485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Őstermelő járulékfizetése most és július 1-jétől Cikk

Mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségével kapcsolatban kérdezett olvasónk, dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Ügyvezető 2 órában Kérdés

Ügyvezető társas vállalkozásban, bértámogatás-igénylés és megszűnt 36 órás munkaviszony Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy kft. tagja ügyvezetői tevékenységet is végez, de nem munkaviszonyban, hanem mint társas vállalkozó, és ebben a kft.-ben van eladói munkakörben 8 órás, heti 40 órás munkaviszonyos szerződése. A járvány miatt – mivel nincs bevétele a cégnek – a napi 8 órás munkaidőt le kellett csökkenteni napi 3 órásra. A kft.-ben dolgozó összes dolgozóval is ez történt, mivel a cég anyagi helyzete így is két hónapra ad fedezetet a kötelezettségek teljesítésére. A 70%-os bértámogatást is igényelte a cég. A gondom az ügyvezetői (társas vállalkozói) tevékenységgel van, mivel nincs meg a 36 órás munkaviszony. Amennyiben megkapják a dolgozók a bértámogatást, és az ügyvezetőnek nincs meg a 36 órás munkaviszonya, milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik? Mivel nem adóelkerülés a cél, hanem az életben maradás, mit kell tenni, hogy a társas vállalkozó után ne kelljen megfizetni a minimálbér után a kötelező járulékokat, vagy ebben a helyzetben egyáltalán kell fizetni járulékokat? Az ügyvezetőnek van egy másik bt.-je ahol beltag, és mivel nincs 36 órás munkaviszonya, akkor ott meg kell fizetnie a minimálbér után a járulékokat? (Az sem működik, mivel nincs bevétele.) Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Tagi jogviszonyos fodrász Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft. tulajdonosa, tagi jogviszony után fizeti a járulékot, március 11. óta nem nyitott ki. Áprilisra is a bérminimum után kell járulékot fizetnie?

Átalányadózó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítésre lenne szükségem. Vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozó, akinek van mellette 36 órás munkaviszonya, és nem vesz ki havonta jövedelmet a vállalkozásából, akkor a vállalkozásában már nem fizeti meg a járulékokat. Ha van jövedelme, akkor pedig a tényleges jövedelem után fizet járulékot. Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében, ha van a vállalkozás mellett 36 órás munkaviszony, és a vállalkozásban is van bevétel, ahol a 40% költséghányadot alkalmazza, akkor – függetlenül a 36 órás munkaviszonyától – ugyanúgy az átalányban megállapított jövedelme után fizetnie kell a járulékokat havonta? Tehát havi szinten meg kell állapítania a bevételét, és azután havonta járulékbevallást készíteni, és járulékot fizetni? Jól értelmezem? És ha a járulékminimumnál kevesebb a havi bevétele a vállalkozásnak, vagy ha több, akkor is a tényleges bevétele után fizeti a járulékokat? Előre is köszönöm szakmai eligazításukat! Kiss Beáta

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy dolgozó munkaidejét csökkentik a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás igénylése miatt, a dolgozó egy másik kft.-ben ügyvezető, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett, a munkaidő-csökkentés miatt hogyan alakul a járulékfizetése a kft.-ben, ahol ügyvezető? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Andrea

Bt.-beltagság melletti munkaviszony óraszámainak csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy munkavállaló, aki eddig heti 40 órában dolgozott munkaviszonyban egy cégnél. Ennek a munkavállalónak azonban van egy jelenleg nem működő bt.-je, ahol ő a beltag. A jelenlegi helyzetben, mivel kevesebb a munka, március 1-jétől heti 30 órára, április 1-jétől heti 20 órára csökkentették a heti munkaóráit. Ez be is lett jelentve a NAV felé a 1041-es nyomtatványon. Mi a helyzet ilyenkor a bt.-beltagságával, keletkezik-e ott fizetési kötelezettsége saját magára vonatkozóan? A bt-nek évek óta nincs bevétele. Köszönöm szépen a válaszát, a segítségét.

Veszélyhelyzetre tekintettel Kérdés

A 61/2020. (III. 23. ) kormányrendelet szerinti kisadózó vállalkozók munkaviszonyában foglalkoztatott munkavállalói esetében a járulékalapot képező jövedelmük után az eddigiek szerint kell a levonásokat végrehajtani?

Érvényesíthető-e a járulékfizetési kedvezmény cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítás esetén? Cikk

A koronavírus-járvány próbára teszi a gazdaság minden területét. Amellett, hogy rengeteg munkahely szűnik meg, illetve kerül nehéz helyzetbe, vannak olyan szektorok is, ahol a járványt megelőző időszakhoz képest oly mértékben növekedett a feladat- és munkamennyiség – ilyen például az egészségügy és az egészségügyet kiszolgáló szektor – hogy a munkaerőhiány okoz komoly problémát. Megoldható-e a munkaerőhiány cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítással? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Katás vállakozások járulék alóli mentessége Kérdés

A 61/2020. kormányrendelet értelmében a katások 03–06 hóra járulékfizetési mentességet kaptak (9602 TEAOR szám). A vállalkozás március 1-jén indult. Érvényesíthető-e a mentesség? Köszönettel: Benkéné

Kivás vállalkozás Kérdés

A vállalkozás (kft.) cukrászati tevékenységet végez. Bevétele minimálisra csökkent. 3 munkavállalója van és tag főállású ügyvezető. Mivel a főtevékenysége 1071, ami nincs benne a kedvezményezettek körében, munkavállalóit fizetés nélküli szabadságra küldi és 7710 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet utánuk. A kérdésem a főállású tagra vonatkozik, mivel nem jár szabadság neki. Ő megteheti, hogy csak 7710 forintot fizessen, vagy ő (azaz a kft.) a teljes fizetése után kell járulékot fizessen?

Tag járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy kft., ahol az ügyvezető nyugdíjas, a kft.-nek van két tagja, egy 64 százalékban tulajdonos, akinek mostantól nincs semmiféle jogviszonya, munkaviszonyban sem áll sehol, utána, ha nincs bevétele a kft.-nek kell-e járulékot és adót fizetni? Amennyiben lesz bevétele a cégnek, és a tag dolgozik, akkor azt milyen módon teheti meg, részmunkaidősként munkaszerződést kötnek vele, vagy a teljes minimálbérre kell az adókat, járulékokat megfizetni, mint tagnak? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Zoltánné

Üzletben dolgozó kft. tagjainak járulékfizetése a járvány alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném tanácsát, hogy 3 órakor bezáró üzletek esetében milyen járulékkedvezmény vehető igénybe? Kft. köztudott, hogy nem lehet katás. Van olyan nap, hogy az üzletbe egy vevő sem megy be (az üzlet jellegéből fakadóan), akkor milyen lehetősége van a pénztárgéppel rendelkező kft.-nek? Két tulajdonosa van a kft.-nek, mind a kettő után idáig fizették az adót és a járulékot, de most a forgalom hiánya miatt gondban vannak. Ha nincs utánuk járulékkedvezmény, az üzletet hogyan lehet időszakosan bezárni vagy mit lehet csinálni? Köszönöm a válaszukat.

Egyéni vállalkozó jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett folytatja tevékenységét, munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságra kényszerül. Mi lesz a helyzete a vállalkozásában? Járulékfizetése keletkezik mint főfoglalkozású egyéni vállalkozó? Köszönettel: Kovácsné

Koronavírus miatti taxis vállalkozás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyszállítással foglalkozó egyszemélyes kft.-ben a szolgáltatást végző tag tagi jogviszonyban kapja a munkabérét, és a vállalkozás a kiva szerint adózik. Az lenne a kérdésem, hogy a koronavírus miatti adózási kedvezmény szerint a tagi jogviszonyos munkavállaló után márciustól júniusig milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak és a munkavállalónak? Valamint kell-e kivaelőleget bevallani és fizetni? Ha igen, mi lesz a kiva alapja? Kell-e valamilyen bevallást beadni az átmeneti kedvezmény igénybevételéhez? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close