391 találat a(z) költségtérítés cimkére

Költségtérítés bérleti díj fizetése nélkül Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Orvosi rendelő és gyógyszertár egy épületben működik, amely önkormányzati tulajdonban van, bérletidíj-fizetési kötelezettség nincs. A közüzemi mérőórák az orvosi rendelő nevén szerepelnek. Százalékosan meghatározott közüzemi költséget számláz a rendelő a gyógyszertár felé. Mi a szabályos számviteli elszámolás rendje, különös tekintettel az iparűzési adóra? A költségtérítés egyéb bevételnek vagy nettó árbevételnek minősül? A választ előre is köszönöm.

Bejárással kapcsolatos költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik új dolgozónknak van egy 8 éves kislánya, akit renszeresen visz az iskolába. Tudom, hogy a gyermek 10 éves koráig kell költség térítés adni, csak azt nem tudom, hogy a kilométert hogyan kell ilyenkor megállapítani lakhely-iskola-munkahely és ezt duplázva vagy csak a lakhely-munkahely? Üdv. Anita

Megbízási jogviszonyban 10 százalékos költségtérítés Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat elnöke vagyok megbízásos jogyviszonyban. A saját gépjármű használatát kiküldetési rendelvényen számolom el. Kérdésem: a gépjárműhasználat kiküldetési rendelvényen történő elszámolása mellett van-e lehetőség a megbízási díj 10 százalékának költségként való elszámolására, az esetleges egyéb költségeim fedezésére? Köszönettel: TJ

Törzskönyv 2018.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. 01. 01-től az szja-törvény 3. számú melléklet IV. fejezetének 9. pontja értelmében a magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott törzskönyvvel, a törzskönyv visszavonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott igazolással köteles igazolni. (2017-ben még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvényt használjuk erre a célra.) Kérdésem az lenne, hogy a munkába járás vagy a belföldi kiküldetés költségeinek kifizetése esetén van-e ennek a dokumentumnak jelentősége? Hisz mindkét esetben (ha jól tudom) fizethető költségtérítés akkor is, ha nem saját tulajdonú a gépjármű. Köszönöm válaszát!

Költségtérítés és utalványok átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető vállalkozás 2018. január hónapban téríti meg munkavállalójának kiküldetési rendelvény alapján 2017. november–december hónapra vonatkozó gépkocsi-használatát. Kell-e időbeli elhatárolást alkalmazni? Szakmunkástanulók részére az adott hónapban teljesített szakmai napok után, törvényi előírásnak megfelelően Erzsébet-utalványt ad a vállalkozás. Az utalványok átadása tárgyhónapot követően történik. Kell-e időbeli elhatárolást alkalmazni? Köszönettel: Fischer T.

Hazautazás Kérdés

A hétvégi hazautazás megtérítésére vonatkozik-e a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által meghatározott költségtérítés felső határa. Ha a 15 forint és kilométer szorzata ezt meghaladja, akkor az is kifizethető adómentesen? Köszönettel Rózsika

Kiküldetési költségtérítés és az EU-országokban elvárt minimálbér Cikk

Gyakori kérdés, hogy EU-tagállamba történő külföldi kiküldetés esetén a magyar bér és a fogadó ország kötelező bére közötti különbözet adható-e napdíjként, és ha igen, milyen közterhekkel kell számolni.

Utazás, szállás költség- és adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nonprofit társaság – melynek alapszabályban lefektetett tevékenysége a szakmai tudományos kutatás nemzetközi és hazai eredményeinek folyamatos ismertetése és terjesztése, valamint a szakmában dolgozók folyamatos továbbképzése – tagja egy szakmai konferencián, a társaságunk képviseletében előadást tart. Az előadásért díjazást nem kap. Mivel a konferencia vidéken van, így utazási és szállásköltségét a társaság kifizetné a társaság nevére szóló számlák alapján, illetve, ha gépkocsival utazik, akkor a jogszabályban előírt költségtérítéssel. Kérdésem a következő: terheli-e a társaságot a szállás- és utazási költség miatt valamilyen adófizetési kötelezettség? Köszönettel: E. Jánoné

Anyagbeszerző alkalmazott Kérdés

Szeretnék felvenni alkalmazottat kft.-mbe. Anyagbeszerző és késztermékszállító lenne, a cég saját termékeit szállítaná a megrendelőknek. A szállításra használt furgon az alkalmazott apjának tulajdonában van. Hogyan oldható meg a legális teljesítés? Saját gépkocsi használatával vagy bérlettel? A költségek hogyan számolhatók el?

Hazautazás költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal, most kezdő munkavállalónk 178 kilométerre lakik budapesti munkahelyétől. Hétköznapokon itt tartózkodik Budapesten (nem a saját lakásában), innen jár be dolgozni. Hétvégenként viszont hazamegy a lakhelyére szüleihez. Kérdés: szeretnénk elszámolni neki a hazautazás költségét, ezzel támogatni őt. Saját autóval történik a hazautazás. Elszámolható-e az üzemanyagköltség az oda-vissza útra, és elszámolható-e a 15 forint/km? Vagy vehető-e ez a hazautazás, ha pénteken történik és a visszaút hétfőn, munkába járási költségtérítésnek? Válaszukat, segítségüket köszönöm!

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010-es kormányrendelet szerint tartózkodási hely annak a Magyarország vagy az EGT-állam területén lévő lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik. A munkavállaló állandó lakcíme természetesen sokkal messzebb van. Lakcímkártyáján tartózkodási hely van bejegyezve, ennek ellenére napi szinten igényli a munkába járás költségének megtérítését a lakóhelyéről. Szabályosan járunk-e el, ha megvonjuk tőle a napi munkába járás kifizetését? Mivel tartózkodási hely van bejegyezve, ezért jól tudom, hogy az állandó lakcímére csak hazautazás fizethető? Ami egy hónapban maximum 4 alkalom (oda-vissza)? Köszönöm segítő válaszát!

Munkába járás költségtérítése felmondás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég munkavállalója a munkanap végén felmondott, majd a következő munkanaptól már beteget jelentett, táppénzes állományba vetette magát, és jelezte, hogy a felmondás alatt már nem is fog "meggyógyulni" (a felmondási idő 30 nap). A munkavállaló részére jár munkába járási térítés (vidéken lakik), ahonnan korábban bejárt. Kérdés: a táppénzben töltött időszakra, amikor nem jár munkába, megilleti-e őt a munkába járási költségtérítés (bérlet ellenértéke)?

Kiküldetés megbízási jogviszonyban Kérdés

Megbízási jogviszonyban látom el egy társaság ügyvezetését. Kérdésem: megbízási jogviszonyban a társaság kiküldetési rendelvény alapján adhat-e költségtérítést a saját személygépkocsi használatáért?

3,5 tonnánál kisebb kocsival fuvaroz? Itt a sorvezető a költségtérítéshez Cikk

Bizonytalanok a 3,5 tonnát el nem érő össztömegű gépjárművel fuvarozó vállalkozások, hogy a sofőrök, árukísérők milyen összegben számolhatnak el igazolás nélkül kiküldetési költséget. Ismertetjük a jogszabályok vonatkozó előírásait.

Összvonalas máv bérlet Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik munkavállalónk vidékről jár budapesti munkahelyre. A havi vonatbérlet 49 000 forint, egész évre ez 588 000 forint. Van egy összvonalas éves bérletjegy a MÁV-nál (nem fényképes, csak személyigazolvány szám van rajta), amivel az ország területén bármikor, bármennyiszer utazhat. Ennek az ára 250 000 Ft/év. Munkábajárási költségtérítésként fizethetjük-e az összvonalas bérlet árát? Ha nem, akkor milyen adókötelezettség terheli? Köszönettel: adMinister Könyvelőiroda

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs