768 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Orvosi egyéni vállalkozó (kérdés kiigazítása) Kérdés

Orvos egyéni vállalkozó KATEGORIZÁLÁS ALATT Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisváll-i kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ? (Szja-bevallás 13-05.lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisváll. kedvm. miatt egyébként is kell cégautóadó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetés? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt. stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től az szja-törvény 49. § szerint tételes költségelszámolást választott. 2019.decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység ?

Orvos egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisvállalkozói kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ?(Az szja-bevallás 13-05. lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisvállalkozói kedvezmény miatt egyébként is kell cégautó dó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetése? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt., stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től katásként adózik. 2019. decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt, illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység? A szíves válaszadást megköszönöm.

Külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozás (kft.) gépjárműveket bérel Magyarországon, amelyeket a külföldi fióktelepe (RO) rendelkezésére bocsátott "Haszonkölcsön szerződés" alapján, díjmentesen. A fizetendő bérleti díjat a belföldi vállalkozás (kft.), az üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket (üzemanyag, javítási ktg.) a külföldi fióktelepe számolja el. 1.) Helyesen jár-e el a belföldi vállalkozás? 2.) Milyen bizonylatok alapján számolható el a belföldi vállalkozás és az általa alapított külföldi fióktelep között történő "szolgáltatásnyújtás"? 3) Felmerülhet-e ÁFA adókötelezettség bármelyik félnél? 4) A belföldi vállalkozásnál TAO adóalap módosító tételt eredményezhet-e ezen ügylet után elszámolt, fizetett bérleti díj? Köszönettel: L.Kinga

Ültetvény értékesítése öröklés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, az általános szabályok szerint adózó mezőgazdasági egyéni vállalkozó. 2014-ben öröklés alapján került a tulajdonába az ültetvény. 2019-ben szeretné értékesíteni, úgy gondolom, hogy az egyéni vállalkozás bevétele lesz, mivel a földhasználatot bejegyezte, és művelte az ültetvényt, ezzel kizárólagos üzemi célt szolgáló tárgyi eszközzé vált. Kérdésem a bevétellel szemben milyen költséget számolhatok el? A hagyatéki eljárásban szereplő költséget, szerzéskori értéket elszámolhatom-e a bevétellel szemben? Tisztelettel: Kiss Ferencné

Előfinanszírozási szerződés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk előfinanszírozási szerződést kötött tehergépkocsi-vezetői engedély megszerzéséhez, melynek keretében havi 40 ezer forint támogatást biztosított 6 hónapon keresztül egy magánszemélynek, azzal a feltétellel, hogy az engedély megszerzése után 2 évig nem szűnik meg a munkaviszonya. A támogatás összegét eddig egyéb követelésként tartottuk nyilván. Mivel a feltételekben rögzített 2 év letelt, így ez az összeg költséggé válik. A kérdésem: milyen költségnek lehet elszámolni, illetve milyen adóügyi vonzatai vannak mind a dolgozó, mind a munkáltató számára? Köszönettel: Szalainé Virág Zsuzsa

Gépkocsiköltség elszámolása egyéni vállalkozóknál, magánszemélyeknél Cikk

Ez a cikk azok számára ismerteti a szabályokat, akik önálló tevékenység keretében, egyéni vállalkozóként, vagy a jármű hivatali, üzleti használatáért kapott költségtérítéssel szemben kívánnak költséget elszámolni.

Ingatlan bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonos/ügyvezetőjének tulajdonában áll tulajdoni lap szerint kivett, beépítetlen terület, amelyen a kft. szeretne egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot létesíteni. Azért, hogy ezt megtehesse, a magánszemély tulajdonosnak fizetne a cég előre egy nagyobb összeget. A kérdésem az lenne, hogy ezután a bevétel után a magánszemélynek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezne? A fent leírt ügylet bérbeadásnak minősül-e, illetve hogy milyen költséget tud a magánszemély elszámolni?

Költözéssel kapcsolatban felmerült járulékos költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Röviden összefoglalva, egy több száz fős cégről beszélünk, ahol le fog járni a jelenlegi irodával fennálló bérleti szerződés. Már megvan az új iroda, ahova átköltözik, ami egy teljesen új épület, amit a cég maga fog a saját igényeinek megfelelően berendezni, kialakítani. A költözéssel kapcsolatban felmerülő költségek igen jelentősek. A kialakítással kapcsolatban felmerülő járulékos költségek lehetséges számviteli elszámolásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A ténylegesen felmerült és a tervezett költségek az eszközként nyilvántartásba vehető berendezési tárgyakon felül: – belső desing megtervezése, – technikai feltételekkel kapcsolatban felmerülő konzultációs díj – project management resource cégen belül (a projekt lebonyolítására dedikált emberi erőforrás költsége) – a költöztetésbe bevont külső vállalkozó által számlázott project management szolgáltatási költségek. Ha jól gondolom, ezek a költségek nem aktiválhatók semmilyen eszközre, amelyet majd az új iroda használatba vételekor fogunk aktiválni. Ezek a költségek csak tárgyévi költségként számolhatók el, vagy van esetleg más lehetőség is? Válaszát előre is köszönöm!

Gyűjtő menetjegy elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonában tárgyi eszközök között található két darab személyautó, állományi létszáma 4 fő, ebből csak háromnak van jogosítványa. Mivel nem minden esetben utaznak autóval, néha a jogosítvánnyal nem rendelkező személyt is el kell küldeni hivatalos ügyben. Elszámolható-e a helyi menetjegy, ha azt bizonyos időközönként 10 darabos gyűjtőjegy formában vásárolják meg? Abban az esetben, ha elszámolható, az áfatartalmát levonásba lehet-e helyezni, illetve felhasználása esetén szükséges-e kiküldetési rendelvényt írni a felhasznált menetjegyhez? Válaszát előre is köszönöm.

Számlafizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely szerződésben áll egy közüzemi céggel. A vállalkozás bérbe adja a telephelyet, és szeretné, ha a bérlő fizetné közvetlenül a közüzemi díjat. Az átírás megtörténik, de a vevő mégis marad a vállalkozás, a bérlő pedig a számlafizető. Így kerül feltüntetésre a számlán is. Ebben az esetben a bérlő el tudja számolni a vállalkozásában a számlát? Köszönöm.

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Használt autókkal foglalkozó magyarországi egyéni vállalkozó használt személygépkocsikat vásárol Németországból, egy másik kereskedőtől. A német partner számlájában utal arra, hogy különbözeti adózást alkalmaz az értékesítése során. A szállítást az egyéni vállalkozó az alábbi módon oldja meg: – saját lábon hozza be a személygépkocsit, – egy magánszemélytől kölcsönkapott trélerrel, melyről csak egy szerződés van, hogy ő vezetheti az adott gépjárművet. Mind a két esetben kér számlát a tankolásokról. Ezen számlák elszámolhatók-e az egyéni vállalkozásnál költségként? Kell-e a vállalkozónak útnyilvántartást vezetnie a két esetnél? Az egyéni vállalkozó az autókat átnézeti egy szerelővel, aki megállapítja, hogy néhány alkatrészt cserélni kell. Az alkatrészek, valamint a szerelési díjak áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Előre is köszönöm a válaszukat!

Napkollektor elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következőben: adott egy egyéni vállalkozó, aki a családi háza mögött húsboltot üzemeltet (a feldolgozás is ott ttörténik), minden engedélye megvan évek óta. Napkollektort szereltetett fel. Ennek a költsége a vállalkozásban elszámolható-e, megbontva az üzlet és a lakás százalékos arányában? Valamint az áfa vissza igényelhető-e? A költségelszámoláshoz szükséges-e, hogy az üzlet külön helyrazi számon szerepeljen? Az én értelmezésemben az szja-törény 11. számú melléklete szerint a tevékenységgel arrányosan lehet a beruházást elszámolni, és nem kell, hogy külön helyrajzi számon szerepeljen az üzlet. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben ipartelepen ingatlant vásároltunk, amit társasházként értékesítettek (pl. 38/.. tulajdoni hányad). Az ingatlanban kialakítottunk irodát, műhelyt, mellékhelyiségeket. A használatbavétel 2019. 05. hóban történt. Kérdésem: a 2018.10., 11., 12. havi közös költség. amit 2019. 01. hóban fizettünk, számviteli bizonylat alapján a bekerülési ár része, vagy külön költség? Könyvelésem: 163-4541 2018. évben. Még egy kérdés: a 2017. évi fejlesztési tartalékot 2018. évben erre az ingatlanra fel lehet-e oldani? 2019. évtől kiva adózást választottunk. Válaszát köszönöm szépen! Reményik Anikó

Személyautó-költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásom székhelye és a telephelye, ahol a tevékenységemet végzem 50 kilométerre van egymástól, ahova személyautóval járok. A munkába járáshoz használt autó nem a saját tulajdonom, hanem egyik családtagomé, szívességi használóként használom. A következő kérdéseim lennének: a) Ebben az esetben elszámolhatóm az autóra az üzemanyag- és amortizációs költséget? b) Ha bérelném az autót, akkor elszámolhatom az üzemanyag, amortizációs és javítási költséget? c) Ha én lennék az autó üzembentartója (nem tulajdonos), akkor miben lenne más költségelszámolási lehetőségem vagy csak tulajdonosként tudok költséget elszámolni? d) Ha a havi 500 kilométernél több lenne a költségelszámolásom, akkor ha jól tudom cégautóadót kellene fizetni. A fenti esetekben kinek? e) Kiküldetési rendelvényt magam után is vezetnem kell? Előre is köszönöm válaszukat!

Ingatlan-bérbeadás 2. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_26_ingatlan_berbeadas_tac Kedves Lepsényi Mária! A fenti URL kódon feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne még. 1. Volt a magánszemélynek számlája hidegburkolásról 155 000 forint értékben. Jól értem-e, hogy ha nem szeretné a lakással együtt értékcsökkenésbe beszámítani, akkor lehetőség van egy összegben költségként elszámolni? 2. Hogyan lehet költségként elszámolni a közös költséget? Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel. Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás – 1-nél nagyobb arányosítási hányad?

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tanulószerződés-juttatás évismétléskor

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close