136 találat a(z) jutalék cimkére

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a közvetítői jutalék közösségen belüli forgalmazáshoz kötődik, és a közvetítő alanyi mentes, a jutalékról kiállított számla ennek megfelelően mentes az adó alól?

Beszerzésért járó jutalék áfája Kérdés

Egy kft.-t megbíztak egy személygépkocsi beszerzésével, de csak közvetítőként lesz jelen, amiért "beszerzésért járó jutalékot" számláz ki! Van-e ennek a jutaléknak áfatartalma? A választ előre is köszönöm!

Forgalomfüggő jutalék jogcíme számfejtés során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogcímen kell kifizetést számfejteni, ha munkaviszonyos dolgozó a cég által értékesített termékek után forgalomfüggő jutalékban részesül? A dolgozó alapbért kap, a jutalék összege havonta eltér és nem minden hónapban jár. Milyen járulékokat kell megfizetni ez után a jogcím után? A bérrel azonos megítélés alá esik ez a kifizetés? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Külföldi út költségeinek elszámolása, ügynöki szolgáltatás áfája Cikk

Hogyan kell számláznia jutalékért közvetítő cégnek, miként tudja igazolni, hogy munkatársa tárgyalni volt egy egzotikus országban, nem pedig nyaralni? Olvasói kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Jutalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szolgáltatásai értékesítésére jutalékos szerződést kötött külső vállalkozókkal. A jutalék egy havi fix és egy százalékos részből tevődik össze. A százalékos jutalék elszámolására/véglegesítésére az év végén van lehetőség, amikor a cég az éves árbevételét látja. A kérdésem az, hogy a százalékos jutalékra lehet-e előleget fizetni? Köszönettel: Sz.E.

Jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szerb magánszemély Magyarországról, magyar gazdasági társaságtól ügynöki jutalékot kap. Hogyan alakul az adózási és járulékfizetési kötelezettség, ha Magyarországon belföldi illetőséggel bír? Előre is köszönöm szépen a választ!

Lehet-e így trükközni a jutalékkal két cég között? Cikk

Házaspár két tagjának tulajdonában lévő vállalkozások között meg lehet-e osztani a mindkettőjük által végzett hálózatépítésből származó bevételt? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Közösségen belüli jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy lengyel, EU-s adószámmal rendelkező vállalkozástól magyar vállalkozásnak terméket közvetített, amiért jutalékot kap a lengyel vállalkozástól. (A közvetített terméket a lengyel cégtől közvetlenül a magyar céghez számllítják, és a részére számlázzák.) A kérdésem az lenne, hogy a jutalékszámlát az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen kell-e kiállítanom? Válaszát előre is köszönöm.

Reklámadó láncügyletnél Kérdés

Kell-e reklámadót fizetnie annak a cégnek, amely reklámok közvetítésével foglalkozik, de nem jutalékot számláz, hanem a munka teljes összegét bevételként, és vannak alvállalkozói, szintén nem jutalékszámlákkal, hanem teljes összeggel?

Reklámügynöki jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A reklámadótörvény beszabályozta az ügynökségek jutalékát. Ezek szerint a teljes reklámköltségre 15 százalék jutalék számítható fel. Ezt hogyan kell értelmezni? A megrendelő, „M” reklámügynökséget megbízza a teljes kampány lebonyolításával, és nem médiatulajdonos az ügynökség. Tehát, „M” reklámügynökség reklámfelületet bérel „C” reklámügynökségtől, aki ezt egy „X” médiatulajdonostól bérli. Ha „C” reklámügynökség plusz 10 százalékkal adja tovább „M” reklámügynökségnek a felületet, tehát 110 egységért, akkor „M” reklámügynökség a 110-re teheti rá a saját 15 százalékát, vagy csak a 100 egységre a maradék 5 százalékot? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi Ferencné

Bizományosi díj áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedéssel foglalkozó kft. bizományosi közvetitő megbízási szerződést köt az ügyfelekkel autó értékesítésére. Az ügynöki jutalék áfamentes. Ez az ügylet besorolható ide, vagy az ilyen értékesítési jutalék áfakörbe tartozik? Köszönettel:

EU-s képviseleti jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi adószámmal rendelkező adóalany. Közösségi adóalany cégek részére kizárólagos területi képviseletet lát el. Ezért havi elszámolással a külföldi partnernél lebonyolódott forgalom után jutalékot kapunk. Cégünk kizárólag a jutalék ellenértékét számlázza ki, a termékek értékesítése az EU-s partner székhelyén valósul meg. A német partnerek a jutalék elszámolása során nem kérik tőlünk a számlát, ők állítanak ki jóváíró számlát, melynek ellenértékét átutalják. Kérdésem az, hogy az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetni a fenti eseteket?

Jutalék számlázása és áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egyik szállítójával olyan megállapodást kötött, mely szerint sávosan (forgalomtól függően) számított jutalék illeti meg a szállítót a társaságunkkal bonyolított forgalom után, féléves időszakra vonatkozóan, utólagos elszámolással. Az első ilyen időszak, amikor a szerződés hatályban van, az 2015. 01. 01-2015. 06. 30 közötti. A jutalék egyedi teljesítésekhez, számlákhoz nem köthető, kizárólag az adott időszak (félév) során bonyolított forgalom határozza meg annak mértékét. Kérdésünk, hogy a szállítónak (aki a jutalék jogosultja) kell-e számlát kibocsátania a jutalékról, és ha igen, milyen teljesítéssel, és milyen számlakibocsátási határidő áll rendelkezésére 06. 30-át követően az első féléves elszámolás tekintetében? Továbbá milyen áfatartalommal kell kezelni az ügyletet? A szállító társaságunknak jellemzően fordított áfa hatálya alá tartozó termékeket értékesít egyébként. Köszönettel: Molnár Tibor

Pénzkezelés Kérdés

T. Szakértő! Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy egy egyéni vállalkozó, aki jutalékot kap azért, hogy egyes (más-más magánszemélyek tulajdonában lévő) ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos teendőket intéz (takarítás, hirdetés, adminisztráció, bevallás-készítés stb.), megteheti-e, hogy mindenféle engedély nélkül a havi bérleti díjat is beszedi a saját neve alatt nyitott bankszámlára és levéve a saját jutalékát, a különbözetet továbbutalja az egyes ingatlanok tulajdonosainak? Szerződés és elkülönített nyilvántartás van, csak az a kérdés, hogy van-e valami előírás arra vonatkozóan, hogy magát a pénzt kezelheti-e a saját számláján és ha igen, akkor melyik jogszabályban olvasható? Van esetleg bármilyen más előírás, ami az általánostól eltérő a fenti tevékenységgel kapcsolatban? (Például bejelentési, engedélyeztetési stb. követelmény?) Köszönöm a választ!

Jutalék EU-n belül Kérdés

Németországban működő vállalkozás egy szállásportált üzemeltet, melynek lényege, hogy magyar szálláshelyeket mutat be. A szállások leírásán, képein felül online helyfoglalást is biztosít a portál. A megvalósult foglalások után a magyar szálláshelyek – amelyek alapvetően jogi személyek – jutalékot fizetnek a német cégnek. Kérdésem: • A teljesítés helye szempontjából tekinthető-e ez a szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? • Be kell-e jelentkeznie az áfa hatálya alá Magyarországon a német cégnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close