15 találat a(z) irodabérlés cimkére

Mobiliroda betonozása, költségelszámolás Kérdés

Tévesen könyvelt óvadék Kérdés

Közüzemi díj elszámolása Kérdés

Drasztikus változás júliustól: székhelyszolgáltatók húzhatják le a rolót? Cikk

Egy július 1-től hatályos minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltató működését. Az új szabályozás ugyanis előírja, hogy székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll. A legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban ma Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Egyévi vállalkozó székhelyének bérbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában. Egyéni vállalkozó állandó lakóhelye és székhelye is az édesanyja tulajdonában lévő lakás. Ebben az esetben köthet-e az édesanyjával bérleti szerződést a lakás egy helyiségére mint „irodára” négyzetméterben meghatározva, és a kifizetett bérleti díjat költségként venné figyelembe a vállalkozásában? Ha ez lehetséges, az édesanyának kell-e adószámot kérni a bérbeadáshoz, vagy elegendő egy bevételi pénztárbizonylaton átvenni havonta a bérleti díjat, és a bevétele után megfizetni az adót? Tisztelettel és köszönettel: Vincze Ildikó

Bérelt iroda rezsije Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérelt irodájának rezsiszámláit a bérbeadó állítja ki. Kérdésem az lenne, hogy nekünk a kiszámlázott víz- és áramdíjakat az 51-52 számlacsoportba, anyagként, illetve igénybe vett szolgáltatásként, vagy közvetített szolgáltatásként kell könyvelnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Irodabérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás irodabérleti szerződést kötött egy másik, Magyarországon bejegyzett vállalkozással. A bérleti díjat a szerződésben éves időszakra (január 1. - december 31.) euróban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy azt előre, legkésőbb december 31-éig megfizeti. A bérlő a bérleti díjat 2016. évre előre megfizette november 23-án. Kérdésem: mi a helyes számlázási mód, ki kell állítani előlegszámlát 11.23-ára és utána egy végszámlát december 31-ére? Végszámla esetén milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm válaszukat.

Irodabérlés Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozás Ausztriában bérel egy irodát, az keletkeztett-e neki Ausztriában telephelyet, van-e ezzel kapcsolatban bármilyen bejelentési vagy adófizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm!

Bérelt iroda fűtési díja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. székhelye (irodája) már több mint 10 éve az egyik tulajdonosától bérelt, soklakásos társasházban lévő lakásban van. A tulajdonos és a bérlő kft. a következő költségeket fizetik a lakás után a társasház számára: (1) közös költség – ezt a tulajdonos fizeti, (2) fűtési költség – ezt eddig a kft. fizette a társasház által a kft. nevére kiállított számlát helyettesítő okmány alapján, (3) a kft. feltételezett ügyfélforgalma alapján költségtérítés – ezt a kft. fizeti a társasház által a kft. nevére kiállított számlát helyettesítő okmány alapján. Az idei évtől kezdve a társasház a fűtési díjról nem állít ki számlát helyettesítő okmányt a kft. részére. Kérdésem, hogy a kft. fizetheti-e a fűtési díjat továbbra is, tehát, hogy készpénzes fizetés esetén a befizetési csekk igazoló szelvénye, illetve átutalás esetén a bankkivonat alapján a fűtési díj lekönyvelhető-e a kft. költségei között? Köszönettel.

Közös költség szja Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy vállalkozás lakást bérel iroda céljára magánszemélytől. Bérleti díjról számlát kap 10 százalék költséghányad-nyilatkozattal. A szerződés szerint a közös költséget a vállalkozás fizeti. Bevétele-e ez a közös költség a magánszemélynek? Kell-e szja-előleget levonni belőle? Ezt is ki kell számláznia a magánszemélynek? Válaszukat előre is megköszönve: Simon Anikó

Irodabérlet Kérdés

Irodát szeretnék bérelni, mint vállalkozó, és igy én lennék a bérlő. Kérdésem, hogy a bérbeadó kiadhatja-e a nem saját tulajdonát képező ingatlanát?

Irodabérlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e irodát bérelni vállalkozónak (aki a bérlőt jelenti) abban az esetben, ha a bérelt helyiség nem a bérbeadó tulajdona?

Adóalap-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ügyfelem egy bérelt iroda egyik emeletéről a másik emeletre szeretett volna költözni, nagyobb hely reményében. Erről szóban állapodott meg az üzemeltetővel. Nem fektették még írásba, amikor már elkezdte az iroda elektromos és informatikai kábelhálozatának kialakítását 2 millió 500 ezer forint értékben. A költözés mégsem valósult meg, olyannyira, hogy ügyfelem még az irodaházból is elköltözött. Kérdésem, hogy a felmerült számla értéke a vállalkozás érdekében felmerült költség-e, vagy sem? Adóalap növelő-e vagy sem? Köszönettel: Vné

Kaució beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélytől bérel iroda céljára egy helyiséget a cégünk már közel 2 éve, havi 100 000 forintért. 2013-ban a bérleti szerződés megkötésekor kéthavi összeget kaucióként megfizettünk a magánszemélynek. Most megszüntettük a bérleti szerződést, a bérleti díjat minden hónapban előre átutaltuk, így nincs tartozásunk a magánszemély felé. A kaució összegét viszont nem kapjuk vissza, mivel megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a 200 000 forintot a bérlemény festésére fordítja (a bérleti díjról a magánszemély minden hónapban számlát állított ki, és a 16 százalék szja-t mi vontuk le a kifizetéskor és bevallottuk, befizettük a NAV felé. Kérdésünk az, hogy a kaució 200 000 forintos összegéről (amit festésre fordít a bérbeadó) kell-e a cégünk felé számlát kiállítania, és nekünk kell-e ebből is 16 százalék szja-t levonni? Vagy csak a megállapodás alapján a 200 000 forintot átvezetjük a karbantartási költségek közé? Válaszukat előre is köszönöm.

Főbérlő nevére szóló telefonszámla kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bérel egy irodát magánszemélytől, melyről számlát ad a magánszemély. A kft. vállalta a közös költség fizetését, melyről csak egy csekk van, hogy kifizette, de nem a cég neve van a csekken, hanem a főbérlő neve. Továbbá az irodában van egy telefon, melyet szintén fizet a kft., de a számla szintén a főbérlő nevére szól. Természetesen megoldás a jövőben, hogy írassák át a cég nevére a telefont, és akkor nincs probléma az elszámolással, visszamenőlegesen mit lehet tenni? Elszámolhatja költségként? Ha igen, akkor kell-e adózni utána (például tao-növelő tétel) vagy sem? Köszönöm a választ! Rotkiv

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs