1841 találat a(z) járulék cimkére

Adó- és járulékfizetési könnyítések: itt a rendelet, pontosan kiket érint Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet, amely a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait és egyes új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a katafizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját. A rendelet a kihirdetését követő naptól, azaz március 24-étől hatályos.

Így adóznak a késedelmesen fizetett bérek és juttatások Cikk

Ezzel a témakörrel általában akkor kell foglalkozni, amikor a munkáltató pénzügyi nehézségek következtében, vagy a munkavállaló jogviszonyának jogosulatlan megszüntetése következtében a munkavállalót megillető jövedelmet nem, vagy csak késedelmesen fizeti ki a munkavállaló részére. Sajnos az előttünk álló koronavírus-járvány a gazdasági folyamatokra is hatást gyakorol, a munkáltatók átmeneti időre fizetési nehézségekkel szembesülhetnek. Ezért összefoglaljuk röviden az utólag kifizetett munkabér adózására vonatkozó szabályokat.

Átmeneti jogszabályváltozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szerdán kiadott kormányrendelet szerint bizonyos gazdasági egységeknek a munkavállalói után nem kell járulékot fizetni (kivéve a 7710 forint). Ez vonatkozik a 15 százalék személyi jövedelemadóra is? Köszönettel: Visnyei Mihályné

Támogatói ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk támogatói ösztöndíjat szeretne fizetni szakközépiskolai tanulóknak. Az ösztöndíj havi összege 40 ezer forint. A tanulóknak nem kell a cégnél munkát végezniük, nem keletkezik biztosítási jogviszonyuk. Kérdésem, hogy az ösztöndíj összegét terheli-e járulék vagy szja?

Egyetem melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy nappali tagozatos egyetemista dolgozhat-e teljes (8 órás) munkaidőben? Illetve rá vonatkozik valamilyen speciális adózás, vagy a normál munkaviszonyban lévő járulékokat kell fizetnie neki is? Köszönettel

Konferencia, továbbképzés támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel az "egészségügyi dolgozók szakmai képzésének támogatása". Ha a támogatott nemcsak a részvételi díj megfizetését kéri, hanem a konferenciához, továbbképzéshez tartozó szállás, étkezési költség kifizetését is, kérdésem hogy ezeket az egyéb költségeket milyen adó, járulék és egyéb feltételekkel fizetheti ki az alapítvány a támogatott részére. Köszönettel Erdélyi Jánosné

Járulékalapot képező jövedelem: amikor speciális szabályok szerint kell megállapítani Cikk

Vannak biztosítottak, akiknek a díjazása adómentes, van olyan munkabérrész, amely nem része az összevont adóalapnak, illetve akadnak olyan jövedelmek is, amelyek csak külföldön adóznak, miközben az azt szerző a magyar társadalombiztosítási jog hatálya alá tartozik.

Bt.-beltag járulékfizetése megbízási jogviszony és ekho mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja más társasággal megbízási jogviszonyban állt, díja a minimálbér összege (149 ezer forint, melyből az adó- és a járulékok levonásra kerültek), valamint ugyanannál a társaságnál ekhós jövedelme is volt (sportedző). A saját bt.-jében tevékenységet nem végzett, bevétele nem volt. Kérdésem, hogy a megbízási szerződés időtartama alatt a saját bt.-jében terheli-e adó- és járulékfizetési kötelezettség? Ha igen, akkor a minimálbér után vagy a növelt járulékalap után kell fizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Biztosítási jogviszony járuléktartozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. hosszú időn át elmaradt a járulékok és az adók befizetésével. A kft. tagjának nincs más biztosítási jogviszonya, ő a kft. ügyvezetője, tagi jogviszonyban bejelentve, itt kellett volna a szakmai bérminimum alapján, a hatályos jogszabályok figyelembevételével megfizetnie önmaga után a járulékokat. A bevallások határidőben beküldésre kerültek mindig, de a vállalkozó általi befizetések elmaradtak. Az áfa, tao és egyéb tartozásokat az összeg nagyságrendjére való tekintettel nem fogja tudni befizetni, a saját maga után fizetendő járulékokat viszont szeretné rendezni. Kérdéseim a következők: – Addig, amíg nem rendezi a tartozását, biztosítottnak számít? – Mivel a bankszámláját inkasszó terheli, így van arra lehetőség, hogy a megfelelő adónemekre fizesse be a tartozást, csak nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékra? – Egyéni vállalkozás indítása esetén (nem katás) addig, amíg a kft. létezik, van arra lehetőség, hogy az egyéni vállalkozásban fizesse maga után a járulékokat, ne a kft.-ben? – Vagy milyen más, törvényes megoldás létezik, hogy a biztosítási jogviszonya fennálljon a magánszemélynek? Köszönöm szépen a választ!

Másodállású egyéni vállalkozás gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként is dolgozó kismama jelenleg gyeden van. Míg a főállásban fizetés nélküli szabadságon van a gyed ideje alatt, addig milyen fizetési kötelezettségek terhelnék, ha folytatná egyéni vállalkozói tevékenységét ezen időszakban? Kell-e fizetnie a minimálbér után az adót és a járulékokat, vagy csak a tényleges bevétele után kell járulékot fizetnie? Kell egyáltalán bármit fizetnie, mivel másodállásban végzi a vállalkozói tevékenységet? Vállalkozói kivétje sosem volt az egyéni vállalkozásában. Illetve milyen közterhei lesznek az egyéni vállalkozásban, amennyiben a gyed lejár és gyest kap a kismama? Főállásába a gyermek 3 éves koráig nem szeretne visszamenni. Köszönöm a választ!

Bevallási határidő Esemény

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés Kérdés

Tisztet Válaszadó! Eg ipari vállalkozás megrendeléseinek csökkenése miatt a telephelyének bezárása mellett döntött 2019 október végén. A munkavállalókat csoportos létszámleépítés keretében december elején tájékoztatták a felmondásuk átadásáról, melyre 2020. januárban és februárban sor került. Mérlegkészítés időpontja a tárgyévet követő év január 31. A 2020. évben számfejtett felmentési időre, szabadságmegváltásra és végkielégítésre, valamint az ezek után fizetendő járulékokra kell-e képezni céltartalékot az éves beszámolóban? Ha kell, milyen jogcímen?

Ügyvezető és őstermelő jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. két tulajdonosa és egyben ügyvezetője közül az egyik személy családi gazdaság vezetője is egyben. A családi gazdaság vezetője a kft.-ben 20 százalékos üzletrésszel rendelkezik. A társasági szerződés szerint megbízási jogviszony keretében látja el ügyvezetői tisztségét. Az elmúlt 5 évben a családi gazdaságban volt biztosított, ahol negyedévente megfizette az előző év alapján kiszámított 10 százalékos illetve 4 százalékos járulékokat. Tudjuk, hogy így nem helyes. Kérdésem, hogy milyen lehetősége van családi gazdaság vezetőjének a kft.-ben lévő jogviszonya rendezésére? Elegendő-e a mindenkori minimálbér 30 százalékát éppen meghaladó összeg erejééig megbízási díj után bevallani és megfizetni a járulékot? Megtehetjük-e ezt visszamenőleg 5 évre? Előre is köszönöm válaszát!

Felügyelőbizottsági tagok díjazása Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Két fő részére havi 50 000 forint díjazást kel fizetnünk a felügyelőbizottságban végzett munkájukért. A felügyelőbizottsági tagok nem állnak munkaviszonyban velünk (más helyen van heti 36 órát elérő munkaviszonyuk), megbízási szerződést nem kötöttünk. A T1041 bejelentettük őket. Milyen járulékokat kell levonni tőlük? Leginkább azt nem tudtuk eldönteni, hogy kell-e 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonnunk. Előre is köszönöm válaszukat!

Romániában megszerzett nyugdíj Kérdés

Romániában dolgozó nyugdíjjogosultságot szerzett, öregségi nyugdíjas a magyar törvények szerint még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt, és a nők 40 évét sem. Ebben az esetben Magyarországon őt mint nyugdíjast lehet foglalkoztatni? Milyen járulékokat és adókat kell fizetni és levonni? Keresetének van-e felső korlátja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs