450 találat a(z) költségtérítés cimkére

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szingapúrból, munkavállalási engedéllyel fogunk foglalkoztatni egy munkavállalót. Szeretnénk megtéríteni a Magyarországra való utazásának (repülőjegy), költözésének, illetve a feladott csomagjainak költségeit. Az iránt szeretnénk érdeklődni, hogy ezt milyen formában tehetjük meg, milyen adó- és járulékvonzata lesz a juttatásnak, illetve milyen speciális szabályok vonatkoznak rá. Köszönettel: Mária

Repülőjegy térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője – aki egyúttal a vállalkozás tagja is – külföldre (Hollandia) költözött. Amikor Magyarországra utazik ügyvezetői feladatait ellátni, akkor a repülőjegyet és a taxiköltséget fizetheti a kft.? Amennyiben igen, annak van valamilyen adóvonzata? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő, abban szeretném a segítségét kérni, hogy milyen megoldás lehet arra az esetre, ha a munkavállaló otthonról indul és úgy végzi a feladatát saját gépkocsival. Feladata újabb rendelések felkutatása, meglévő projektek ellenőrzése. Amennyiben a cég székhelye a munkavégzés helye, akkor gondolom a kiküldetési rendelvény nem megoldás, mivel a kiküldetés napjai korlátozva vannak. A munkavállaló heti 4 napot tölt "piackutatással" és 1 napon dolgozik az irodában. Amennyiben az otthona lenne a munkavégzés helye, akkor az távmunkának minősül, és több kritériumnak is meg kell felelni? Olyan megoldást keresek, amikor a munkavállalónak törvényes módon meg tudjuk fizetni a saját gépkocsival történő munkavégzés költségeit. Mivel a céghez történő utazás 200 km, így sokkal logikusabb és gazdaságosabb, ha adott munkavállaló az otthonából indul és érkezik. Kérdésem még az lenne, hogy a költségeit kizárólag kiküldetési rendelvénnyel tudjuk elszámolni?

Tag díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az egyik telephely megszűnik, és ennek felszámolásában (pakolás, intézkedés stb.) az egyik, nem közreműködő tag is részt vesz. Milyen lehetőségek vannak ennek díjazására, és ennek milyen adóvonzatai vannak? Például megbízási szerződés (akár nulla forintos) + költségtérítés (utazás, szállás stb).

Végrehajtó által beszedett tartozás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély kapott végrehajtó által beszedett tartozást annak kamatával és egyéb költségtérítéseivel együtt. A kérdésem az lenne,hogy kell-e fizetnie a kapott összegek után szja-t, ehót vagy szochót? Köszönettel

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk dolgozójának tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. Szeretné a munkába járással kapcsolatos költségtérítés kifizetését. Saját gépjárművel nem rendelkezik. Kérdésem, hogy kifizethető-e a munkába járással kapcsolatos költségtérítés?

Egyéni vállalkozó alkalmatottjának gépkocsi-költségtéritése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alkalmazottja saját gépkocsijával jár a munkahelyére. A munkáltató milyen mértékü gépkocsi-költségtérítést adhat az alkalmazottja részére? Köszönettel: Gyurics Istvánné

Munkába járás nem saját tulajdonú gépkocsival Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésemre kérném szíves válaszát. Egy munkavállaló, aki az élettársa személygépkocsijával utazik minden nap a lakóhelytől más közigazgatási területen lévő munkahelyére, adómentesen kaphatja-e a lakhelye és a munkahelye közötti 15 Ft/ km utazási költségtérítést? A munkaidő beosztása miatt a tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem lehetséges, tehát a munkába járás költségeinek megtérítése indokolt. Több helyen azt olvastam, hogy nem probléma, ha nem a saját tulajdonában van a személyautó. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Havasi Györgyi

Üzemanyagkártya saját gépkocsihoz Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik vezető beosztású dolgozónk úgy döntött, hogy céges gépjármű helyett szeretné a saját gépjárművét használni, és ehhez adjon a cég üzemanyagkártyát. Ragaszkodik ehhez a megoldáshoz. Ebben az esetben tudomásom szerint a dolgozó (a gépjármű az ő tulajdonában áll) cégautóadó-bevallásra lesz kötelezett, amennyiben cégünk számolja el az üzemanyagköltséget. Kérdés az, hogy ezen felül milyen nyilvántartási, illetve adózási kötelezettsége van a cégnek és a dolgozónak? Elszámolhatja-e a cég számlájára a gépjármű karbantartását is? (A napi munkába járás térítéséhez kapcsolódó, illetve a kiküldetési elszámolásokon kívül további megoldási javaslatok is érdekelnének). Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is. Üdv: Zsuzsa

Parkolási díj költségtérítése Kérdés

Kedves Szakértő! Megbízásos jogviszony keretében foglalkoztatott dolgozó, aki betegápoló, gyógytornász stb. parkolási díj címén kapott költségtérítése adóköteles-e? Ha igen, akkor menyi a dolgozó és mennyi a cég terhe? Várom válaszát!

Társasházi tisztségviselők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban vannak számlálóbizottsági tagok választott tisztségviselők. Jelenleg tiszteletdíjat kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy csak tiszteletdíjat kaphatnak, vagy megbízási díjat is? Lemondhatnak-e a tiszteletdíjukról úgy, hogy közben költségtérítést kapnak? Ha igen, ilyen esetben milyen költségek számolhatók el nekik? Mivel nyugdíjasokról lenne szó, foglalkoztathatóak-e munkaviszonyban a tiszteletdíj, illetve megbízási díj helyett? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó aki nemzetközi fuvarozással foglalkozik. Alkalmazottjai havi több napot töltenek külföldön, például Németországban. Milyen költségek terhelik a munkáltatót? Napi 60 euró elszámolható a dolgozóknak adómentesen? Emellett a német minimálbért ki kell fizetni a munkavállalóknak? Vagy elegendő a magyar minimálbér plusz a 60 euró költségtérítés? Amennyiben egy hónapban több egymást követő napot tartózkodik külföldön, azokra a napokra, melyek pihenőnapok számára, kell fizetnie valamit a munkáltatónak? Válaszát előre is köszönöm!

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném a segítségét. Van egy dolgozónk, aki nem a lakóhelyéről jár dolgozni, mert egy másik településen él a párjával. Azonban abba a házba nem tud bejelentkezni, mert a párjának a felesége külföldön él, és közös tulajdonú az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy kifizethetem-e költségtérítés címén a munkába járását, ha lakcímkártyáján nem szerepel a jelenlegi tartózkodási helye. Köszönöm szépen válaszát.

Megtérített költség adói és járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdéskörben. A kft. továbbszámlázott kutatás-fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódóan lengyel magánszemély ad szakmai tanácsot és tart előadást. Ezért a magánszemély térítést nem kér, csupán azt, hogy az utazással, a magyarországi szállással kapcsolatos költségeit térítse meg a kft.. Erre vonatkozóan szerződést írnak. Kérdésünk az, hogy akár a költséget megtérítő kft.-t, akár a magánszemélyt terheli-e valamilyen adófizetési kötelezettség ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm.

Hazautazás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! XY munkavállalónk mezőberényi állandó lakcímmel, kesztölci tartózkodási hellyel, esztergomi munkahellyel kéri a havi kétszeri hazautazási költség támogatását. A tartózkodási helye és a munkahelye közti útra havi munkába járás 86 százalékát fizetjük. Dolgozó havi két mezőberényi hazautazás támogatását kéri, mert ez jár neki. Hazautazást a munkáltató milyen feltételekkel és havi hány lakalommal és milyen mértékben köteles megtéríteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs