27 találat a(z) kölcsönnyújtás cimkére

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek ad kölcsön egy kívülálló magánszemély. Ebben az esetben a magánszemély szempontjából a részére fizett kamat kamatjövedelem? A kft. kifizetőként levonja a 16 százalék szja-t és 6 százalék ehót, és bevallja a 08-ason? Vagy pedig a magánszemélynél egyéb jövedelem? Ebben az esetben mit kell levonni, illetve utána fizetni?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A kft.-tulajdonos 100 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik (egyszemélyes a kft.). Ez a kft.-tulajdonos egy bt. kültagja, ahol a férje a beltag, mindketten 50-50 százalékos tulajdonjoggal. A férj kölcsönt ad a kft. részére. Létrejön a kapcsolt vállalkozás?

Kft. által nyújtott kölcsön Kérdés

2013-ban egy kft. kölcsönt nyújtott a tagjának. A 2013. évi beszámolójában nem lett elhatárolva a 2013. évi kölcsön után járó kamat. A kamatot a visszafizetéskor fizeti ki egyösszegben az adós. Ilyenkor mi a teendő? A 2013. évet hogyan tudjuk rendezni?

Kamat, mint jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányul, hogy ha egy magánszemély (nincs semmilyen kapcsolatban a céggel) kölcsönt ad egy gazdasági társaságnak (kft.), amit "kamattal" kap vissza, milyen adófizetési, illetve ehofizetési kötelezettsége keletkezik a "kamatra", és milyen jogcímen? Köszönöm.

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a tagjának kölcsönt nyújtott. A szerződésben a kamat mértékét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban határozták meg. A kamatot év végén állapította meg a kft., és fizette meg a tag. Kérdésem, hogy a magánszemélyt, illetve a kft.-t terheli-e egyéb adó-, járulékfizetés? Esetleg van-e egyéb tudnivaló? Köszönettel.

Kft. által nyújtott kölcsön Kérdés

Egy kft. a tagjának 1,5 millió forint kölcsönt nyújtott egy évre. Közben a kft.-nél végrehajtás van a be nem fizetett járulékok miatt. A kölcsönbe vevő nem tudja a lejáratkor visszafizetni a kölcsönt a kft-.nek. Közben ezt a követelést lefoglalták a végrehajtók. Meghosszabbítható-e így a kölcsön még egy évre? A lejárt egy év kamatát most a 2014-es évben kell elszámolni?

Kölcsönt nyújthat-e önkormányzati társulás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati társulás létrehozott egy nonprofit kft.-t. A nonprofit kft.-nek nyújthat-e kölcsönt vagy támogatást a társulás? Ha igen, milyen feltételekkel? Köszönettel várom a válaszát.

Kölcsönkamat adózása Kérdés

Kölcsönfolyósítás kamatának adózása: 1. Ha külföldi magánszemély magyar társaságnak kölcsönt nyújt, akkor a kamat kifizetésekor hogyan kell eljárni, milyen adókat kell levonni, illetve milyen igazolásokat kell bekérni? 2. Ha belföldi magánszemély magyar társaságnak kölcsönt nyújt, akkor a kamat kifizetésekor hogyan kell eljárni, milyen adókat kell levonni, illetve milyen igazolásokat kell bekérni? 3. Ha külföldi adóalany magyar társaságnak kölcsönt nyújt, akkor a kamat kifizetésekor hogyan kell eljárni, milyen adókat kell levonni, illetve milyen igazolásokat kell bekérni? 4. Ha belföldi magánszemély ad magyar társaságnak kölcsönt, akkor a kamat kifizetésekor hogyan kell eljárni, milyen adókat kell levonni, illetve milyen igazolásokat kell bekérni?

Itt a válasz: ennyi pénz lehet egy alapítvány kasszájában Cikk

Mennyi pénz lehet egy alapítvány pénztárában, s adhat-e kölcsönt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Alapítványi kérdés Kérdés

Az alábbi kérdésekben kérném segítségét: 1. Alapítvány esetében a pénztárban mennyi pénz lehet? 2. Az alapítvány adhat-e kölcsönt? Várom válaszát!

Kamat Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy kft. kölcsönt nyújtott egy másik kft.-nek 5 évre. A szerződésben rögzítették a kamat mértékét, melynek megfizetése a kamattal együtt a lejáratkor vált esedékessé. Évente leegyeztették a kimutatott kamatokat. Évente a hitelező kft. könyveiben bevételként lekönyvelte, a társasági adót évente megfizette, és az adóssal szemben követelésként kimutatta. Kérdésem: helyesen jártak el a kamattal kapcsolatban? Le kellett évenként adózni a kamatokat? Köszönettel: GG

Jól gondolja meg, kinek ad kölcsön! Így járhat pórul a hitelező cég Cikk

Egy kft. több másik kft.-nek jelentős összegű kölcsönt nyújtott. A kölcsönszerződések teljesítési határideje lejárt. A kölcsönt felvevő társaságok nem tudnak fizetni, sem tőkét, sem kamatot. Hogyan kell elszámolni a kölcsönadó társaságnál a még nem behajthatatlan követelést? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink