40 találat a(z) jóváíró számla cimkére

Fuvarozáshoz használt raklap Kérdés

Fuvarozással foglalkozó cég közösségi adóalanytól raklaphasználati díjról számlát kapott december hóban. Majd február hóban ezt a raklaphasználati díjat az eredeti számlára hivatkozva sztornózták, de nevezhetjük jóváírásnak is. Indok: a fuvarozáshoz a közösségi adóalany adott a magyar fuvarozással foglalkozó adóalanynak 33 raklapot, amit szolgáltatásként számlázott decemberben. A fuvarozó cég visszaadta februárban a raklapokat, így a korábban leszámlázott szolgáltatásról jóváíró, mínuszos számlát kapott. Kérdés: jó ez így? A közösségi lejelentésben december és február hóban hogyan állítom be a számlákat? Költség szempontjából először lekönyvelem igénybevett szolgáltatásként, utána meg csökkentem a szolgáltatást?

Önellenőrzés számlabefogadói oldalon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témával kapcsolatosan várom válaszát: Jóváíró számlát kaptunk kézhez 2015. 09. 25-én. A számlakibocsátó teljesítésként és a számla keltezéseként a 2015. júliusi hónapot tüntette fel. A jóváírás a bankunkban szeptember elején megtörtént. Kérdésem, hogy az áfatörvény 153/C (2) bekezdése szerint kell-e önellenőrizni az augusztusi hónapot, vagy a kézhezvételhez igazodva a szeptember havi áfabevallásban szerepeltethetjük-e a fizetendő áfát? Köszönettel várom mielőbbi válaszukat! W. Andrea

Skontó a számlázásban, könyvelésben Kérdés

Cégünk a számlán feltünteti, hogy amennyiben a számlán feltüntetett fizetési határidő előtt utal a vevő, úgy x százalék skontó levonására jogosult. Kérdésem: utólag kell-e jóváíró számlát készíteni a jogosan levont összegről, s ha nem, akkor hogyan könyvelem – megfelelve az áfatörvény 71. § (1) a) pontjában leírtaknak? Válaszukat előre is köszönöm.

Előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adóalany 2014-ben előleget fizetett ingatlanvásárlásra, amiről kaptunk számlát – ami áfát is tartalmazott –, de ezt az áfát alanyi mentesként nem tudtuk levonásba helyezni. 2015. 01. 01-től a cég belépett az áfakörbe. Az ügylet, amire az előleget fizette, nem jött létre, így a 2014-ben fizetett előleget jóváíró számla kíséretében visszakaptuk. Kérdés: adott esetben az előleg visszafizetésekor 2015-ben, az előleg-jóváíró számla alapján keletkezik-e a cégnek áfafizetési kötelezettsége? Kérem, válaszában szíveskedjen jogszabályi hivatkozást is megadni. Válaszát előre is köszönöm.

Ezt is tudni kell a jóváíró számláról – Példa az MLM-cég Cikk

Hogyan kell számlázni a multi-level marketing (MLM) cég partnereinek nyújtott vásárlási kedvezményt, s vállalkozóvá kell-e válnia a magánszemélynek, ha nemcsak vásárol a cégtől, hanem marketingtevékenységet is folytat? – kérdezte olvasónk. Bartha Katalin okleveles adószakértő (InterTax Pro Kft.) válaszolt.

MLM-rendszer Kérdés

Egy MLM-es cég felépítésén dolgozik az egyik általunk könyvelt cég. A kérdéseink a következőek lennének: 1. vevő: nem szándékozik vállalkozóként dolgozni, csak, és kizárólag saját fogyasztásra vásárol az általunk könyvelt cég termékeiből. A cég által mindenki számára egyformán elérhető kedvezményeket ad a vásárlóinak a megvásárolt termékek bruttó értékének valamilyen százalékában. A kedvezményt rögtön vásárlás után leszámlázza a kft. (jóváíró számlát készít róla), viszont ezt a kedvezményt a vevő csak a következő vásárlásnál számíthatja be, kompenzálhatja. Helyes-e ez így? Nem gond-e, hogy a jóváíró számla akár hónapok eltelte után íródik jóvá pénzügyileg, a következő vásárláskor? 2. vevő: amennyiben a magánszemély nemcsak vásárol a kft.-től, hanem marketing-tevékenységet is folytat, más magánszemélyeket beszervez vevőként, illetve szervezőként dolgozik, ebben az esetben a magánszemélynek milyen időponttal kell vállalkozóvá válnia? Elegendő csak akkor kiváltania a vállalkozói igazolványát, amikor már olyan összeg kiszámlázására van lehetősége, amikor megéri vállalkozóvá válnia (akár egy év múlva, 2016-ban)? A kft. esetében okoz-e gondot, hogy egyösszegben számlázzák le felé a vállalkozói jutalékot, és ez esetlegesen két különböző adóévet érint (2015-2016)? A vállalkozói szerződés ebben az esetben hogyan készüljön el, milyen dátummal? Amennyiben mégis úgy dönt, hogy magánszemélyként érvényesíti a kedvezményt, és nem válik vállalkozóvá, akkor mit tud tenni a kft.? Visszamenőlegesen a jóváíró számlákat milyen dátumokkal készítse el?

EU-s áfa visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. Nemzetközi fuvarozással foglalkozó áfaalany vállalkozás sofőrjei az EU-s országokban Shell-kártyával fizetik a tankolást. Kérem, írja meg, hogyan kell helyesen lekönyvelni a Shell-számlán szereplő EU-s tankolást és annak áfatartalmát? A számlán a tankolás euróban szerepel, de a végösszeg forintban van megadva. A nemzetközi áfavisszaigénylést az FDE végzi, amiről jóváíró számlákat kapunk mindkét cégtől, az FDE-től és a Shelltől is. Hogyan kell ezeket a jóváírásokat lekönyvelni?

Jóváíró számla elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell helyesen elhatárolni a jóváíró számlát? Biztosító bocsátott ki olyan számlát, amely a 2014. és a 2015. éveket is érinti, azonban negatív összeggel, jóváírásként. Köszönettel.

Jóváíró számla Kérdés

Egyik ügyfelem festett bútorokat készített partnere számára. Ki is számlázta, ki is fizették. Ügyfelem szerződésben vállalt 3 év garanciát, erről külön számlát állított ki jóteljesítési garancia címmel. A szerződésben azt is rögzítették, hogy a számlát havonta, részletekben egyenlítik ki. Az is le volt rögzítve, hogyha 2014.11.01-jéig nem kerül kiegyenlítésre a teljes összeg, akkor a fennmaradó részről jóváíró számlát állíthatunk ki. Kérdésem az lenne, hogy kiállíthatjuk-e a jóváíró számlát a ki nem fizetett részről.. Segítségét előre is köszönöm P.Edit

Jóváíró számla Kérdés

Hogyan lehet szabályos jóváíró számlát kiállítani? Az mindegy, hogy milyen okból. Két esetünk van: 1. Egy bizonyos tevékenységet átvettünk egy másik cégtől (LS) szerződés alapján. Nem a céget vettük meg, nem összeolvadtunk, csak mi folytatjuk azt a bizonyos tevékenységet minden hasznával és kötelezettségével együtt. Mi legyünk a "SZOLGÁLTATÓ". Az LS kiállított egy számlát, melyről a szerződés aláírása után, annak alapján már nekünk, a SZOLGÁLTATÓNAK kellene egy tételre jóváírást adni. Megtehetjük-e ezt? Köthetünk-e erre az ügyletre egy tartozás-átvállalási szerződést, vagy az a jobb megoldás, ha a tételt a VEVŐ számlázza a SZOLGÁLTATÓNAK? 2. Van egy "INTEGRÁTOR" cég, amely egy összetett berendezést épít különféle szállítók műszeregységeiből, melyekre a garanciát, jóváírásokat az egyes szállítók biztosítják közvetlenül. Egy ilyen tételre valamilyen okból jóváírást kellene kiállítanunk a VEVŐ felé. Megtehetjük-e ezt, hiszen az eredeti számla az INTEGRÁTORba ment? Vagy követni kell mindenképpen az eredeti értékesítési vonalat?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Jóváíró számla teljesítési ideje

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close