485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Ügyvezetők járulékfizetési válsághelyzetben Kérdés

Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. Egy szálláshely-szolgáltatással foglalkozó vállalkozó rövid- és hosszú távra is ad bérbe ingatlanokat. Sajnos a válságos helyzet következtében hónapokra, sorra mondják le a foglalásait, valamint a hosszú távra bérbe adott ingatlanokat is főleg egyetemisták bérelték, akik szintén sorban mondják fel a szerződéseket. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz árbevétele a cégnek az elkövetkező időszakban. A kérdésem, hogy ebben a válságos helyzetben a vállalkozó, aki tevékenységét az egyszemélyes kft. tulajdonosaként, munkaviszony keretében, főállásban látja el, megteheti-e azt, hogy nem vesz fel munkabért, vagy részmunkaidőben lássa el a tevékenységét? Tehát, hogy nem a nyolcórás garantált bérminimum alapján fizet járulékokat? Főállása az egyszemélyes kft.-jében van, semmi más keresete nincs. Félő, hogy nem fogja tudni befizetni a járulékait, és minimálisra szeretné csökkenteni az adóit és a költségeit. Vagy van-e más lehetősége a mostani járvány miatti válsághelyzetre tekintettel? Egyszemélyes kft. ügyvezetőjeként megteheti, hogy ne vegyen fel járandóságot, ha esetleg megbízásban látná el a feladatait? Vagy ha marad munkaviszonyban, megteheti, hogy fizetés nélküli szabadságra küldi önmagát? Válaszukat előre is köszönöm: Nyirati Tímea

Ukrán nyugdíjas járulékfizetése Magyar cég ügyvezetőjeként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy ukrán nyugdíjas, aki magyar állampolgár is. Magyarországi székhellyel rendelkező cég ügyvezetője után milyen járulékot kell fizetni, ha munkaviszonyban látja el, illetve ha megbízási szerződéssel látja el. Leginkább ukrán lakhelyén tartózkodik, Magyarországon nincs bejelentett lakcíme. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

Járulékalapot képező jövedelem: amikor speciális szabályok szerint kell megállapítani Cikk

Vannak biztosítottak, akiknek a díjazása adómentes, van olyan munkabérrész, amely nem része az összevont adóalapnak, illetve akadnak olyan jövedelmek is, amelyek csak külföldön adóznak, miközben az azt szerző a magyar társadalombiztosítási jog hatálya alá tartozik.

Orosz állampolgárságú ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk állásfoglalást kérni, miszerint magyar cég orosz ügyvezetőjének (aki egyben tag is) van-e járulékfizetési kötelezettsége Magyarországon? Nincsen magyarországi lakcíme, sem tajszáma, adójellel rendelkezik. Jövedelmet nem venne fel. Hazájában rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Köszönettel.

Egyetemisták tb-je: kinek jár, kinek nem egészségügyi ellátás? Cikk

A félévi vizsgaidőszakot követően minden évben nem kevés egyetemi hallgató dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. E döntés – minden egyéb következmény mellett – közvetlenül befolyásolja a (volt) hallgató társadalombiztosítási jogállását is.

Nyugdíj megállapítása: így igazolható a szolgálati idő Cikk

Olvasónk nyugdíjba menetele előtt kérte a szolgálati idő megállapítását. A saját maga által számolt és a hivatalosan megállapított szolgálati idő között hét év eltérés van. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem volt járulékfizetésre. A kérdező akkori munkahelyén, egy önkormányzatnál azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla. Olvasónk azt kérdezi, hogyan tudja igazolni, hogy az érintett időszakban a munkáltató tőle levonta a járulékokat, illetve az adót is? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Járulékfizetés igazolása nyugdíj megállapításához Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjba menetel előtt kérve lett a megállapító szervtől a szolgálati idő megállapítása. Az általam számolt, illetve a megállapított szolgálati idő 7 évvel eltér. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem került járulék befizetésre. Az akkori munkáltatónál – önkormányzat – viszont azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla. Kérdésem az lenne, hogyan tudom igazolni, az érintett időszakban a munkáltató tőlem levonta a járulékokat, illetve az adót is? Válaszukat előre is köszönöm.

Munkaviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Van egy főállással rendelkező egyéni vállalkozó, aki munkahelyet szeretne váltani, közelebb a lakhelyéhez. A megpályázott állás javadalmazása bruttó 210 ezer forint, de csak 6 órás munkaviszony lenne. Mivel a főállás nem éri el a heti 36 órás munkaviszonyt, így az egyéni vállalkozásában rá vonatkozóan milyen járulékfizetési kötelezettségek vagy egyéb terhek vonatkoznak? Válaszát előre is köszönöm. Betty

Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben Cikk

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

Kft. társas vállalkozó tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. esetében az ügyvezetést, és az adott munkavégzést is munkaviszonyban látja el a tulajdonos. Munkabér kerül elszámolásra részére. A NAV bejelentőn mint 1451 társas vállalkozó 4o órában szerepel, helyes-e ez igy , vagy a 1101 munkaviszony 4o órában – kóddal kell hogy bejelentve legyen? Egy másik kft-ben is ügyvezető, ott mint társas vállalkozó heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban – ebben a kft.-ben járulékot már nem kell fizetnie. Jól gondolom?

Járulékfizetés Kérdés

Jelenleg rehabilitációs járadékon vagyok és egy kft. ügyvezetője. Szeretnék 6 órában más cégnél dolgozni, mert a kft. nem működik. Kérdésem: a járulékokat hogyan kell fizetni? Ki fizeti és mennyit? Előre is köszönöm

Egyéni vállalkozó gyed bejelentkezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszonyban álló, de jelenleg gyeden levő hölgy egyéni vállalkozást indított. Az okmányirodai bejelentkezésnél főállásúnak jelöltük, a kérdés az, hogy a T1041-en és a T101E-n csak szintén simán főállású egyéni vállalkozónak kell jelölni őt, és majd a legelső 58-ason jelölni a gyed melletti vállalkozást, vagy ezen a két lapon is jelezni kell valahol ezt a tényt? Azt tudom, hogy maga után nem kell járulékokat fizetnie, hanem majd csak a tényleges jövedelme után. Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Járulékfizetés, -visszaigénylés: ezzel is szembesülhet a nyugdíjmegállapítás során Cikk

A nyugellátás megállapítására vonatkozó eljárás vagy adategyeztetés során nem egyszer szembesül azzal az érintett személy, hogy adott jogviszonyában a biztosítási kötelezettségét a (volt) foglalkoztatója helytelenül bírálta el: tévesen állapította meg azt, és feleslegesen vont nyugdíjjárulékot, vagy helyesen levonta azt, ám bevallási kötelezettségének elmulasztott eleget tenni, és így ezek az adatok nem kerültek be a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásába.

Kft.-tag bejelentése, járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 51 százalékos üzletrésszel rendelkező tagja ügyvezető és képviseletre jogosult. A társasági szerződésben az van, hogy ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Be kell őt jelenteni társas vállalkozóként T1041-es nyomtatványon? Mi alapján fizeti a járulékot? Köszönettel

Átalányadózás Kérdés

Kedves Hunyadné Szűts Veronika. Köszönöm válaszát. Annyi problémám lenne, hogy korábban tettem fel már hasonló kérdést, igaz ott nem átalányadó hanem általános adózás szerint kérdeztem hasonlót, ugynezen ügyfélre. Ott ezt a választ kaptam Horváthné Szabó Beáta-tól: A kérdéses esetben a magyar vállalkozó Ausztriában áll munkaviszonyban, ott biztosított, így az egyéni járulékokat és a szocho összegét Magyarországon az egyéni vállalkozás alapján nem kell megfizetnie. Mindkét tevékenység után az osztrák előírások alapján ott kell járulékot fizetnie. A válasz 2018.11.26-án érkezett a Külföldi munkaviszony és egyéni vállalkozás kérdésemre. Így a két válasz ellentétes egymással. Ön szerint meg kell fizetni a szochót, a kolléga szerint pedig nem. Kérem egyeztessenek melyik a helyes, vagy a különbség abból adódik, hogy egyszer átalányadóról, egyszer pedig normál adózásról volt szó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close