22 találat a(z) kölcsön elengedése cimkére

Kölcsön elengedése Kérdés

Kölcsön elengedése Kérdés

Kölcsön elengedése kapcsolt válallkozások között Kérdés

Kapott kölcsön elengedése Kérdés

Kölcsön elengedése halál esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy cég, amely adott ki kölcsönt magánszemélynek (nem dolgozó, se tulajdonos, se ügyvezető), aki azonban azelőtt, hogy visszafizette volna, meghalt. Van-e lehetőség ilyenkor a teljes összeg elengedésére? Hagyatéki tárgyaláson nem jelezte a cég az igényét (az éves kamat eddig fizetve volt).

Kft. kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem állásfoglalását: van egy kft., amely kölcsönt nyújtott egy másik belföldi kft.-nek A kölcsön elengedésre kerül, a kölcsönnyújtó kft.-nél egyéb ráfordításként, míg a kölcsönt felvevő kft.-nél egyéb bevételként kerül elszámolásra. Kérdésünk: ez milyen hatással van a társasági adóra? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Tóth Mária

Szociális hozzájárulás Kérdés

Egyéni vállalkozó kölcsönének elengedése esetén a kft.-nek milyen adófizetési kötelezettsége van a tao-ban, szociális hozzájárulást kell-e fizetni, eho-t kell-e fizetni ? Egyéni vállalkozói vagy magánszemély bevétel?

Magánszemély által nyújtott kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki nem tagja a társaságnak (kft.) kölcsönt nyújtott. (A beolvadás előtt e beolvadó kft. tagja volt, az átalakulással létrejövő társaságnak nem tagja.) A beolvadó kft.-nek nyújtott korábbi tagi kölcsöne jelenik meg most nem taggal szembeni kölcsönkötelezettségként. A magánszemély ezen kölcsön egy részét elengedné, csak a fennmaradó összeg kerülne számára visszafizetésre. Kérdésem, hogy az elengedett összeg után keletkezik-e akár a kft.-nél, akár a magánszemélynél bármilyen adó- vagy illeték kötelezettség. Válaszát előre is köszönöm! Juhász Kati

Lakáscélú támogatás adómentes elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a 2018. évet megelőzően juttatott lakáscélú munkáltatói kölcsön (eddig adómentes) elengedése továbbra is adómentes, vagy az új szabályozások vonatkozásában jövedelemként adózik? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Német GmbH-nak adott kölcsön elengedése magyar kft.-nél Kérdés

Családtagok Németországban GmbH-t alapítottak, melynek működéséhez a család magyar kft.-je biztosított kölcsönt. Az üzlet "nem jött be", a kft. elengedi a GmbH-nak a tartozást, mivel a GmbH nem tud fizetni és veszteséges. Mire kell figyelni a tartozás elengedésénél, alkalmazhatók-e a magyar vállalkozások közötti tartozás elengedésre vonatkozó adójogszabályok?

Tagi kölcsön elengedése kapcsolt felek között vagy tőkésítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 50-50 százalékban tulajdonos két másik belföldi kft. Az egyik tulajdonos 90 millió forint kamatmentes kölcsönt nyújtott a cégnek. A kérdésem, hogy a kamatmentes kölcsön keletkeztet-e elszámolandó könyvelési tételt bármelyik félnél év végével? Ha a kapott kölcsönt a nyújtó elengedi, milyen adó-, illetve illetékfizetési kötelezettség keletkezik, és melyik félnél hogyan kell ezt könyvelni? Miként kell eljárni, ha a kölcsönt a tőke részévé kívánja tenni a nyújtó, ezt milyen eljárással teheti, és ennek milyen költségei lennének? Válaszát előre is köszönöm!

A kölcsön elengedésének jogkövetkezményei Cikk

Hogyan kell eljárni, ha a kft. által a tulajdonosnak nyújtott kölcsönt a tulajdonos nem tudja visszafizetni? Elengedheti a kölcsönt a társaság? – Erdős Gabriella adószakértő, a TaxMind Kft. munkatársa válaszolt.

Kft. által nyújtott kölcsön elengedése Kérdés

Kft. kölcsönt nyújtott a tulajdonosnak. A tulajdonos nem tudja visszafizetni a kölcsönkapott pénzösszeget. Ilyen esetben hogy kell eljárni. Elengedheti a kölcsönt a kft.? Válaszukat előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozás – kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kölcsönt ad egy kft.-nek. A kölcsön lejártakor elengedi a kölcsönt. A kérdésem az lenne, hogy ezután kell-e adóznia akár az egyéni vállalkozásnak, akár a kft.-nek? Ha igen, akkor konkrétan mit? Illetve az egyéni vállalkozásnak ez befolyásolja-e az eredményét, vagy mindez csak eredménybe nem számító tételeken keresztül könyvelődik? Köszönöm.

Tagi kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély elengedi kölcsönkövetelését a kft.-vel szemben. Legyen kedves tájékoztatni a bejelentési és adófizetési kötelezettségekről ezzel kapcsolatban mind a két oldalt érintően! Előre is köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs