238 találat a(z) kölcsön cimkére

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1. "Szolgáltatási körben működő gazdasági társaság 2-3 alkalommal, nagyobb összegű kölcsönt nyújt a tulajdonosi érdekeltségi körébe tartozó társaságok részére (nincs anya-, leány vállalati kapcsolat). 2. Egy anyavállalat több alkalommal nagyobb összegű tagi kölcsönt nyújt több leányvállalatának, mellyel biztosítja a leányvállalatoknál hitelből finanszírozott beruházás önerejét." A kérdésem, hogy az e fajta kölcsönök nyújtása mentesítést jelent-e az üzletszerűen végzett kritérium alól, illetve hogy mikortól, milyen kritériumok alapján minősül a kölcsönadás üzletszerű tevékenységnek?" Válaszát előre is köszönöm.

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne segíteni a dolgozójának lakásépítkezés miatt. A dolgozónak nagyobb összeget szeretne kölcsönadni, ezzel kapcsolatban milyen lehetőségei vannak a cégnek? S a cégnek milyen járulékos költségei keletkeznek, ha kölcsönszerződés keretében kölcsönad a dolgozójának? Még milyen lehetőségei lehetnek a cégnek? A cégvezető apukájának kellene az összeg, aki szintén a cégnél dolgozik. Osztalék is szóba jöhet esetleg ilyenkor, ha családon belül van a kölcsön?

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne a dolgozójának segíteni egy nagyobb összeggel. Milyen lehetőségei vannak a cégnek, akár kölcsönszerződést is köthet a cég a dolgozójával éven belül vagy éven túli is lehet? A kamatmegállapodás szempontjából mi a minimum, ami elszámolható, s a cégnek milyen járulékai, kötségei keletkeznek? A dolgozónak lakásépítéshez kellene a nagyobb összeg.

Készpénzfizetési korlát Kérdés

"A" cég kölcsönt adott kamatfizetés kikötése mellett "B" cégnek. Pár hónappal később szolgáltatást nyújtott "B" cég "A" cégnek. A kölcsönt nem fizette vissza "B" cég "A" cégnek a számla benyújtásakor, hanem beszámították a szolgáltatásnyújtás kiegyenlítésébe. A kamat összege nem érte el a 1,5 milliós készpénzforgalmi limitet. Kérdés: 1.) A kölcsönt, illetve a beszámítást be kellett volna jelenteni a készpénzforgalmi 1,5 millió forintos limit miatt? 2.) Mi az a minimális kötelező kamat, amit kölcsön esetén fizetnie kell egy kft.-nek egy másik társaság felé?

Magánszemélynek kifizetett kamat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély adott kölcsönt egy kft.-nek. A cég a visszafizetéskor a kamattal növelt összeget fizette ki a magánszemély részére. A kérdésem az volna, hogy ebben az esetben a kamat milyen jövedelemként adózik? Valamint 08-as bevallásban magánszemélyt is bele kell rakni, vagy csak a nyomtatvány 1708A01-01-es lapon a 9-es sorban (ez mondjuk ugye attól függ, hogy miként adózik)? Köszönöm!

Jogi személy tulajdonosnak nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyedüli tulajdonosa szintén egy kft. A tulajdonos részére a kft. pénzkölcsönt nyújt. Megteheti kamatmentesen? Köszönöm:

Cégnek adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy kft.-nek egy 3. országbeli magánszemély (a magyar kft. többségi tulajdonosának édesapja) nagyobb összegű kölcsönt nyújtana euróban. A magyar vállalkozás évi 15 százalékos kamatot fizetne szintén euróban havi rendszerességgel. 1. Társasági adó vonatkozásában ez a mértékű kamat elismert költségnek minősül-e, vagy valamilyen szinten korrigálni kell az adóalapot, különös tekintettel arra, hogy közeli hozzátartozó nyújtja a kölcsönt és részére történik a kamat kifizetése. Be kell-e jelenteni a változásbejelentő nyomtatványon kapcsolt személyként a 3. országbeli magánszemélyt? 2. A magyar vállalkozásnak mint kifizetőnek a kamat kifizetését követő hó 12-éig kell-e szja-t és ehót levonnia, pontosan melyik nap milyen árfolyamon számolva az adó alapját? Melyik nyomtatványon (08-as melyik során) kell ezt havonta bevallania és az év lezárása után ennek a külföldi magánszemélynek kell-e 53-as bevallást benyújtania? Ha bevallások miatt adószámot is kérni kell a külföldi magánszemély részére, ezt mely nyomtatványon lehet megtenni? Kérem, mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó és eho és egyéb általam esetleg nem ismert, de az esettel kapcsolatos egyéb adónem vonatkozásában írják meg a pontos teendőinket a kölcsön kamatával kapcsolatban. Köszönettel: Jáky György

Magánszemély lemondhat-e a kamatról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magánszemélytől kapott kölcsönt nagyobb összegben. Minden évben kiszámoltuk a jegybanki alapkamat+5 százalék kamatot. Mivel a kölcsönt adó rokon, és a kamat után fizetendő szja, illetve a céget terhelő 22 százalék eho olyan nagy összeg lenne, hogy ezt nem szeretné a cég sem és a kölcsönt adó sem. Így abban gondolkodnak, hogy a kölcsönt adó lemondana a kamatról. Megteheti-e ezt? Elegendő ehhez egy szerződésmódosítás? Van-e ennek a lemondásnak valamilyen adókövetkezménye akár a kölcsönt adó, akár a kölcsönt kapó cég részéről? Köszönjük szépen a tájékoztatást!

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság hitelt vesz fel a banktól. Kölcsönaadhatja-e a társaság a felvett hitelt a társaság tulajdonosának, aki ugyanakkora kamatot fizetne, mint a bank által kért kamat? A tulajdonos a kölcsönt befektetné, amit biztosítékként ajánl fel a banknak. Ez a juttatás milyen adó/járulékkötelezettségeket jelent a magánszemélynek? Válaszát előre is köszönöm!

Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni Cikk

A lakásvásárlási szándékot legtöbbször a pénzhiány töri le. Ha a munkáltató a dolgozó e szándékát támogatni kívánja, akkor a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén akár a teljes vételárat is meghitelezheti közteher nélkül, a kamatkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni. Ez a kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású lakáscélú munkáltatói kölcsön felvételét jelenti.

Kedvezményes kölcsön ügyvédi irodáknak is Cikk

Az ügyvédi irodák ezentúl a vállalkozókkal azonos feltételek szerint jogosultak kedvezményes kölcsönökre.

Cég részére magánszemély adott kölcsönt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk részére egy magánszemély (teljesen független a cégtől) kölcsönt adott, melyet több részletben kifizettünk. A szerződés alapján a kamat az utolsó részlet kifizetése után esedékes. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalék volt. A mai napig kiszámoltuk a kölcsönre jutó kamatot, ezt a cég vezetője elutalta a kölcsönt adó magánszemély részére. Ebből a kamatösszegből kellett volna nekünk, mint cégnek bármilyen adót vonni és bevallani? Vagy a kölcsönt adó a saját szja-bevallásában jövőre ezt be tudja vallani, és meg tudja fizetni utána az szja-t, esetleg ehót? Köszönjük szépen a segítségüket!

Rendszeresen adott magánkölcsönt kamattal: a Kúria szerint is bűnös Cikk

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység bűntette valósul meg, ha magánszemély vonatkozó engedély hiányában rendszeresen és haszonszerzés érdekében folytat pénzkölcsönzési tevékenységet – szögezte le nemrégiben jelentős ügyben hozott határozatában a Kúria.

Elengedett követelés utáni eho Kérdés

Üdvözlöm! Bt. beltagja a bt.-től vett fel kölcsönt. Elméletileg ez a kölcsön elengedhető úgy, hogy nem kell vele megnövelni a taoalapot. Ellenben a magánszemélynek szja és ehofizetési kötelezettsége keletkezik. Kérdésem, hogy 27%-os ehot vagy a 14%-os max 450 000 Ft-ig fizetendő ehot kell fizetni?

Behajthatatlannak nem minősülő kölcsön Kérdés

Az A Kft. B Kft.-nek nagyobb összegű kölcsönt nyújtott, amiből tovább értékesítendő eszközöket vásárolt. Felét visszafizette, de előreláthatóan a készlet nagy részét nem tudja értékesíteni és a fennmaradó kölcsönt visszafizetni nem tudja. A cégben pénz nincsen. Felajánlotta az eszközöket, de ha ő nem tudja eladni, akkor a másik cég sem tud mit kezdeni vele, ráadásul közel sincs a cég tevékenységéhez. Hogy tudnánk lezárni ezt az ügyet, hogy a NAV is elfogadja? Nem kapcsolt vállalkozások. A két ügyvezető jó kapcsolatban van, nem kívánják jogi útra terelni, sem behajtót igénybe venni. Ehhez kérném a segítségüket. Előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close