozó külterületi ingatlanán ráépítési jogot engedélyez 25 évre napelemes kiserőmű beruházás megvalósításához gazdasági társaságnak. A ráépítő ráépítés címén tulajdonjogot szerez 2 napelem parkba, és egyben földhasználati jog jogosultja 25 évre. A földtulajdonos bérbeadó és ráépítő 25 millió forint + áfa bérleti díjban állapodnak meg 25 évre, évi 1 millió forint + áfa bérleti díj mellett. Kérdéseim: 1. Egyszerre vagy évenként egyenlő részben kell számlázni a bérleti díjat? A bérbeadó hogyan szerepelteti könyvelésében a tartós bérbeadást és az abból származó bevételt, hogy az adózás szempontjából megfelelő legyen? 2. A ráépítő könyveiben hogyan és mi alapján szerepelteti a tartós bérleti jogosultságát, valamint a fizetendő bérleti díjat? 3. Mikor kell aktiválni, a bérbeadás bejegyzésekor, vagy a műszaki átadáskor? 4. Hány százalékos az értékcsökkenési leírása a naperőműnek ? 5. Mennyi a maradványérték ?

Cégautóadó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezni szeretném, hogyan kell könyvelni a cégautóadót, mivel kétféle lehetőséget említenek a szakmai fórumok: a járulékok közé (56-osra) vagy egyéb ráfordításra (86-osra)? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel.

Beruházás ingyenes szolgáltatás igénybevételével Kérdés

Nonprofit közhasznú kft. ügyfelünk tárgyi eszközöket létesít. Ennek megvalósítása úgy történik, hogy az anyagokat maga szerzi be, az építési-szerelési tevékenységet pedig térítés nélkül kapja más szervezetektől. Kérdésem: Hogyan kell könyvelni az eszköz megvalósításához a másik fél által nyújtott, térítés nélküli szolgáltatás összegét? (Ebben az esetben is el kell határolni az ingyenes szolgáltatás értékét az egyéb bevételekkel szemben és az értékcsökkenéssel párhuzamosan „ csöpögtetni” az értéket?) Kezelhető-e ebben az esetben saját rezsis beruházásként az eszköz létrehozása?

Reprezentáció vagy támogatás Kérdés

Ügyvezető egy közhasznú alapítvány árverésén vett részt, ahol egy borválogatást vett. A borok a tényleges ár többszöröséért keltek el. A bevételt beteg gyerekek támogatására fogják fordítani és a támogatásról kap majd igazolást az alapítványtól. Hogyan kell ezt könyvelni, és milyen adóvonzata van?

Saját gázóra kialakítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ingatlanának fűtéséhez szükséges gázt egy másik ingatlanon keresztül kapja. A gázfogyasztást egy cég számlázza mindig neki, egy főmérő és egy almérő (ez a kft.-é) mérőállásának különbözete alapján. Most ez a kft. úgy döntött, hogy egy közvetlen mérőt szeretne. Az eddig felmerült költségek: gázcső, illetve a gázcső elhelyezése a föld alatt (közműfektetés pneumatikus földfúró rakétával). Valószínű, hogy még további költségek is fognak felmerülni. Az lenne a kérdésem, hogy a gáz közvetlen vételének kialakítása beruházásnak minősül-e? Ha igen, akkor miként történik a könyvelése aktiválás előtt (külön költségszámlákon kell a költségeket gyűjteni, vagy azonnal a 161 beruházási számlára történik a könyvelés)? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Pénztárgépzárások könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgépzárások könyvelésével kapcsolatos a kérdésem, számviteli szempontból. A pénztárgép napi zárás külön részletezi a napi készpénzes, bankkártyás, utalványos....stb. bevételeket. Elegendő egy tételben lekönyvelni a napi zárások alapján a napi pénztáras bevételeket? Például a napi készpénzes bevétel T3811 K91 és 467 ..... napi bankkártyás bevétel szintén naponta egy tételben.... napi utalványos bevétel szintén napi egy tételben. Köszönettel.

Szennyvíz-nyomóvezeték beruházásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk az idei évben új, 125 méter hosszú szennyvíz-nyomóvezetéket terveztetett és építtetett a helyi szolgáltatóval. Az önkormányzat a bekerülési költség felét kifizeti, önkormányzati tulajdonba vétellel. Kérdésem az lenne, hogy ezt a szennyvízhálózat-kiépítést miként könyveljük? Kinek a tulajdonába kerül így, kinél kell beruházásként aktiválni, cégünknél vagy az önkormányzatnál? Kerülhet-e az önkormányzat tulajdonába a mi nyomóvezetékünk? Válaszukat előre is köszönöm!

Előleg- és végszámla könyvelése Kérdés

T. Címzett! Az előleget a partner 100 százalékban kifizette, így egy számlát állítunk csak ki a részére. Feltüntetjük az áfafizetés időpontját (előleg jóváírása) illetve, hogy az esemény mikor valósul meg. Így nem kell végszámlát kiállítani, amibe beszámítjuk az előleget. Például havi áfa esetén 01.31. az előleg jóváírása. Az esemény március 1-jén valóul meg. Az áfa a könyvelésben januári. A teljesítés márciusban fog megtörténni, így véleményünk szerint csak márciusban lehet bevételre könyvelni. A könyvelés pontos menetére lennénk kíváncsiak. (Márciusig a kötelezettségek között (45) számlán kell szerepelnie és csak márciusban vezethetjük át a 9 bevételek közé? Azaz úgy kellene lekönyvelni, mintha előlegszámla és végszámla is került volna kiállításra?) Köszönettel

Önkormányzati út felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ipari parkban négy vállalkozás közös utat használ. Az út jelenleg járhatatlan a kátyúk miatt. Az utat a jelenlegi tulajdonosa eladná (nulla forintért) vállalkozásunk részére, és az aszfaltozást elvégeztetnénk. A kivitelezés költségeihez a másik három úthasználó egyenlő arányban hozzájárulna. Az elkészült utat a polgármesteri hivatal ingyenesen tulajdonba venné, és – utólag - megtérítené a kivitelezési költségek 50 százalékát. Szeretnénk az ügylettel kapcsolatban szabályosan eljárni. Kérjük szíves válaszukat: - Hogyan szerepeltessük a könyvelésben az útépítést? Felújításként? - A kivitelezés számlájából az áfa visszaigényelhető? - Hogyan könyveljük az úthasználók pénzbeli hozzájárulását? Tovább számlázzuk részükre az 1/4-ed részt? Áfásan? - Hogyan történik az önkormányzat részére az elkészült út átadása. Ingyenes átadással? - Hogyan könyveljük a polgármesteri hivatal utólagos (50 százalékos) pénzbeli hozzájárulását? Köszönjük szíves válaszát.

Anyagköltség vagy áru a hentesnél a félsertés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiak eldöntésében kérném segítségét: Hentes vállalkozó félsertést vásárol. A megvásárolt "anyagot" szétbontja, és úgy értékesíti (comb, lapocka, oldalas stb...). Anyagköltségként vagy áruként szükséges könyvelni a beszerzést? Köszönöm.

Közműfejlesztési hozzájárulás értékcsökkenése Kérdés

DRV 2015-ben átadott szállodára 2019-ben utólagosan (felhasználási mennyiség alapján) közműfejlesztési hozzájárulást számlázott ki. A számlán külön van kivetve a víz- és külön a szennyvíz-hozzájárulási díj. Hogyan könyveljem, és melyikre mennyi az értékcsökkenés leírási kulcs? Válaszukat tisztelettel várva Veszprémi Lászlóné könyvelő .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close