56 találat a(z) iskolaszövetkezet cimkére

Ilyen munkákra vállalkoznak a diákok Cikk

Hostess, turisztikai referens és animátor – a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Szolgálati idő iskolaszövetkezeti munka kapcsán Kérdés

Tisztelt Adózóna, Tisztelt Szakértő! 2009 és 2011 között iskolaszövetkezeti tagként, külső szervnél dolgoztam. Ezen időszak alatt kizárólag személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségem keletkezett, az időszakról munkaviszony-igazolással rendelkezem. Kérdésem, hogy az iskolaszövetkezet közreműködésével külső szervnél töltött idő beleszámít-e a szolgálati időbe? Előre is köszönöm szíves válaszukat!

Fizetendő közterhek az iskolaszövetkezetben Cikk

Az iskolaszövetkezetben foglalkoztatás nagyon népszerű Magyarországon. Ennek többek között az az oka, hogy lényegesen kevesebb közterhet kell fizetni mind az alkalmazottnak, mind foglalkoztatójának. Az alábbi cikkben az iskolaszövetkezetben történő foglalkoztatás főbb szabályait és az ehhez kapcsolódó közteherfizetéseket ismertetjük.

Iskolaszövetkezet: már megint nem jár szabadság a nappalis diákoknak Cikk

Négy hónap után visszamódosította az Országgyűlés az iskolaszövetkezetre vonatkozó szabályokat. Eszerint 2017. január 1-jétől csak a személyes közreműködést teljesítő, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban nem álló személyek esetén alkalmazandók az Mt. szabadságra vonatkozó rendelkezései.

Iskolaszövetkezet – járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértö! Kérdésem, hogy 2017-től változnak-e az iskolaszövetkezet keretében foglalkoztatott egyetemisták (nappali tagozatos) járulékfizetésére, valamint a biztosítási jogviszonyra vonatkozó előírások?

Szabadság nyilvántartása és kiadása: válaszok a leggyakoribb kérdésekre Cikk

Számos könnyítési lehetőséget vezetett be az új munka törvénykönyve (Mt.), mellyel a munkáltatók rugalmas munkaerőigényét kívánja kielégíteni, illetve mozgásterüket kívánja szélesíteni. Az egyik ilyen terület, ahol ez érezhető, a szabadság nyilvántartása és kiadása. A szabályrendszer értelmezése ugyanakkor a gyakorlatban számos munkáltató számára nehézséget jelent. Erre tekintettel vesszük végig a leggyakoribb kérdéseket és az Mt. alapján azokra adható válaszokat.

Iskolaszövetkezet müködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy iskolaszövetkezet most szeretné elkezdeni a működését. A kérdésem, hogy a diákok, akik be lesznek jelentve a NAV felé, a munkavégzés előtt iskolaszövetkezeti tagokká válnak-e ezzel? A NAV 16/T1044D bejelentésen tagokra vonatkoznak az adatok. A diákoknak van-e tagsági díjuk vagy bármilyen fizetési kötelezettségük ezzel kapcsolatban? Ki kell-e jelenteni őket a NAV-tól? Arra nincs a nyomtatványon jelölés, hogy meddig tart a munkaviszony.

Jól megdolgoztathatók a diákok, nem védi őket már az Mt. Cikk

A korábban hatályosnál jóval lazább szabályok vonatkoznak szeptembertől a szövetkezeti diákmunkára. A munka törvénykönyvének a munka díjazására vonatkozó rendelkezései közül mindössze egy alkalmazandó, mely szerint a szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítés tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazásnak el kell érnie a minimálbér összegét. Nem rendeli ugyanakkor alkalmazni a törvény a rendkívüli munkavégzés ellentételezésének szabályait, de a „munkabér” védelmére vonatkozó rendelkezéseket sem.

Betanított munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkást foglalkoztatott. Az iskolaszövetkezet számlát írt "betanított munka" megnevezéssel fordított áfásan. Milyen könyvelési tétel, illetve tételek kapcsolódnak ehhez a számlához? Köszönöm válaszát.

Tb-járulékot spórolhat a munkáltató – Kit tekintünk diáknak? Cikk

A diák státusz mind a kötelezettségek, mind pedig a társadalombiztosítási ellátások szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. Ám ahogy oly sokszor, ebben az esetben is mindig az adott helyzetre vonatkozó (más-más) meghatározásból kell kiindulnunk.

Szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet tagjainak tb-je Cikk

Milyen közterheket kell leróni az iskolaszövetkezet és a szociális szövetkezet tagja után, s milyen tb-ellátásokra jogosultak ezek a személyek? Összefoglaltuk.

Szakmai gyakorlat diákszövetkezeten keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk szakmai gyakorlat keretében szeretne foglalkoztatni főiskolai hallgatókat együttműködési megállapodással – feltételezem, hallgatói munkaszerződéssel. Igen ám, de a tanulók nem jelenhetnek meg a munkáltatónál létszámként, ezért felmerült, hogy diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatnák őket a kötelező szakmai gyakorlat idejére. Kérdésem: kivitelezhető-e az a helyzet, hogy a cég köt az iskolával együttműködési megállapodást, a diákszövetkezet kiszámlázza a kötelezően kifizetendő díjazást a cég felé, és a cég a szakképzési hozzájárulásából levonja a gyakorlati időre eső, jogszabályban előírt közterhet? Ha nem, mit lehet tenni? A hallgatói munkaszerződés ilyen esetben ki között jön létre?

Diákmunka: 200 ezer szerződést kell újrakötni Cikk

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok tanulás melletti jövedelem- és munkatapasztalat-szerzését szabályozza, azonban a diákok és szüleik számára fontos hangsúlyozni, hogy a törvény szeptember első napján lép hatályba, így a nyári diákmunkákat az új szabályozás semmilyen szempontból nem érint.

Diákmunka szeptembertől: így működhet majd az iskolaszövetkezet Cikk

Alapvető változást hoz az iskolaszövetkezeti jogviszonyokban az egyes iskolaszövetkezetekkel összefüggő törvények módosítása, amely a szövetkezeti törvénybe emeli át a diák munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó rendelkezéseket.

Főiskolai hallgató munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos főiskolás teljes munkaidős szerződést szeretne kötni egy céggel. A tanuló iskolaszövetkezetnek a tagja. Van-e akadálya a főállású munkavállalásnak, illetve az iskolaszövetkezetet érinti-e a munkaviszony létesítése? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs