42 találat a(z) illetőség cimkére

Magánszemély adóügyi illetőségének évközi változása Kérdés

Adóhatósági igazolások – új információs füzetet adott ki a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kérelemre adóhatósági igazolást állít ki.

Amerikából kiküldött magánszemély adózása Magyarországon 2024-ben Cikk

Az Amerikai Egyesült Államokból kiküldöttként Magyarországon dolgozó magánszemély szja-kötelezettségét foglaljuk össze, különös tekintettel arra, hogy 2024-től nincs kettős adózást kizáró egyezmény, mely a magyar rendelkezéseket felülírná. Vajon mi változott ez évtől? Mire kell figyelni a fogadó magyar társaságnak, vagy a magyar adótanácsadónak, könyvelőnek, amikor a magánszemély adókötelezettségét megállapítja?

Külföldi illetőségű magánszemély – osztalék utáni szja 2023 Kérdés

Amerikai-magyar kettős állampolgár magyar szja-kötelezettsége. Példákkal Cikk

Az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar állampolgárok adózása 2024. január 1-jétől megváltozhat, mivel a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény (49/1979. MT rendelet) ettől az időponttól már nem írja felül a magyar szabályokat. Szerencsére nem minden magyar állampolgár adókötelezettsége fog megváltozni, azonban átgondolást igényel, kit és milyen mértékben érint a változás. Az alábbiakban az amerikai-magyar kettős állampolgárt érintő adókötelezettségről lesz szó.

Fehér kártyás adózása Cikk

Adott egy fehér kártyával rendelkező, 2023 januárjától Magyarországon élő orosz állampolgár. Moldovában van egy egyéni vállalkozása. Jövedelme egy USA-ban regisztrált cégtől van, megbízási szerződés alapján USD-ben. Hogyan alakul az adózása, járulék és szja tekintetében? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó illetősége Kérdés

USA illetékességű állampolgárnak kifizetendő megbízási díj adózása Kérdés

Angol vs. magyar? Kérdés

Munkavégzés külföldön: hol adózik a jövedelem, illetve hol keletkezik biztosítási jogviszony? Cikk

Egy magyar kft. belföldi utazási irodával olyan szerződést köt, amelyben arra vállalnak kötelezettséget, hogy a kft. alkalmazottai ciprusi, illetve egyiptomi szállodákban szórakoztató szolgáltatásokat fognak nyújtani. Hol adózik ebben az esetben a jövedelem, illetve hol keletkezik biztosítási jogviszony, milyen tényezőket kell ehhez megvizsgálni? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Illetőség meghatározása, biztosítotti jogviszony Kérdés

Megbízási szerződés külföldi magánszeméllyel: buktatók az szja- és tb-kötelezettségeknél Cikk

Az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy magyar társaság külföldi magánszeméllyel köt szerződést külföldön vagy Magyarországon történő munkavégzésre. Az ezzel kapcsolatos adózási összefüggéseket keressük, azaz mire kell figyelnie a megbízónak, ha külföldi személyt foglalkoztat megbízás alapján.

Távmunkában külföldön: mire figyeljen a munkáltató, mielőtt engedélyezi? Cikk

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a munkavállaló kérésére a munkáltató engedélyezi a külföldön történő munkavégzést, különösen aktuális ez a nyári időszakban. A munkáltatónak körültekintően kell eljárnia, mivel külföldi munkavégzésnél előfordulhat, hogy megváltozik az adókötelezettség, mely hatással bír a járulékkötelezettségre is.

Külföldi cégnél dolgozó Magyarországon home office-ban: mikor, hol adózik? Cikk

Magyarországon élő, 2023. május óta osztrák cégnél munkaviszonnyal rendelkező magyar munkavállaló heti 1-2 napot home office-ban, a magyarországi lakásában dolgozik, heti 3-4 napot pedig az ausztriai irodában tölt. Hogyan kell adót fizetnie akkor, ha szabadságon vagy betegszabadságon van? Hogyan adózik a 13. és 14. havi fizetés, illetve prémium után? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetés adózása USA illetőség esetén Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink