14 találat a(z) import áfa cimkére

Import áfa és INTRASTAT Kérdés

Import áfa Kérdés

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi általános áfaszabályok szerint adózó cég harmadik országból vesz igénybe szolgáltatást. A cég egészségügyi szolgáltatást nyújt partnereinek úgy, hogy ehhez szolgáltatást vesz igénybe harmadik országból, teszteket küldi ki kiértékelésre, mely a tumorok kiújulásának korai felismerését segíti. Az elvégzett szolgáltatást a harmadik országbeli cég szolgáltatásként számlázza le. A belföldi vevőknek közérdekű jellegre való tekintettel adómentes szolgáltatást számlázunk. Kérdés: a harmadik országból befogadott szolgáltatás értékét kell-e az áfabevallásban szerepeltetni, vagy pedig szintén egészségügyi szolgáltatásként tárgyi mentesként kezelhetjük-e?

„Import áfa” Magyarországon kívüli uniós vámolás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy magyar kft., amely harmadik országból (Törökországból) vásárol árut. A fuvart a török cég intézi, a szállítmányt Koperben (Szlovéniában) vámolják, itt bocsájtják vámjogi szabad forgalomba. Az áru DAP paritással megy Törökországból Szlovákiába. Szlovéniában a vámeljáráshoz belföldi adószámot nem kellett igényelni. A kérdésem az, hogy az áfa bevallása hol és hogyan történik ebben az esetben? Amennyiben be kell jelentkezni valamelyik tagországba, ezt Magyarországról hol lehet elindítani? A másik kérdésem az lenne, hogy ugyanilyen kondíciók mellett, ha a termék végállomása nem más EU-s tagállam, hanem Magyarország, abban az esetben mi a helyzet az áfával? A 65-ös bevallásban a beszerzési értéket és az áfát gondolom a 12-15. sorok valamelyikébe kellene beírni, a levonást pedig 69. sorba, de milyen számla alapján helyezhetem levonásba? Az áfatörvény 127. § (1) bekezdés ba) pontja alapján az adólevonási jog tárgyi feltétele, hogy az adóalany birtokolja a termék közösségen belüli beszerzése esetén a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számlát. Gondolom, ez a számla nem lehet a harmadik tagállambeli partner számlája. Az A60-as nyomtatványon, milyen közösségi adószámmal kell feltüntetni a beszerzés összegét? Válaszukat előre is köszönöm!

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó vállalkozók vagyunk. Speditőrtől/alvállalkozótól kaptunk megbízást import fuvarra. A speditőr/alvállalkozó belföldi székhelyű vállalkozó. A kérdésem: ha nem közvetlenül az importőrnek számlázunk, hanem alvállalkozónak, akkor áfásan vagy áfamentesen kell kiállítanunk a fuvarszámlát? Köszönöm.

Átvezetés import áfáról járulék adónemre Kérdés

Kérném szépen segítségét: A 17-es nyomtatványon nem tudom az import áfa többletet (duplán történt a befizetés) átvezetni más adónemre. Hibajelzésként azt írja, hogy "A vámazonosító szám kitöltése kötelező". Mi ez a vámazonosító szám, hol találom, hova kell azt írni? A 902-es adónemem milliós túlfizetés van. Köszönöm segítségét!

Import anyag beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Kínából vásárolt 600 ezer Ft értékben anyagot. A csomagot küldték, a vámhatóság viszont nem vetett ki rá import áfát, nem is vámolta le. Kérdésem: mi a teendő? Az áfabevallásban valljam be az érték után a fizetendő áfát? Utólag már biztos nem tudja vámkezeltetni, ez már 1 hónapja volt. Ha bevallom, az áfabevallásban – mint fizetendő – melyik sorba írjam, és csak fizetendő áfa lesz? Válaszukat köszönöm.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi kft. (áfa havi bevalló az általános szabályok szerint) importált Svájcból vasárut X hónapban. Vtsz. szerint nem tartozik a fordított adózású termékek közé. A NAV határozat 0 Ft vámról és az import áfáról a kft. nevére szól, és meg van jelölve rajta a közvetlen vámjogi képviselő eori száma. A kft. az import áfát nem a NAV felé fizette meg, hanem a közvetlen vámjogi képviselőnek, aki számlát adott "Vámteher ÁFA" -AKK megjelöléssel a tételről. A kft. rendelkezésére áll a beszerzés számla Svájcból, a NAV vámhatározat, és a közvetlen vámjogi képviselő 3 db számlája a vámteher-áfa tételről, a vámeljárási díjról és egy tranzakciós díjról. (Más szerződés nyilatkozat nincs az ügyletről sem az eladóval, sem a vámjogi képviselővel). A rendelkezésre álló dokumentumok alapján visszaigényelhető-e az import áfa X hóra a kft.-nél? Ha nem, kinek és milyen dokumentumot kell kiállítani hogy az áfavisszaigénylés megtörténhessen?

Kínai import Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás (alanyi adómentességet választott) Kínából szerzett be tárgyi eszközt, melyet bérbe ad Magyarországon. Az eszköz Szlovénián keresztül érkezett Magyarországra, a vámkezelés Szlovéniában megtörtént egy szlovén vámjogi képviselő által, aki Magyarországra fuvarozta a terméket (a vámpapírokon áfa nem szerepel). Jelenleg a szlovén vámügyintéző/fuvarozó cég által megküldött vámpapírok és a fuvarozási költségről szóló számla áll rendelkezésre a magyar vállalkozásnál. Az import áfát önadózással kell megállapítani Magyarországon? Megállapítható ez a kínai számla nélkül is? Melyik bevallási időszakban milyen bevalláson kell bevallani és mikor kell megfizetni? Mi lesz az áfa alapja? Köszönettel.

Import szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Import szolgáltatásról kapunk számlát, esetenként a számlán teljesitési dátum és számla kelte is szerepel. Melyik dátumon kell a forintosítást elvégezni a kötelezettségek kimutatására, és melyik dátum kell az import áfa beállítására? (A cég MNB-re van bejelentkezve.) Tisztelettel várom válaszukat.

Árrés áfa adóalap kivonandó tag (vásárolt szolgáltatás áfaelszámolás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az utazásszervezési szolgáltatások árrés áfájának az adóalap megállapítás kivonandó tagjának áfa-meghatározásával kapcsolatos. Adott egy magyar székhelyű kft., ami utazásszervezéssel foglalkozik. Albániába szervez körutazást magyar utasoknak (nem adóalany magánszemélyek). A körutazás több szolgáltatás tartalmaz. A szállást és az ellátást albániai szolgáltatótól veszik, az út többi részét magyar szolgáltatótól vásárolják. Az áfamegállapítás szempontjából konkrétan az érdekelne, hogy az árrés áfa adóalap megállapításánál a kivonandó tag milyen áfaelszámolás alá esik a következő esetekben: a) Mivel a szállás-ellátás harmadik országból származó szolgáltatás, a számla import áfa köteles lesz-e? Ha igen, akkor az utazásszervezőnek (számlabefogadónak) ez fizetendő áfakötelezettséget képez-e, mivel az árrés áfánál a jellegadó miatt a vásárolt szolgáltatás áfája nem helyezhető levonásba? b) Amennyiben a szállást vagy az ellátást egyedileg közvetíti az utazásszervező az albán irodától (nem utazásszervezés keretében), akkor a bejövő albán számla import áfa köteles lesz-e? c) Ha a körutazás az EU-n belüli országba történik és az EU területén bejegyzett szolgáltatótól vásárolja a magyar utazásszervező a szállást-ellátást, akkor a szolgáltatás közösségi szolgáltatásként fizetendő áfát eredményez-e (fordított áfa)? Tehát az árrés áfa szempontjából nem a kimenő számla viszonylatából érdekelne az áfa elszámolás, hanem a kivonandó tag áfa szempontjából.

Import – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó vállalkozó az alábbi számlát juttatta el hozzánk: A számlán szereplő szállító a Shell Austria GmbH, közösségi adószám is szerepel a számlán mindét fél részéről (a vevő érvényes közösségi adószáma is). A kártyakibocsátó a magyar Shell Hungary Kft. Az összes adata, cím, adószám, bankszámlaszám is szerepel ezen a számlán. A teljesítés helye (ami a számlán is fel van tüntetve) Ausztria. De a számlán az osztrák nettó összeg, áfa és bruttó összeg szerepel. A társaság a bruttó végösszeget fizeti – ami ebben az esetben 20 % áfával növelt. A kérdés, hogy a nettó – áfa – bruttó osztrák számlát hogyan könyveljük le szabályosan? Mint közösségen belüli beszerzés? És az áfabevallásban, illetve az összesítő nyilatkozatban szerepeltessük attól függően, hogy termék vagy szolgáltatás van a számlán? Ezekben a számlákban szereplő áfát a Shell Hungary segítségével egy Dániában (dán közösségi adószámmal rendelkező cég) az áfát jóváírja utólag. De, hogy ez melyik számlához tartozik, azt utólag szinte lehetetlen megmondani. A teljesítés helye Európa. Ezzel mit lehet kezdeni, hogy szabályosan járjunk el? Ez minek minősül: szolgáltatásnak vagy termékértékesítésnek? Válaszát előre is köszönöm.

Áfaemelés, utazási irodák, számlázás: mi változik 2009-ben? Cikk

Júliustól 20-ról 23 százalékra emelik az áfakulcsot, de az emelés nem vonatkozik az 5 százalékkal adózó gyógyszerekre, könyvekre, újságokra, illetve a vakok segédeszközeire - ez 2009-ben a legjelentősebb változás az általános forgalmi adótörvényben. Feltéve, ha a két hét múlva benyújtandó kormányjavaslatot megszavazzák a parlamentben. A már életbe lépett változások közül a legfontosabb az utazási irodákat, az utazásszervezéssel foglalkozókat érinti.

Önadózói engedély: kik úszhatják meg az import áfát február 1-től? Cikk

2009. február 1-jétől szigorodnak az import áfa önadózói engedély megszerzésének feltételei. A korábban teljesítendő 10 milliárd forintos értékhatár 12,5, míg a 20 milliárd forintos értékhatár 25 milliárdra emelkedik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close