24 találat a(z) jogszabály cimkére

Új Munka törvénykönyve: káoszba fullad az átállás? Cikk

Szakértők szerint egyelőre megjósolhatatlanok a július elsejével életbe lépő új Munka törvénykönyvének várható hatásai. Bár a még hatályba sem lépett jogszabályt már számos ponton módosították, értelmezése azonban ennek ellenére szakembereknek is nehézségeket okoz, a munkaerőpiac szereplői számára pedig szinte lehetetlen. A rengeteg megválaszolatlan kérdés miatt sokan attól tartanak, hogy káoszba fullad az átállás.

Már a Facebook alapján is kiszemelhet minket az adórevizor - új szabályok Cikk

Az adóellenőrzésről szóló sorozatunkban, sokat hivatkoztunk az adózás rendjéről szóló törvényre (a továbbiakban: Art.) és mögöttes szabályára, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényre (a továbbiakban: Ket.). Az Art. jelentékeny módosítását tartalmazó törvényt 2011. november 29-én kihirdették, a Ket. szabályainak módosítását még tárgyalja a Tisztelt Ház. Ameddig nincs végleges és kihirdetett normaszöveg, érjük be az Art. változásainak ismertetésével. Kezdjük az elején, a képviselettel kapcsolatos szabályokkal.

Jogszabályt sértett az adóhatóság, amikor nem fogadta el a kölcsönt? Cikk

Az adóhatóság ellen benyújtott keresetlevél legfontosabb eleme annak a jogszabálynak a pontos megjelölése, amelyet meg kívánunk támadni. Ez annyira fontos, hogy amennyiben a jogszabálysértést nem jelöljük meg, az a keresetlevél elutasítását vonhatja maga után.

Végkielégítés: elszámolta magát az APEH? Cikk

Közzétette az APEH a 1008-as havi adatszolgáltatás nyomtatványt, csakhogy a kitöltési útmutatóban szereplő két példánál teljesen véletlenszerűen alkalmazza a törvény szövegét. Utánaszámoltunk, melyik a jó eredmény.

Az APEH mérlegelési jogköre és a Legfelsőbb Bíróság döntése Cikk

Mikor, milyen esetekben mérlegelhet az APEH és mikor tekinthető egy közigazgatási határozat jogszerűnek a Legfelsőbb Bíróság olvasatában?

Tovább a tagi kölcsönök rejtelmeinek dzsungelébe Cikk

Annak ellenére, hogy ez a fogalom jogszabályi szinten nem létezik, mégis rendszeres gazdasági eseménynek tekinthető, hogy a tulajdonos pénzkölcsönt nyújt a saját cége számára. De mik a feltételek?

APEH-tájékoztató a bírságolási gyakorlatról: valódi kincs vagy csak elmélet? Cikk

Az APEH a múlt héten közel ötvenoldalas tájékoztatót tett közzé bírságolási gyakorlatáról, hogy az adózók megismerjék a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott elveket. Vannak, akik szerint „igazi kincset” jelentetett meg az adóhivatal, pedig a tájékoztató elsősorban a jogszabályi előírásokat szedi csokorba.

Kinek kell ismételten bejelentkeznie áfa alá? Cikk

Tekintettel arra, hogy a kérdésre nem ad választ a jogszabály, az APEH által megjelentetett nyomtatvány kitöltési értelmezésre célszerű hagyatkozni. Mit kell pontosan tenni?

Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs Cikk

Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese, egy éve az Ernst & Young adószakértője az akutális eseményeket kommentálja kéthetente az adózónán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close